Extreme Tampere – kaupungin ääriurheilupaikat

Skeittari, wakeboardaaja ja Bmx-pyöräilijä kertovat kaupungin olennaiset ääriurheilupaikat.

Tero Malinen antaa tyylinäytteen pää alaspäin.
Tero Malinen antaa tyylinäytteen pää alaspäin.

Tero "Mappe" Malinen, skeitannut vuodesta 1986. Suomen mestaruus mm. minirampista vuonna 1998.

Tampereen paras paikka skeitata?

"Tesoma Graveyard Tesoman jäähallin (Tuomarinkatu 7) edessä on vielä valloittamaton ja ehjä, toisin kuin vanhat rispaantuneet parkit Kalevassa ja Santalahdessa."

Miten lajin harrastusmahdollisuuksia voisi parantaa Tampereella?

"Lakalaivan TamSkateCenter-sisätila (Lempäälänkuja 7) on talvien pelastaja, mutta muuten tilanne on melko surkea. Yksi suuri valubetoninen skeittipuisto turvaisi kaupungin harrastusmahdollisuudet pitkäksi aikaa. Muutamia pienempiä erityyppisiä parkkeja voisi rakentaa eri puolille kaupunkia vähitellen. Normaali urbaani arkkitehtuuri monipuolistuu kasvavassa kaupungissa vääjäämättä – me jarruttelemme julkisen tilan kasvavaa yksityistämistä ottamalla tilaa haltuun sissitaktiikoilla."

Mistä hankit välineet?

"Mic Macin skate-verkkokaupasta skate.micmac.fi."

Pahin loukkaantumisesi?

"Verta luovutan päivittäin, ja nilkka tai ranne pyörähtää kerran vuodessa. Pahin taitaa olla edessäpäin, koska lääkäri sanoi jo 10 vuotta sitten polvikierukan poistettuaan, ettei kannata jatkaa hyppimistä."

Kesän kovin lautailutapahtuma?

"Jotain aina sattuu ja tapahtuu, kun suuntaa kahjojen kaverien kanssa satunnaiselle reissulle vaikka Keravalta Kerbalaan."


Tom Hannelius, wakeboardannut vuodesta 1997. Useita Suomen mestaruuksia.

Tampereen paras paikka wakeboardata?

"Veneemme on Näsijärvellä, Lentävänniemen perukoilla, ja siinä ympäristössä on muutamia loistopaikkoja. Suojaisia paikkoja löytyy myös muualta Näsijärveltä ja Pyhäjärveltä. Wakeboardaaminen ei onnistu isolla, tuulisella selällä, eikä muiden veneiden pörrätessä ympärillä."

Miten lajin harrastusmahdollisuuksia voisi parantaa Tampereella?

"Tampereella on wakeboardattu 90-luvun puolivälistä asti, ja muutaman viimeisen vuoden aikana se on saavuttanut suurta suosiota nuorten vesilläliikkujien keskuudessa. Projekteja harrastusmahdollisuuksien parantamiseen ei ole käynnistetty, mutta voisihan niitäkin miettiä. Junioritoiminta on lajissa kuin lajissa tärkeää."

Mistä hankit välineet?

"Suomessa on maahantuojia muutamalle eri merkille, ja suurin osa wakeboard-välinekaupasta käydään netissä heidän sivujensa kautta. Varusteita on alkanut näkyä myös isommissa urheiluliikkeissä."

Pahin loukkaantumisesi?

"Täytyy koputtaa puuta, sillä isompia loukkaantumisia ei ole sattunut, vain pienempiä nyrjähdyksiä ja venähdyksiä silloin tällöin."

Kesän kovin wakeboarding-tapahtuma?

"Waketour 2008:n tapahtumat Harjavallassa ja Naantalissa. Billabong Beach Fest Sieravuoressa on myös vuosien mittaan naulannut paikkansa tapahtumakalenteriin mahtavana viikonloppuna."


Arto Heikurinen, BMX-pyöräillyt vuodesta 1994. Polkenut useita Suomen mestaruuksia.

Tampereen paras paikka BMX-pyöräillä?

"Airtime ry:n halli Kaukajärvellä (Haiharankatu 13) on monipuolinen, ja siellä voi revitellä mielin määrin."

Miten BMX-pyöräilyn harrastusmahdollisuuksia voisi parantaa Tampereella?

"Kaupungin pitäisi ehdottomasti panostaa skeittipuistojen rakentamiseen ja varmistaa, että paikat ovat huipputasoa. Harrastajia tukemalla hyvien harrastuspaikkojen rakentaminen on mahdollista myös kohtuullisilla kuluilla."

Mistä hankit välineet?

"Paras ostospaikka on internet. Suosittelen asiantuntevaa ja sydämellä hommansa hoitavaa Signature-pyöräkauppaa www.signaturebmx.com."

Pahin loukkaantumisesi?

"En muista koskaan satuttaneeni itseäni pyörän kanssa, mutta se ehkä johtuu lukuisista aivotärähdyksistä. Kaikkea on sattunut, onneksi ei mitään vakavampaa."

Kesän kovin BMX-tapahtuma?

"Oulun uuden betoniparkin rymykarkelot."

2 kommenttia

Hurjistelu

24.9.2012 15:27

Skeittaaminen on hei toosi extriimiä. Ja pyörällä ajaminen kanssa! Olisiko aihetta lopettaa tällaisten termien viljely harrastuksissa joita jokainen poika koittaa jossain vaiheessa. Toki korkealla tasolla loukkaantumiset ovat yleisempiä ja vauhti kovempaa, mutta mikä tästä nyt tekee extremempää kuin vaikka nyrkkeily? Tai jalkapallo, siinäkin korkealla tasolla pelataan kovaa. Ralliautoilussa käy tosi huonosti jos mokaa. Kaikki lajit ovat oikeastaan aika extremeä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viisaampi

30.5.2014 00:28

Olisko vaikka se, että lautailu on yks vaikeimpia lajeja maan päällä. Ja kun taso nousee niin vauhdit kasvaa, ja loukkaantumisriskit kasvaa. Ei tarvita kun yks virheliike betonikurbiin ja kun kaadut pää edellä kulmaan... päättele itse.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi