Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on linda.

Suomen Playboy-puput kunniaan!  12

X-factor-tv-ohjelma alkoi viime viikon sunnuntaina Maikkarilta. Yhtenä tuomarina toimii Linda Lampenius-Cullberg. Viulisti on yksi Suomen kuuluisimpia staroja ulkomailla, mutta Suomessa hän ei mielestäni ole saanut ansaitsemaansa arvostusta aiemmin.

Sen jälkeen kun Linda esiintyi Playboyssa vuonna 1998, monet suomalaiset leimasivat hänet pelkästään ”tissimalliksi” ja ”kyykkyviulistiksi”. Hänen taitonsa unohtuivat sen siliän tien jonnekin kaapin perukoille. Onneksi kauniin ja lahjakkaan naisen arvostus näyttää vihdoin nousseen myös Suomessa, mutta monta vuotta se vei, katti soikoon.

Lindan potentiaali artistina, näyttelijänä ja monilahjakkuutena huomattiin jo vuosia sitten Ruotsissa, ja sieltä hän löysi juristimiehensä, jonka kanssa hän sai suloisen Olivia-tytön. Linda on ollut mukana Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -kisassa ja tehnyt paljon erilaisia töitä naapurimaassa. Siellä häneltä eivät duunit lopu ihan heti.

Olen usein ihmetellyt, mistä johtuu, että Lindaa kohdeltiin aivan eri tavalla Ruotsissa kuin Suomessa. Naapurimaassa Lindan viulistin- ja artistintaitoja kehuttiin vuolaasti. Mallina olo, sekä kaunis ja uhkea ulkomuoto oli pelkkä sivuseikka ja lähinnä meriitti työrintamalla. Meillä Suomessa Playboy ei ollut lisämeriitti, vaan este ja hidaste. Hyvä mittari niin sanotusta ”hyväksytystä kansansuosiosta” on naistenlehdet. Jos ne karttavat julkkista kuin ruttoa, kyseinen julkkis on liian ”huonomaineinen” meillä Suomessa. Take my word for it!

Myös Katariina Souri (ent. Kata Kärkkäinen)kärsi mielestäni Playboyssa esiintymisestä. Kirjailija, taidemaalari ja kolumnisti muistettiin monta vuotta pelkästään vuoden 1988 Playboy-kuvistaan. Souri on kirjoittanut lukuisia kirjoja, käsikirjoittanut monta televisio-sarjaa ja ollut mukana Mensassa, mutta kesti vuoteen 2008 saakka, ennen kuin fiksu ja kaunis nainen pääsi mukaan Suomen kirjailijaliittoon. Vuonna 2007, kun Sourin hakemus hylättiin ties monennenko kerran, yhdeksästä kirjailijaliiton johtokunnan jäsenestä vain kaksi oli lukenut naisen tuotannon. He kommentoivat tuolloin hakemuksen hylkäämistä seuraavanlaisesti:

”Liiton johtokunnan mielestä Kärkkäisen kolme romaania eivät osoita hänen olevan vakavasti otettava kirjailija. Liitto ilmoittaa jäävänsä odottamaan kaunokirjallisen tuotannon täydentymistä ja kehittymistä.”

Uskon, että Sourin ”playboy-imago” istui niin tiukassa, että se vaikutti kirjailijaliittoon, ainakin alitajuisesti. Unfuckinbelievable!

Sittenhän meillä on myös Playboyssa vuonna 2004 esiintynyt yrittäjä Susanna Penttilä, jolla on kaksi Férrer-muotiliikettä pääkaupunkiseudulla. Lahjakas ja söpö bisnesnainen on harrastanut esteratsastusta viisivuotiaasta saakka ja menestynyt kilpatasolla, mutta harva muistaa sen. Suomalaisille Susanna on ikuisesti, tai ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta, isotissinen Playboy-pupu. Miehet tykkäävät salaa ja naiset ovat kateellisia ja haukkuvat salaa.

Minusta olisi vihdoin aika muuttaa suhtautumista seksikkyyteen: ei ole synti olla kaunis ja fiksu. Olkaamme siis ylpeitä suloisista ja lahjakkaista suomalaisnaisistamme, varsinkin Lindasta, Katariinasta ja Susannasta!

Ps. Tässä taidonnäyte Lindalta: