Jesp PK 1981 > Osa 5

  • WilleWau

Tässä osassa tuomme julkisuuteen Jespin perustamisvuoden asioita, kohta seuraavien virallisten asiakirjojen kautta. Aktiivinen ja virallinen jalkapallon harrastustoiminta Jespin nimissä loppui 1990-luvun alussa. Vaikka seurana Jespin aktiivinen toiminta-aika oli lyhyt, niin seuran/yhdistyksen viralliseen toimintaan liittyneet paperiarkistot (kuten kokousten pöytäkirjat, ottelujen kokoonpanoluettelot ja talouden pitoon liittyvät asiakirjat) olivat kadonneet 2020-luvulle tultaessa. Onneksi toimintavuosiin liittyvät mehevät tositarinat jatkavat kiertokulkuaan ja naurattavat jo uusia sukupolvia.

Sitten tämän viitososan aiheisiin.

Perjantaina 25.11.2022 JeSP PK r.y. vietti virallisen rekisteröitymisensä 41-vuotispäivää.

Jespin virallisten dokumenttien jäljitysdelegaatio kävi merkkipäivän kunniaksi tutustumassa Kansallisarkistossa, patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä siirtyneiden, Jespin historian virallisten perustamisasiakirjojen saloihin.

Kansallisarkiston pääpaikka Helsingin Kruununhaassa.
Kansallisarkiston pääpaikka Helsingin Kruununhaassa.

Jespin virallinen rekisteröitymispäivä yhdistykseksi oli asiapapereiden leiman mukaan 25.11.1981. Oikeusministeriön yhdistysrekisteriin Jespi hyväksyttiin vasta 28.4.1983. Joten toivottavasti prosessit ovat nykypäivänä nopeammat. Myös viranomaisten vaatimien ja heille tehtyjen korjausten käsittelyn suhteen. Lankapuhelimella (numerovalinnat raksuttavan reikäkiekon kautta) otetut kiirehtimisyritykset olivat ensikosketuksia suomalaiseen kafkamaisuuteen..

Mukana kirjoituskoneella kirjoitettuja liitteitä 12 kappaletta!
Mukana kirjoituskoneella kirjoitettuja liitteitä 12 kappaletta!

Patentti- ja rekisterihallituksesta saatujen tietojen valossa, Jespin ulosliputus yhdistysrekisteristä on merkitty tapahtuneeksi 11.2.2017. Yhdistyksen toiminta loppui jo 1990-luvun alussa.

Tuon viimevaiheen jälkeen yhdistyksen perustamiseen liittyvät asiakirjat löytyvät Kansallisarkistosta, Rauhankatu 17, Helsinki. Kiitos asiassa matkan varrella opastaneille henkilöille.

Tästä tasokameramallisesta skannerista Canonkin olisi ylpeä.
Tästä tasokameramallisesta skannerista Canonkin olisi ylpeä.

Netissä tehdyn ennakkotilauksen kautta, Jespin toiminnasta jäljellä olevat viralliset asiapaperit olivat luettavissa ja edelleen tallennettavissa kansallisarkistossa. Pientä rahallista korvausta vastaan. Kopiokortin avulla, joko paperille kopiokoneella kopioituina tai sitten sukkelasti sujauttaen edellisen kuvan jättiskannerin avulla, suoraan muistitikulle.

Jespin aineiston tilaus tapahtui netissä.
Jespin aineiston tilaus tapahtui netissä.

Aikanaan jespiläisten oli pakko rekisteröityä yhdistykseksi, koska muuten Suomen Palloliiton virallisiin sarjoihin ei voinut osallistua.

Jesp aiheisiin tietokilpailuihin liittyviä löytöjä seuraavaksi.
Ketkä olivat Jespin viralliset perustajat?
Vastaus: Jespin perustajajäseninä eli seuran perustamiseen vaadittavien paperitöiden tekijöinä toimivat: Mikko Reinikainen, Petri Salo, Pekka Kiuru ja Heikki Korhonen. Heistä Mikko on edesmennyt (R.W.B.).

Viralliset allekirjoitukset peitetty Jespin oranssilla.
Viralliset allekirjoitukset peitetty Jespin oranssilla.

Niin kuin kohta seuraavista säännöistä näkee, niin Palloliiton mallisäännöt eivät ihan heittämällä kelvanneet oikeusministeriön yhdistysrekisteriä hoitaneille virkamiehille. Joten niitä korjattiin virkamiesten ojentamina. Kynämerkinnät ovat patentti- ja rekisterihallituksen virkamiesten eli juristien tekemiä. Joten jonkin asteista byrokraattista viivyttelyä yhdistyksen rekisteröitymisessä tapahtui. Paperit sisään 11/1981 ja hyväksyntä 4/1983.

Onneksi kuitenkin yhdistysasioiden todistettavissa ollut vireillä olo, mahdollisti Jespin osallistumisen Palloliiton Itä-Savon piirin viitosdivisioonaan vuonna 1982.

Sitten Jespin ry:n sääntöihin, jotka on kirjoitettu kirjoituskoneella ja jäljentävän hiilipaperisetin kautta lyötyinä. 10 sormen tekniikalla, jossa kaksi sormea hakee oikeaa näppäintä ja vahvemman käden sormi lyö.

Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 1
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 1
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 2
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 2
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 3
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 3
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 4
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 4
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 5
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 5

Perustamisasiakirjojen ja sääntöjen tekeminen vaati 1980-luvun alussa istumalihaksia ja hyviä hermoja. Ne kun piti kirjoittaa kirjoituskoneella ja jäljentävän hiilipaperin eli kalkeeripaperin turvin.

Kirjoituskoneella tehdyt lyöntivirheet olivat varmoja, mutta niiden korjaaminen helvetillisen hidasta. Joten virallisten perustamisasiapapereiden kirjoittamista ja läpisaamista voidaan pitää nykyisen tietotekniikan valossa erinomaisena saavutuksena.

Esimerkiksi virallisille lomakkeille tapahtunut kirjoittaminen kirjoituskoneella edellytti tarkkaa rivikohdistamista. Ja, kun piti käyttää hiilipaperin kautta tapahtuvaa kirjoituskoneen kopiointiominaisuutta, niin piti osata riittävän voimakas kirjoituskoneen näppäinten käyttö, että jäljentävän hiilipaperin kautta teksti kopioitui selvästi myös alempiin paperikappaleisiin.

Jatkoa Jespin tietokilpailukysymyksille.
Ketkä muodostivat Jespin ensimmäisen hallituksen?

Vastaus: Puheenjohtaja Mikko Reinikainen, varapuheenjohtaja Petri Salo, johtokunnan jäsen Paavo Juntunen, johtokunnan jäsen Osmo Laurikainen, johtokunnan jäsen Pekka Rautiainen.

Keillä oli ensimmäiset Jespin ry:n ajan nimenkirjoitusoikeudet:
Vastaus: Mikko Reinikainen puheenjohtaja, Petri Salo varapuheenjohtaja, Pekka Kiuru sihteeri.

Lähteenä edellisille tiedoille ilmoitus yhdistysrekisteriin 25.11.1981.

Entä keillä oli viimeiset Jespin ry:n ajan nimenkirjoitusoikeudet?
Vastaus: Jouni Tiihonen puheenjohtaja, Matti Koivisto varapuheenjohtaja, Kari Timonen sihteeri, Heikki Korhonen taloudenhoitaja.

Lähteenä edelliselle muutosilmoitus yhdistysrekisteriin 3.4.1987.

Joten päätämme kansallisarkistossa löytyneiden Jespin virallisten asiakirjojen kommentoinnin tähän.

Isot kiitokset kaikille seuran toimintaan ja hallinnointiin osallistuneille. Sekä isot kiitokset seuran toimintaa tukeneille yrityksille ja uskollisille kannattajille. Jalkapallo lajina yhdistää aina.

Ehken paras oppi jalkapalloseuran perustamisessa ja pyörittämisessä on ollut se, että hyvällä yhteistyöllä kaikki on mahdollista. Ja hyvä porukkahenki kantaa oli vuosikymmenten. Myös yli paikkakunta - ja seurarajojen.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

JeSP PK 1981 > Osa 3
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+3/137058

JeSP PK 1981 > osa 4
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+4/137086

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.

Esimerkiksi Osa ykkösessä ja Osa nelosessa on esitelty joukkuekuviin liittyvän jespityksen idea, joka on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Ihan niin kuin jalkapallossa käytettävä taidokas keskitys. Keskitystä ja jespitystä voi ajan kanssa tapahtuvan harjoittelun ja ideoinnin kautta muuttaa paremmin toimivammaksi.

”Just jesp it” – hengessä.

Sen verran vinkkiä yhdistystoiminnassa mukana oleville tai olleille.

Jos olet yhdistysrekisteriin merkityn yhdistyksen vastuuhenkilö, etkä ole enää toiminnassa mukana, niin pyydä puheenjohtajaa poistamaan tietosi yhdistysrekisteristä. Jos puheenjohtaja ei ennätä asiaa yhdistyksen puolesta hoitamaan, niin tee tuo ilmoitus itse. Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterin virkamiehet neuvovat Sinua tarvittaessa tässä asiassa.

Vain näin toimimalla voit vapautua vastuusta, jos yhdistyksen, vanhat tai uudet johtohenkilöt päättävät käyttää uinuvaa tai toimivaa yhdistystä omiin tarkoitusperiinsä.

Kirjoitettaessa soi Rammstein, Rammstein

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus