Edelläkävijäkaupunki Forssassa aukeaa kauppa ilman myyjiä

Ympärivuorokauden auki oleva kauppa näyttää vilauksen ruokakauppojen tulevaisuudesta.

Kuva: Rivender Oy

Tivi.fi kertoo Forssaan avattavasta automaattisen ruokakaupan esittelymyymälästä. Torstaina 16. helmikuuta avattava myymälä luottaa Modulshop -automaattiratkaisuun ja siellä maksetaan kirjautumalla sirullisella pankki- tai luottokortilla.

Kaupassa voi asioida vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Tuotteet poimitaan automaatista ja laskutetaan sirukortilta.

Citymarketin edustalla Forssassa avautuva testikauppa on Rivender Oy:n kehittämä. Aiheeseen liittyvän tiedotteen otsikossa kysytään, pelastaako automaattinen ruokakauppa maaseudun ja lähiöiden myymälät? Mutta miten kaupan työntekijöiden poistaminen yhtälöstä parantaa tiettyjen alueiden vetovoimaa? Ajatuksen mukaan rakennemurros on jo keskittänyt kauppaa isoihin yksiköihin ja poistanut pieniä lähikauppoja. Automaattisten kauppojen avulla tällaisten seutujen kauppatoimintaa voitaisiin pitää yllä kustannustehokkaasti.

Rivender Oy:llä on kovat laajenemissuunnitelmat, sillä se haluaa nopealla aikataululla luoda standardin automaattiselle myymälälle, rakentaa 50-100 referenssikauppaa sekä avata moduulien tuotannon ja myynnin muille valmistajille.

Ison meren takana Seattlessa avasi vuoden vaihteessa myös kauppa, joka toimii ilman henkilökuntaa. Kyseessä on Amazonin pilottiprojekti Amazon Go, jossa asiakas marssii kauppaan sisään ja tunnistautuu ovella puhelimellaan. Sen jälkeen hän poimii hyllystä tarvittavan, sujauttaa kassiinsa ja kävelee ulos. Kaupan systeemi tunnistaa valitut tuotteet ja laskuttaa ne luottokortilta. 

Nyt Amazonin suunnitelmissa on laajentaa supermarket-kokoisiin kauppoihin, jotka toimivat vähimmillään kolmen hengen työvoimalla. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi