Työnhakijat eivät työllisty työkkärin kautta, nyt se on tutkittu

  • Tom Laine

"Työnhakijat eivät työllisty työkkärin kautta" ei tule varsinaisena yllätyksenä juuri kenellekään, mutta nyt se on tutkittua faktaa eikä vain huhuja ja arvailuja. Sitra julkistaa uuden tutkimuksen maanantaina (jolloin tämäkin kirjoitus tulee ulos), ja Uuden työn valmiudet ja reitit - tutkimuksen mukaan pyöreästi 3/4-osa kaikista työpaikoista täytetään muiden kuin TE-toimistojen kautta ilmoitettujen työpaikkojen avulla. Oma aktiivisuus, henkilökohtaiset suhteet ja verkostot, sekä "löydetyksi tuleminen" ovat tässä merkittävässä roolissa.

Tutkimuksen mukaan haastatelluista työllistyneistä 23% haki avointa paikkaa, 2% löysi paikan julkissektorin julkisesta ilmoittelusta, ja 4% sai työpaikan TE-toimiston avulla. Kaikki muut työllistyivät joillain muulla tavoin. Näistä 20% sai suoraan työtarjouksia (tuli löydetyksi tai oma verkosto auttoi työnsaannissa), 20% lähestyi työnantajia itse oma-aloitteisesti (ilman julkista ilmoittelua), 1% päätyi henkilöstökonsultin kautta töihin, 4% sanoi paikan tulleen suoraan verkostosta, ja 4% haki töitä näkyvästi omissa verkostoissa ja työllistyi. Verkostot ja suhteet siis auttoivat huomattavan monia työnhakijoita työllistymään. Yhteenvetona voidaan todeta verkostojen olleen suurin yksittäinen mahdollisuus työllistyä.

Osalle nämä verkostot ovat reaalimaailman verkostoja, osa verkostoituu sujuvasti somessa. Osalle ne ovat henkilökohtaisia kanavia ja verkostoja, toisille ammatillista toimintaa ja ammatillisia verkostoja. Yhtäkaikki, verkostoitumisessa on tolkkua! Miksi siis niin moni suomalainen ei uskalla kertoa osaamisestaan tai työnhaustaan julkisesti? Miksi niin moni verkostoituu vain suppeasti eri kanavissa vanhojen tuttujen luottoihmisten kanssa, eikä avoimemmin tapahtumissa, LinkedInissä, Twitterissä tai muissa verkkopalveluissa? Miksi Verkostoja ei haluta aktivoida kun työnhaku tulee ajankohtaiseksi, vaan jatketaan pään hakkaamista seinään?

Syitä on varmasti monia, mutta olisiko syytä pikku hiljaa nostaa katse työkkärin kortistosta ja ottaa oma elämä haltuun aktivoitumalla pro-aktiiviseen työnhakuun, someen, ja reaalimaailman verkostoihin? Kysynpähän vain.

(Täydennetty 21.3.)

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:29

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus