Energinen rakkauselämä

  • Mirja Wuokko

Turvalliset kiintymyssuhteet lisäävät psykologien mukaan avoimuutta uusille kokemuksille. Läheiset positiiviset ihmissuhteet, kuten ihana kumppani tai hyvä ystävä, saavat meidät uteliaiksi ympäristölle.

Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että lämpimästi ja turvallisesti kasvatetut lapset ja apinat uskaltavat muita rohkeammin sekä leikkiä uusilla leluilla että tutustua ympäröivään maailmaan.

Nyt syy rohkeuteen on selvinnyt, väittää Scientific American. Hyvät ihmissuhteet saavat ihmisen tuntemaan itsensä vitaaliksi ja energiseksi. Tällöin jaksaa valloittaa uusia alueita.

Lehden haastattelussa uuden tutkimussarjan johtaja Michelle Luke Southamptonin yliopistosta kuvailee epävarman ihmissuhteen aiheuttamia tuntemuksia näin: turvattomissa suhteissa ihmisten täytyy selvittää negatiivisia tunteita, koska heidän tarpeisiinsa ei ole vastattu, ja tämä taas voi viedä valtavasti emotionaalista energiaa.

Huono ihmissuhde on kuin energianielu, joka imee ihmisen tyhjiin. Ankeuttajan seurassa väsyy, eikä jaksa suunnitella hauskoja seikkailuja.

Toisaalta, voihan ikävällä ihmissuhteella olla työntävä vaikutus. Esimerkiksi joku voi haluta lähteä ankeasta ja rakkaudettomasta suhteesta uusiin seikkailuihin, kohti onnellista ja energistä rakkauselämää.

Scientific American 28.7.2012

4 kommenttia

Anonyymi

17.9.2012 12:17

Miksi sä tunget tänne näitä länsimaisen, jenkkiläisen, oikeistolaisen arvomaailman tutkimuksia, joilla ei ole mitään tekemistä kansalaisista suurimman osan elämän kanssa?

Haluatko sä saada ihmiset tuntemaan itsensä huonoiksi?

Onnellisuus on todellisuuden vastakohta.

Happiness is the opposite of reality.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Masa190

17.9.2012 12:31

^
Miten tää liittyy oikeistoon jos toteaa että ankeat ja tylsät ihmiset tuhoaa kumppaninsa elämänilon. Itse allekirjoitan tuon täysin.

Tosta tulee mieleen kun ehdotin exälle että mennään ruska-aikaan kauniina päivänä kävelylle paikkaan jossa on ruska näkyy hyvin. Ja exä vastasi sohvalta että "evvk. Kävely on perseestä ja ei oo kävelykenkiä ku on vaan korkkareita. Liikuntaa saa punttiksella stepperillä. Miksi siis kävellä luonnossa?"

Menin sit yksin sille ruskakävelylle kauniina päivänä ja mietin suhteen tulevaisuutta. Kun pistin suhteen poikki niin tuntui kun olisin haudasta noussut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

17.9.2012 12:41

Tulos pätee myös Suomeen. Elämäänsä tyytyväisillä ihmisillä on yleensä erittäin toimivat ihmissuhteet (usein juuri onnellinen parisuhde tai hyvä perhe-elämä). Suomessa on tehty vaikka kuinka paljon tutkimusta aihepiiristä ja kaikista tärkeintä ihmisille ovat toimivat ihmissuhteet. Sitten tulevat terveys ja hyvä työpaikka tai muu mielekäs tekeminen. Rahakaan ei lisää onnellisuutta tietyn pisteen jälkeen (perustarpeiden tyydyttäminen + pieni lisävara turvaa tuomaan).

Huonosti toimivat ihmissuhteet vievät energiaa myös Suomessa. Ne painavat mieltä ja vievät aikaa ja tarmoa tarttua mielekkäisiin asioihin.

Jos on viettänyt ihanan viikonlopun rakkaansa kanssa, tai hauskan illan ystävien seurassa, on aiempaa enemmän energiaa, rohkeutta ja uteliaisuutta suunnata tulevaisuuteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2012 10:31

Olen sitä mieltä että ihmisillä on kaikkialla maailmassa samanlaiset emotionaaliset tarpeet. Ja itse allekirjoitan täysin Mirjan kirjoitukset. Oman rakkauselämän puute heijastelee jokaiseen elämääni osa-alueeseen. Tietenkin tässä ruokkii toisiaan tämä sykli; tyytyättömyys omaan elämään (johon vaikuttaa suuresti se, etten ole vieläkää päässyt haluaamaani kouluun sisään) vs. parisuhteettomuus. Kyllä rakastava parisuhde antaa myös uskoa itseensä elämän eri osa-alueilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi