Terveellinen riski

  • late_k

Yhä useampi proteiininlähde halutaan tänä päivänä luokitella syöpää aiheuttavaksi, eikä siinä ole mitään järkeä. Jos itsensä ravitseminen tosiaan on vaaraksi omalle terveydelle, kannattaako syödä enää yhtään mitään. Ulkomailta tuodut hedelmät ja vihannekset ovat täynnä säilöntäaineita, joita tuskin saa pois huuhtomalla niitä hetken aikaa kylmällä vedellä. Ja suomenkin maaperästä löytyy vielä runsaasti oikein radioaktiivisia jäänteitä Tsernobilyn räjähdyksen jäljiltä. Ja kemialliset lannoitteet, joiden tarkoitus on nopeuttaa sadon kasvua, sisältävät varmasti vaikka mitä, minkä voisi yhtä lailla luokitella syöpäriskialttiiksi, mutta tutkimuksen tekijät ovat puolueellisia. He haluavat viedä omilla tutkimuksillaan asioita tiettyyn suuntaan saavuttaakseen jotain, mitä he eivät itsekään halua ymmärtää.

Kun kyse on ruuasta, pitäisi ymmärtää antaa jokaisen valita. Jos ihminen ei syö, hän nääntyy ja kuolee lopulta ilman syöpääkin. Minkä tahansa yksipuolinen liikasaanti voi olla terveydelle haitaksi. Jos syöt pelkkää riisiä, riskinä on riisitauti, koska et saa kaikkia tarvittavia ravinteita ja niitä mitä saat, saat liikaa. Liika C-vitamiini altistaa syövälle, mutta sitä ei jostain syystä korosteta liikaa. Ja mikä ikinä olikaan käyttämäsi proteiinin lähde, siitäkin voi sada ruokamyrkytyksen, jos ei syö mitään muuta.

Ja kaikista suurin syöpää aiheuttava tekijä on tietenkin aurinko. Mutta se on myös luonnollinen D-vitamiinin lähde. Eli aurinkoa pitää ottaa, mutta jos otat liikaa, syöpäriski kasvaa riippumatta siitä, käytätkö aurinkorasvaa oikein tai ehtiikö iho varsinaisesti palaa. Keskikesällä UV-säteily on voimakasta myös pilvisellä säällä ja vesisateessa. Paras tapa välttää riskit on pukeutua folioon, ellei sekin ole pelkkä myytti siitä, että niin hauras materiaali voi suojata säteilyltä.

Liikunta on terveellistä, mutta siinäkin on riskinsä, jos rehkii liikaa. Etenkin silloin, jos keuhkot ovat täynnä tervaa. Hengästyminen laittaa keuhkot toimimaan vilkkaammin, mutta likainen seula hidastaa hapen kulkua ja tekee sen lopulta mahdottomaksi. Huomaamattaan sitä ajautuu vähentämään liikuntaa sitä mukaan, mitä vähemmän sitä jaksaa. Sinusta tulee sohvaperuna, paino alkaa nousta ja huonokuntoisesta ylipainosta kehään astuu diabetesriski. Siinäpähän pistelet itseäsi insuliinineuloilla loppuelämäsi ja huolehdit, että nälkä ei pääse koskaan yllättämään. Nälkä johtaa insuliinishokkiin ja siihen kuolee, jos jää yksin.

Ja aina voi tulla sydänkohtaus. Väärät valinnat kääntävät kaiken elämän pääelimen tämän luontaisia vaateita vastaan. Sydän tarvitsee päivittäin liikuntaa, mutta jos olet ollut liian kauan sitä antamatta, voisit saman tien lähteä kylmiltäsi juoksemaan maratonia. Ja kun ei happi kulje keuhkoissa, sydämen on tehtävä ylitöitä, kun osa jumittuu likaiseen seulaan ja työntyy takaisin. Kuin työntäisi autoa ylämäkeen. Metallikin väsyy, jos olosuhteet ovat sille väärät ja lopulta norsunkin selkä katkeaa. Hyvään tuuriin perustuva jatkuva voittaminen voi houkutella pokeripöydässä jatkamaan yhä vain suuremmilla riskeillä, mutta eräänä päivän vastaan voi asettua ammattihuijari, joka vie sinulta kaiken. Uusiin tuttavuuksiin kannattaa siis aina suhtautua varauksella ja lähteä kotiin silloin, kun taivas on sininen.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus