Ahneista sukupolvista

  • WilleWau

Sain luettua muutama viikko sitten Osku Pajamäen kirjan Ahne sukupolvi, jossa on nostettu yhteiskunnassamme muhivia ongelmia varsin räväkästi framille.

Toivottavasti kyseessä ei ole jälleen kerran vain ongelmien esille nosto, jonka jälkeen Oskun puolue SDP on näyttänyt, että kyllä hallituspuolueessa asioista saa olla eri mieltä, kunhan ongelmien esillä pitäminen julkisuudessa ei kestä liian pitkään.

Lainaan kirjasta muutamia erinomaisia kohtia, joista olisi syytä muidenkin puolueiden nuorempien ehdokkaiden ja äänestäjien olla tietoisia.

Lainaan parit otteet kirjasta.

sivu 63

Eläkejärjestelmä

On olemassa kaksi niin sanottua puhdasta sosiaaliturvan rahoituksen mallia: täydellisesti rahastoiva malli ja jakojärjestelmään perustuva malli. Sama koskee eläkejärjestelmää.

Täysin rahastoiva järjestelmä tarkoittaisi, että kukin sukupolvi maksaisi omat eläkkeensä työssäoloaikana kerätyillä maksuilla.

Puhtaassa jakojärjestelmässä työssäkäyvä sukupolvi puolestaan rahoittaa täysin edellisen sukupolven eläkkeet. Englanniksi jakojärjestelmän nimi on pay-as-you-go, kädestä suuhun.

sivu 64

Kumpikaan näistä järjestelmistä ei ole meillä käytössä. Suomalainen työ eläkejärjestelmä on sekoitus jakojärjestelmää ja rahastointia, ja sitä kutsutaan osittain rahastoivaksi malliksi.

Työeläkemaksu eli Tel –maksu jakaantuu työantajien ja työntekijöiden kesken ja vie suomalaisten palkkasummasta nykyisin noin 21,5 prosenttia.

Maksu kerätään työnantajalta. mutta kysymys on toki työntekijöille maksettavan palkan myöhentämisestä siten, että osa maksetaan eläkkeenä.

Työntekijät ovat siis suostuneet pienempiin palkkoihin.

Jotta saisivat vastineeksi eläketurvan.

Vuodesta 1993 työeläkemaksua on kerätty myös suoraan työntekijöiltä. Samalla on sovittu, että tuleva eläkemaksun nousu rahoitetaan puoliksi työnantajan ja työntekijän kesken.

Suuret ikäluokat ovat luoneet järjestelmän, jossa he maksoivat helposti raivaaja sukupolvien pienet eläkkeet ja sopivat samalla keskenään, että heidän lapsensa maksavat heidän suuret eläkkeensä.

sivu 65

Samanaikaisesti on hurskaasti katsottu sinisin silmin ristiin ja sanottu, että kaikki perustuu sukupolvien väliseen horjuttamattomaan luottamukseen.

Ketjukirjeperiaatteen mukaisesti kunkin sukupolven tulee voida luottaa siihen, että seuraava sukupolvi maksaa heidän eläkkeensä.

* * * *

Vilkaiskaa ja seuratkaa aina jossain vaiheessa Oikeusturvan ajankuva - nimistä blogia, joka pureutuu lakisääteisten vakuutusten ongelmakenttään todella syvälle. Jopa siihen kuuluisaan vallankäytön ytimeen asti.

Blogiin pääset esimerkiksi osoitteen:
https://ajankuva.blogspot.com/
Linkki korjattu 22.2.2024

* * * *

Toivoa sopii, että mahdollisimman moni Teistä käy äänestämässä ja oman näkökantansa mukaista poliittista suuntausta edustavaa ehdokasta.

* * * *

Tyhjää äänestämisestä pitäisi saada pikaisesti lakiin sellainen muutos, että jos äänestäneistä kansalaisista 15% äänestää tyhjää, niin vaalit pitää uusia.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.