Kusti polkee ja puuskuttaa

  • WilleWau

Postin kuljetuksessahan on vielä Suomessa voimassa kansallinen monopoli. Niin kuin muuallakin Euroopassa.

Jotta hyvästä sekä koko maan alueella toimivastakin menettelystä ja rahaa valtionkassan tuovasta lypsysonnista ei EU-painostuksessa tarvitsisi luopua, niin palvelun parantaminen olisi hieno asia.

Varsinkin, kun kansakuntamme vanhentuu huimaa vauhtia ja vanhuksia pyritään auttamaan (ainakin puheissa) selviytymään pitempään kotioloissa.

Nythän postinjakaja toimittaa postia vain yhdensuuntaisesti, joten eikö jatkossa voitaisi ajatella sitä, että lähtevä posti noukattaisiin mukaan itse kunkin postilaatikosta tai taloyhtiökohtaisesta keruulaatikosta?

Nykytekniikkaa paremmin hyödyntäen postilaatikotkin saataisiin toimimaan avattavien lukkojen osalta kooditekniikalla, joten talokohtaisten laatikkojen tyhjennyksien seuranta olisi helppoa kytkeä yhä tihenevään työsuoritteiden seurantaan.

Toki postille tämä saattaisi merkitä lisäresurssien palkkaamista, mutta eiköhän tästäkin ideasta saisi kannattavaa liiketoimintaa pienen jalostuksen jälkeen.

* * * *

Toinen merkittävä parannus postinpalveluissa olisi se, että nythän päivälehtien aamujakelu on siirtynyt entistä enemmän postin hoitoon. Ainakin pääkaupunkiseudulla.

Vastavuoroisesti halutessaan voisi kahden edellisen päivän lehdet palauttaa jakajan kauuta Postin hoitamaan paperikierrätykseen, jättämällä sen kerrostaloasunnossa oven vieressä olevaan kiertotelineeseen.

Tämä telinemenettely mahdollistaisi myös näppärästi lehtien kierrätyksen taloyhtiön asukkaiden kesken, koska ainakin Hesari on näin pienituloiselle hiton kallis lehti.

Joten halutessaan jokainen voisi napata vanhat lehdet kiertotelineestä luettavakseen ja hoitaa siten kierrätyksen taloyhtiön keräyslaatikon kautta.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.