10 syytä miksi lukeminen kannattaa

  • Marjaleena112

Ihmisillä on erilaisia harrastuksia, jotka vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Toisilla on monipuolisesti harrastuksia läpi vuoden ja toisilla vain kesäisin tai talvisin.

Talvella hiihtäminen, laskettelu ja luisteleminen ovat suosittuja harrastuksia. Kesällä taas monien suosikkeja ovat sulkapallo, rantapallo ja lenkkeily. Kesällä on mukava lokoilla myös rannalla tai istua laiturin nokassa ja lukea mielenkiintoista kirjaa tai lehteä.

Minun harrastuksiin ja mielenkiinnonkohteisiin on kuulunut aina lukeminen. Luen erilaisia aikakauslehtiä ja toisinaan myös paksuja yli 300 sivuisia kirjoja.

Olen laittanut merkille, että erilaisista harrastuksista puhutaan paljon eri medioissa, mutta lukemisen tärkeydestä harvoin näkee kirjoituksia. Eikö lukeminen sitten olekkaan harrastus? Eikö lukemista pidetä tänä päivänä enää tärkeänä?

Minun mielestä lukeminen on mukava ja etenkin hyödyllinen harrastus, joka rentouttaa, vähentää tressiä, parantaa keskittymiskykyä, viihdyttää, kehittää lukutaitoa ja sanavarastoa.

Lukeminen on myös yksi edullisimmista harrastuksista, sillä lehtiä ja kirjoja voi lainata kirjastosta tai ystävältä. Mikäli haluaa ostaa lehden, on netissä paljon erilaisia sivustoja, joista lehdet ja kirjat saa tilattua kotiin kannettuna tarjoushintaan. Esimerkiksi Lehtitarjouksia.com on yksi palvelu, jossa on kattava valikoima erilaisia aikakauslehtiä.

Minulle lukuharrastuksen pohja luotiin jo lapsuudessa, sillä minulle luettiin paljon kirjoja lapsuudessa. Ehkä juuri sen takia innostuin itsekkin lukemisesta heti, kun opin lukemaan. Lukemaan opin jo paljon ennen kuin menin ensimmäiselle luokalle.

Se helpotti paljon koulunkäyntiä ja koulussa pärjäämistä, kun osasin lukea ja kaverit vasta opettelivat lukemaan. Sain siis huomattavasti paremman startin koulun käyntiin kuin monet muut lapset.

Lukemisesta on lapsuudessa siis todella paljon hyötyä, vaikka toki lukutaitoa voi kehittää myös aikuisiällä. Mikäli lukeminen ei ole sinun juttusi, suosittelen etsimään sellaisen lehden, jonka aiheesta olet aidosti kiinnostunut, sillä mielenkiintoinen teksti vie mukanaan ja avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa.

Toivoisinkin, että jatkossa medioissa kirjoitettaisiin ja painotettaisiin enemmän myös lukemisen tärkeyttä varsinkin lapsille, sillä heille siitä on valtavasti hyötyä koko elämän ajaksi.

Alla vielä kerron 10 syytä, miksi lukeminen kannattaa.

Vahvistaa sosiaalisia suhteita

Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja ja kasvattaa sanavarastoa.

Vähentää stressiä

Tutkimuksien mukaan lukeminen on tehokas tapa vähentää tressiä. Noin kuuden minuutin lukeminen alentaa sykettä ja vähentää lihasjännitystä.

On hyväksi terveydelle

Lukeminen on hyvää aivojumppaa. Ihmisen aivot on kuin lihas, jota on muiden lihasten tapaan hyvä treenata välillä, niin mieli pysyy vinkeänä. Tutkimuksien mukaan lukeminen voi hidastaa ikääntymisen haittoja, kuten muistinmenetystä.

Viihdyttää ja rentouttaa

Mielenkiintoinen lehti herättää tunteita ja saa niin itkemään kuin nauramaankin. Koukuttavan lehden parissa aika kuluu kuin siivillä!

Parantaa keskittymiskykyä

Älypuhelimen, tietokoneen tai tabletin sijaan kannattaa välillä tarttua myös matkoilla helposti mukana kulkevaan lehteen tai kirjaan. Etenkin lapsilla tarinoiden lukemisen on havaittu parantavan keskittymiskykyä.

Lukutaito kehittyy

Samalla tavalla kuin ihmiset kehittävät päivittäin erilaisia taitojaan, myös lukutaitoa voi ja kannattaa kehittää lukemalla. Sillä ei ole väliä lukeeko romaania, laululyriikkaa, runoja, lehtiartikkeleita tai kolumneja. Avainasemassa on kyky oppia tarkastelemaan tekstiä monelta kantilta.

Lukutaito auttaa arjen hallinnassa

Lukutaito on taito, jota tarvitaan päivittäin mm: netissä, hakemusten teossa, sähköpostissa, puhelimen käytössä yms. Tänä päivänä ilman lukutaitoa on lähes mahdotonta pärjätä digitaalisessa kulttuurissamme.

Hyvä lukutaito avain koulumenestykseen

Hyvä lukutaito antaa loistavan pohjan kaikelle oppimiselle koulussa. Tutkimuksien mukaan lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen ja koulumyönteisyyteen.

Lisää valmiuksia työelämään

Lukutaidon taso on monissa tutkimuksissa yhdistetty yleiseen elämässä menestymiseen.

Edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Lukutaidoton henkilö jää tänä päivänä helposti yksi. Lukutaito on yksi demokratian toteutumisen edistäjä ja se voidaan nähdä vahvistavan sosiaalista identiteettiä.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.