Erinomainen ehdotus – EU-komission esitys kieltämässä kertakäyttömuovien käytön lähes kokonaan

Löytyykö korvaava vaihtoehto suomalaisosaamisesta ja sellusta?

Kuva: jirakit / Fotolia

Euroopan parlamentti käsittelee pian komission esitystä mittavista muovikielloista. Etenkin kertakäyttötuotteiden haittoihin on herätty ja keskustelu merien surkeasta tilasta on saavuttanut vihdoin päättäjätkin.

Kymmenkunta kertakäyttöesinettä muodostaa arviolta 70 prosenttia mereen päätyvästä muoviroskasta. Siksi muoviset pumpulipuikot, kertakäyttöruokailuvälineet, kertakäyttölautaset, juomapillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen kepit ovat joutumassa kokonaan kieltolistalle.

Tulevat muutokset tietävät hienoja mahdollisuuksia luoville tekijöille, joilla on hallussa uudenlaiset materiaalit, sillä jatkossa vastaavat tuotteet on tehtävä muusta kuin muovista. Komissio huomauttaakin, että korvaavia materiaaleja on helposti saatavilla.

Muita tuotteita, kuten muovisia ruoka-astioita ja juomakuppeja pyritään vähentämään. Muovituotteiden valmistajille uudet säännökset näkyvät velvoitteena korvata keräämisen ja siivoamisen kuluja.

Yksi vaihtoehto muovin korvikkeeksi on suomalaisille varsin tuttu sellu. Suomessa on pitkää osaamista metsästä saatavan sellun hyödyntämisestä erilaisessa tuotannossa. Yle kertoi tammikuussa muovin aikakauden loppumisesta ja siitä, kuinka VTT satsaa selluun muovin korvikkeena usean kymmenen yrityksen voimin uudessa koelaitoksessaan. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi