LED-valot saunaan – Asennusvinkit, ideat ja huomioon otettavat asiat

  • Markono

Edellisessä kirjoituksessani esittelin LED-valojen hyötyjä ja miksi niitä kannattaa suosia kodin valaistuksessa mahdollisimman paljon. Etujen lisäksi niillä voi luoda uskomattoman kivan tunnelman kodin eri tiloihin ja tässä blogissa ajattelinkin jakaa muutamia vinkkejä nillle, jotka ovat uusimassa saunan valaistusta.

Sauna on monelle meistä lähellä sydäntä. Sauna on tunnelmallinen tila, johon mennään rentoutumaan, ja tämän vuoksi saunan valaistuksen tulee olla tip top. Saunavalaistus ei saa olla liian kirkas, sillä saunan tunnelma kärsii. Tästä syystä LED-valot ovat saunaan erinomainen valaistus vaihtoehto. LED-valoilla, saunan valaistuksen voit toteuttaa, lähestulkoon miten itse haluat. LEDit ovat helposti asennettavissa, ja ne voi piilottaa saunan rakenteisiin, kuten esimerkiksi lauteisiin.

Millaiset LED-valot saunaan?

Saunaan ei saa tai kannata asentaa mitä tahansa LED-valoja, sillä väärin valitut valot eivät tule kestämään saunan kuumuutta sekä kosteutta. Vääränlaisista valoista voi tulla myös turvallisuusriski. Saunan valaisimella tulee olla vähintään IP-34 kotelointiluokka. Kotelointiluokkakoodeista löydät lisätietoa Sähköala.fi -sivuilta. Valaisimen on myös kestettävä yli 125 asteen lämpötiloja, mikäli valo asennetaan yli metrin korkeudelle lattiasta.

LED-Saunasarja

LED-saunavaloja myydään yleensä valmiina 6, 12 tai 18 kappaleen sarjoina, joiden mukana tulee muuntaja, katkaisija, ledien kehykset, pikaliittimet, johdot sekä kutistesukat. Nämä LED-valot sopivat saunaan esimerkiksi istuinlauteen etureunaan tai selkänojan takaosaan. Näitä LED-valosarjoja ei suositella asennettavaksi saunan kattoon, sillä ne eivät kestä korkeita lämpötiloja.

Kiuasledit

Kiuasledit on suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja. Tästä syystä kiuasledit voidaan asentaa saunan kattoon tai kiukaan läheisyyteen (kuitenkin väh. 50cm päähän kiukaasta). Kiuasledit ovat tavallisesti kalliimpia, kuin normaalit saunan LED-valot, ja ne myydään yleensä yksittäin. Kiuasledit kannattaa asentaa katonrajaan lähelle seinää, jolloin ne heijastavat valoa seinään.

Valmiit saunan LED-valaisimet

Saunaan voit hankkia valmiita LED-valaisimia, jotka on yleensä rakennettu puukehikkoon saunan sisustukseen sopivaksi. Tarjolla on myös LED-valoilla valaistuja LED-löylykiuluja sekä lämpömittareita, jotka kelpaavat saunan tunnelmavalaisimeksi jo sellaisenaan.

Kuituvalot ovat paras ratkaisu saunan kattoon

Jotkin LEDit kestävät heikosti lämpöä, joten saunassa niitä voi joutua vaihtamaan tiuhaan tahtiin. LEDejä parempi vaihtoehto saunan valaisuun onkin kuituvalo. Kuituvalolla valaistuksen voi toteuttaa mihin vain, sillä kuidussa ei ole lainkaan sähköä eikä lämpöä. Näin ollen kuituvalot voidaan asentaa myös suoraan kiukaan päälle.

Kuinka asentaa LED-valot saunaan?

Saunan sähkö- ja valaistustyöt kannattaa aina jättää alan ammattilaisen tehtäväksi. Mikäli haluat kuitenkin asentaa LED-valot saunaan itse, niin sinun on ensin huolehdittava, että ne ovat varmasti saunaan sopivat.
Kiuasledit sekä LED-valosarjat on helppo asentaa ja niiden asennus sujuu myös jälkiasennuksena. Asennusta varten tarvitset yleensä vain porakoneen sekä sopivankokoisen poranterän.

1. Kun asennat LED-valoja vaikkapa lauteisiin, niin ensin poraat jokaisen lampun kohdalle reiän (yleensä 12mm)
2. Kun reiät on porattu, vedät johdon ja johdinpistokeen läpi reiästä.
3. Kierrä LEDin kehyksen kiinnitysmutteri auki ja aseta aluselvy sekä jousikiinnike paikoilleen ja lukitse se kiinnitysmutterilla.
4. Yhdistä LED-lampun kanta johdinpistokkeeseen. Tarkista, että napaisuus on oikein. Yleensä kaikissa LED-valoissa LEDin pidempi jalka on positiivinen ja lyhyt negatiivinen.
5. Kiinnitä liitäntäjohdon toinen pää LED-valosarjan mukana tulevaan kytkentärasiaan. (mallista riippuen 6, 12 tai 18 paikkaa) Tämän vaiheen jälkeen on hyvä katsoa, että kaikki LEDit toimivat. Mikäli vain osa LED-valoista palaa, niin kytkentä on väärin. Vaihda siis palamattoman LEDin asento johdinpistokkeessa.
6. Kun kytkennät ovat oikein, niin suojaa ne vielä kosteudelta, mukana tulevalla kutistesukalla. Kutistesukan kiristykseen tarvitset kuumailmapuhallinta.
7. Kutistesukan kiristyksen jälkeen, työnnä LED kehyksineen paikoilleen, niille poraamiisi reikiin.

Asennuksen voit tehdä kätevästi myös muoviputken paloilla sekä kaapelikiinnikkeillä. Tämän näppärän sauna-ledien asennusohjeen löydät asuntomessut.fi -sivuilta.
LEDien asentamista ja reikien poraamista kattoon kannattaa välttää ainakin jälkiasennuksena, sillä tällöin kosteutta voi päästä helposti saunan välikattoon, josta voi aiheutua kosteus- ja homevaurioita. LED-valot kannattaakin piilottaa ennemmin paksumpaan, katon rajaan tulevaan listaan.

Sähköturvallisuusmääräyksiä saunan LED-valojen asennukseen

Mikäli olet ostanut LED-valot saunaan, niin sinun on tärkeä muistaa, että saunaan ei saa asentaa ylimääräisiä pistorasioita. Jatkojohdon käyttö kosteissa tiloissa on niin ikään kielletty. Myöskään kiukaan yläpuolelle tai 50 senttimetrin päähän kiukaasta ei saa asentaa mitään sähkölaitteita. Tämä säännös koskee myös kiuasledejä, vaikka monet kaupat mainostavatkin, että ne voidaan asentaa suoraan kiukaan päälle. Saunan valaistuksessa virtalähteen ja katkaisijan on oltava aina saunatilan ulkopuolella.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus