Ilmiöt & Politiikka

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2023.

Suomen rahapelimarkkina avautuu vuonna 2026?

Viimeistään vuoden 2026 alusta Veikkauksen rahapelimonopoli päättyy, ja pelimarkkina avataan kilpailulle lisenssimallin avulla. Petteri Orpon hallitusohjelmaan kirjattu uudistuksen tavoite on ehkäistä ja vähentää pelaamisesta aiheutuvia terveydellisiä, taloudellisia ja sosiaalisia haittoja sekä parantaa rahapelijärjestelmän kanavointiastetta. Nykyinen rahapelipolitiikka ei ole onnistunut, sillä osalle suomalaisista rahapelit ovat merkittävä ongelma. Lisäksi ulkomailla toimivat vedonlyöntisivut ja nettikasinot eivät tällä hetkellä maksa verojaan Suomeen.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski pitää uudistusta myönteisenä.

– Veikkaus ilmoitti vuosi sitten, että kaiken rahapelaamisen saattaminen saman sääntelyn piiriin tulisi vakavasti harkita. Nyt se on kirjattu hallitusohjelmaan, joten olemme luonnollisesti tyytyväisiä, Nummikoski sanoo.

Nummikosken mukaan ulkomaille suuntautuva rahapelaaminen muodostaa jo nyt noin puolet digitaalisesta rahapelaamisesta. Käytännössä Suomessa ei ole ollut rahapelimonopolia vähään aikaan, varatoimitusjohtaja huomauttaa.

Veikkauksen monopoli säilyisi yhä esimerkiksi lotossa, Eurojackpotissa, kauppojen automaateissa ja pelisaleissa. Veikkauksen nykyisestä pelikatteesta 30 prosenttia menisi lisenssijärjestelmän piiriin, mutta 70 prosenttia jäisi yhä yksinoikeudella Veikkaukselle, Nummikoski kertoo.

– Kysymys olisi tietyllä tavalla samanlaisesta järjestelmästä kuin Ruotsissa, Nummikoski toteaa.

Nummikosken mukaan on tärkeää, että markkinoinnin avulla saadaan kanavoitua pelaaminen uuteen järjestelmään. Hän arvioi, että lisenssijärjestelmä saattaisi lisätä verotuloja sadalla miljoonalla eurolla vuodessa.

– Tulevassa järjestelmässä keskeistä on se, että pelaaminen kanavoituu tehokkaasti uuteen järjestelmään, kun nykyinen monopolijärjestelmä ei siihen kykene, hän lisää.

Iltalehden mukaan hallitusohjelman uudistuksen tavoitteena on ehkäistä pelaamisesta aiheutuvia terveydellisiä, taloudellisia ja sosiaalisia haittoja.

KKV:n selvityksen mukaan merkittävä osa rahapelaamisen haitoista aiheutuu ulkomaille suuntautuvasta pelaamisesta. Mikäli niihin haittoihin halutaan puuttua, ainoa tapa on siirtää pelaaminen saman sääntelyn piiriin, jossa Veikkauskin on ollut, Nummikoski arvioi.

Hallitus selvittää myös pelikoneiden siirtämistä erillisiin, valvottuihin tiloihin. Veikkauksen varatoimitusjohtajan mukaan uudistus tarkoittaisi käytännössä kauppojen automaattien lakkauttamista.

– Kauppojen automaattien merkitys pelihaittojen aiheuttajana on pudonnut. Peluurin tilastojen mukaan noin yhdeksän prosenttia pelihaitoista tulee näistä automaateista, hän toteaa.

Jos automaatit lakkautettaisiin kokonaan, valtion tuloihin tulisi vaalikauden aikana noin 500 miljoonan euron pudotus, Nummikoski sanoo.

– Suomessa ei toisaalta ole sellaista määrää pelisaleja, joihin nykyinen määrä kauppojen rahapeliautomaatteja mahtuisi. Haja-asutusalueiden kauppojen, kioskien ja huoltamoiden palvelutarjonnalle rahapeliautomaateilla on iso merkitys, Veikkauksen varatoimitusjohtaja lisää.

Blogimme spekulaatio:

Lisenssijärjestelmän käyttöönotto voisi olla reilu ratkaisu kaikille osapuolille. Se mahdollistaisi ulkomaisten peliyhtiöiden pääsyn Suomen markkinoille reiluin ja säädellyin ehdoin, samalla kun valvonta ja pelaajien suojelu pysyisivät tiukkoina. Lisäksi kilpailu tasoittuisi. Tällä hetkellä kansainväliset rahapeliyhtiöt voivat tarjota etuja, joita kansallinen monopoli ei saa tarjota. Esimerkiksi monenlaiset vedonlyöntibonukset ovat omiaan houkuttelemaan pelaajia kansainvälisten pelisivustojen asiakkaiksi.

Tämä voisi myös edesauttaa vastuullisen pelaamisen edistämistä ja uhkapeliin liittyvien ongelmien vähentämistä, sillä lisenssivaatimukset voisivat sisältää tiukat ehdot pelaajien suojelemiseksi ja pelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi. Lisenssijärjestelmä voisi myös tuoda valtiolle lisätuloja verojen muodossa, mikä voisi osaltaan auttaa rahoittamaan peliongelmiin liittyviä tukipalveluita ja muita yhteiskunnallisia palveluita.