Wikileaksin ravisuttavin paljastus

  • Del Aholainen

Oletko elänyt tynnyrissä pari viime viikkoa? Olet saattanut sivuuttaa Wikileaks-kohun; sivusto julkaisi jenkkien ulkopolitiikasta salaista ja noloa dataa. Tiedot sijaitsivat Amazonin palvelimilla, ja Amazon katkaisi asiakassuhteen sopimusrikkomukseen vedoten. Tässä vaiheessa rivien välistä voi lukea, että hallitus on kuumottanut Amazonia. Asia varmistui, kun PayPal, Visa ja MasterCard lopettivat Wikileaks-lahjoitusten käsittelyn. Nettiaktivistit voivat pyöritellä napanöyhtäänsä tai lahjoittaa hilusensa KKK:lle edellisessä virkkeessä mainittuja maksukeinoja käyttäen. No, Piratebaystä tutun Peter Sunden Flattr-palvelu hyväksyy yhä aktivistirahaa.

Nettiaktivistit, jotka tuskin ovat lukeneet yhtään vuodettua dokumenttia, mutta pitävät ajatuksesta aktivismista, lähtivät kostoretkelle poistumatta näppiksiensä takaa. Osa Wikileaks-fanipoitsuista/tytöistä poistui ulos osoittamaan mieltään perinteisin tavoin Free Julian Assange -kylttien kanssa. Nettiporukka teki palvelunestohyökkäyksiä maksuliikennettä hoitavien firmojen sivustoja kohtaan. Amazon kesti, mutta Visa ja MC rymähtivät alas. Kuumottaa muuten omistaa luottokortti, jonka tarjoajan webbisivu on maassa Wikileaksin takia. Hyökkäysten tekijäksi on ilmoittautunut Anonymous-ryhmä.

Media ei ole oikein osannut kategorisoida Anonymous-ryhmää. Kyseessä ei ole salainen koodariklikki, joka kokoontuisi kellareissa sivelemään partojaan ja keskustelemaan kräkkeröinnistä, vaan kasa normaaleja ihmisiä, jotka ovat osanneet asentaa koneilleen Low Orbital Ion Cannon (LOIC) -softan. Hyökkääjien epäonneksi LOIC ei peitä jälkiään; hyökkäyksestä jää selkeä räpylänjälki. Virkavalta on innostunut joissain maissa bustaamaan teinipoikia. Suomessa pidätyksiä ei vielä ole nähty, ja varovaisesti voisin väittää ettei nähdäkään. Kanssakansalaisia on varmasti ollut mukana hyökkäyksessä talvisodan kiihkeydellä satoja, ellei tuhansia. Suomalaiset (teini)pojat ovat kuitenkin 4chanin suurkuluttajia.

En ole lukenut yhtään Wikileaks-paljastusta. Kysyin gallup-henkisesti lähipiiriltä muistavatko hekään yhtään. Jotain ympäripyöreää tuli, mutta DDoS-hyökkäykset tunnettiin hyvin. Uskon monen muun järkyttyneen ja tuohtuneen enemmän vuotojen lieveilmiöistä kuin itse vuodoista - Wikileaksin ravisuttavin paljastus on fokuksen siirtyminen mediassa ja ihmisten puheissa Berlusconin läskeistä palvelunestohyökkäyksiin ja pelkoon siitä, mitä Internetin vapaudelle tapahtuu. Orwellin kirjoja liikaa lukeneet ovat väläytelleet ideoita tunnistautumisesta ennen Internetiin pääsyä (iiristunnistus, uh!) tai rajusta ennakkosensuurista ja anonyymiteetin lopusta. Elämme jännittäviä aikoja, käsi popparikulhoon onnettomuutta odotellessa.

6 kommenttia

Anonyymi

15.12.2010 13:20

Mikäs siinä nyt kuumottaa, jos luottokorttifirman nettisivu menee nurin Wikileaksin takia? Ei sillä nettisivulla ole mitään tekemistä maksuliikenteen kanssa, eli oikeastaan täysin turha hyökkäys. Itse en ole ainakaan koskaan käynyt luottokorttifirmani kotisivulla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.12.2010 17:51

Wikileaks-paljastukset ovat liian vaarallisia useiden valtioiden hallituksille ja suurille konserneille.
Julian Assange on liian kuuma omena tällä hetkellä.
Se, että hän on elävien kirjoissa vielä, voidaan pitää suurena ihmeenä.
Tekosyillä linnaan ja yhteydet pannaan.
Tämä on vasta alkua lieveilmiöille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.12.2010 23:28

^Ei niin, enkä minäkään, mutta kai firman tyylistä hoitaa joitain asioita voi vetää johtopäätöksiä joidenkin muiden asioiden hoidosta. Ehkä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heliogabalus

16.12.2010 11:59

Assange on pelle! WikiLeaksin "paljastukset" ovat uutisia vain ja ainoastaan tynnyrissä kasvaneille nettinörteille. Ei ole mikään uutinen, että diplomaatit käyttävät värikästäkin kieltä isäntämaistaan ja niiden johtajista. Ei myöskään ole mikään uutinen, että diplomaattien tehtävä on oman maan etujen ajaminen keinoista välittämättä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

22.12.2010 12:09

"Mikäs siinä nyt kuumottaa, jos luottokorttifirman nettisivu menee nurin Wikileaksin takia? Ei sillä nettisivulla ole mitään tekemistä maksuliikenteen kanssa"

Joo, ei ole. Tulee vain maailman haavoittuvuus niin hyvin esiin.

"Tekosyillä linnaan ja yhteydet pannaan."

Juurihan vuoti yksityiskohtia niistä raiskaussyytteistä. Hmmm...

"WikiLeaksin "paljastukset" ovat uutisia vain ja ainoastaan tynnyrissä kasvaneille nettinörteille."

No, ne nettinörtit ovat epäilleet suurempia salaliittoja jo vuosikaudet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi