Biseksuaalit - kummanki kaa

Aikuiset biseksuaalit kertovat rakkaudestaan sukupuoleen.

Hanna.
Hanna.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ehkä siksi eri seksuaali-identiteeteillä on niin paljon nimiä. Homojen, hetskujen ja biseksuaalien eli bissejen lisäksi on transsuuntautuneisia, aseksuaaleja, panseksuaaleja...Hetkinen, panseksuaaleja? Oxford Dictionaries -sivuston määritelmän mukaan panseksuaali rakastuu ihmiseen, ei sukupuoleen. Hän on ikään kuin sukupuolisokea: panseksuaali voi rakastua transsukupuoliseen, androgyyniin tai intersukupuoliseen.

Biseksuaalit toteavat usein: "rakastun ihmiseen, en sukupuoleen", mutta keskustelupalstoilla vallistseva käsitys lienee: “Päättäkää ootteko homoja vai ette!”

Koulussa meille kerrotaan bisseydestä yläasteen oppikirjan mukaan seuraavaa: samaan sukupuoleen kohdistuvat tunteet ovat luonnollisia ja useimmiten ohimeneviä seksuaalisen kasvun vaiheessa. Piste, slut.

Etsiessäni haastateltavia saan sähköpostia itsensä biseksuaaliksi identifioivalta naiselta, joka kertoo, etteivät hänen tunteensa eri sukupuoliin eroa toisistaan. Hän myös kertoo, ettei ole ollut naisen kanssa. Kirjoitan hänelle takaisin ja kysyn, onko hän harkinnut seksuaalisuutensa nimeämistä pansellaiseksi. Ei vastausta.

Koska siis en saanut selvyyttä, tapasin juttua varten kaksi  biseksuaalia, Hannan ja Oton. He eivät osaa vieläkään päättää, onko mies vai nainen haluttavampi – eivätkä haluakaan. Nyt he vääntävät rautalangasta, kuinka ollaan sekä miehen että naisen kanssa.

Hanna Hakko, 22, Tampere
parisuhteessa miehen kanssa, n. 1,5v

Biseksuaalisuudesta

“Jos menee homobileisiin, tulee olo, ettei kehtaa viedä poikaystävää. Siihen suhtaudutaan vähän kuin en olisi aidosti bi.

Käytäntö tuntuu määrittävän sen, miten pitäisi olla: seurustellessani heterosuhteessa minun oletetaan olevan hetero. Koko kysymys biseksuaalisuudesta on siten vähän älytön. Onko se tunnemaailmaa ja sen mahdollisuuksia vai sitä kumpien kanssa olet enemmän ollut sängyssä? Ei se mene niin, että jos on enemmän naisia kuin miehiä, olisi enemmän lesbo. Kun ei kiinnostus miehiin katoa.

Olen ollut tilanteessa, jossa samanaikaisesti ihastuin sekä mieheen että naiseen. Koin sen helpompana kuin jos kyseessä olisi ollut kaksi miestä: naista ja miestä ei pysty asettamaan ihan samalle viivalle. Väittämällä, että rakastuu ihmiseen, ei sukupuoleen, on helppo puolustella bisseyttä tai tehdä siitä jotenkin hetero- ja homoseksuaalisuutta ylevämpää. Jos olen joskus yrittänyt pohtia tapailemastani naisesta, että mitä jos se olisikin mies, lopputulos on, että en olisi sellaisen miehen kanssa.”

Otto, 26, Helsinki
tuoreessa parisuhteessa miehen kanssa

Biseksuaalisuudesta

“Muoti-ilmiöstä puhuminen kuulostaa väärältä. Biseksuaalisuus on ollut aina läsnä, mutta nykyään, perinteisten arvo- ja mallirakennelmien murtuessa, identiteeteillä leikitään eri tavalla. Siksi bisseys on esillä. Ihmiset hakevat vapautta, ja biseksuaalisuus nähdään porttina. Yksi kaveri on sanonut, että vieläkö leikit biseksuaalia, etkö ole hyväksynyt sitä, että olet homo. Se oli loukkaavaa. Identiteettini biseksuaalina on pysynyt samanlaisena kymmenen vuotta. Luulen, että biseksuaalina on hankalampaa asettua aloilleen. Tuntuu, että heteroita enemmän on tullut mentyä ihastuksesta toiseen: molempien sukupuolten piirteisiin kestää kauemmin tutustua. Toisaalta uskon, että elinikäinen rakkaussuhde on useimmiten sattumaa. Ei tutustumisella välttämättä mitään voita. En halua kummastakaan sukupuolesta ääripäitä. Leveät hartiat ei ekana vie huomiota miehessä, eivätkä isot tissit naisessa. Sopusuhtainen androgyyniys on se, mitä molemmista sukupuolista parisuhdetta varten haen – siinä ehkä eniten koen oman biseksuaalisuuteni.”

Ensikohtaaminen ja iskeminen

Miehen kanssa

Hanna: “Heteromiehiä tulee vastaan ihan joka paikassa. Miesten kanssa ensikohtaaminen on jotenkin pelottavampaa: on hankalampaa luottaa heti. Siksi en hae heti mitään seksuaalista. Muuten tulee heti epäiltyä, että onkohan toi kiinnostunut nyt vaan ulkonäöstä. Turha sitä on kiertää: miehet ihan oikeasti tekee enemmän aloitteita. Bissenä myös alussa ajattelee miehen kanssa helposti, että onks tää nyt jotenkin konservatiivinaisellista tehdä jotakin näin.”

Otto: “Aloitteen tekemisen vaikeus on toisen miehen kanssa ikään kuin lähtöasetelmassa jo voitettu, ollaan enemmän samalla viivalla. Ensikohtaamiselta on siis helppo nopeasti kiinnostua miehestä – tai sitten menettää kiinnostuksensa. Nykyinen suhde alkoi täysin aloitteestani. En pidä ajatuksesta, että ylimaskuliininen mies tulisi iskemään minut kuin naisen, mutta en halua itsekään olla sellainen toiselle miehelle.”

Naisen kanssa

Hanna: “Naisia tapaa helpoiten sateenkaaribileissä, jolloin yhdistävä tekijä on heti se seksuaalisuus. Siksi siinä on alusta asti olemassa kipinä. Naisiin on myös helpompaa luottaa heti alusta lähtien. Naisiin päin tulee tietysti itse tehtyä enemmän aloitteita. Niiden kanssa ei tarvitse miettiä sitä sukupuolieroa - asiat on enemmän ns. tasapainossa.”

Otto: “Olen paljon valikoivampi naisten kanssa. Siihen pitää päästä sisälle enemmän. Ensikohtaamisessa naisen kanssa ei voi menettää eikä toisaalta voittaa kauheasti, kipinän syttymiseksi pitää päästä lähemmäs. Tykkään naisen kanssa siitä, että voin kokea olevani aktiivisempi osapuoli. Naisten aloitteiden kohteeksi joutuminen on kiusallista. Teen mieluummin aloitteita naisille, joissa on hitusen poikamaisuutta.”

Ekat treffit

Miehen kanssa

Hanna: “Miehiin haluan tutustua ennen suhteen alkua perusteellisemmin. Ikään kuin pitäisi olla jollain asteella jo kavereita, ennen kuin edes ekoille treffeille voi mennä.”

Otto: “Miesten kanssa muodolliset seikat – jutunaiheen keksiminen, syöminen, tunnelman luominen – kestävät naisiin verrattuna ehkä viisi minuuttia. Ekoilla treffeillä ollaan rennommin ja siksi helposti lähemmin. Pääsee helpommin pieneen intiimiyteen.”

Naisen kanssa

Hanna: “Naiset pyytää enemmän perinteisille treffeille! Ehkä se johtuu siitä, että seksuaalinen kipinä syttyy, tai ainakin sytytetään, heti alussa.”

Otto: “Naiset on treffien kanssa usein vaativampia. On enemmän askelia, jotka täytyy käydä läpi, ennen kuin päästään fyysisesti lähentymään.”

Seksi

Miehen kanssa

Hanna: “Miehet yleensä aktiivisemmin tuo sen alueen esille. Irtosuhteet miesten kanssa ovat mulle vähän hankala juttu, kun tulee sellainen olo, että nyt on edessä pelkkä yhdyntä. Miehiä on kaupungilla hankalampi katsoa sillä silmällä, koska niiden kohdalla pätee aika kaavamainen komeusnormi.”

Otto: “Toisen miehen kanssa voimat kohtaa samalla tasolla, siksi ollaan enemmän tasapainossa. Stereotyyppistä homoseksiä ajatellaan naiselliseksi, se ärsyttää. Molempien mieheydestähän siinä fyysisessä himossa viime kädessä on kyse. Merkittävin ero miehessä on penis – onhan se näkyvä ero verrattuna seksiin naisen kanssa! Tästä johtuen fyysisen himon sytyttäminen on nopeampaa, ja siksi irtoseksi miesten kanssa tuntuu helpommalta.”

Naisen kanssa

Hanna: “Tuntuu paljon helpommalta lähteä naisen mukaan baarista. Tulee ajatus, että tod.näk. silloin siitä seksistä sais vähän enemmän itsekin irti. Ehkäisy vaan tuppaa jäämään pois, kun ei voi tulla raskaaksi. En väitä, että nainen olis parempi sängyssä kuin mies, mutta siinä on ensisilmäyksellä enemmän erotisoitavaa. Teininä pelotti enemmän seksi tyttöjen kanssa, kun ei vielä itse tiennyt, mistä tykkää. Ajatus samassa sängyssä kahdesta tytöstä, joista kumpikaan ei tiedä mitä saa tehdä, oli aika pelottava.”

Otto: “Naisruumiin viehätys perustuu sirouteen, viettelyyn, siihen, ettei paljasteta heti kaikkea kuten miehen kanssa. Toisaalta naisen kanssa seksi on enemmän suorittamista. Nautinto tulee silloin siitä, että koko asetelma on tavallaan epätasa-arvoinen. Saan miehenä vapaammin käyttää omaa ruumistani, sillä karkeasti väittäen heteroseksi on naisen alistamista, mutta siinä ei ole väärää, sillä asetelmassa nainen haluaa alistua.”

Tokat treffit ja kumpi maksaa?

Miehen kanssa

Hanna: “Tapailin kerran thaimaalaistaustaista poikaa, jolla oli mies maksaa ravintolassa -ideaali. Se oli jotenkin kiusallista. Lähtökohta itselläni on aina se, että kumpikin maksaa itse.”

Otto: “Se maksaa, joka ehtii ekana. Tarjoutumalla itse maksamaan osoitan kiinnostustani mieheenkin. Mutta se on miehen kanssa aika sama, maksetaan itse tai vuorotellaan.”

Naisen kanssa

Hanna: “Ehkä tokilla treffeillä vasta huomaa, että riittääkö kiinnostuksen lisäksi yhteistä puhuttavaa. Harmillisen usein ei, kun homobileissä on ollut muuta yhteistä mikä on vaikuttanut enemmän. Yleensä maksetaan itse, mutta myös välillä toisillemme vuorotellen.”

Otto: “Naisten kanssa treffien merkitys korostuu, ja yhteisen sävelen löytäminen vaatii keskimäärin useampia iltoja. Ja naisten kanssa haluan maksaa ravintolassa. Jos en, se saattaa olla merkki siitä, etten ole kiinnostunut.

Yhdessä asuminen

Miehen kanssa

Hanna: “Poikaystäväni kanssa asutaan käytännössä yhdessä. Mutta että olisi yhteinen asunto? Miehen kanssa vois olla helpompaa muuttaa yhteen, niillä kun harvemmin on niin painavaa sanottavaa sisustuksesta, heh. Ajatuksen tasolla tässä tulee jonkinlainen valinta eteen, ikään kuin pitäis kysyä itseltä, että haluaako keskiarvoista elämää vai ei.”

Otto: “Miesten kanssa mulla on enemmän kokemusta yhteisestä arjesta. Huomaan hakeutuvani sellaisten ihmisten seuraan, jotka tarjoutuvat osoittamaan välittämistä esimerkiksi pesemällä pyykkini. Huomaan nauttivani siitä, että olen kotielämässä vähän enemmän se mies.”

Naisen kanssa

Hanna: “Päässäni on jonkinlainen romanttinen haavekuva kahdesta yhdessä asuvasta keski-ikäisestä lesborouvasta. Ehkä sen hapuilu tuntuisi helpommalta jos olisi nyt suhteessa naiseen.”

Otto: “Voisi kuvitella, että naisen kanssa olisi ajatuksellisesti helpompaa muuttaa yhteen, mutta ei edes ole. Koen asetelman samanlaisena sukupuolesta riippumatta.”

Lapset

Miehen kanssa

Hanna: “Lähtökohtaisesti en halua lapsia. Ajatus raskaudesta ja synnyttämisestä on vähän vastenmielinen. Miehen kanssa olisi mahdollista tehdä biologinen lapsi: silloin alkaa miettiä, että miltäköhän se näyttäisi, uteliaisuus herää. En ajattele, että lapsella pitäisi olla sekä isä että äiti tai että miehen kanssa se kuuluisi asiaan enemmän.”

Otto: “Olisin valmis adoptioon tai kohdunvuokraukseen toisen miehen kanssa, jos suhde olisi stabiili. Seksuaalisuus muuttuu evoluution myötä, ja nyt ollaan menossa siihen suuntaan, että kaksi miestä on ihan normaalia. En tiedä, tarvitaanko tulevaisuudessa äitiä siinä merkityksessä kuin perinteisen perhemallin puolustajat kokevat. Voisin siis myös perustaa perheen miehen kanssa.”

Naisen kanssa

Hanna: “Naisesta haluan kehittää yliromanttisen ajatuksen, että tämä suhde on pelkkää keskinäistä rakkautta. Tätä kautta suhteeseen syntyy olo, että nyt rikkoo yhteiskuntaa vastaan. Se tuo uhmaa. Mutta miksen voisi kasvattaa naisen kanssa lasta, en usko, että lapsi tarvitsee kasvatuksessa mihinkään sekä isää että äitiä.”

Otto: “On täysin mahdollista, että asetun tulevaisuudessa perinteiseen heteroseksuaaliseen suhteeseen, jossa hankitaan yhteisiä lapsia. Mutta parisuhteen ehdoilla se tapahtuu. Ei rakkaus naiseenkaan pysyäkseen tarvitse lapsia. Voin irrottaa rakkauden käsitteen kokonaan lisääntymisvietistä.”

Avioliitto / rekisteröity parisuhde

Miehen kanssa

Hanna: “Avioliitto kuulostaa nimenä vähemmän houkuttelevalta, siksi suhtautumiseni on kielteinen. Tämä ei johdu miehestä, vaan käsitteen suhteesta kirkkoon. Mulla ei ole ikinä ollut kirkkohääfantasioita.”

Otto: “Rekisteröity parisuhde kuulostaa tyhmältä. Mulle on ihan sama. Olen ollut molempien sukupuolten kanssa suhteissa, joista olen ollut varma, että ne kestää ikuisesti. Ei se, että virallistamiseen vedetään nimiero, vaikuta sen tarpeeseen tai tasoon.”

Naisen kanssa

Hanna: “Rekisteröity parisuhde on kolkon kuuloinen, mutta nimenä avioliittoa houkuttelevampi. Työpaikan kahvipöydässä asiasta puhuminen saattaisi vaatia vähän enemmän diplomaattisuutta.”

Otto: “Käytännöllisesti avioliitto olisi helpompi. Ystävien, sukulaisten ja yhteiskunnan kannalta. Mutta miksi se pitää liittää kirkkoon?”

Ero

Miehen kanssa

Hanna: “Miesten kanssa olen joutunut käymään enemmän klassisia erokeskusteluita. Se on tapahtunut konkreettisemmin, on pitänyt riuhtaista irti suhteesta. Kyllä yhteiselo yleensä eroon loppuu.”

Otto: “Miesten kanssa jäädään useammin kaveriksi: mulla on useita ex-poikaystäviä, joiden kanssa ollaan kavereita tai jopa ystäviä. Lyhytsuhteista voi sanoa, että on jopa helppo jäädä ystäviksi, mutta toisaalta riitaisin kokemani ero oli miehen kanssa.”

Naisen kanssa

Hanna: “On helpompi pysyä eron jälkeen ystävänä naisen kanssa tai muuten pitää yhteyttä. Usein ollaan vain ajauduttu erilleen. Se ehkä johtuu siitä, etteivät naissuhteeni ole olleet yhtä tiiviitä kuin miessuhteet.”

Otto: “Naisten kanssa tulee sellainen olo, että mitä syytä enää hengata yhdessä, jos meillä ei kerran ole parisuhdetta enää. Vähän niin kuin että se siitä sitten.”

Hanna Hakko pitää seksiaiheista blogia osoitteessa http://vasenkasi.wordpress.com

Oikolukija

Biseksuaalisuuden tutkija Jenny Kangasvuo esiluki jutun.

“Ei ole olemassa yksiselitteistä ryhmää nimeltä biseksuaalit. Kysymykseen biseksuaalisuuden yleisyydestä on siten mahdoton vastata. Ihminen on lajina hyvin seksuaalinen, ja halun tunteminen eri sukupuoliin on luontaista. Osalle ihmisistä sana biseksuaalisuus kuvaa identiteettiä, joillakin ihmisillä taas voi olla ns. ei kerta homoa tee -asenne, eli heillä on biseksuaalisia seksikäytäntöjä, mutta he eivät identifioidu biseksuaaleiksi.

Seksuaalivähemmistöistä Suomessa ei ole tehty tilastollisia selvityksiä.

On kiinnostavaa kuulla sanottavan, että rakastuu ihmiseen eikä sukupuoleen. Näin sanovalla ihmisellä biseksuaalisuus ulottuu ideologiselle alueelle.

Kun haastattelin biseksuaaleja väitöstutkimustani varten, osalla heistä oli myös ei-monogaamisia suhdejärjestelyitä kuten rinnakkaissuhteita. Tässä jutussa kuvattu monogaamisen parisuhteen kaava ei välttämättä päde merkittävään osaan biseksuaaleista.”

15 kommenttia

homo39

10.12.2010 15:48

Homona kokemukseni on, että bi-seksuaalit miehet etsivät muista miehistä kertaluontoista seksiä, varsinkin nuorina, ja asettuvat sitten vakituiseen parisuhteeseen naisen kanssa voidakseen saada lapsia. Myöhemmin he ehkä häpeilevät kokeilujaan miesten kanssa ja vähättelevät niitä eri tavoin. He eivät kuulema juuri pitäneet siitä, vaikka silloin, kun se tapahtui, he kyllä olivat varsin innokkaita ja halusivat vielä lisääkin.

Jotkut tosin vähättelevät miesten välistä seksiä jo silloin, kun vielä harrastavat miesjuttuja. Kun olin nuorempi, erehdyin kerran sänkyyn bi-seksuaalimiehen kanssa, joka seksin jälkeen kehaisi, että poikaseksissä on se hyvä puoli, ettei voi rakastua. Kun esitin asiasta eriävän mielipiteeni, hän vain nauroi. Paljastui myös, että hänellä itse asiassa oli jo vaimo ja lapsi, mutta hän etsi miehistä vaihtelua. Hän olisi halunnut vaihtelua kanssani toistekin, mutta en enää avannut hänelle ovea, kun hän tuli soittelemaan ovikelloa. Olen sittemmin suoraan skipannut kaikki miehet, jotka olen tiennyt bi-seksuaaleiksi.

Naispuolisista bi-seksuaaleista en oikein tiedä. Tunnen yhden, jolla oli juttuja sekä naisten että miesten kanssa, mutta kun hän sitten pamahti paksuksi, hän vakiintui parisuhteeseen lapsen isän kanssa. Kaiken kaikkiaan minulla on käsitys, ettei homojen ja lesbojen kannata toivoa bi-seksuaalista ainakaan mitään vakavampaa juttua, lopulta he päätyvät kuitenkin heteronormien mukaiseen sekaliittoon ja hankkivat lapsia. Jos kertakohellus riittää, niin silloin bi-seksuaali voi käydä, mutta parasta sitten valmistautua siihen, että asiaa, ja ehkä myös itseä seksipartnerina, myöhemmin vähätellään ja halvennetaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

iinez62

11.12.2010 00:51

Olen bi-seksuaalina saanut pelkkää halveksuntaa lesboilta. Juuri tätä "et osaa päättää" ajatusta tai tivaamista, kumpi on minusta parempi tai kumman sukupuolen kanssa haluan parisuhteen. Myös kommentteja, että bit ovat vain sekaisin päästään. En enää edes uskaltaisi yrittää suhdetta lesboon. Ehkä halveksunta ym kuitenkin on pelkoa. Ehkä on vaikea luottaa ihmiseen, josta ajattelee, ettei kumpikaan sukupuoli yksin riitä. Asia ei kuitenkaan mene noin. Jos on suhde naiseen, en kaipaa miestä tai päinvastoin.
Ehkä sitten panseksuaalisuus on parempi nimi sille, miten itse koen asiat. Minulla sukupuolella ei ole väliä. Toisaalta olen kovin seksuaalinen ja miellän ihmiset aika pitkälle sen mukaan, miten he herättävät seksuaalisen kiinnostukseni. Toisaalta olen hävettävän pinnallinen ja ulkonäkö on minulle todella tärkeää. Tosin olen kriittisempi miehiä kuin naisia kohtaan.
On hyvä, että bi-seksuaalisuudesta puhutaan. Kun itse olin nuori 70-luvulla, mietin paljon kiinnostustani tyttöihin. Tulin kuitenkin johtopäätökseen, että olen hetero, koska pidän pojista. Vasta pikkuhiljaa aikuisiällä ymmärsin, ettei kiinnostukseni naisiin ollutkaan yhteistä kaikille naisille.
Onhan myös teoria, että me kaikki olemme bi-seksuaaleja... toiset enemmän ja toiset vähemmän. Ehkä tämä teoria on kuitenkin ihan yhtä väärä, kuin teoria bi-seksuaalien kykenemättömyydestä tehdä valinta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Morndulin

11.12.2010 08:43

Olen itse ollut hyvinkin seksuaalinen jo nuoresta lähtien, ihastunut kumpaankin sukupuoleen jo alusta lähtien. Huolimatta vanhempieni konservasiivuudesta saman sukupuolen välisiin suhteisiin, mielestäni oli täysin normaalia olla "homo" tai "lesbo" tai "bi".

Seksuaalisuuksia on aivan yhtä monenlaisia kuin ihmisiäkin. Jokaisella on oma mielipiteensä siitä mikä on kiinnostavaa ja minkälaisista ihmisistä kiinnostuu.

Vaikka kuinka nykyisin korostetaan tasa-arvoa, sukupuolten väliset erot nostetaan edelleen hyvin näkyvinä esille. Määritellään edelleen miten pitäisi pukeutua ja miten kotia hoitaa. Todellisuudessa sukupuoli on vain se kuori minkä me ensimmäisenä ihmisestä näemme. On naisia, jotka rakastavat korjailla autoja, ajaa rekka-autoa, katsoa jääkiekkoa televisiosta ja syödä hiiltynyttä makkaraa nuotiolta ja toisaalta on miehiä, jotka lakkaavat kynsiään, ostelevat muotivaatteita, katsovat muotiohjelmia ja syövät itse valmistamaansa sushia.

Lesbot ja homot huutavat tasa-arvoa ja vaativat sitä itselleen, mutta osoittavat itse rasismia muita seksuaalisuuksia kohtaan. Poikkeuksia tietysti löytyy, mutta todennäköisesti aika harva näistä bi/pan-seksuaalisista todellisuudessa vain haluavat "kokeilla omia rajojaan". Jos ihminen ihastuu tai rakastuu, todennäköisesti nämä tunteet koetaan sitä ihmistä kohtaan, ei sitä kohtaan onko hän sattumoisin nainen vai mies vai jotain siltä väliltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Met5

13.12.2010 16:48

"Saan miehenä vapaammin käyttää omaa ruumistani, sillä karkeasti väittäen heteroseksi on naisen alistamista, mutta siinä ei ole väärää, sillä asetelmassa nainen haluaa alistua."

Rakas Otto,
karkea väitteesi on hämmentävä. Seksin tasa- ja/tai epätasa-arvoisuuden luovat ihmisyksilöt, ei sukupuoli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anonymous11

14.12.2010 13:39

Homot ja lesbot ovat suvaitsemattomia varsinkin siinä että heidän elämäntapansa pitäisi kaikkien hyväksyä ja jopa juhlia sitä. Jos joku ei niin tee on piru merrassa. Miten se onkaan että eletään ja annetaan muidenkin elää myös niiden arvojensa kanssa? Joko hyväksyt tai sinut mestataan?!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oyvind

15.12.2010 08:39

Ihmejengiä jotkut umpihomot. Ne ei päästä niiden bileisiin ja haukkuvat veen heteroksi ja piparin imeskelijäksi. Suvaitsemattomuutta. Sitten ne liehuttavat tohkeissaan sateenkaarilippua kulkueen kärjessä. Kovin tekopyhää. Kun kyse on pelkästä biologiasta ja makuasioista. Yhdellä nyt sulaa suussa pipari ja toisella patukka ja kolmannella sekäettä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.12.2010 12:27

Hienoa on huomata että homot ne vasta suvaitsemattomia ovatkin:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pekka-eric

15.12.2010 15:35

Hanna vaikuttaa olevan ennakkoluuloinen ja pelokas miesten suhteen. Hieman kaappilesbo. Ahne sellainen. Ehkä siksi bi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KDarvot

18.12.2010 14:36

En ymmärrä miksi näitä homoasiaoita pitää koko ajan vaahdota julkisuudessa. Jos joku on homo niin voisi pitää asian omana tietonaan, eikä vaahtoa koko ajan kaikkialla homoudestaan. Tyypillinen homo haluaa homoudellaan julkkiseksi ja kertoo heti kättelyssä olevansa miehen kanssa elävä mies. Inhottavaa ja likaista. Lisäksi nykyään ollaan todella suvaitsemattomia eikä sallita sananvapautta homoasioissa, kaikkien pitäisi liputtaa sateenkaarilippua ja huutaa hurraa homot, hurraa! Homous on nyt muodissa, mutta sen puolesta eivät sotaveteraanit taistelleet. Tosin sotaveteraaneja ei kutsuttu linnaan, mutta seta-veteraanit kutsuttiin!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

klapa

19.12.2010 19:52

KDarvot ei ymmärrä, miksi homoasioista pitää vaahdota. Ihmettelen vaan, miksi kyseinen henkilö itse lukee tällaisia juttuja :) Taitaa asiat kuitenkin kiinnostaa...

Minusta kaikenlainen oman seksuaalisen suuntautumisen määritteleminen on aika huvittavaa. Todellisuudessa seksuaalisuus on liukuvaa ja se, että joku ihminen sanoo olevansa vaikkapa lesbo, kertoo ainoastaan siitä, että tuo ihminen haluaa sanomisellaan viestittää toisille ihmisille, minkälaista seuraa hakee. Sitten kun elää vakituisessa parisuhteessa, ei seksuaalisen suuntautumisen nimeämisellä ole enää mitään merkitystä. Itse kun elän toisen naisen kanssa, sanon joskus eläväni lesbosuhteessa, mutta todellisuudessa ajattelen, että me olemme kaikki yksilöitä ja sijoitumme johonkin homo- ja heteroseksuaalisen välisellä janalla. Sen sijaan jos olisin sinkku, saattaisin sanoa olevani lesbo jos on naisseuran haku päällä. Muulloin olisin ihan vain minä - ihminen on jotain niin paljon muutakin kuin seksuaalisuutta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pseudokryyni

20.12.2010 00:34

..mun mielestä on kohtalaisen huvittavaa, jos joku vakavalla naamalla sanoo olevansa täyshetero tai umpihomo. Yleensä juuri miehet määrittelevät itsensä hirvittävän vakavasti, niin kuin henki riippuisi siitä. Olemme hupaisa laji. Aito ikuinen minämme on jotain ihan muuta kuin pippeli tai pimpero tai seksuaalisuus. Olemme nahkasäkkeihin verhottuja sieluja. Jos tämän sisäistäisi moni, niin kylläpä helpottaisi elämä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lukijalukija

21.12.2010 02:57

Hyvä Otto,
kokemuksesi naisista muodostuu hyvin suppeasta otannasta ja varsin valikoituneesta myös. Et varmasti, kuten kukaan meistä, mielly minkätahansalaisiin naisiin vaan sinua kiehtovat tietynlaiseet piirteet. Kaikissa naisissa, joihin sinulla on tai on ollut suhde, on siis jotain samaa. Jos siis sanot yleistävänä totuutena jotakin sellaista kuten

"Saan miehenä vapaammin käyttää omaa ruumistani, sillä karkeasti väittäen heteroseksi on naisen alistamista, mutta siinä ei ole väärää, sillä asetelmassa nainen haluaa alistua.",

kerrot ainoastaa tapaamistasi naisista, et kaikista naisista. Tällaiset harkitsemattomat kommentit saattavat ärsyttää sellaisia ihmisiä, jotka luetaan usein esim. ryhmään "naiset", mutta jotka eivät kuitenkaan toimi sellaisella stereotyyppisellä tavalla kuten edellä on esitetty. Luen itseni nyt tässä ryhmään "ärsytetyt".

Naisen, kuten kenen tahansa, seksuaalisuus on hyvin paljon moniulotteisempi asia kuin kuiva "alistaja-alistettava"- asetelma. Jos et ole löytänyt ulotteita seksistä naisen kanssa, et ehkä ole ollut tekemisissä sellaisten yksilöiden kanssa, joista olisit saanut ne esiin, tai sitten et vain ole kovin kiinnostunut naisista.

Hyvä Hanna,
lähes samoin sanankääntein lähestyisin nyt sinua. Tosin sinun kohdallasi ihmettelisin kapeakatseista näkemystä miehiä kohtaan. Ajatuksesi miehistä kuulostavat paljon jalostumattomammilta ja stereotyyppisemmiltä kuin naisista. Miksi esimerkiski

"Miesten kanssa ensikohtaaminen on jotenkin pelottavampaa: on hankalampaa luottaa heti. Siksi en hae heti mitään seksuaalista. Muuten tulee heti epäiltyä, että onkohan toi kiinnostunut nyt vaan ulkonäöstä."?

Jos sateenkaaribileissä tapaat naisen joka kiinnostuu sinusta, miksi hän ei voisi olla kiinnostunut vain ulkonäöstä yhtälailla kuin mies? Miksi vain miehen kohdalla se on pelottavaa?

Toinen kohta, joka kiinnitti erityisesti huomioni oli

“Tuntuu paljon helpommalta lähteä naisen mukaan baarista. Tulee ajatus, että tod.näk. silloin siitä seksistä sais vähän enemmän itsekin irti."

Kuten kirjoitin jo Otolle, kirjoittaisin myös sinulle:

Miehen, kuten kenen tahansa, seksuaalisuus on hyvin paljon moniulotteisempi asia kuin annat ymmärtää. Jos et ole löytänyt ulotteita seksistä miehen kanssa, et ehkä ole ollut tekemisissä sellaisten yksilöiden kanssa, joista olisit saanut ne esiin, tai sitten et vain ole kovin kiinnostunut miehistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lill-

21.12.2010 16:47

kuule homo39, on myös biseksuaaleja jotka on enemmän homoseksuaalisuuteen päin. mulla itselläni esim on huomattavasti todennäkösempää, että päädyn lopulta, jos päädyn, homoseksuaaliseen suhteeseen. ja itse tunnen yhden biseksuaalin, miehen (omg), joka on huomattavasti enemmän miehiin päin, ja jos hän pysyvään suhteeseen päätyy, niin todennäköisempää on, että miehen kanssa.

musta tuntuu, että sä oot vaan vähän liian katkera noista omista kokemuksistasi, ei pahalla, mutta et voi sitä kautta yleistää sitä kaikkiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TonyD

21.12.2010 18:43

Jokainen ihminen haluaa pohjimmiltaan että joku hyväksyisi sellaisena kuin on ja ymmärtäisi. Ihminen kuvittelee voivansa hallita rakkautta, sitä keneen rakastuu kaikilla keinotekoisilla tavoilla ( kuten määrittelemällä että kumppanin pitää olla niin ja niin pitkä, akateeminen ja kaikenlaista ). Tosiasiassa silloin kun jalat menee alta, höpötykset unohtuu. Tuntuu julmalta, kun minuun ei haluta aina edes tutustua kun kerron olevani bi-seksuaali. Pitäisi kyetä valitsemaan keneen rakastuu vaikka se on mahdotonta. Uskon, että jos on tilanteessa jossa pitäisi valita kahden ( tai useamman ) ihmisen väliltä, ei ole rakastunut keneenkään. Itse en ole koskaan joutunut tilanteeseen, jossa pitäisi valita miehen ja naisen väliltä, yleisesti ottaen saa olla iloinen ja tyytyväinen jos yhden ihmisen kanssa onnistuu joskus kiinnostus olemaan molemminpuolista. Bi-fobia on sairaus - yhteisö löytyy Facebookista. Lämpimästi tervetuloa sinne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Beboppa

26.12.2010 02:26

Itse homoseksuaalina olen myös kokenut samankaltaisia tilanteita kuin homo39 - tosin en ihan noin brutaalina. Leperrellään useita kuukausia, puhutaan parisuhteesta "jos vain uskaltautuisi kaapista", mutta tosipaikan tullen valitaan se yleisesti hyväksytty heterosuhde naapurin Annen kanssa; lapsia, lapsenlapsia ja kirkkohäät.

Tulee vain mielikuva, että biseksuaalit noukkivat kirsikat päältä kokematta homona elämisen nurjia puolia; syrjimistä, loukkaavia vitsejä, elämäntapojen vähättelyä. Itse uskon kyllä vahvasti, että tällainen lajittelu luokkiin on naurettavaa - kukin nauttikoon seksielämästään kenen kanssa haluaa. Tosiasia on kuitenkin se, että ympäröivä yhteiskunta meidät kaikki luokittelee sitten viimeistään kumppanin mukaan homoksi tai heteroksi. Monelle biseksuaalille tämä luokittelu homoksi osoittuu vain ylitsepääsemättömäksi - valitsevat lopulta sen helpomman heterotien.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi