Pariutumisarvo määritellään lapsuudenkodissa

  • Mirja Wuokko

Isien tytöistä on puhuttu kauan. Isän ihailema tyttö pärjää koulussa, töissä ja elämässä.

Tutkimusten mukaan isät vaikuttavat lasten hyvinvointiin ratkaisevasti. Isien panostus näkyy lasten terveydessä, koulumenestyksessä ja jopa murrosiän alkamisessa. Ilman isää kasvaneilla lapsilla voi olla elämässä suuria haasteita.

Nyt Åbo Akademin tutkimus vahvistaa lapsuudessa saadun huolenpidon vaikuttavan myös ihmisen kokemaan arvoon parisuhdemarkkinoilla. Mitä enemmän lapsi on saanut vanhemmiltaan hoivaa ja huolenpitoa, sitä lujemmin hän uskoo suosioonsa parisuhdemarkkinoilla.

Jan Antfolkin ja Anita Sjölundin psykologian tutkimuksessa huomattiin, että myös äideillä on suuri vaikutus lasten myöhempään statukseen parisuhdemarkkinoilla. Äidin vaikutus saattaa olla jopa isän vaikutusta suurempi.

Tutkimukseen osallistui 1 244 aikuista. Osallistujien saamaa huolenpitoa verrattiin heidän kokemiinsa pariutumismahdollisuuksiin. Lapsuudenperheen kokemuksilla ja käsityksellä omasta asemasta parisuhdemarkkinoilla on vahva yhteys.

Ihmisen luottamus omaan arvoon ja haluttavuuteen vaikuttaa hänen käytökseensä. Hyvä itseluottamus ja usko asioiden lutviutumiseen saa mahdollisesti myös muut uskomaan ihmisen ”arvoon”.

Useimmissa kulttuureissa vanhemmat ovat jossain vaiheessa yrittäneet sotkeutua lastensa pariutumiseen. Länsimaisessa kulttuurissa jälkikasvun seurustelusuhteiden tai avioliittojen järjestämistä ei nykyään pidetä täysijärkisenä.

Jokainen vanhempi voi kuitenkin edesauttaa jälkikasvunsa asemaa parisuhdemarkkinoilla yksinkertaisesti huolehtimalla omasta lapsestaan kunnolla.

8 kommenttia

shiwan8

20.3.2018 06:09

Tämä selittää kyllä todella monta vinoutunutta minäkuvaa nimenomaan naisten keskuudessa, luultavasti miestenkin. Otsikko ei tosin liity juttuun mitenkään.

Lienee syytä todeta tässä kohdassa, ettei lapsesta kunnolla huolehtiminen ole synonyymi leväperäiselle paapomiselle. Nykyisten hiukan päälle kolmekymppisten ja varmaankin sitä nuorempienkin keskuudessa on helppo havaita ne joilla on ollut kultalusikka kädessä syntyessään ja vastaavasti myös ne joilla on ollut puhkiruostunut peltilusikka. Ongelma on se, ettei ensin mainittu ryhmä ymmärrä, ettei sukupuolielinten tyyppi tai "mie ite" määritä ihmisen arvoa edes pariutumiskuvioissa. Pitäisi olla jotain annettavaa jotta voi vaatia. Sama pätee käänteisestikin toki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

22.3.2018 11:21

En tiedä kenelle tämä kirjoitus oli alkujaan tarkoittettu. Tutkimuksessa on tutkittu yhtä asiaa ja jos pysytään alkuperäisen otsikon alla niin tosiaan hyvinkin varhaisella lapsuudella on suuri merkitys ihmisen kykyyn ja haluun pariutua.
Mikäli ydinperhe on ollut turvallinen ja toimiva syntymästä asti ja lapsi on saanut tarvitsemansa huomion pelkäämättä tulevansa hylätyksi tai laiminlyödyksi niin se menee tekee turvallisen parisuhteen tavoittelemisen todennäköiseksi ja siihen on olemassa kotona opittuja valmiuksia.
Se on kuitenkin vain osa kokonaisuutta ja ihminen oppii uuttakin ja tarpeeksi monen pettymyksen jälkeen turvallisen parisuhdemallin tilalle voi tulla välttelevä tai malli voi puuttua kokonaan.
Se on tietysti totta että vanhempien varallisuudella tai varattomuudella on selkeä merkitys siihen millainen seura kelpaa tai kelpaako ylipäätään kukaan tai mikään. Miljoonatalossa järven rannalla asuneen rikkaan perheen Vesa tai Susa saattaa pitää suunnilleen omillaan toimeentulevaa itseään koulutetumpaa henkilöä pyrkyrinä siitäkin huolimatta että itselle olisi taloudellisesti järkevää luottaa ihmiseen jolla on saman verran varallisuutta kuin itsellään velkaa.
Jos siis siellä kultalusikkaosastollakin on ollut pulaa huolenpidosta ja vanhempien parisuhdemalli ei näytä tavoittelemisen arvoiselta niin se johtaa johtaa ihan samaan lopputulokseen kuin silloin kun vanhemmilla ei ole sitä varallisuutta.
Mut taas toisaalta nykyään myös miehet, kuten jopa minä arvioin myös naisen taustaa, koulutusta ja varallisuutta. Jos naisella on varakkaat vanhemmat, lapsi on ainoa tai sen verran pieni pesue ettei puhuta murusista niin se tekee alitajuisen vaikutuksen turvallisesta tulevaisuudesta.
Vanhemmilla on myös valitettavan usein osuutta lasten suhteiden kariutumiseen. Toki se perättömien huhujen levittäjä voi löytyä myös naapurustosta ja kateuttahan Suomessa riittää vientituotteeksi asti.
Tarpeeksi monta kertaa kun yrittää vaihtaa parempaan joko lennosta tai suhteen päätyttyä niin päätyy pisteeseen mistä ei enää pääse parisuhteeseen, ei synny ydinperhettä, ei synny lapsia ja vanhukset jäävät yksin puhumattakaan autioituneista sukutiloista.
Jotain on pahasti pielessä siinä vaiheessa kun asumistukeen kuluu valtiolta 2 000 000 000 €
vuodessa. Jos oikein luin niin vuodesta 2006 kasvua on 65% ja suurin osa tukea tarvitsevista on yksin asuvia alle 35-vuotiaita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

25.3.2018 19:24

Hyvin kirjoitettu. Kun soppaan lisätään se, että suurin osa miehistä on aidosti epätoivoisia, näkyvillä olevista naisista enemmistö on vaikeasti lähestyttäviä ja näistä vaikeasti lähestyttävistä iso osa noin niin kuin paritumisnäkökulmasta aidosti narsisteja niin ollaan tilanteessa jossa käytännössä pariutuminen ja järkevien ihmissuhteiden luominen siinä kontekstissa on lähestulkoon mahdotonta.
Kuvio on sen tason noidan kehä, että sitä on vaikea ymmärtää sen todellisessa laajuudessa. Käytännössä melkein kaikille naisille on monta ottajaa millä tahansa hetkellä. Suurin osa näistä on melko heikkoa materiaalia siinä mielessä, ettei nainen yleensä halua miestä joka ryömii tossun alle jo ihan omasta aloitteestaan. Näin naisille syntyy sellainen mielikuva, että suurin osa miehistä on pariutumiskelvotonta materiaalia. Oli tämä totta tai ei on sen lopputulos se, että nainen mieltää itsensä "arvokkaammaksi" kuin suurimman osan miehistä täysin riippumatta siitä mikä naisen oma kyky tuoda positiivisia juttuja parisuhteeseen on. Lisäksi naisilla tuppaa olemaan taipumus antaa itselleen lisäarvoa ulkonäkönsä perusteella, mutta ymmärtämättä mitään siitä miten tämä lisäarvo pitäisi laskea. Maassa kun on runsaasti kauniita naisia ja trendi tuntuisi olevan se, että oma "taso" määritellään katsomalla mihin kohtaan se oma naama/kroppa miellettyä ulkonäköskaalaa osuu. Se vaan, että jos asteikko on 1-10. keskiarvo 5,5 ja 70% naisista osuu akselille 6-9, niin nainen joka mieltää itsensä olevan "7" ja sitä kautta kuvittelee olevansa puolitoista numeroa keskiarvon yläpuolella. Todellisuudessa tämä kuvitelma vinouttaa vinoutuneella minäkuvalla "markkinoita" koska kaikki tavalliset naiset kuvittelevat olevansa keskiarvoa huomattavasti paremman näköisiä. Eikä siis niin, että puhuttaisiin mistään sotamaalipissiksistä jotka eivät muutenkaan toimi tässä ulottuvuudessa, vaan kyse on ihan normaaleista ihmisistä jotka eivät monestikaan eirityisesti mainosta omaa erinomaisuuttaan.
Nyt sitten kun tavalliset miehet lähestyvät näitä tavallisia naisia ja tulevat torjutuksi naiden naisten kuvitellessa olevansa verrannollisia miesten top 20% päästään kivasti tilanteeseen jossa käytännössä näille miehille kerta toisensa jälkeen kerrotaan etteivät he ole tarpeeksi hyviä. Ihan kuka vaan alkaa uskomaan tuollaisia signaaleja kun niitä tulee tarpeeksi monta, jonka seurauksena sitten saadaan taas yksi mies joka yrittää ihan oma-aloitteisesti luovia sinne naisen tossun alle joka entisestään laskee todennäköisyyksiä sille, että tätä miestä "lykästää". Näin yhä useampi mies kokee olevansa lähes jokaisen naisen arvon alapuolella ja vastaavasti lähes jokainen nainen kokee olevansa lähes jokaisen miehen arvon yläpuolella.

Tämä ja tuo minkä kirjoitit yhdistelmänä on aika synkkä asia, mutta siitä huolimatta valitettavasti se todellisuus jossa elämme tässä maassa.

Nakokulma

26.3.2018 11:54

Miesnäkökulma voi olla tuo. Naiset sanovat, että miehille kelpaa vain kaunis nainen. Tavalliset eivät kiinnosta. Kaikki naiset eivät todellakaan kelpaa. Naisten ei ole osoitettu olevan miehiä narsistisempia. Asia taitaa olla päinvastoin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

27.3.2018 18:16

Kaikki naiset kelpaavat. Kaikki naiset eivät kelpaa kaikille miehille, mutta sellaista naista ei ole joka ei jollekin miehelle kelpaisi. Kuvitelma siitä, että nainen ei kelpaa kenellekään on vain sen seurausta, että kyseinen nainen haluaa vain miehiä jotka ovat niin paljon hänen tarjoamiensa ominaisuuksien yläpuolella, ettei miehen kannata tyytyä häneen. Omana esimerkkinä tarjottakoon tällainen, että esimerkiksi pubiruusulla jäisi tavoite saavuttamatta, mutta perusterve ja henkisesti aikuinen nainen olisi ainakin paperilla aivat hyvä treffikumppani minulle.

Lisäksi kukaan ei tule hakemaan teitäkään kotoa ja jos mielii olla lähestymisten kohde on syytä olla helposti lähestyttävä.

Naisilla on huomattavasti suuremmat odotukset omista saavutuksistaan pariutumiskumppanin suhteen kuin miehillä. Moniko nainen suostuu pariutumaan itseään lyhyemmän miehen kanssa, entäpä itseään köyhemmän tai heikommin koulutetun? Hyvin harva. Miehiä eivat em. asiat juurikaan kiinnosta.
Miesten suurempi narsistisuus on kyllä totta, mutta vain työelämässä. Tästä syystä miehiä on enemmän johtajina ja miehillä on sopimuspalkka-aloilla hiukan parempi palkka.

Nakokulma

27.3.2018 18:41

Puolet suomalaisista naisista on naimisissa itseään vähemmän koulutetun miehen kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

3.4.2018 21:00

Lähde? Selviääkö lähteestä kumpi tuo enemmän leipää samaisen suhteen yhteiseen pöytään?

Nokischolari

16.5.2018 11:49

Kuinkahan usein tilanne lienee, että naispuoliso on humanistisen alan maisteri, joka ei edes saa koulutustaan vastaavia töitä, kun miespuoliso on vientiteollisuudessa hommia paiskiva AMK-taustainen? Koulutuksen suhteen mies on "alempana", mutta saattaa olla ollut jo muutaman vuoden alansa töissä, kun nainen vielä kerryttää opintolainaa. Vaikka mies oli välillä asevelvollisuutta suorittamassa.

Opettajat ovat suurimmaksi osaksi naisia, takana ainakin kandintutkinto. Insinöörit ovat suurimmaksi osaksi miehiä, takana AMK, joka vastaa jatko-opinnoissa kandia.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi