Ahneita paskoja, sano

Saariahon kolumni

Musiikkipiratismi on läävää. Pure and simple. Kopioitujen levyjen levittäminen, myyminen ja ostaminen. Korvaus niille, joille korvaus kuuluu. Varallisuuteen ja suosioon katsomatta.

Vielä läävempää on suomalaisen Teoston ärhäkkä sotajalalle nousu globaalia ongelmaa vastaan. Tekijänoikeuksien nimissä voi käydä melkein kenen suomalaisen taskulla tahansa.

Ja onhan näitä epäkohtia ja pummilla musiikkia kuuntelevia.

Ajatelkaa kampaamoita. Kyllähän ne ovat ne soitetut levyt, jotka businesta kasvattavat. Eivät suinkaan hyvin kiinnitetyt permanentit.

Voi, voi. Kyllä taas viedään leipä kotimaisten artistien suusta, vaikkei yhtään kotimaista biisiä olisi hiustenleikkuun aikana kuullutkaan.

Ajatelkaa takseja. Eihän se ole se kyyti, vaan se musiikki, jota saa nahkapenkillä istuessaan fiilistellä.

Soiko tässä taksissa Sävelradio? No hyvä. Mennään Mottiin.

Onneksi Teosto valvoo ja tarkkailee. Ja luo uusia ongelmakohtia. “Ahneella silmällä on tarkka korva”, niin kuin Lauttasaaren sillan kupeessa on tapana sanoa. Tältä jengiltä ei jää näkemättä tai kuulematta mitään!

Haa! Lastentarhat. Nuo pienet kiljukaulathan eivät pelkästään laulaa loilottele. Kyllä siellä varmasti soitellaan välillä mikkihiiriämerihädässä ja peppipitkätossunläksiäislauluja.

Rahapussit auki, tarhan tädit, senkin kapiset tekijänoikeusvarkaat! Maksakaa. Maksakaa. Maksakaa. Vaikka tämä ei olekaan teille businesta, niin aivan varmasti saatte henkistä, rahalla mittaamatonta arvoa lapsia rauhoittavan musiikin soittamisesta.

Hyökätkää ihmeessä seuraavaaksi työpaikoille. Työnantajat maksakoon musiikkiperäisestä työtehon kasvusta. Paskan hailee, kuka levyt omistaa, kuka kuuntelee. Omasta tahdostaan tai ilman.

Palkatkaa yksi oikeamielinen viemään tuhkatkin kaikkien katusoittajien lakeista. Siinä sitä vaan itseään elätellään muiden lauluja laulamalla.

Ja naurakaa koko matka pankkiin kasvavia palkkakulujanne maksamaan. Ei kai tämäkään pyörä tyhjällä pyöri.

5 kommenttia

Nobody_

14.2.2003 22:35

Jos esimerkiksi on kaksi eri kauppaa. Toisessa sama tavara maksaa huomattavasti vähemään kuin toisessa. Yleensä on loogista, että valitaan edullisempi. Samaa voisi verrata musiikkipiratismiin. Levy, joka maksaa vaikkapa kaupassa 25 euroa, onkin netistä haettavissa pelkillä internetkustannuksilla. Niin on luonnollista, että valitaan jälkimmäinen vaihtoehto.

Ei ole kovinkaan, helppoa saada ihmisten päitä kääntymään ja ostamaan vain laillisia tuotteita. Tämä on todella hankala kysymys, koska varmasti moni on piratismia vastaan, mutta silti myös itse toteuttaa sitä. Varmasti kuitenkin Suomestakin löytyy henkilöitä, jotka tekevät kaikkensa piratismin estämiseksi. Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, onko piratismin levittäjä vai ei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HentaiX

17.2.2003 14:35

Se, joka tahtoo levyn myytävän kahdellakympillä, on levy-yhtiö. Eikö artisti saa 20 prossaa myyntituloista?
Ja kyllä, poltan levyjä käyttööni niin paljon kuin huvittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Musantekijä

22.2.2003 10:58

Voi sinua Saariaho,

Olet kyllä vähän väärillä jäljillä Teostoa haukkuessasi. Ahneita paskoja vai..?

Kyllähän sitä musiikkia on mukava kuunnella kampaamon tuolissa istuessa ja taksissa ajellessa, mutta eikö siitä sitten pitäisi maksaa tekijöille mitään? Tekijäthän ovat vain muusikoita, menkööt oikeisiin töihin, vai..?

Jos kymppi kuussa tekijänoikeusmaksuja on kampaamolle, työpaikalle tai päiväkodille liian suuri menoerä, niin jääköön ilman. Ei ne Teoston pirut hiljaisuudesta mitään halua. Kympillä kuitenkin lapset soittaa ja laulaa vaikka aamusta iltaan. Tai siirretään korvaus suoraan asiakkaalle. Leikkaus ilman musiikkia 20€, musiikin kanssa 20,01€.

Tuollaiset tietämättömyyteen perustuvat lietsonnat ovat journalismin ainainet pahe. Lisätietoja ja hintoja kampaamoille ja muille löytyy Teoston nettisivuilta. Tarkista faktat ennen kuin haukut.

Muuten hyvä lehti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

theEternal

23.2.2003 11:43

Tähän asiaanhan liittyy erittäin läheisesti mp3:set ja niillä levitettävä musiikki. Sitä ei tunnu ketään valvovan, mutta näillähän se musiikki nimenomaan leviää tietoyhteiskuntamme verkostoissa. Mielestäni mp3:set ovat loistava tapa promotoida musiikkia. Jos harkitsen jonkun aiemmin tuntemattoman artistin levyn ostoa niin kyllä haen sen levyn ihan suoraan ensiksi netistä ja kuuntelen sen muutamaan otteeseen läpi ennenkuin levyä menen ostamaan. Levykaupoissa realistinen kuunteluaika per levy on kuitenkin n.10minuuttia. Kuinka hyvin siinä ajassa ehtii kuunnella 70minuuttisen cd:n materiaalin läpi ? Se että mp3:sistakin on tullut nettiin myyntiin on oikeastaan hyvä ja huono juttu. Hyvä siinä mielessä että netistä mp3:sina ostettu levy on yleensä halvempi, mutta huono juttu siinä mielessä että kuinka monella ihmisellä on joku visa/mastercard kortti jolla ostaa musiikkia netistä ? Sinänsä 20€ levystä ei muuten mielestäni ole edes paha hinta jos levyn materiaali on miellyttävää. Hinta on kuitenkin sen verran korkea että mitä tahansa ei tule tuosta vain ostettua kaupasta parin biisin kuuntelun jälkeen. Poikkeuksiakin tietysti on. Se että nykyään kuitenkin levyjen hinnat on nousemassa monista eri syistä on jo järkyttävää. Hauskintahan asiassa on se että jos saa kaksi halpis DVD-elokuvaa yhden tupla-cd:n hinnalla niin miettii että missä mennään vikaan...
Itse en mp3:sista haluaisi luopua. Cd:eitäkin olisi hyvä saada kopioida omaan käyttöön. Mistä päästäänkin kopiosuojauksiin. Mietitäänpäs tätä asiaa kaksi kertaa. Kopiosuojauksen ainoa suuri juttu on siinä että se estää Matti Meikäläisen kotikopioinnin esim. autokopion tekemisen itselle tai vastaavan. Jos puhutaan taas sitten ammattimaisista piraateista niin luulisi idiootinkin tajuavan että ammattilaiset osaavat hyvin suurella todennäköisyydellä osaavan ohittaa tämän suojauksen, joista osa on muuten erittäin naurettavia. Että mites sitä piratismia sitten tällä estetäänkään ? Tuskin parin ihmisen kotikopiointi nakertaa artistien leipää yhtä suurella kädellä kuin ammattipiraattien massiivinen tehtailu. Että voisivat ne levy-yhtiöidenkin ihmiset heräillä.
Että tälläistä ajatusvirtaa tänään minulla...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

:)

24.2.2003 13:33

Mitä enemmän luen artikkeleita Suomesta sitä vähemmän minua kiinnostaa palata Suomeen. Onneksi maailmassa on vielä maita jossa musiikki on tarkoitettu hymyn tuomiseksi kasvoille ja kaikkialla kaikille saatavilla. Maita joissa saa nauttia valitsemansa juoman valitsemassaan paikassa. Maita joissa on vapaus tupakoida ja ennemmin kohteliaasti kysyä josko se häiritsee sen sijaan että se olisi laissa kiellettyä. Maita joissa individualistinen eläminen on sallittua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi