20 vinkkiä kotiin

Tätä et vielä tiennyt sisustamisesta. Listaamme 20 kuuminta vinkkiä antiikkimessuista narukalusteisiin.

Koziol hammaslankailee
Nyt koristaa hammaslanka kylpyhuonetta. Saksalainen muovitavaraekspertti Koziol on tehnyt hurmaavan uutuuden, Kai P -hammaslankakalan. Isosilmäistä pallokalaa terävine metallihampaineen saa ainakin sinisenä ja punaisena, eli sekä tyttöjen ja poikien väreissä.
Kai P. Hinta noin 95 mk, Stockmann ja Kodin Ykkönen.

Vakoile Radiolinjaa
Piipahda suurten yritysten uusissa konttoreissa, esimerkiksi hissiyhtiö Koneen, puhelinoperaattori Radiolinjan ja kylpyhuonekalusteyhtiö Sanitecin. Toimitiloista saa vinkkejä kotiin, esimerkiksi miten syntyy mahdollisimman seinätön tila, josta näkyy merelle mahdollisimman monesta paikasta. Sisustussuunnittelija Liisa Viljakainen suunnitteli Radiolinjan uuden konttorin. Avainsanoja ovat tilan muunneltavuus ja valo.
Radiolinja, Keilasatama 5, Espoo.

Peruselementit
Arabia on lanseerannut uuden tuotesarjan. Fire, Air, Earth, Space ja Water ovat erillisiä kokonaisuuksia. Muotoilija Harri Koskisen suunnittelemat muovikansiset Air-posliinivuoat sopivat keittiöön. Space-sarjaan kuuluu muutama lautanen, kippo ja muki kylmää ja kuumaa varten. Earth-sarjan keraamiset yrttiastiat ja -ruukut sopivat ikkunalaudalle ja Water-posliinivesikannu sopii myös jääkaappiin.
Stockmann ja Sokos.

Lusikasta alkupalaa
Käytä vanhoja koristeellisia konjakkilaseja jälkiruoka-astioina, kahvikuppeja keittojen tarjoiluun tai ruokalusikkaa pienen alkupalan alustana. Peili on loistava finger food -tarjotin, munakupista voi dipata wasabia, leikkuulautoja voi käyttää lautasina. Valurautapannulle voi asetella esimerkiksi sushipalat. Ravintoloissa astiasekottelu on osattu jo kauan. Eikä tule kalliiksi.
Astiakaapit kautta maan.

Valaistu!
Kodin valot -kirja ratkoo valo-ongelmia. Instant-opas tulee tässä.
Valkoiset seinät, valkoiset kalusteet, teräs, marmori halogeenilamppujen valkoista valoa. Tasainen yleisvalaistus ilman teräviä varjoja syntyy käyttämällä spottivalaisimia ja suuntaamalla ne kattoon, josta valo heijastuu huoneeseen.
Tummat seinät valkoinen halogeenivalo keventää, hehkulamppu tekee keltaiseksi.
Kodin valot -kirja 182 mk, Suomalainen kirjakauppa.

Tilaihme keittiöön
Whirlpool on kehittänyt mikroaaltouunien tilaihmeen pienimpäänkin keittiöön. Vallankumoukselliseen Maximoon mahtuu halkaisijaltaan 29-senttinen lautanen. Ihmeelliseksi uunin tekee sen takaosan pyöreä muoto, jonka ansiosta mikroaaltouuni sopii vaikka ahtaaseen nurkkaan (ei häpeämään) ja tyylikkyytensä puolesta mihin vain.
Whirlpool Maximo 1190-1390 mk.

Monta liikettä, sama osoite
www.b-guided.net on portaali, jossa on 50 helsinkiläisen sisustus- ja huonekaluliikkeen osoitteet ja uutisia. Sivuilta löydät niin italialaisen design-liikkeen Aquilon Interiorsin osoitteen kuin tietoa sisustusliike Kuistista, joka on muuten värimaailmaekspertti Tricia Guildin Designer’s Guildin päämyymälä Suomessa.
www.b-guided.net

Sisustaja kotiisi
Lifestyle-liike Casuarina tarjoaa Kaukoidän antiikin, tanskalaisten tuftattujen mattojen ja italialaisen designin lisäksi yksilöllistä sisustuspalvelua. Suunnittelijat käyvät asiakkaan kotona ja tekevät Casuarinan huonekaluista, matoista ja kankaista sisustusehdotuksensa asiakkaan mieltymysten mukaan. Muutamalla kymmenellätuhannella markalla pääsee jo alkuun. Sisustuspalvelu on ilmainen.
Casuarina. Fredrikinkatu 30.

Tunnusta kuviota
Käytä kodin sisustamisessa samaa kuviota systemaattisesti.Toistuva kuviointi, esimerkiksi ympyrä, niin seinissä kuin tekstiileissäkin tuo selkeän punaisen langan kotisi sisustukseen. Siis, neliön muotoiset tyynyt vaativat neliökuviolliset verhot. Näin vinkkaa helsinkiläinen web-designer, jonka koko koti toistaa samaa kuviota.

Lepokodin ABC
Kun koti on sisustettu, ei tule järjestystä helposti enää muuttaneeksi. Tavaroiden siirtely on työlästä. Entä jos huonekaluissa olisi pyörät, verhona kangaskaitale ja taulu nojaisi seinää vasten? Sisusta rennosti -kirja opastaa huolettomiin sisustusratkaisuihin. Rento keittiö syntyy yhdistelemällä pellavaa, kulunutta posliinia ja erilaisia laseja. Kirja kertoo myös, että aistillinen sisustus syntyy tweed-, kashmir-, satiini-, silkki- ja samettiverhoiluilla.
Sisusta rennosti -kirja 230 mk, Suomalainen kirjakauppa.

Narua kaluissa
Muotitaiteilija Jukka Rintala on suunnitellut ennen vain mattoihin erikoistuneelle VM-Carpetille uuden huonekalusarjan. Perussarjaan kuuluu yksin- ja kaksinistuttavat tuolit sekä kolme erikokoista pöytää. Peruselementtinä on käytetty pulverimaalattua metallirunkoa sekä VM-Carpetin paperinarumattoa, joita on selkänojissa ja istuinosissa.
Jukka Rintala Collectionia myy Isku.

Kuumat teemukit
Tonfisk designin Tony Alfströmin ja Brian Keaneyn suunnitteleman Warm-sarjan kahvi- ja teemukit ja
-kannut ovat sekä tyylikkäitä että käytännöllisiä. Keraamisen mukin ympärille on istutettu taivutettua pähkinäpuuta, joka on sentin verran mukin pohjan alapuolella. Puu eristää lämmön mukista ja näin säästyy kädet sekä herkkä pöytä.
Warm-teemuki noin 120 mk ja kannu 720 mk. Zaza, Annankatu 23.

Antiikkia, antiikkia
Antiikki tulee! Paksut, koristellut peilin kehykset ja patinoituneet kyntteliköt Ikea-kalusteiden lomassa antavat ainutkertaisen vaikutelman. Antiikkiin voi tutustua antiikkimessuilla ja Bukowski-Hörhammerin huutokauppakamarin huutokauppojen näytöissä. Antiikin ABC:n oppii Leena Nokelan Antiikkisanakirjasta.
Antiikkimessut 3.–4.11. Wanhassa Satamassa, Bukowski-Hörhammer Isoroobertinkatu 13. Seuraava näyttö alkaa 15.11.

Verhot kuntoon
Korkeisiin ikkunoihin sopivat klassiset verhoasetelmat, rullaverhot taas lasioviin. Jos huonekalut ovat tummat, valitse läpikuultavat verhot. Nämä vinkit ja kaiken muun tarpeellisen tiedon verhoista - mittasuhteista rakennustaiteellisiin tyyleihin - saat sisustusarkkitehti Mary Fox Lintonin kirjoittamasta kirjasta, joka tarjoaa myös 20 yksityiskohtaista verhonteko-ohjetta. Nyt ompelukoneet käyntiin!
Sisusta verhoilla -kirja 182 mk, Suomalainen kirjakauppa.

Polkuja pitkin
Tekstiilitaiteilijat Elina Huotari ja Tuttu Sillanpää ovat keksineet oikeasti uudennäköisen maton. Materiaalina on käytetty erittäin paksua villahuopaa, joka on käsitelty likaa hylkiväksi luontoystävällisillä aineilla. Mattoon on rei’itetty satunnaisia polkuja. Polku-mattoa on kahdeksan eri kokoa, myös kaksi pyöreää mallia ja värejäkin useita.
Polku-matto 150 X 220 cm
3 800 mk, Artek.

Käärme paratiisiin!
”Hanki käärme. Nythän on trendikästä etsiä uusia ulottuvuuksia itsestään ja näyttää muille persoonallisuuttaan sisustuksen avulla. Miksi sisustuselementtien tulisi olla teknisiä tai kuolleita, kun ne voivat olla aktiivisia ja eläviä? Käärme näyttää hyvältä, ei hauku, eikä aiheuta allergikoille oireita”, opettaa muotoilija Stefan Lindfors.
Käärmeitä Itäkeskuksen Faunattaresta, muun muassa Brasilian sateenkaariboa 3 500 mk.

Kodin taikaa
Miljonääritaikuri David Copperfield on sisustanut kattohuoneistonsa New Yorkissa lämpimän ruskeilla sävyillä, itämaisilla viherkasveilla ja balilaisella puulla. Sisustuksessa on myös saniaisia ja peikonlehteä. Balilaisia puisia huonekaluja, astioita ja koriste-esineitä myydään Bataviassa. Hinnat 5 markasta 42 000 markkaan. Itämaisia kasveja myy Viherpaja: bambuja, sypressejä ja bonzai-puita.
Batavia Mariankatu 17 G, Viherpaja Tikkurilassa Meiramitie 1.

Hyvältä tuntuu
International Design Magazinen mukaan syksyn ehdoton must ovat tavarat, jotka ovat mukavan tuntuisia ja käytännöllisiä. Esimerkkinä annetaan pehmeät kumiset kahvat vatkaimessa tai Marcel Wandersin suunnittelemat Pebbles-säilytyslaatikot, joiden päällä voi ja tekee mieli istua.
Pebbles-säilytyslaatikoita tuo maahan Roltrade 09-499 044.

ERRORPese kätesi lasissa
Lasi on sisustuselementtinä mitä parhain. Sen luonne muuttuu vuorokauden ajan ja valon mukaan. Eikä mikään paikka ole lasille vieras: hammaspesumuki voi olla hotellityyliin lasia ja jopa lavuaari voi olla lasinen. Sonian lasinen käsienpesuallas on pieni ja pyöreä, 44 senttimetriä halkaisijaltaan. Allasta saa läpinäkyvänä, huurrelasina ja siniseksi värjättynä.
Sonian lasinen käsienpesuallas alkaen 4 690 mk. Allasta myy Keittiönet Tikkurilassa Kuninkaalantie 11.

Irti tavaroista!
”Tee asunnostasi uuden näköinen ja pelkistetyn avara luopumalla kaikesta, jota et välttämättä tarvitse. Ota lähtökohdaksi, että vain tuolit, pöytä ja sänky ovat tarpeellisia. 30 prosenttia asunnon tavaroista on ylimääräistä aina hyväkuntoisista kaapeista ja astioista lähtien. Karsitut kalusteet voi viedä kirpparille tai antaa vihamiehille”, sisustussuunnittelija Kaisa Blomstedt kertoo.
Kehäkirppis 1. Koskelonkuja 4, Espoo, 09-853 7065.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi