Mitä maksutapoja suomalaiset käyttävät juuri nyt?

  • Poliittinen

Suomalaiset ovat maksaneet perinteisesti ostoksiaan joko maksukortilla, verkkomaksuina tai laskulla. Kaupan ja etenkin
verkkokaupan kannalta on tärkeää tarjota monipuolisia ja helppokäyttöisiä maksutapoja asiakkailleen. Myös maksutapojen ilmaisuus, eli lisäkulujen puuttuminen on nykyään tärkeä ominaisuus. Kuluttaja myös valitsee yleensä mieluummin tutun ja turvallisen maksutavan kuin täysin uuden maksutapavaihtoehdon.

Verkkokauppojen ja rahapelien maailmassa ovat yleistyneet verkkomaksut erilaisten maksunvälittäjien kautta. Yksi suurimmista maksutapojen välittäjistä on ruotsalainen Trustly, joka löytyy monesta verkkokaupasta ja rahapelisivustolta. Esimerkiksi nettikasinot ilman rekisteröitymistä ovat käyttäneet Trustlyn nopeita verkkomaksuja hyväkseen jo vuosikaudet.

Trustly ei ole vielä kuitenkaan yhtä suosittu maksunvälittäjä Suomessa kuin perinteiset kolme suurta, Suomen Verkkomaksut, Maksuturva ja Checkout. Trustly on kuitenkin noussut juuri verkkopelaamisen ansiosta mukaan kilpailuun.

Verkkomaksaminen on itse asiassa Suomessa yleisempää kuin monessa muussa Euroopan maassa, sillä suomalaiset luottavat verkkopankkien maksuihin enemmän kuin muihin maksutapoihin.

Verkkomaksamisen lisäksi suomalaisten suosiossa on lähimaksaminen, joka on yleistynyt voimakkaasti viime vuosina. Jo yli 60 prosenttia kaikista korttimaksuista tehdään lähimaksua käyttäen. Tämä luku saattaa itse asiassa olla jo suurempi, sillä koronakriisin seurauksena moni kuluttaja maksoi ostoksensa hygieenisesti lähimaksua käyttäen. Lähimaksaminen saattaakin siis kasvaa tulevaisuudessa vielä entisestään, ja lisäksi lähimaksujen maksurajat saattavat nousta entisestään.

Maksutapojen ulkopuolelta on vielä mainittava käteisen käytön merkittävä väheneminen. Koronakevään 2020 aikana Suomessa tehtiin jopa 50% vähemmän käteisnostoja kuin vuotta aiemmin. Myöskään käteisen käyttöä ei koeta hygieeniseksi maksutavaksi tartuntatautipandemian aikana. Tilanne eteni jopa niin pitkälle että Nordea pankki on kehittämässä palvelua jossa se toimittaa käteisnoston asiakkaan kotiovelle erillistä maksua vastaan.

Viimeisenä on mainittava tietenkin mobiilimaksaminen, johon on tänä päivänä monia erilaisia muotoja. Mobiilimaksaminen voi toimia esimerkiksi kahden käyttäjän välillä, kuten Mobilepay. Kaupoissa mobiilimaksaminen onnistuu esimerkiksi Apple Payn tai Google Payn kautta. Molempiin edellä mainittuihin palveluihin tulee sitoa luottokortti kiinni, jonka jälkeen maksut voi suorittaa kassalla kännykkää vilauttamalla, lähimaksun periaatteita noudattaen.

Suomalaiset käyttävät siis tällä hetkellä moderneja ja nopeita maksutapoja, joihin myös vanhemmat ikäpolvet ovat hiljalleen siirtymässä.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus