Elä ja anna toisten kuolla

Maailman pitkäikäisin kansa antaa terveysvinkkinsä, ja oikeuslääkäri kertoo, miten välttää kuolema.

Ihminen elää pitkään, jos...

Maailman pitkäikäisin kansa elää Japanissa Okinawan saarella. Okinawalaisilla on vähemmän syöpiä, dementiaa tai murtumia kuin länsimaalaisilla. Kyse ei ole kuitenkaan geeneistä: nuoret okinawalaiset, jotka ovat omaksuneet länsimaisen elämäntavan, sairastavat kuten länsimaalaiset. Okinawalaiset voivat kiittää pitkästä iästään lifestyleaan. City selvitti okinawalaisten salat.

1. Unohda BMW, muista BMI 18-22

Okinawalaiset syövät 500 kaloria päivässä vähemmän kuin yhdysvaltalaiset. He syövät hara hachi bu -tyyliin, eli korkeintaan 80-prosenttisesti täyteen. Okinawalaisten painoindeksi onkin normaalipainon alarajoilla. 18-22 BMI tarkoittaa, että 170-senttinen voi painaa 52-63 kiloa ja 180-senttinen 59-71 kiloa. BMI:n voit laskea seuraavalla kaavalla: paino jaettuna pituuden neliöllä. Paino kiloissa ja pituus metreissä. Esimerkiksi 60/1,62

2. Ahmi soijaa ja tofua

Okinawalaiset naiset eivät tarvitse estrogeenikorvaushoitoa. He saavat estrogeeninsä luonnollista tietä, soijasta, joka sisältää runsaasti flavonoideja. Soija ja tofu vähentävät myös sydän- ja verenkiertoelimien sairauksia.

3. Löydä hormonien äiti

DHEA:ta kutsutaan hormonien äidiksi. Okinawalaisten DHEA-taso on maailman muiden ihmisten DHEA-tasoa korkeampi. DHEA pitkittää ihmisen lisääntymiskykyä ja hidastaa vanhenemista; okinawalaiset miehet esimerkiksi kaljuuntuvat myöhemmin ja säilyttävät lihasmassansa kauemmin DHEA:n ansiosta. Ihminen tuottaa DHEA:ta adrenaliinirauhasissa. DHEA:ta kutsutaan hormonien äidiksi syystä, että se kykenee muuttumaan edelleen 50 muuksi olennaiseksi hormoniksi, mm. androgeeneiksi ja estrogeeneiksi. DHEA:n käyttäminen lisäravinteena on kuitenkin ongelmallista, koska sen liikasaannin epäillään aiheuttavan syöpää.

4. Lännen lääkkeet + idän lääkkeet

Okinawalaiset yhdistävät terveydenhoidossaan sekä idän että lännen lääketieteen keinoja. He turvautuvat mm. luonnon yrttihoitoihin.

5. Mikä stressi?

Okinawalaiset eivät tunne kiirettä tai jännittyneisyyttä. Silti he tekevät työtä, mm. kalastavat ja viljelevät maata koko elämänsä: sanaa eläke ei tunneta. Kiire rasittaa aivoja ja sen epäillään lisäävän dementiariskiä.
Okinawassa esiintyykin vähemmän dementiaa kuin muualla. Okinawalaisten asenne elämään on optimistinen, heillä on hyvä itsetunto ja he sopeutuvat helposti. Myös tiivis yhteys perheeseen kuuluu okinawalaisiin arvoihin.

6. Yök, en syö lisäkalsiumia?

Okinawalaisilla on tiheämmät luut ja vähemmän mm. luunmurtumia kuin muilla kansoilla, mutta kalsiumia he saavat vähemmän kuin esimerkiksi suomalaiset tai yhdysvaltalaiset. Syytä tähän ei tiedetä: ruokavalion kasvispainotteisuus, liikunta ja d-vitamiini ovat epäiltyinä.

7. Muista kuuma tanssi

Okinawalaiset tanssivat vapaamuotoisesti joka päivä. Myös raskaan työpäivän jälkeen. Okinawalaiseen elämäntapaan kuuluu muutenkin liikunta.

Ihminen kuolee, jos...

1. Menettää litran verta
Ihmisessä on neljä litraa verta. Litran menetys on ehdoton hengenvaara varsinkin, jos se tapahtuu nopeasti. Elinvammat ja valtimovuoto ovat nopeimmat tavat menettää verta. Veren vähyys johtaa hypovoleemiseen shokkiin.

2. Saa 3. asteen palovamman, joka tuhoaa kolmanneksen ihosta
Toisen asteen palovammassa ihon pintakudos irtoaa ja siihen syntyy rakkuloita, ja palaneen kohdan ympärille muodostuu tulehdussolukkoa. Toisen asteen palovamma on kuolemanvaarallinen, kun ihosta on tuhoutunut 50 prosenttia. Kolmannen asteen palovammassa ihon kaikki kerrokset rauhasineen ja rasvakerroksineen tuhoutuvat. Iho ei enää uusiudu, vaan se on kuoliossa. Kolmannen asteen palovamma on hengenvaarallinen, kun ihosta on tuhoutunut kolmannes.

3. Saa 42 asteen kuumeen
42 asteen kuumeessa ihmisen proteiinit hyytyvät. Ihmisen tärkeimmät osat ovat valkuaisaineita eli proteiineja, joiden rakenne muuttuu kuumentaessa.

4. Ruumiinlämpö laskee 28 asteeseen
Ruumiinlämmön alentuminen alle 30 asteen lisää rytmihäiriöiden vaaraa. Esimerkiksi neljäasteisessa vedessä ihminen säilyttää toimintakykynsä korkeintaan puoli tuntia.

5. On pari minuuttia ilman happea
Vapaasukeltajat saattavat olla viisikin minuuttia ilman happea. He ovat harjoitelleet hapenottokykyä, heillä on hyvät keuhkot ja hyvä kunto. Hengittämisen tarvehan ei johdu hapen puutteesta vaan hiilidioksidin paljoudesta. Tavalliselle ihmiselle jo minuutti on pitkä aika olla hengittämättä. Jos jää esimerkiksi ruokapala henkitorveen, ihminen kestää korkeintaan kaksi minuuttia.

6. On 3 promillen humalassa
Humalatilan vaarallisuuteen vaikuttaa ihmisen sietokyky. Alkoholin suurkuluttajat voivat olla hengissä viidenkin promillen humalassa. Tavallinen ihminen on jo yli kolmen promillen humalassa alkoholimyrkytystilassa ja äkkikuoleman vaarakin on suuri.

7. On yli kuukauden syömättä
Nälkäkuolema johtuu hypoglykemiasta eli siitä, että verestä puuttuu sokeri. Nälkiintyminen aiheuttaa myös elektrolyyttihäiriöitä, jotka johtuvat suolojen määrän muuttumisesta elimistössä. Ihminen tarvitsee suoloja: solut kuivuvat, jos solun ympäristössä tai solussa on liikaa suoloja.

8. On viisi päivää juomatta
Oikeuslääketieteen oppikirjan mukaan ihminen voisi olla jopa viisi päivää juomatta. Nesteen tarpeeseen vaikuttaa luonnollisesti se, kuinka paljon nestettä haihtuu. Nesteen puute aiheuttaa suolojen epätasapainon, esimerkiksi ihmisen kaliumpitoisuus kasvaa liian suureksi. Liika kalium aiheuttaa sydänpysähdyksen.

9. Vereen menee 10-15 ml ilmaa
Sydämeen mennyt ilma aiheuttaa sydämen oikeassa kammiossa ilmalukon, eikä sydän pysty enää pumppaamaan verta.

10. Veressä on 0,4 mg heroiinia
Ensimmäistä kertaa käyttävä saattaa kuolla, kun veressä on heroiinia 0,1 mg/l. Myrkytyskuolema on riippuvainen sietokyvystä.

11. Altistuu 2 greyn säteilylle
GREY eli Gy tarkoittaa kudokseen tai elimeen imeytynyttä säteilymäärää suhteessa kudoksen tai elimen massaan. 1 Gy:n säteilystä aiheutuu luuydinvaurio. Kuolemankynnys ylittyy 2 Gy:n säteilystä, joka surkastuttaa luuytimen. Luuytimen surkastuminen johtaa verisolujen vähenemiseen ja infektioiden ja verenvuotojen riskin kasvuun.

12. Veren hapesta puolet on häkää
Muutama prosentti häkää hengistysilmassa on hengenvaarallista (auton pakokaasussa on 7 prosenttia häkää). Kun verestä kymmenes on häkää, kokee ihminen jo ajatuskatkoksia. Kun veressä on puolet häkää, ihminen kouristelee ja menee tajuttomaksi, koska on hengenvaarassa. Sikiö kuolee nopeammin kuin äiti, koska sikiön veri sitoo paremmin häkää kuin äidin veri.

13. Ilmanpaine putoaa yli puoleen
Ilmanpaineen putoaminen aiheuttaa ihmiselle hapenpuutteen. Se saa kaasun kuplimaan veressä ja elimistössä ja aiheuttaa keuhkorakkuloiden repeämistä. Hengenvaarallinen tila on, kun ilmanpaine on pudonnut hieman yli puoleen.

Alle 40-vuotiaat naiset kuolevat

386 kuollutta

1. Taudit

Kasvaimet.............................................24%
Verenkiertoelinten sairaudet...........................9%
Umpieritys-, aineenvaihduntaja ravitsemussairaudet.....3%

2. Tapaturmat ja väkivalta

Itsemurhat............20%
Liikennetapaturmat.....9%
Murha tai tappo........5%

Alle 40-vuotiaat miehet kuolevat

1085 kuollutta

1. Tapaturmat ja väkivalta

Itsemurhat........................31%
Liikennetapaturmat................11%
Muiden aineiden kuin alkoholin
aiheuttamat myrkytykset............5%
Alkoholimyrkytykset................4%

2. Taudit

Verenkiertoelinten sairaudet.....9%
Kasvaimet........................7%
Ruoansulatuselimien sairaudet....4%

15 kommenttia

grim-reaper

3.1.2004 17:38

Olipas saatanan piristävä artikkeli =) Muutenkin helvatun kylmä ja pimeää 26h/vrk ja kaverit kertoo kuolemasta. Faktatieto on kivaa, mut tämä kuuluu sarjaan "hyötyarvo nolla"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kamikazeeee

3.1.2004 20:09

ei hemmetti! taidanpa vetää silmät jojoon ja alkaa japanilaiseksi, syödä pelkkää riisiä ja tanssia joka päivä!
kyllä muuttuu suomi hawajiksi ja ruoho vihreämmäksi!

hohhojjjaaa mitä shaissea CITY HALOO??!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shamanka

4.1.2004 01:32

[LAINAUS]kamikazeeee kirjoitti 03.01.2004 klo 20:09:

ei hemmetti! taidanpa vetää silmät jojoon ja alkaa japanilaiseksi, syödä pelkkää riisiä ja tanssia joka päivä!
kyllä muuttuu suomi hawajiksi ja ruoho vihreämmäksi!

hohhojjjaaa mitä shaissea CITY HALOO??![/LAINAUS]

Eh..ei todellakaan ole shaissea. Tilastoja ei voi muuttaa hyvä ystävä. Ja nämä Okinawalaisten jutut on tiedetty jo kauan aikaa. Me länsimaalaiset mäkdonaldsit ollaan vaan niin ylpeitä ettei voida myöntää että meidän hyvinvointi on oikeasti pahoinvointia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pertti_ae

4.1.2004 01:48

Älkää valittako. Tätä roskaa ei tiettävästi kenekään ole pakko
lukea, eikä Cityn julkaisujen laaduttomuudesta ole tiettävästi
mitään syytä valittaa - onhan lehti vaalinut huonoa tasoa jo
vuosien ajan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janosemporio

4.1.2004 19:40

Juttu oli mainio. Vihdoinkin teidän, mitä kehoni todella kestää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laskupaa

6.1.2004 12:40

"BMI:n voit laskea seuraavalla kaavalla: paino jaettuna pituuden neliöllä. Paino kiloissa ja pituus metreissä. Esimerkiksi 60/1,62"

Eikos tuon pitaisi olla 60/1,62 x 1,62?? Jos neliosta puhutaan? Varoisitte vahan, jos joku vahingossa kayttaa tuota teidan mallianne (joka antaa painoindeksiksi 37) ja on kovin herkka, niin saattaapi pian alkaa vaikka laihduttamaan kun on liian lihava. Peiliahan kukaan ei nykypaivana enaa usko.

Jos kirjoitatte muka asiaa, niin kirjoittakaa edes oikein.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Temp

6.1.2004 14:55

Jos laskupaa korjaat, korjaa oikein. Eiköhän se oikea versio kuitenkin ole: 60/(1,62 x 1,62).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laskupaa

6.1.2004 15:22

[LAINAUS]Temp kirjoitti 06.01.2004 klo 14:55:

Jos laskupaa korjaat, korjaa oikein. Eiköhän se oikea versio kuitenkin ole: 60/(1,62 x 1,62).[/LAINAUS]

No joo, oikeassa olet. Mielessani vain nain ne 1,62 x 1,62 viivan alla niinkuin ne kasin tai kaavaeditorilla kirjoittaessa olisivat ja silloinhan ei tarvita sulkeita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

herbina

9.1.2004 13:58

Tai jos se olikin vain esimerkki: paino kiloina on 60 ja pituus metreinä 1,62. Sanottiinhan siinä jo aikaisemmin, että paino jaettuna pituuden neliöllä. Ettei kukaan vain vahingossa jaa 60:tä 162:lla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hoh-hoijaa

9.1.2004 17:49

[LAINAUS]laskupaa kirjoitti 06.01.2004 klo 12:40:

"BMI:n voit laskea seuraavalla kaavalla: paino jaettuna pituuden neliöllä. Paino kiloissa ja pituus metreissä. Esimerkiksi 60/1,62"

Eikos tuon pitaisi olla 60/1,62 x 1,62?? Jos neliosta puhutaan? Varoisitte vahan, jos joku vahingossa kayttaa tuota teidan mallianne (joka antaa painoindeksiksi 37) ja on kovin herkka, niin saattaapi pian alkaa vaikka laihduttamaan kun on liian lihava. Peiliahan kukaan ei nykypaivana enaa usko.

Jos kirjoitatte muka asiaa, niin kirjoittakaa edes oikein.[/LAINAUS]

Hoh-hoijaa...Taitaa olla lukutaito kadoksissa.. Kannattais lukee tarkemmin.. siis: paino (60 kg) jaettuna (/) pituuden (1,62m) neliöllä (1,62m x 1,62m)
Juttu oli hyvä ja suomalaisillekin hyödyllinen (jos nimittäin aikoo elää kauan). Totuus tekee vain kipeetä kun pitäis jättää lenkkimakkara ja oluet jne...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

the_other

14.1.2004 18:21

..jos nyt pitkään ikään haluaa välttämättä tähdätä. Toisille riittää vähempikin..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Slja

14.1.2004 19:26

Kaikkein hauskintahan tässä touhussa on se, että ihminen kuolee, jos "hapesta puolet on häkää". Mä luulen, että tapahtuu aika kummia ennen kuin hapesta puolet on häkää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

americanofani

14.1.2004 21:01

kulttuureissa jossa ei latrata maitotuotteilla, on paljon vahemman osteoporoosia kuin suomessa / euroopassa / usassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laskupaa

15.1.2004 12:10

[LAINAUS]herbina kirjoitti 09.01.2004 klo 13:58:

Tai jos se olikin vain esimerkki: paino kiloina on 60 ja pituus metreinä 1,62.
[/LAINAUS]

Kylla siina aika selvasti luki, etta 60/1,62. No joo, onhan kirjoittajalle voinut kayda samanlainen fiba kun itselleni. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laskupaa

15.1.2004 12:13

[LAINAUS]Hoh-hoijaa kirjoitti 09.01.2004 klo 17:49:

Hoh-hoijaa...Taitaa olla lukutaito kadoksissa.. Kannattais lukee tarkemmin.. siis: paino (60 kg) jaettuna (/) pituuden (1,62m) neliöllä (1,62m x 1,62m)
[/LAINAUS]

Niin nayttaa sinullakin (olevan lukutaito hukassa), kun et huomannut etta ihan viimeisena oli laskukaava nimenomaan esitetty muodossa 60/1,62 .. missa tassa on se nelio??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi