Sperman apulainen

  • Mirja Wuokko

Tulevaisuudessa lapsettomuudesta kärsivät saattavat saada apua uudesta geenilöydöstä. Durhamin ja Osakan yliopiston tutkijat ovat hiirikokeissa ensimmäistä kertaa havainneet, että PDILT-proteiinia tuottava geeni mahdollistaa siittiöiden kiinnittymisen munasoluun, siis hedelmöittymisen perustoiminnon.

Geenilöydös tulee Durhamin yliopiston mukaan auttamaan myös ihmisiä.

Tutkimusryhmän testeissä hiiriurokset, joilla kyseinen geeni oli kytketty pois toiminnasta saivat hedelmöitettyä alle kolme prosenttia naaraiden munasoluista, kun taas toimivan geenin hiiret onnistuivat tehtävässään yli 80-prosenttisesti.

Tutkijoiden mukaan munasolun ympärillä olevat sukusoluja suojaavat solut (cumulus cells) ovat myös hyvin tärkeitä hedelmällisyyden kannalta mahdollistaen siittiöiden kiinnittymisen kunnolla munasoluun.

Seuraavaksi ryhmän tutkijat toivovat voivansa aloittaa tutkimuksen ihmisillä. He ovat innoissaan uudesta mahdollisuudesta kehittää tehokkaampia ja edullisempia hedelmöityshoitoja.

Uusi löydös mahdollistanee myös aivan uusien geenitietoa hyödyntävien ehkäisykeinojen kehittämisen. (Tarvitsee ”vain” deaktivoida hedelmöitystä edistävä geeni.)

Durhamin yliopiston tohtori Adam Benhamin mukaan PDILT-proteeini on oleellinen osa sperman navigointisysteemiä. Se auttaa siittiöitä uimaan munanjohtimessa joutuisammin kohti munasolua. Ilman kyseistä proteiinia sperma jää jumiin.

Durham University News 1.5.2012.

3 kommenttia

Anonyymi

13.5.2012 23:42

Onhan se ihan kiva, että lisääntymiskyvyttömiä autetaan, mutta jossain vaiheessa tulee mieleen kysymys, että mennäänkö jo liian pitkälle manipuloimaan luonnon perussysteemejä? Jos kaikella on sittenkin joku tarkoitus ja kaikkien ei vaan kuulu poikia??? Ja geenien deaktivointi ehkäisymielessä? Huhhuh!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

14.5.2012 12:19

Tämä on mielestäni vaikea asia.

En halua kommentoida yksilöiden ratkaisuja tässä. Aika monitumutkainen asia joka tapauksessa.

Yhteiskunnan tasolla pitkittyneet opinnot, pitkittynyt teinielämä, miesten syrjäytyminen, naisten pätkätyöt, asuntojen kalleus, vuokra-asuntojen niukkuus, menestyksen ja vaurauden ihannointi, pariutumismarkkinoiden kohtaamattomuusongelma, ylipainoisuuteen johtava elämäntapa (tietenkin myös henkilön omaa vastuualuetta) ym. seikat myöhentävät perheenperustamisikää. Tutkimusten mukaan lapsettomuus on suurimmalle osalle ei-toivottu lopputulos. Lääketieteen kannalta ihanteellinen lisääntymis-ikä alkaa karata useimpien käsistä, kun ensimmäiset lapset tehdään/ saadaan siinä vaiheessa, kun hedelmällisyys on jo alkanut laskea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.5.2012 13:21

Noi kaikkihan on pitkälti omia valintoja. Jos lapsia haluaa, niin kyllä ne pitäis ajoissa hankkia eikä ootella ensin, että on purjevene rannassa ja Porche pihassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi