Korupuheet ovat tasa-arvon suurin este

  • Maria Ohisalo

On helppo sanoa kannattavansa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Harvassa ovat ne poliitikot, jotka eivät sanoisi tätä kannattavansa. Vaikeampaa on tehdä tasa-arvosta totta, saada aikaan lainsäädäntöä, jolla korjataan syrjiviä rakenteita. Katteettomat lupaukset ovat suurin este sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiselle. Kokoomuksella, keskustalla ja sosialidemokraateilla on ollut jo vuosikymmeniä aikaa tehdä tarvittavat muutokset. Kehitystä on tapahtunut ainoastaan juhlapuheissa.

Jos työmarkkinaosapuolet ja puolueet olisivat sanojensa mittaisia, palkkatasa-arvo olisi todellisuutta, naiset eivät kärsisi erityisesti määräaikaisista ketjutetuista työsuhteista, olisivat miesten lailla edustettuina yhteiskunnan johtopaikoilla ja jako nais- ja miesvaltaisiin aloihin olisi huomattavasti nykyistä pienempi.

Siinä missä naisen euro yleisesti on noin 83, senttiä, eläkkeellä olevan naisen euro on 70 senttiä ja maahanmuuttajanaisen vain 30 senttiä. Esimerkiksi yksinhuoltajista suuri osa on naisia ja heidän köyhyysriskinsä on muihin verrattuna korkea. Myös varallisuus keskittyy miehille. Suurin osa kodeissa tehtävästä yksityisestä hoivatyöstä kasautuu naisille, ja heikentää ennestään naisten asemaa työelämässä, ja sitä kautta naisten taloudellista asemaa.

Vanhempainvapaa tulee jakaa 6+6+6-mallin mukaisesti. Vanhemmuuden kustannukset on muutettava jaettavaksi kaikkien työnantajien kesken siirtämällä ne suoraan Kelan maksettavaksi. Kotihoidontukea tulee kehittää siten, että sen käyttö jakautuu tasaisemmin kaikkien vanhempien välillä. Omaishoidon tuki on siirrettävä Kelan maksettavaksi. Tukeen ja omaishoitajien tukipalveluihin on varattava riittävästi resursseja. Kaikki tämä on toteutettavissa ja pitää kirjata tulevaan hallitusohjelmaan. Kyse on tahdosta ja rohkeudesta edistää tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. On sosiaalisesti ja taloudellisesti järjetöntä jättää ihmisten potentiaalia käyttämättä sukupuolen takia. Sukupuolen täytyy olla alusta jolta ponnistaa, ei katto johon törmää.

Touko Aalto, Vihreiden varapuheenjohtaja, valtuutettu, Jyväskylä

Maria Ohisalo, köyhyystutkija, varavaltuutettu, Helsinki

Tämän tekstin toinen kirjoittaja: Touko Aalto
Tämän tekstin toinen kirjoittaja: Touko Aalto

5 kommenttia

Pauli Sumanen

8.3.2015 15:18

Vuonna 2013 työlliset miehet tekivät 2 203 024 000 tuntia ja naiset 1 760 649 000 tuntia (Tilastokeskus Työvoimatutkimus, Taulukot, Työvoimatutkimuksen aikasarjataulukot, 065). Vuonna 2013 työlliset miehet saivat työtuloja (palkka-, elinkeino- ja maataloustulot yhteensä) 48 078 437 000 euroa ja naiset 36 387 129 000 euroa (Tilastokeskus: Veronalaiset tulot, Taulukot, Veronalaiset tulot 2013, 4). Miesten keskituntipalkka oli 21,82 euroa ja naisten 20,67 eli naiset saivat 94,72 % miesten työtuloista.

Näissä luvuissa on mukana yrittäjät, osa-aikatyöntekijät, palkkatulona verotettavat tulot ylitöistä ja palkka sivutoimesta.

Jos on tasa-arvon mukaista, että ylitöistä maksetaan korotettua palkkaa ja että esimerkiksi yötyöstä maksetaan yötyölisää, ei tuossa 5 % erossa ole mitään tasa-arvon vastaista. Ylityölisät kun ovat noissa euroissa mukana korotettuina tuntipalkkoina, mutta työtunnit vain yksinkertaisina tunteina.

Jos näistä työllisten luvuista siirrytään kokoaikaisten palkansaajien päätoimen ansioon, tulee tehdä seuraavat korjaukset:
1. Poistaa yrittäjät. Miesyrittäjien tulotaso on 30 % korkeampi kuin naisyrittäjien. Yrittäjistä on miehiä kaksi kolmasosaa. Poistetaan enemmmän hyvätuloisia miehiä.
2. Poistaa osa-aikaiset. Osa-aikaisten keskituntipalkka on noin 90 % kokoaikaisten keskituntipalkasta ja naisia on osa-aikaisista kaksi kolmasosaa. Poistetaan enemmän huonotuloisia naisia.
3. Pitää poistaa sivutoimien palkkojen vaikutus. Miehet tekevät enemmän sivutoimista työtä (lääkärit ym asiantuntijat, hallintoneuvostojen jäsenet ym luottamustoimet) ja heidän palkkansa on naisia parempi sivutoimesta sillä naisten sivutoimet ovat isolta osin alemmin palkattua työtä kuten siivousta, tarjoilua jne.

Kaksi esimerkkiä epätasa-arvoisesta palkkavertailusta ja suoranaisesta valehtelusta:
Esimerkki 1: Tasa-arvoasiain neuvottelukunta, Julkishallinnollinen organisaatio, https://fi-fi.facebook.com/tasaarvo, 25. helmikuuta kello 6:05 on tällainen väite: "Kannattaa muistaa, että palkkaeroissa on otettu huomioon miesten ja naisten erilaiset työtunnit."
Esimerkki 2: Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Eduskunnassa TANE:n kokouksessa 25.2.2015 kello 14.15: "Vertailukelpoisia tuloksia voidaan saada vain tarkastelemalla työpanoksen määrän huomioivaa säännöllisen työajan palkkaa. Jotta tehdyn työn määrä ei vaikuttaisi, on katsottu hyväksi tarkastella säännöllisen työajan ansioita."

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksi on palkkarakennetilaston lisäksi se toinen virallinen palkkatilasto, jossa kuukausipalkkaisten erilaisia työaikoja ei huomioida. Se käy päivänselvästi ilmi ansiotasoindeksitilaston käsikirjasta, joka on luettavissa verkossa Tilastokeskuksen sivuilla. Silti se on feministitutkijoiden mukaan tasa-arvoinen palkkavertailu.

Ystävällinen muistutus feministeille: Jos ette lopeta epätasa-arvoisen palkkavertailun levittämistä ja sen sisällöstä valehtelua, teidän muutkin tasa-arvovaatimuksenne joutuvat outoon valoon. Valehtelulla ei pärjää pitkässä juoksussa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pauli Sumanen

18.3.2015 18:59

Palkkatasa-arvo on jo saavutettu. Ainakin jos uskomme professori Kevät Nousiaista, joka kertoi Samapalkkafoorumissa 4.12.2014, kuinka tasa-arvoinen palkkaerolaskelma tehdään. esitys on nähtävissä Youtubessa. Kun teemme palkakerolaskelman siten kuin Kevät Nousiainen vaatii, mitään palkkaeroa ei ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

23.3.2015 10:52

Luin Marian edellisen, asuntopoliittisen, kirjoituksen ja luulin jo löytäneeni ensimmäisen järkeän vihreän naisen. Olin väärässä.

Miksi et vastaa Paulin kommentteihin? Mikä olisi sinun ja Toukon ratkaisu "ongelmaan"? Naisille enemmän (tekemättä mitään) vai miehiltä pois (samasta työmäärästä)?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

23.3.2015 10:54

Valheellinen propaganda on tasa-arvon suurin este.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

12.9.2015 14:03

Tasa-arvon suurin este on käytännön manifestaatio ilmiöstä nimeltä feminismi. Feminismin ydinteesejä:

- Naisen euro on 80c.
Todellisuudessa naisen euro on noin 110c, miehet kun tekevät enemmän tulosta ja palkatonta ylityötä keskimäärin verrattuna naisiin. Suurin vaikuttaja naisten matalampaan palkkatasoon on ammatinvalinnassa.
- Naiset eivät pääse johtoasemiin koska patriarkaali.
Naiset eivät pääse johtoasemiin koska osaavat eivät sinne useinkaan halua ja haluajista niin harva on edes välttävästi päteviä joten heillä ei sinne mitään asiaa ole. Pätevät johtoasemaan haluavat naiset pääsevät sinne aivan samalla tavalla kuin vastaavat miehetkin.
- Naisen eläke on keskimäärin pienempi koska keskimäärin ammatinvalinnasta johtuvat matalammat tulot ovat pienempiä eläkkeen karruttajia, melko loogisesti.
- Maahanmuuttajanaisen noin 10 vuoden työpanoksella ei kuulukaan saada puolentoistatonnin eläkettä jonka eteen duunari painaa hommia 45 vuotta.
- Yksinhuoltajista suurin osa on naisia koska A) naiset pistävät eroja eniten käyntiin ja B) koska sosiaalipuoli antaa lapsen vaikka paatuneen sekakäyttäjän huollettavaksi mielummin kuin kunnollisen miehen. Jos naiset tekisivät ryhtiliikkeen tuolla sektorilla niin sekin ongelma lakkaisi lähes täysin olemasta. Sekin auttaisi jos naiset eivät yrittäisi pelastaa parisuhteitaan hankkiutumalla raskaaksi.
- Suurin osa kodeissa tapahtuvasta yksityisestä hoivatyöstä kasaantuu naisille naisten oman valinnan myötä.

Tasa-arvon edistäminen vaatii naisasialiikkeiden osalta valehtelun lopettamista ja asiallista keskustelua. Nykyisellään kyse on pelkästään populismin varjolla naisten suosimiseen tähtäävästä miessukupuolta kohtaan suoritetusta vihauskonnosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi