Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on tyyli.

Mitä tytöstä saa selville vaatteiden perusteella?  17

Anu Juntunen selvitti gradussaan tyttöjen käsityksiä pukeutumisesta. Oma tyyli on identiteetin rakentamista. Persoona ja harrastukset määräävät valintoja. Juntunen muodosti tyttöjä syvähaastateltuaan neljä erilaista pukeutumisen tyyppiä.

Muotitietoiset ovat sosiaalisia, naisellisia ja valppaita. He shoppailevat mielellään seurassa ja puhuvat vaatteista ja asusteista ystäviensä kanssa. Vaatteet tarjoavat elämyksiä ja esteettistä nautintoa sekä mahdollisuuden kuulua joukkoon. Muotitietoinen on aistillinen hypistelijä, joka nauttii vaatteiden tunnusta. Hän on hieman ristiriitainen persoona: haluaa olla erityinen, mutta sopeutuu kuitenkin muotiin.

Oman tyylin etsijä rakentaa pukeutumisellaan omaa persoonallista tyyliä ja pyrkii kieltämään muodin. Yksilöllisyys ja erottautuminen muista on hänelle tärkeää. Oman tyylin etsijä on hyvin hintatietoinen ja harkitseva. Koska hän ilmaisee pukeutumisellaan omaa minuuttaan, kokee hän matkimisen loukkaavana. Hän on suvaitseva, eikä hyväksy muiden tyylin arvostelua.

Poikamainen tyyppi pitää vaatteista, joissa voi olla vapaasti ja liikkua esteettä. Hän ei halua korostaa sukupuoltaan, vaan tahtoo olla rento, reilu ja huumorintajuinen. Käytännöllisyys, toiminnallisuus ja mukavuudenhalu ovat keskeisiä vaikuttumia vaatteiden ja kenkien hankinnassa. Muista ryhmistä poiketen poikamainen tyttö ei ole arka ulkonäköön kohdistuvista kommenteista.

Tavallinen tyttö haluaa samaistua massaan. Hän pukeutuu tavallisiin, yleisen maun mukaisiin vaatteisiin. Hän ei halua ärsyttää eikä herättää huomiota. Tavallinen tyttö arvostaa siisteyttä, kestävyyttä ja luonnollisuutta. Hän miettii ensimmäiseksi, miltä näyttää muiden silmissä. Itsetunto ei ole kovin vahva.

"Koska tytölle pukeutuminen voi olla merkittävä tapa ilmaista omaa persoonallisuuttaan, ulkoiseen olemukseen kohdistuvat huomautukset koskettavat häntä syvästi", arvioi Juntunen.

Mitä mieltä olette, nuoret naiset ja nuoret miehet, voiko vaatteiden perusteella päätellä ihmisen persoonasta tällaisia asioita?

Ovatko em. pukeutujatyypit kuvailujen kaltaisia myös ystävänä tai tyttöystävänä?