Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Victoria.

Korruptio-Viccan ja lahjus-Salo!  4

Kuluneen viikon aikana tapetilla on ollut korruptio ja lahjonta.

Kotimaassa kansanedustaja Petri Saloa (kok.) epäillään lahjonnasta. Mies jäi kiinni ylinopeuden ajamisesta ja ehdotti poliisiauton takapenkillä ylinopeutta selviteltäessä kahvilla käymistä. Salo itse on sanonut, että ehdotti kahveja, koska poliisi oli vanha työtoveri. Syyttäjä katsoi, että kyseessä oli yritys vaikuttaa virkamieheen. Kahvikuppi oli siis lahjusepäily ja keissistä halutaan Suomeen ennakkotapaus.

Mutta mistä me tiedämme, kuinka hyviä kavereita Petri Salo ja hänet kiinni ottanut poliisi olivat. Olen sitä mieltä, ettei kyseessä ole lahjus, jos Salo ei ole sanonut, poliisille, että ”voisitko vaikka unohtaa tämän ylinopeussakon, jos mennään kaffelle”.

Eikö kenenkään mieleen ole juolahtanut, että joskus kun tapaa vanhoja työkavereita, vaikka kuinka ikävissäkin puitteissa, voi olla ihan kiva turista kaffen äärellä vanhoja hauskoja työmuistoja? Oma äitini on hyvä esimerkki sellaisesta henkilöstä, joka on niin avoin ja positiivinen ja pitää kaikista, että voisin hyvin kuvitella, että jos hän kolaroisi jonkun tutun autoa, hän toki maksaisi siitä, mutta saattaisi myös pyytää tuttavaa kahville kotiinsa, ilman mitään sen kummempia takaa-ajatuksia. Mitä jos Salolle kävi juuri näin?

Toinen mielenkiintoinen asia on ruotsalaislehti Dagens Nyheterin uskomus siitä, että prinsessa Victorian ja prinssi Danielin häämatka olisi ollut korruptiota. Häämatka oli lahja parin hyvältä vanhalta ystävältä, miljonääri Bertil Hultilta, joka saa mainosta firmalleen kuninkaallisten kautta.

Luulen, että Victoria on ajatellut kaikkien ruotsalaisten parasta kun otti matkan vastaan. Ehkä mielessä kävi ajatus: ”Kun kerran saamme matkan lahjana, Ruotsin kansan ei tarvitse kustantaa matkaa. He kun jo joutuivat maksamaan pullan verran rahaa häistämme. Turha heidän on maksaa kahta pullaa häitteni takia.”

Ensin naapurimassa on ilo ylimmillään, kun saadaan prinsessahäät ja häämatka, jonka aikana ehkä saadaan pieni kruununperijä aikaiseksi. Victoria ja Daniel jopa suostuivat omalla häämatkallaan kuvattavaksi ja haastateltavaksi, että kansa saa lukea heidän matkastaan. Ja mitä tekee media ja Ruotsin kansa? Iskevät puukon perijäparin selkään ja haukkuvat häämatkaa korruptioksi. Ihan kohtuutonta menoa.

Omituista, että ruotsalaiset kitisevät Vickanin ja Danielin matkasta, vaikka heidän pitäisi olla iloisia siitä, ettei matkastakin tullut heille lisäkustannuksia. Niitä olisi nimittäin voinut tulla jossakin muodossa.

Mutta mitä mieltä sinä olet? Onko Petri Salo syyllistynyt lahjontaan? Entä onko Victorian häämatka korruptiota? Onko kaikenlainen ystävällisyys ja ajattelevaisuus nykyään laitonta?


Maddelle kunkku!  1

Lauantaista tulee ikimuistoinen! Minä menen, jos sää sallii, perheeni kanssa huvipuistoon, ja prinsessa Victoria menee Tukholmassa naimisiin. Jos en olisi työtön työnhakija, jolle ei jää ylimääräistä rahaa huvituksiin ja joka ei saa lähteä maasta ilmoittamatta työvoimatoimistolle, olisin oitis lähtenyt perheeni kanssa Tukholman humuun nauttimaan tunnelmasta. Luin nimittäin eräästä ruotsalaisesta naistenlehdestä mitä kaikkea kivaa tavis voi tehdä Victoria-Daniel-päivänä, ja innostuin totaalisesti.

Yöpyä voi esimerkiksi ihanan romanttisesti Hagan linnassa. Ei siis Tukholman Hagan linnassa, jossa Vickan & Danne tulevat asumaan, vaan Hagan linnassa Enköpingin lähellä. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä yöpyminen, johon sisältyy iltapäivätee, tervetuliaisdrinkki, neljän ruokalajin illallinen ja aamiaisbuffetti maksaa hieman yli 170 euroa. Hotellissa on muun muassa musiikkisalonki, suuri linnan puutarha, palkittu viinikellari ja rentoutumisosasto, jossa voi maata porealtaassa ja juoda samppanjaa hotellin omalla etiketillä. Voi, kunpa saisi lempiä linnassa (huom! ei vankilassa)!

Superhyper-romanttista hääpäivää, eli 19.6.2010, voi sitten vaikka viettää ihanasti Öölannissa Borgholmenin torilla. Kaupunki lupaa 5000 ensimmäiselle kävijälle prinsessatorttua ja kaikki paikalle saapuneet saavat yhdessä katsoa 35 neliömetrin suuruiselta videotaululta, kuinka kruunuprinsessa sanoo tahdon. Torilta löytyy myös samppanjateltta ja suklaateltta. Tähän voi vain käyttää yhtä sanaa: härligt!!!

Jos haluaa saada suuhunsa prinsessojen kelpuuttamaa suklaata, kannattaa suunnata Margaretas Bröd & Bakverk ja G Chocolat -nimisiin konditorioihin Ruotsin länsirannikolle. Omistaja on Ruotsin vuoden 2008 kondiittori Maria Grave, joka on yksi neljästä henkilöstä, jotka leipovat Victorian hääkakun. Taviksia varten Grave on häiden kunniaksi tehnyt metsämansikkatryffeliä ja samppanjapraliineita. Namnaminamnam!!!

Kaikille tirkistelynhaluisille (luen salaa Seiskaa kampaajalla -jengille) suosittelen pientä risteilyä Tukholman edustalla kahdellatoista eurolla. Strömman-paatti lähtee Haga Södra -nimisestä paikasta ja kiertää Brunnsvikeniä. Jos jäät pois Vasaslättenissä, voit paparazzata kuvan kruunuprinsessa Victorian omasta privaattilaiturista Haga-puistossa.

Ja jos haluat iskeä prinssi Danielin tuttuja, kannattaa suunnata Ockelbo-nimiseen kyläpahaseen. Siellä pidetään nimittäin hääpäivänä suuret kyläjuhlat. Ennen juhlia voit käydä katsomassa, missä prinssi asui nuorena ja missä hän kävi koulua. Kyläjuhlat alkavat jo aamuseitsemältä Wij Puutarhoissa, ja jos laitat kukkia tai kukkakranssin hiuksiin (tämä ei ole vitsi), sinulle tarjotaan suuri aamiainen. Kello 12 Gävlen sinfoniaorkesteri soittaa Ockelbon kirkossa. Juhlapäivä huipentuu viheralueella nimeltään Tallallén, jossa on torttubuffetti. Ota viltti mukaan ja asetu muiden juhlijoiden kanssa nurmelle viettämään picnic royalia. Artistivieraina on Ruotsin eturivin muusikoita: Lill-Babs, Miss Li, Roger Pontare, Timotej ja Molly Sandén. Jäätelöä, samppanjaa ja häät suurelta videotaululta. Häätanssia varten paikalla on myös orkesteri, ja illalla tarjolla on hattaraa, suklaata, arpajaisia ja vaikka mitä muuta kivaa.

Kateeksi käy tuo suuri juhlahumu, josta ruotsalaiset nyt nauttivat. Voi kun meilläkin olisi oma prinsessa, jonka häitä viettää. Voisikohan Madeleinesta tehdä Suomen kruununprinsessan? Ehdoksi prinsessalle voisi laittaa, että hänen pitää etsiä itselleen aito suomalainen mies. Ja siitä suomalaisuroksen valintaprosessistahan voisi tehdä vaikka tosi-tv-ohjelman, jonka nimi olisi Maddelle kunkku! Samalla kiinnostus Suomea kohtaan kohoaisi maailmalla arvoon arvaamattomaan. Turisteja velloisi maahamme jokaisesta maan kolkasta katsomaan, kuinka Madeleine ottaa suomalaismiehen omakseen ja kuinka pari kruunataan Suomen hallitsijoiksi. Kuka kannattaa ;)?


Cheap Love Helsinki  4

Pienestä pitäen tytöille kerrotaan prinsessasatuja, joissa prinssi kosii kaunista neitoa ja saa hänet ja puoli valtakuntaa. Kosinta ja häät ovatkin monen tytön elämän toivelistalla korkealla. Itsekin haaveilin nuorempana siitä, että joku haluaisi viettää kanssani loppuelämän, ja että sinetöisimme liittomme kirkossa. Sitten tapahtui kaksi asiaa, jotka muuttivat suhtautumiseni perinteisiin kirkkohäihin ja hääjuhlaan: ensinnäkin satuin rakastumaan mieheen, joka ei varsinaisesti hingu naimisiin uudestaan. Toiseksi olen yksi Suomen 300 000 työttömästä, jolla ei ole varaa häihin eikä varsinkaan hääjuhlaan.

Olenkin usein ihmetellyt, miksei Suomessa puhuta enemmän siitä, miten kalliit häät ovat ja miten kallista on tehdä lapsia. Eihän esim. työttömällä sellaiseen ole varaa! Tästä kannattaisi puhua varsinkin nyt, kun nuorisotyöttömyys on 20 prosentissa. Mutta ehkä aihe on tabu tai sitten minä olen vain itsekseni pohtinut näitä triviaaleja ajatuksia siitä, että monen suomalaisnuoren haaveet häistä, lapsista ja omakotitalosta (tai rivitalosta) voivat jäädä saamatta.

Haluan kuitenkin ajatella, että pienellä hienosäädöllä työtön nuorikin voi saada prinssinsä tai prinsessansa, häät ja katon päänsä päälle. Naapurimaan prinsessahäiden Love Stockholm -teeman voikin helposti siirtää meille Suomeen. Cheap Love Helsinki voisi olla Suomen hää-slogan kesällä 2010. Sen sijaan, että käytetään 20 miljoonaa kruunua häihin, yritetään tulla toimeen 20 eurolla. Ja koska prinsessa Victorian häitä vietetään viisi päivää, myös työttömän häitä Suomessa pitää juhlia viisi päivää.

Kas näin se sujuupi Ruotsissa ja samalla meillä Suomessa:
Keskiviikkona 16.6.2010 naapurimaan häävieraat syövät illallista Skeppsholmenin satamassa. Aloita samana päivänä omat hääjuhlasi Helsingissä pyytämällä frendit Vuosaareen, jossa on kontti- ja perävaunuliikenteen satama. Siellä saat aidon karun Suomi-tunnelman. OPM, niin illasta ei tule turhia kustannuksia.

Torstaina 17.6.2010 Ruotsissa pippaloidaankin jo urakalla. Päivällä syötetään kuningasperheen suku ja kaikenkarvaiset häävieraat Rosendalin puutarhassa. Illalliskutsuilla Drottningholmin linnassa on mukana Euroopan siniveriset ja Vickanin ja Danielin bestikset. Meillä Helsingissä voit jatkaa omien häittesi juhlimista, vaikka Kaisaniemen puistossa. Puutarhasta löytyy muun muassa Helsingin vanhin muistomerkki, ns. vapaamuurareiden hauta. Ja vietetäänhän puistossa myös Tuska-festareita, että ei se ihan turha paikka voi olla. Ruokaa ja juomaa voitte sitten pummia puistossa istuvilta, kyllä niiltä varmaan jotakin liikenee hääparille. Illalla voitte suunnata linnaan, eli Sörnäisten vankilaan, jonne Helsingin pitkäaikaisvangit on sijoitettu. Linnaa ympäröi kivimuuri, joka on 570 metriä pitkä. Sen ympärillä on hyvä tanssia, melkein yhtä hyvä kuin parkettilattialla.

Perjantaina 18.6.2010 Ruotsissa on häävieraiden lounas Sturehofin linnassa, jonne mennään veneillä. Kaupungintalolla on sen jälkeen suuri vastaanotto ja illallinen syödään Eric Ericson -hallissa. Lopuksi ohjelmassa on gaalaesitys konserttitalolla ja jatkot Grunewaldin salilla ja yökerho Café Operassa. Helsingissä tehdään näin: pakkaa kassiin jotain safkaa lounaaksi ja jotain illaksi. Vesi riittää juomaksi. Lähde sen jälkeen lautalla Suomenlinnaan, mutta kiiruhda pois saarelta, jotta ehdit samalla lipulla Helsingin suurimmalle monitoimihallille Hartwall Areenalle. Lipun hinta on 2,50 euroa. Siitä voit sitten talsia Oopperatalolle ja johonkin keskustan kapakkiin ja ostaa yhden pitkän, jos on varaa. Frendejä on tälle päivälle turha pyytää mukaan. Helsingissä kun riittää sakkia perjantaisin, joten voit leikkiä, että ympärilläsi oleva jengi on häävieraita.

Lauantaina 19.6.2010 Vickan ja Daniel vihitään suurkirkossa, mutta sellainen on niin "förbi", joten Cheap Love Helsinki -hengessä ja Sinkkuelämää-Carrien jalanjäljissä kannattaa talsia ihan vaan arkisesti maistraattiin. Sielläkin voi sanoa tahdon, pussata ja patsastella valkoisissa kuteissa. Vinkki: jos et omista valkoista hametta, voit kääriä lakanan yllesi.

Naapurimaan rinsessahäät jatkuvat vihkimisen jälkeen pienellä promenadilla, vilkuttelulla joltakin linnan terassilta, valokuvauksella ja hääillallisella. Sunnuntaina on sitten vielä brunssi linnassa spessuvieraille.
Helsingissä kantsii pyytää frendinne kerrostaloparvekkeenne tai talonne eteen. Älä päästä vieraita sisään, vaan vilkuta heille puolisen tuntia ikkunasta taikka sieltä parvekkeelta. Hymyile, niin kuin kuninkaallinen, tulee taatusti arvokas fiilis. Päästä sitten frendit sisään ja pyydä ottamaan pari kuvaa muistoksi. Pidä nyyttärit ja tanssikaa mielimusanne tahtiin sunnuntaihin saakka. Se kakskytä euroa käytetään tähän iltaan. Osta pullo kirkasta, niin, että kaikki saavat suun kosteaksi. Mitä vähemmän vieraita sitä enemmän juotavaa. Ja sit jos kaikki joraavat sunnuntaihin saakka, jengin ei tarvii tulla brunssille, kun kaikki ovat jo valmiiksi koossa.

Näin työtönkin voi saada omat häänsä, Cheap Love Helsinki -häät.