Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on valioliiga.

Kasvattajasääntö puhuttaa

Valioliiga pärähti käyntiin menneenä viikonloppuna tutuissa tunnelmissa. Chelsea näytti Didier Drogban johdolla heti ensimmäisessä ottelussa, mikä joukkue on ehdoton suosikki mestariksi.

Kauden alku on tänä vuonna erityisen kiinnostava Valioliigassa etenkin uuden kasvattajasäännön vuoksi. Joukkueiden on nimettävä syyskuun alkuun mennessä 25 pelaajan lista yli 21-vuotiaista pelaajista, joita aikovat loppukaudella käyttää. Listan pelaajista kahdeksan on oltava britannialaisen jalkapallon kasvatteja. Alle 21-vuotiaita listan ulkopuolelta voi kuitenkin peluuttaa vapaasti.

Kyseisen säännön aukkoja on ehditty jo hyödyntää etenkin Manchester Cityn toimesta. Viime vuosina runsaasti hankintoja tehneen joukkueen on ollut lieviä vaikeuksia nimetä omaa listaansa, mutta rahan voimalla tätäkin ongelmaa voi kiertää. City hankki silmääkään räpäyttämättä 20-vuotiaan italialaisen Mario Balotellin, jota pidetään yhtenä maailman lupaavimpana hyökkääjänä. Näin listan ulkopuolelle saatiin jälleen yksi kyvykäs pelaaja lisää.

Säännöllä halutaan edesauttaa nuorten englantilaisten nousua Valioliigan ja maailman huipulle, mutta säännössä on vielä paljon miettimistä. Arsenalin manageri Arsene Wenger heitti kovaa kritiikkiä päättäjiä kohtaan:

- Vuosien 1966 ja 1996 välillä täällä ei ollut juurikaan ulkomaalaisia pelaajia, mutta tämä maa ei siltikään voittanut yhtään mitään. Mikä on muuttunut?

Kyseisellä kommentilla ranskalaismanageri ei faneja englantilaisista kerää.

Mielenkiintoista kuitenkin nähdä, miten joukkueet parin seuraavan viikon aikana listan julkistamiseen valmistautuvat.


Sopupalloilijat  3

Sheffieldin Crucible-teatterissa saatiin snookerin MM-kisat päätökseen myöhään maanantaiyönä, kun nuori australialainen Neil Robertson kukisti skotlantilaisen Graeme Dottin erin 18-13. Samalla päättyi brittien huikea 30 vuoden valtakausi MM-tasolla.

Yllätysfinalisteja suurempi puheenaihe saarivaltiossa nousi kuitenkin kolminkertaisen maailmanmestari John Higginsin lahjusskandaalista. Yksi maailman ykköspelaajista nimittäin lavastettiin nokkelien toimittajien avulla kuvanauhalle keskustelemassa tahallisista erien häviämisistä rahaa vastaan. Hämmästyttävintä videossa on se, miten helposti Higgins suostuu neljän erän häviämiseen eri turnauksissa. Tässä News of the Worldin kohuvideo.

Higgins joutui luonnollisesti tapahtuman johdosta pelikieltoon. Hän tiedotteessaan myöhemmin kertoi, ettei ole koskaan lyönyt tahallaan palloa ohi ja suostui häviämisehdotuksiin, koska tiesi vastapuolen olevan rikollisia. Suostumalla hän pääsi nopeasti tukalasta tilanteesta pois. Jokainen voi tulkita näkemänsä videon omalla tavallaan.

Brittein saarilla voiton lahjoittaminen nousi otsikoihin myös jalkapallon puolella, kun Valioliigan mestaruustaistelu sai erikoisen vivahteen Liverpool-kapteeni Steven Gerrardin ansiosta. Liverpool-Chelsea –ottelussa vieraat saivat melkein ilmaisen avausmaalin, kun Gerrardin palautuspallo omalle maalivahdilleen jäi nolosti lyhyeksi, ja Chelsean tähtihyökkääjä karkasi maalin arvoisesti läpiajoon.

Chelsean kanssa mestaruutta jahtaavan Manchester Unitedin manageri Alex Ferguson ei mediapelin mestarina jäänyt tässäkään tilanteessa sanattomaksi, vaan kehaisi Gerrardia erinomaisen lahjan antamisesta Chelsealle. Ärtymyksen ymmärtää, sillä ennen viimeistä kierrosta ManU on pisteen Chelsea jäljessä.

Valioliiga päättyy sunnuntaina 9.5. ManU kohtaa sunnuntaina Stoke Cityn. Chelsean viimeiseksi vastustajaksi saapuu Wigan.