Ase kädessä

  • Eija Isaksson

Tänään oli varsin kiintoista päivä.

Työnantaja oli maksanut pari bussilastillista porukkaa Riihimäen Viestirykmentin tiloihin virkistyspäivään. Meidät jaettiin 6-8 hengen ryhmiin, ja hieman nihkeänoloiset alikessut opastivat meitä ilmakivääriammunnan, armeijapuhelinten, teltanpystytyksen, suunnistuksen sekä ennen kaikkea rynnäkkökiväärien kokoamisen ja purkamisen pariin.

"Rynkky" tuli purettua ja koottua muutamaan kertaan, kunnes alkoi sujua hyvin. Kuteja eivät ikävä kyllä antaneet meille, olisi varmaan käynyt liian vaaralliseksi meno :) Muutenkin kiväärin ulottuvuudet hämmentävät: laukaus kajahtaa ilmoille 130 desibelin voimalla, ase painaa vajaa neljä kiloa.

Ammunnat kuulemma suoritetaan maastossa Peltorit korvissa. Alkaakin mietityttää, että jos Suomen rajalle tulisi joku "pieni" sota, näinköhän soltut kuulonsuojaimet korvissa ryömisivät puskissa? Miten voi yleensä käyttää asetta, jonka yksi laukaisu voi kuurouttaa? Miten sitten kuunnellaan vihollisen liikkeitä ja oksien risahteluja? Ja miten yli päänsä muinaisessa historiassa sotineet soltut kuulivat yhtään mitään?

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.