Bruce Willis, otsalohkodementia ja Pohjois-Savo

  • WilleWau

Artikkelin otsikko on kehitetty tästä Helsingin Sanomien 25.2.2023 otsikosta ja ingressistä:

Bruce Willisin sairastama otsalohkodementia on Suomessa yllättävän yleinen sairaus – Etenkin Pohjois-Savossa, sanoo asiantuntija

Otsalohko­dementia on yleisempi Pohjois-Savossa kuin muualla Euroopassa. Tauti voi puhjeta jo nelikymppisenä, sanoo neurologian erikoislääkäri Eino Solje

Tuo toimittaja Katri Kallionpään artikkeli on mielestäni hyvin kirjoitettu ja saa toivottavasti suuren lukijajoukon aiheesta kiinnostuneiden keskuudessa.

Otsalohkodementia eli frontotemporaalidementia eli FTD on pirullinen sairaus. Vaikka se luokitellaan muistisairaudeksi, niin se on enemmän tiettyjä aivon osia tuhoava sairaus. Jolloin se näkyy yksilöllisesti muuttuvana käytöksenä, jonka läheiset huomaavat ensimmäisenä.

Bruce Willisin sairastuminen otsalohkodementiaan ja hänen perheensä toivomus siitä, että aiheesta keskustellaan avoimesti myös Willisin tapauksen kautta, on aivan upea asia!

Lainauksena Helsingin Sanomista nämä kolme poimintaa:
1. Otsalohkodementia poikkeaa Alzheimerin taudista myös siinä, että sen syy on usein perintötekijöissä.

Vajaalla puolella otsalohko­dementiaan sairastuneista tauti esiintyy suvuttain.

2. Otsalohkodementiaan ei toistaiseksi ole taudinkulkuun vaikuttavaa lääkettä, mutta oireita voidaan lievittää.

Myöskään sairauden diagnosointi ei ole helppoa. Se tehdään Soljen mukaan tavallisimmin tunnistamalla tautiin sopiva oirekuva, neuropsykologisella tutkimuksella, kuvantamalla aivot magneetti­kuvalla sekä analysoimalla aivojen aineen­vaihduntaa.

”Näin voimme päästä todennäköiseen diagnoosiin”, Solje sanoo.

Oikea diagnoosi on tärkeä, jotta potilaalle ei määrättäisi vääriä lääkkeitä, kuten Alzheimer-lääkkeitä, tiettyjä psyyken­lääkkeitä tai rauhoittavia lääkkeitä.

”Ne saattavat jopa pahentaa sairastuneen tilaa”, Solje sanoo.

3. Suomessa aivosairaudet aiheuttavat Suomessa vuosittain arviolta 11 miljardin euron kustannukset.

Hyvä uutinen on se, se, että kansainvälinen tiede­yhteisö ja lääkkeitä kehittävät yritykset tekevät parhaillaan kuumeisesti töitä löytääkseen otsalohko­dementiaan lääkkeen.

Suomalaiset tutkijat ovat tutkimustyössä kärkipaikoilla.

”Yleisimmin sairauden aiheuttaa yksi ainoa vaurioitunut geeni. Sen toiminnan muokkaamisen ei pitäisi olla mahdoton temppu”, Solje sanoo.

Lainaukset loppuvat.

Se, että Bruce Willisin perhe on antanut julkistaa hänen sairastumisensa syyn, tuo toivottavasti sairauden tutkimukseen rahaa ja kiinnostusta. Niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa.

Uusia ratkaisuja odotellessa on tärkeää, että Suomessa saadaan kehitettyä mahdollisimman varhaisen diagnosoinnin tutkimus-, hoito- ja hoivapolut kuntoon,.

Tietoa, taitoa ja rahaa Suomessa otsalohkodementiaa sairastavien hoitamiseksi on, kunhan se saadaan koordinoitua mahdollisiimman toimivaksi kokonaisuudeksi.

Valtakunnallisella tasolla uudet hyvinvointialueet ovat vastuussa siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa hommat toimivat.

Muistiliitto ja sen paikallisyhdistykset ovat hyviä tiedonsaantipaikkoja.
Muistiliitto ja sen paikallisyhdistykset ovat hyviä tiedonsaantipaikkoja.

Mobiiliflaijerissa mainitusta "Eduskuntavaalit 2023 - Vanhustenhoito Suomessa 1" - artikkelista, pääset luomaan isoa kuvaa ruohonjuuri- ja katutason näkökulmasta. Etenkin aivo- ja muistisairauksai sairastavien työikäisten tilanteisiin Suomessa.

Lopuksi. Otsikon mukaisesti todettakoon villinä ajatuksena se, että entä jos Bruce Willisin sukujuuret ovatkin pohjois-savolaisen Kärhämäjärven Viliperinmäen Villasissa?

Kirjoitettaessa soi Abba

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus