”Kiltti” ihminen

  • samukissa
Matkalla Sisiliassa
Matkalla Sisiliassa

Mielenkiintoista, kuinka kokemukset voivat aktivoida muistoja entisistä vastaavista tilanteista ja kokemuksista ja herättää myös samat tunteet jotka ihminen silloin tunsi.
Näin minulle kävi Sisiliassa, jossa eräs ystäväni oli luvannut näyttää minulle seutua autollaan.
Hän oli kuitenkin lainannut autonsa päiviä ennen tuloani ja ihan hyvään tarkoitukseen eräälle tuttavalleen. Tämä oli kuitenkin esittänyt laina-ajan pidentämistä ja senkin ihan hyvästä syystä. Ja ystäväni suostui.
Sitten hän rupesi ehdottamaan minulle muita ratkaisuja saaren katselemiseen.
Eräs läheiseni toimi aikoinaan samalla tapaa. Hän oli ns. kiltti ihminen, jota sukulaiset pyysivät apuun tuon tuosta. Monet kerrat meidän suunnitelmamme jäivät toiseksi ja toteutumatta.
Petyin ja vihastuin. Koin että olin vähemmän tärkeä kuin nämä sukulaiset .
Nyt sisilialaisen ystäväni tempaus herätti voimakkaana samat tunteet. Ja tajusin myös, että tällaista ”kilttiä” ihmistä en enää elämääni kaipaa.
Kyse ei ole kiltteydestä vaan epävarman ihmisen halusta miellyttää kaikkia. Ja sehän ei onnistu. Kun lupaa monelle, joku tulee vääjäämättä pettymään. Ja tässä tapauksessa se olin minä.

4 kommenttia

Franny_Berry

15.5.2014 19:03

Hyvin mielenkiintoista tuo, että kaikki edeltävät kokemukset ja muistot vääristelevät sinänsä neutraaleja asioita ja tapahtumia. Siksi kai ihmisen elämä usein onkin vaikeaa, kun koko ajan vertailee, muistelee ja märehtii menneitä ;)

Itse olen joskus syyllistynyt samankaltaiseen reaktioon ja tunteeseen kohdatessani miehen, joka muistutti minua liikaa isostaveljestäni. Broidia kutsuin joo-joo-mieheksi, kun hän on sellainen hajuton, mauton, mielipiteetön ja hyppysistä alati liukahtava tyyppi (nuorempana haukuin häntä suoraan selkärangattomaksi, mutta juniorithan usein liiottelevat kovasti asioita :D). Pohdin tuon jutun loppuun silloin, kun huomasin ärsyyntyväni toisen toimista/tavoista/luonteesta ihan vain siksi, että se joskus aiemmin ei ole ollut oikein hyvä juttu minulle. Toisen syyhän se ei ole, jos minä vertaan...

Noh, asenne ratkaisee lopulta :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

samukissa

15.5.2014 19:19

Ihan yllätyksenä tuo tunne minulle pullahti. Sitä sanotaan myös, että jos joskus joku suru on jäänyt surematta, se voi aktivoitua uuden surun myötä.

Franny_Berry

15.5.2014 19:37

Yllätyksenä nuo usein tulevatkin - tai niin, ettei pysty suoraan sijoittamaan kenties jotakin ärtymystään tai ahdistustaan mihinkään asiaan tarkalleen. Ihmismieli on kovin etevä myös peittelemään asioita. Onneksi psykoanalyysi on voimissaan, haha. Pääasia lienee joka tapauksessa tunnistaminen, analysointi ja päätös asioista -> etteenpäin sano mummo lumessa! :D

samukissa

18.5.2014 12:20

Aivan niin Franny_Berry :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus