Kauniit saavat kaiken

  • Mirja Wuokko

Kauniit naiset ja komeat miehet ovat tasapainoisempia, sosiaalisempia, kiinnostavampia, lämpimämpiä, ulospäin suuntautuneempia, seksuaalisempia, herkempiä, huolehtivaisempia, ystävällisempiä, huumorintajuisempia ja vahvempia kuin rumemmat.

Hyvännäköiset elävät täyttä elämää, solmivat onnellisia liittoja ja löytävät mahtavia työpaikkoja.

Ainoa asia missä hyvännäköiset eivät pärjää rumille on vanhemmuus. Kauniit ovat huonompia äitejä ja isiä.

Näin uskoivat koehenkilöt, joiden tuli arvioida kauniiden ja tavanomaisen näköisten ihmisten luonnetta ja elämää.

Voihan olla että hyvä ulkonäkö on merkki loistavista geeneistä, arvioi rakkausproffa Kaarina Määttä.

Vaatimattoman näköistä ihmistä pidetään totisena, epäsosiaalisena ja hankalana.

Yhdessä kokeessa miehiä pyydettiin soittamaan naiselle, jota he eivät olleet koskaan tavanneet. Joillekin miehille kerrottiin, että nainen on kaunis, toisille että nainen on tavallisen näköinen. Kymmenen minuutin puhelun aikana naiset alkoivat käyttäytyä ennakkoluulon mukaan. Naiset joita miehet luulivat kauniiksi puhuivat avoimesti, innostuneesti ja vilkkaasti. Rumina pidetyt naiset puhuivat töykeästi, varautuneesti ja niukasti. Mitä ihmettä?

Tutkijat analysoivat huijattujen miesten puheen laatua ja sisältöä ja huomasivat, että uskoessaan puhuvansa kauniille naiselle miehet olivat sosiaalisia, huumorintajuisia, kiinnostuneita ja seksuaalisesti latautuneita. Miehet viihtyivät puhelimessa, olivat aktiivisia ja käyttivät tehokkaasti ääntään. Oletus random-naisen kauneudesta sai miehet yrittämään enemmän.

Hyvä ulkonäkö saa siis jo kymmenessä minuutissa aikaan myönteistä kohtelua, positiivisia odotuksia ja panostusta yhdessäoloon. Kauniin positiivinen itsearvostus vahvistuu.

Tutkimusten mukaan kauniit ovatkin onnellisempia, pidetympiä, sopeutuvaisempia ja menestyvämpiä kuin vähemmän kauniit.

Pienen poikkeuksen muodostavat nuivasti kauniisiin naisiin suhtautuvat. Joidenkin mielestä kauniit naiset ovat omahyväisiä, itsekkäitä, töykeitä, materialisteja ja kyvyttömiä sitoutumaan yhden miehen vaimoiksi.

Vaatimattoman ulkonäön perinyt on itse asiassa suuri sankari. Hän joutuu kamppailemaan kaikesta hienon luonteen ja kekseliään älynsä avulla. Kumppanin, työpaikan tai jopa kavereiden löytäminen voi olla paljon haastavampaa kuin kauniiksi syntyneillä. Turha enää ihmetellä, miksi jotkut jaksavat satsata niin paljon ulkonäköönsä.

Kaarina Määttä: Rakastumisen lumous.

14 kommenttia

shiwan8

13.3.2011 11:15

Noinhan se menee. Ei tähän mun mielestä tutkimuksia tarvittu. Se, miksi kauniit ihmiset ovat varsinkin sosiaalisesti lahjakkaampia on uskoakseni sen seurausta, että siinä vaiheessa kun sosiaaliset taidot ovat tärkeimmässä kehitysvaiheessa ns. kauniit saivat tehdä virheitä ja oppia niistä kärsimättä kohtuuttomia tappioita. Siellä missä itse olin siihen aikaan yksikin mainittava moka ajoi oman porukan hylkimäksi armotta...paitsi jos oli kaunis/komea. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

13.3.2011 14:51

Tuossa Määtän kirjassa pohdiskeltiin juuri sitä, miten ihmisten valmiiksi positiiviset ajatukset kauniista ja komeista saavat aikaan sellaisen myönteisen kierteen. Kauniiden maailma on paljon positiivisempi ja suopeampi kuin tavanomaisen näköisten.

Cityssä oli kerran juttu, miten mies kulki hunnutettuna Helsingissä ja testasi miten ympäristö suhtautuu häneen. Kokemus oli aika silmät avaava.

Kaikkien pitäisi päiväksi vaihtaa sukupuolta ja ulkomuotoa ja kokea kuinka elämä ei olekaan kaikille samanlaista. Pelkän ulkomuodon vaikutus on mielettömän iso.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.3.2011 15:53

@ Mirja

Tämä tutkimus ei kuitenkaan kerro asian kääntöpuolta jonka olen terapistina saanut huomata usein. Monilla kauniilla naisilla esimerkiksi on yllättävän heikko itsetunto, vaikka he eivät julkisesti tätä myöntäisikään. Tähän on monia syitä aina omasta ulkonäöstä huolehtimisen paineista usko siihen, että kukaan ei ole kiinnostunut sinusta muun kuin ulkonäön takia. Puhumattakaan nyt siitä, että ennakko-odotukset painostavat, samoin kuin se, että muut naiset saattavat inhota sinua vain ulkonäön takia.

@ Shiwan8

Sosiaalisempia vai sosiaalisempia? Se että sinulla on kavereita ei välttämättä tarkoita sitä että sosiaaliset taitosi olisivat erinomaiset, tai olisit oppinut tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. "Kauniiden" ihmisten ympärille tulee kyllä paljon ihmisiä, mutta heillä on samanlainen tausta ja mielenkiinnon kohteet tyypillisesti. Se ei opeta monipuolisia sosiaalisia taitoja, vaan toimimaan samanlaisten keskuudessa.

Itse olen aika karkean näköinen mies, mutta olen treenannut järjestelmällisesti sosiaalisia taitoja koko elämäni. Vaikka sanon sen itse, pystyn saamaan lähes kenet tahansa pitämään itsestäni, koska osaan samaistua heidän elämäänsä ja rooleihinsa. Ja tätä taitoa ei voi saavuttaa jollei oikeasti puhu kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

13.3.2011 16:36

Uskoisin että kauneus voi tosiaan olla loukku joillekin. Kuten Määttäkin kirjassaan totesi, naisille kauneusvaatimukset ovat vielä kovemmat kuin miehille. Miehiltä vaaditaan enemmän luonnetta ja asemaa. Citynkin keskusteluissa miehet tuovat usein esille, ettei heitä kiinnosta naisen rahat tai saavutukset, vaan hedelmällisyyys...

Minusta ihminen voi tehdä paljonkin sen eteen, etteivät muut pidä häntä vain kuorena. Jos on itse vaikka älyllisesti suuntautunut ja keskittyy muuhun kuin vaatteisiin ja meikkaamiseen, niin kyllä muutkin suuntaavat sen huomion muualle kuin toisen ulkonäköön.

Toisaalta tunnen kyllä kauniita naisia, jotka joutuvat rumentamaan itsensä tullakseen vakavasti otetuiksi.

Miehillähän rujous ei haittaa, jos ovat muuten viehättäviä. Rumista miehistä voi tulla jopa leffatähtiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

13.3.2011 19:30

Anonyymi, olet toki oikeassa. Kuitenkin ihmisillä on taipumusta pitää minua vähintään neutraalina. Johtunee niistä myös tarkoituksella opetelluista sosiaalisista taidoista. Tämä on kuitenkin taito jota kaunis ihminen ei tarvitse. Hänen ei tarvitse mukautua tilanteeseen. Tilanne mukautuu häneen.

Mirja, en ole vielä tavannut naista jolle ulkoapäin asetetut vaatimukset olisivat kovemmat kuin miehen vastaavat. Koska rakastan pariutumiskuvioiden mekaniikkaa, otan sen esimerkiksi. Se, minkä nainen saa aikaan menemällä baariin yksin ja laittautumalla vaatii mieheltä "nöyrästi" näkyvää huippustatusta, huikeaa näkyvää fyysistä kuntoa, geenilottovoittoa kropan mallin ja naaman "komeuden" kanssa, huomattavaa sosiaalista lahjakkuutta and then some. Mieheltä vaaditaan enemmän, melkein aina. Ainoana poikkeuksena tähän on joku hassu vielä nykypäivänäkin seksistisesti työntekijöihin suhtautuva työpaikka. Näin se vaan on eikä siinä mitään. Asia on niin syvällä ihmisen geeneissä että sitä vastaan on turha taistella. Tasa-arvo on siis vain kaunis sana koska se ei toteudu tässä asiassa ikinä. Nainen saa siis hopeatarjottimella sen, minkä eteen mies joutuu tekemään jatkuvasti aktiivista työtä. Ero vaatimattomamman näköisen ja superkauniin naisen välillä on vain siinä että heitä lähestyvät eri miehet. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.3.2011 15:59

Miten niin "tästä ei tarvita tutkimuksia, noinhan se menee"? Siis mikä menee? Kuka on sanonut, että kauniit ihmiset ovat muka henkisesti tasapainoisempia kuin tavalliset? Siis mihin tämä perustuu? Minusta on sairasta, jos ihmisillä on yleisesti sellainen käsitys, että kauniit ihmiset ovat aina myös hienompia luonteita. Ei tämän näin pitäisi mennä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

14.3.2011 23:35

Anonyymi, kauniille ihmisille ei luoda paineita. He saavat epäonnistua, he saavat tehdä virheitä ja jos he onnistuvat heitä palkitaan siitä. Tämä tekee ihmisestä pitkän päälle jatkuvana toteutuksena hyvinkin itsetuntorikkaan ja vakaan persoonan. Jotkut toki sekoavat silti, mutta pääsääntöisesti kauniiden ihmisten edellytykset hyvään elämään ovat ihan toisessa tasossa kuin muiden.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.3.2011 10:53

Kauniilla on vaikka kuinka paljon paineita. Aina pitää olla hyvännäköinen, ilman meikkiä ei voi lähteä mihinkään. Ihmiset odottavat kauniilta ystävällistä käytöstä. Ei saa olla huonolla tuulella koskaan, muuten puhutaan selän takana, että tolla on noussut k*** päähän. Jos kaunis tekee töitä kauneusalalla on jatkuva paine päällä. Kaikki arvostelevat sua. Kun kaunis menee juttelemaan tavalliselle, tavallinen kelaa heti, että mitä taka-ajatuksia tolla on. Kaunis nainen ei voi lähestyä miehiä, koska ne menee ihan lukkoon. Muut ihmiset ovat kateellisia ja jos jotain ikävää sattuu vahingoniloisia. Kaunis voi olla rennosti vain kauniiden kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.3.2011 18:12

Melko rankasti rankataan kahteen jakoon, onhan niitä ihmisiä, jotka voivat halutessaan olla rumia tai kauniita, jos osaavat homman ja näyttävät tarpeeksi monipuolisilta. Tähän seksikkyyden kategoriaan voi kuulua kaikista kasteista melkoinen kirjo, mutta vaikka olisikin kirjava niin ei välttämättä muuta kuin vähemmistö. Musta seksikkyys on vähemmistö, joka ei liity rumaan tai kauniiseen mitenkään. Luonteeltaankin seksikäs on arvoituksellinen. =D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.3.2011 18:13

Ja tuota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.3.2011 19:21

Minun mielestäni ihmisiä ei saisi edes jaotella ruma/kaunis lokeroihin. Kuka sen sanoo, mikä on rumaa ja mikä kaunista? Toiselle joku on rumaa, toiselle kauneinta mitä on koskaan nähnyt. Tässä kyse taitaa olla vallitsevista kauneusihanteista jotka määritellään "kauniiksi".
Eikä sekään varmaan ole kirkossa kuulutettua, että kaikilla ns. kauniilla ihmisillä olisi jotenkin helppo sosiaalinen elämä? Helpostihan juuri näihin kauniina pidettyihin ihmisiin kohidstetaan ennakkoluuloja, kateutta, selkäänpuukottamista tms. Kaikilla asioilla on puolensa :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.3.2011 14:52

Niin, onhan se niin että on oikeasti niitä kauniita ja rumia, eikä kauniissa tai rumassa sinällään kiistettävää. Mutta jos mennään yksityiskohtiin niin kiistämättömissä kauniissa niitä puuttunee yhtä paljon kuin itsestäänselvästi rumissa.. Monesti helppo kauneus on havaittavissakin jo kaukaa, eikä siinä ole läheltäkään katsottuna havaittavissa suurempaa silmää miellyttämätöntä särmää, tai miellyttävää. Helpossa on paljon kaunista, mutta aidossa edgessä helvetisti potentiaalia, mieheen tai naiseen katsomatta! :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.3.2011 15:43

Tämä kirjoitus herätti tunteita ja halua korjata tälläiset väärinkäsitykset mitä ihmisillä valitettavasti on tuosta aiheesta... Itse olin nuorempana pullea ja en osannut pukeutua niin, että olisin korostanut vartaloni hyviä puolia ja näyttänyt täten paremmalta. Muutenkin näytin ns. "rumalta", sillä en laittanut itseäni mitenkään (esim. hiukset, meikki yms). Juuri tämän takia itsetuntoni oli aivan nollassa ja itseni mielestä kauneus kuitenkin lähtee sisäisestä säteilystä ja itsevarmuudesta. Tietenkin pukeutumalla oikein, eli korostamalla omia parhaita puoliaan, sekä pitämällä fyysisesti itsensä kunnossa, meikillä ja kauniilla hiusleikkauksella saa paljon aikaan. Eivät geenit todellakaan määrää sitä tuleeko ihmisestä kaunis vai ei, se on ihan oma päätös!
Ja sitten tuohon itse väitteeseen, että kauniilla olisi muita helpompaa, ei todellakaan pidä paikkaansa. Jossain vaiheessa tuossa elämän varrella opin pukeutumaan korostaen parhaita puoliani ja meikkaamaan itseni kauniisti ja nykyään saankin usein kuulla olevani muodikas ja kaunis, mutta kääntöpuolena saan myös kateellisia katseita ja seläntakana paskanpuhumista (muilta naisilta! Joten ihan vaan tähän vitutukseeni tästä kirjoituksesta voisin lisätä yleisen vitutuksen naisten kateudesta, eikös meidän naisten kannattaisi ennemminkin pitää toistemme puolia tässä maailmassa, samassa veneessä kuitenkin ollaan...!)
Kaikella on kääntöpuolensa. Baareissa kaunis nainen tietenkin saa paljon huomiota miehiltä, mutta olen tässä matkan varrella oppinut, että kauniilta naiselta miehet eivät yleensä halua muuta kun seksiä. Tuolta luinkin juuri, että miehet kuvittelevat kauniin naisen olevan kevytkenkäinen. Ja tietenkin kaunis nainen vetää enemmän niitä kilpakosijoitakin puoleensa, joten mies joutuu taistelemaan siitä kauniimmasta naisesta enemmän kuin seinäruususta. Näyttävä nainen saa siis todellakin painiskella mustasukkaisuuden kanssa ( ainakin itse olen jokaisessa suhteessa saanut vääntää veistä tästä asiasta), vaikka kuinka uskollinen ja omistautunut kumppanilleen olisi, se että muut miehet tunkevat juttusille saa sen toisen puoliskon mustasukkaisuuden heräämään. Sitten on tietenkin sekin puoli, että muut naiset ovat varuillaan omien miehiensä kanssa kauniin naisen ollessa reviirillä... Muutenkin olen huomannut että kauniit naiset joutuvat todistelemaan fiksuuttaan tai mielipiteitään esimerkiksi enemmän. Sitten on nämä yleiset ikivanhat ihmisten päähän syvälle juurtuneet kuvitelmat siitä kuinka blondit ovat tyhmiä ynnä muuta... Että kyllä ne kauniit naiset vaan saavat aika paljon paskaa päällensä ihan vaan sen takia että korostavat kauneuttaan ja laittautuvat, joten ei kyllä kannattaisi kadehtia.. Tämä maailma nyt vaan on tälläinen, kaikella on kääntöpuolensa ja ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolen. Jos vaan saataisiin toisiin vertaaminen ja kateus tästä maailmasta kitkettyä niin oltaisiin jo aika hyvällä mallilla. Jos jokainen keskittyisi itseensä ja etsimään omaa kauneuttaan, eikä vertaamaan itseään muihin, oltaisiin kaikki säteileviä kauniita ja ennenkaikkea onnellisia ihmisiä...!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Olympia

21.3.2011 16:52

Mirjan jutut on lähes aina mielenkiintoista ja hyvää luettavaa!

Tunnen monia, joiden koko elämä on rakennettu ulkonäön varaan ... Eivät muuten ole oikeasti onnellisia ja tyytyväisiä ...

Jossain vaiheessa se ulkonäkökin sitten väistämättä rapistuu ...

Elämään ehtii monenlaisia kausia, vaiheita ... muutosta ... :)

Itse en pidä tästä ulkonäkö-terrorismista, joka on lähtöisin jenkeistä, kuten niin moni muukin 'terve' ilmiö ...

Suomessakin on paljon ihmisiä, jotka kamppailee päivittäin ruokaan ja vuokraan riittävien rahojen kanssa ... Politiikalla luotua köyhyyttä!

Joku köyhä saa kulkea koko elämänsä silmät kierossa tai kyttyrän kanssa, kun taas joku jolla on varaa poistattelee/muuttelee olemattomia juttuja naamastaan ja kehostaan.

Parempi yhteiskunta olisi se, jossa ihmiset hyväksytään sellaisina, kun he ovat syntyneet (jos nyt ei ole epämuodostumia tms.).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi