Kartta rinnassa

  • Del Aholainen

Miksi huippuravintolat pysyvät tiukasti pienellä etelähelsinkiläisellä tontillaan? Miksi Vuitton viivytteli Helsinkiin tuloaan? Koska sijainti on tärkein. Location, location, location. Eikä pelkästään palvelujen sijainti ole noussut tärkeäksi; myös ihmisen on tärkeä olla pieni piste Google Mapsissä, muiden pisteiden seassa.

Käytän päivittäin paria paikantamiseen luottavaa ohjelmaa iPhonellani. Lounasajan lähestyttyä annan eat.fi-appin paikantaa minut ja ehdottaa hyvää lounassyöttölää. Silti menen aina siihen samaan, joka on saanut vähän päälle yhden pisteen ja jonka ruoka tarttuu limaisena kitalakeen. Jyväskylässä appi ohjasi minut ja Cityn web-mestarin täydellisten purilaisten äärelle. Kaunista huolenpitoa. Reitti GPS on kuin pääkaupunkiseudulta tuttu Reittiopas, joka paikantaa reissaajan sijainnin. Hieno idea, mutta syö fiilistä niistä kesäaamuista, kun herää oudosta paikasta viiden aikaan, astelee ulos ovesta ja lähtee tutkimaan ympäristöään. Mikä kaupunki, mikä lähiö.

Unohdin listasta WhatsAppin (tekstiviestimäinen pikaviestiohjelma) "share location" -toiminnon, joka jättää historiaan epäselvät "missä oot?" -utelut ja selittelyt, kun oman sijaintinsa voi ilmoittaa siististi nuolena kartalla. En ole mikään paikannuspohjaisten ohjelmien hevikäyttäjä, mutta hurjasta kuudesta iPhoneen lataamastani ohjelmasta kolme haluaa paikantaa sijaintini.

Paikantamisen potentiaali on hiipinyt myös nettisivuille - etsin eräs päivä asuntoja Etuovesta läheltä paikkaani Ruoholahdessa. Annoin periksi myös Googlelle, joka halusi "käyttää sijaintiani". Oletan saavani nyt sopivampia ja helsinkiläisempiä hakutuloksia. Muistan vuosien takaa jonkun selittävän tekstarimainoksista, jotka lähetettäisiin asiakkaan puhelimeen hänen kävellessään jonkun liikkeen ohi. Että pysähdy ny, tänään kaksi kahvia yhden hinnalla.

Ideasta ei tainnut tulla mitään, mutta nyt kun "kaikilla" on GPS-toimintaan pystyvät puhelimet, trendi paikantamiseen tuskin ainakaan hiipuu (tässä vaiheessa voi vetää puhelimensa päälle foliohatun, hallitustakin kiinnostaa). Lähistöltään voi jo nyt etsiä melkein mitä vain, mutta itseäni kiinnostaisi pari pientä palvelua. Ohjelma, joka listaisi oikeasti mielenkiintoisia paikkoja lähistöltä. Ei mitään kivikirkkoja ja oopperataloja, vaan kaupungin rumimman patsaan tai parhaan sorsansyöttöpaikan. Ikävien ihmisten välttelykin onnistuisi paikantamisen avulla. Punainen valo alkaisi vilkkua, kun epämukava tapaus olisi sadan metrin säteellä.

Varmastin nämä ohjelmat on jo tehty, en vain ole löytänyt niitä. Ja edelleen yksi rakkain appini on noppa, jota käytän kävelyilläni risteyksissä. Ykkösellä ja kakkosella vasemmalle, kolmosella ja nelosella suoraan, vitosella ja kutosella oikealle. Ei ole pakko olla aina niin kartalla.

P.S. Lauantaina näin ensimmäisen iPhonelle tehdyn Deitti.net Tutkan mainoksen. Sijaintini oli Onnela (ex-Huuma, ex-Onnela), ja käynnissä Deitti.netin Sinkkubileet. Nimen perusteella Tutka liittyy jotenkin paljon puhuttuun sijaintiin - hmm. Parempaa seuraa yllättävän läheltä, vaikka kuuluisan nurkan takaa? Appi lähituotannon ystäville? En päässyt vielä tutkimaan ohjelmaa lähemmin; se ei ole vielä ilmestynyt App Storeen. Salaisuus paljastunee piakkoin.

Kirjoitettaessa soi Sara - Kartta rinnassa (tuli randomilla miettiessäni otsikkoa)

3 kommenttia

City

16.2.2011 14:51

Deitti.net Tutka -sovellus on parhaillaan Steven tarkistettavana. Sen pitäisi tulla saataville kaikelle kansalle lähiviikkoina.

Maistiaiset Tutkasta löytyy täältä: http://www.city.fi/deitti/tutka/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.2.2011 16:17

Steve's got a job then.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

28.2.2011 00:12

Steve, pois saikulta ja töihin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi