Pierre Cardin 90v tänään

  • Walter de Camp

Helsingin Sanomat julkaisi tänään maanantaina pienen tekstin, joka alkoi näin: "Ensi viikolla 90 vuotta täyttävä muotisuunnittelija Pierre Cardin..."

Oikaisu: Pierre Cardin ei täytä 90 vuotta ensi viikolla, vaan tänään. Pierre Cardin syntyi 2.7.1922 - ei Venetsiassa siellä lomaileville ranskalaisille vanhemmille, kuten Cardin aina väittää, vaan Sant Andrea di Barbarana -nimisellä paikkakunnalla Trevison alueella noin 40 kilometrin päässä Venetsiasta. Hänen italialaiset rutiköyhät vanhempansa olivat Alessandro Cardin ja Maria Montagner. Pierre Cardin sain kasteessa nimen Pietro-Constante. Köyhä perhe muutti 1926 Kaakkois-Ranskaan, Firminyn pikkukaupunkiin, jossa toimiva tehdas tarvitsi siirtotyöläisiä. Pietro-Constante nimi muuttui sulavasti Pierreksi ja Pierre Cardin sai teini-iän kieppeillä Ranskan kansalaisuuden.

Jos teille lähipäivinä väitetään jotain muuta Pierre Cardinin syntymäpäivästä, voitte sivuuttaa ne jutut tyynellä skeptisyydellä.

Järjestin tänään Pierre Cardinin 90-vuotissyntymäpäiväkutsut pienelle joukolle tuttuja. Kokoonnuimme eräässä puutarhassa omenapuiden alla. Tässä kuva vieraiden poistumisen jälkeen.

Pierre Cardinin 90-synttärijuhlat vieraiden lähdettyä
Pierre Cardinin 90-synttärijuhlat vieraiden lähdettyä

Rohkenen olettaa, että nämä olivat ainoat Pierre Cardinin 90-vuotissynttärikutsut Suomessa.

Joimme Trevison alueella valmistettua kuohuviiniä ja söimme mansikkakakkua. Kerroin Pierre Cardinista ja hänen muodistaan sekä yhdestä hänen nykyisestä asunnostaan, joka sijaitsee Cannesin lähellä, Välimeren rantarinteellä. Rakennus on nimeltään Le Palais Bulles, Kuplapalatsi. Sen on suunnitellut puoliksi suomalaista juurta oleva arkkitehti Antti Lovag, hänkin jo yhdeksänkympin korvilla. Rakennus koostuu iglumaisista huoneista, tai toisin ilmaisten kohtumaisista huoneista. Antti Lovagin mielestä meidän ei pitäisi asua kuution muotoisissa, särmikkäissä huoneissa, koska meidän jokaisen ensimmäinen asunto on ollut kohtu. Tästä näkökulmasta katsoen Pierre Cardin on palannut kohtuun.

2 kommenttia

Anonyymi

3.7.2012 10:07

Enää pitäisi tietää että kuka *helv* on Pierre Cardin? No ei mittään kiva että oli kivaa. Viinin juominen kesällä omenapuun alla ystävien seurassa on aina hyvä idea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Walter de Camp

3.7.2012 11:18

Pierre Cardin oli yksi 1900-luvun suurista muotisuunnittelijoista. Hän oli yksi niistä kolmesta muotisuunnittelijasta - kaksi muuta olivat Yves Saint Laurent ja Christobal Balenciaga - jotka saivat aikaan sen, että naiset alkoivat 50- ja 60-luvun taitteesta eteenpäin pukeutua erilaisiin paitamekkoihin. Se mekkomallihan on pinnalla tänäkin päivänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi