Tasa-arvo asumiseenkin

  • WilleWau

Aikanaan Mauno Koivisto totesi Suomen Pankin johtajana toimiessaan, että paras suomalaisen yhteiskuntarauhan takaaja on asuntovelallinen ja perheellinen kansalainen.

Aikaahan ei jää tuolloin turhan pohtimiseen ja jurputuskin yhteiskunnan epäkohdista katkeaa kuorsaukseen neljän seinän sisälle.

Heitto tuli esille vanhassa Ylen dokkarissa, jossa kerrottiin pääkaupunkiseuden -60 ja -70 luvuilla vauhdilla rakennetuista lähiöistä.

* * * * * *

Verotuksessa tehtävien korkovähennysten asuntolainoista toivottiin, eilisen tekstitelkkarissa vilahtaneen tiedon mukaan, hillitsevän asuntojen hinnannousua.

Todellisten kauppahintojen pimittäminen julkisuudelta on lisäksi luonut rahoitus-, rakennus- ja kiinteistöalalle sairaan kannattavan busineksen.

Vaikka toisenlaista viestiä julkisuuteen väliin toitotetaankin. Ovathan ko. alat samalla isoimipia tiedotusvälineiden mainostajia.

* * * * * *

Vuokralla asumisesta taas kansalainen ei ei saa tehdä mitään vähennyksiä.

Poliittiselta perustalta kumpuavien vuokratalobusinekseen perustetuilla VVO:lla ja Satolla menee tulosten valossa todella lujaa.

Ne ovat tunkeneet voimallisesti myös omistusasuntomarkkinoille, koska vuokratalo asumisesta virtaavat rahavirrat ovat olleet poskettoman tuottoisia.

Ja riskikin on tainnut olla tässä poliittisen poljennon systeemissä nollan luokkaa.

* * * * * *

Uutena veromallina voitaisiin ottaa siten vuokralla asuvien kansalaisten suhteen sellainen menettely, että verotettava tulo olisi sellainen, josta olisi ensin vähennetty kuukausittainen vuokra.

Eli nykyinen bruttotulo - vuokra = todellinen verotettava tulo.

Parisuhteessa ja perheiden keskuudessa voitaisiin sitten valita kummanko palkasta kuukausittainen vähennys tehtäisiin..

* * * * * *

Tässä huippusuhdanteiden harjalla voitaisiin vuokralla asuville myöntää etuus vain ja ainoastaan kymmenen (10) vuotta takautuvasti.

Verottaja maksaisi erotuksen puhtaana tilille. 31.12.2007 mennessä.

* * * * * *

1.1.2008 alkaisi asumisessakin sitten kansalaisten kesken uudenlaisen tasa-arvon aika.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus