Kannattaako lainojen yhdistäminen?

  • Talousasiat

Otsikossa kiteytyykin tämän kirjoituksen aihe - aikaisempien lainojen tai velkojen yhdistäminen uuden, edullisemman lainan avulla. Lainayritykset markkinoivat yhdistelylainaa erinomaisena keinona säästää kuluissa, mutta onko tämä todella totuus?

Mitä lainojen yhdistäminen käytännössä tarkoittaa?

Yhdistelylainalla tarkoitetaan uutta luottoa, jolla yksityishenkilö voi kuitata muut velat kerralla, kuten pikavipit, luottokorttivelat, osamaksut tai aikaisemmat kulutusluotot. Kun maksettavana on useampi eri velka, voivat korko ja kustannukset kasvaa suureksikin summaksi kuukausittain ja tätä yhdistelylainalla nimenomaan pyritään helpottamaan. Myös maksuhäiriömerkinnät voi välttää hoitamalla velat pois kerralla, jolloin ne eivät jää roikkumaan.

Myös nimellä järjestelylaina kulkeva luotto ei juurikaan poikkea tavallisesta lainasta, eivätkä lainayritykset kysele mihin laina käytetään. Kyseessä on yleensä hieman suurempi summa, jolle halutessaan saa enemmänkin maksuaikaa.

Hyviä puolia on kieltämättä enemmän

Miltäpä sitten näyttävät yhdistelylainojen plussat ja miinukset? Myönnettävä on, että mikäli onnistuu löytämään edullisen lainan, jossa kulut ja korko ovat pienemmät kuin omien velkojen yhteenlasketut kustannukset, on yhdistelylaina ehdottomasti sen arvoinen. Kuluissa voi säästää helposti kymmeniä euroja kuukaudessa ja yhden lainan takaisinmaksu on huomattavasti helpompaa kun eräpäiviäkään ei tarvitse muistaa kuin yksi kuukaudessa.

Huonoina puolina voidaan ehkäpä mainita se, ettei yhdistelylainan saaminen aina ole helppoa. Isompi lainasumma vaatii vakituiset tulot ja usein ikärajakin voi olla korkeampi kuin 18 vuotta.

Vertaile yhdistelylainat ennen valintaa

Koska yhdistelylaina kannattaa vain siinä tapauksessa, että se on edullisempi pitkälläkin aikavälillä kuin tämänhetkiset lainat ja velat, on lainoja hyvä vertailla ennen kuin sitoutuu siihen. Ilmaiset lainanvälittäjät ovat helppo keino verrata kymmeniäkin lainoja yhdellä hakemuksella ja välittäjiä toimii Suomen markkinoilla lukuisia.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus