Flow Festival ei koskaan petä - paitsi ihan vähän

Suuri kävijämäärä ja huono sää asettivat haasteita viikonlopun festareille. Flow on silti aina upea kokemus.

Kuva: Flow Festival / Samuli Pentti

“Mulla ei oo varmaan koskaan ollut Flow’ssa housuja”, kuulin erään naisen huudahtavan lauantaina Suvilahdessa.

Viikonlopun Flow-festivaalia vietettiin osin sateen alla, ensimmäistä kertaa vuosiin. Säiden herrat ovat aiempina vuosina olleet varsin suostuisia kasvavalle helsinkiläisfestareille, joten sade oli monelle kävijälle pettymys. Toisaalta se toi festarointiin mukanaan ripauksen aina kaivattua rentoutta sadetakkeineen ja kumisaappaineen.

Alati kasvavan Flow Festivalin kapasiteettia nostettiin tänä vuonna, ja kaksi ensimmäistä päivää myytiin loppuun. Kokonaiskävijämääräksi saatiin 75 000. Luku nousi viime vuodesta viidellä tuhannella. Festivaalialue venytettiin äärimmilleen uusien kävijöiden mahduttamiseksi.

On hienoa, että festareille pääsi tänä vuonna useampi halukas, ja lisämyynti vaikuttanee myös bookattaviin artisteihin. Lisäys kävijämääriin aiheuttaa kuitenkin sen, että festarin areenat eivät enää riitä sen paremmin kuin ennenkään. Aiempina vuosina pettymyksiä aiheuttanut Balloon Stage oli tänä vuonna kaksi kertaa suurempi, mutta koska festarikävijöitäkin oli enemmän, ei sinne tälläkään kertaa tahtonut mahtua. Tapahtumassa, jossa on yli sata kiinnostavaa artistia, on liikaa vaadittu, että katsomopaikat pitää varata reilusti etukäteen.

Osa tilojen parannuksista toimi loistavasti. Paras telttakompleksi festareilla oli tänä vuonna porrastetuin baarein varustettu, 15 000 ihmistä vetävä Lapin Kulta Red Arena, jonka New Order räjäytti lähes palasiksi sunnuntaisella supersetillään. Punainen teltta on ollut aiemmin käytössä muun muassa Roskildessa, ja toivomme sen (tai sen kaltaisten) näkyvän tulevaisuudessakin Flow’ssa.

Kuva: Flow festival / Kondrukhov Konstantin

Ruoan monipuolisuuteen ja alueelliseen jakautumiseen oli myös kiinnitetty kiitettävää huomiota. Osittain katetut ruokailutilat tulivat etenkin sateessa tarpeeseen, ja ruokapaikkojen läheisyydestä löytyi aina myös baari. Ruokatarjonta on ollut aina Flow’ssa runsasta ja kiinnostavaa, ja tänä vuonna se oli sitä entistä suuremmin. Flow on todennäköisesti laadukkaalla esimerkillään vaikuttanut myös muiden suomalaisfestarien ruokakojutarjontaan syrjäyttäen iänikuiset makkaraperunat kestävämpien festariannosratkaisujen tieltä.

Entä musiikki? Perjantaina esiintynyt Iggy Pop kirvoitti festariyleisöltä kommentteja lähinnä siitä, että paita olisi ollut paikallaan. Moni pettyi lauantaina odotetun Morrisseyn settiin, jossa The Smiths -hitit loistivat poissaolollaan. Suurimpia väristyksiä viikonlopun aikana tarjoilivat Chvrches, Jamie XX, M83 ja Anohni, sekä suomalaiset voimanaiset Ronya, Alma ja Venior, joiden olisi toivonut esiintyvän myöhempään kellonaikaan tai paremmilla lavoilla. Zalando Factoryyn oli mahdotonta päästä sisään niin, että saisi myös happea.

Festarin kiistattompimpia helmiä olivat koskettava Massive Attack, ultramoderni FKA Twigs (joka saattoi olla ainoa artisti, jonka lähes toivoi esiintyvän pienemmällä lavalla) ja nostalgiaa henkivä New Order. Upeasta show’sta ja vaikuttavasta äänestä huolimatta sunnuntain pääesiintyjä Sia jätti valitettavasti hiukan kylmäksi. Upea tanssiesitys ja minimalistinen show näyttäytyivät sellaisenaan vain niille, jotka olivat päässeet suoraan lavan eteen ja melko lähelle - screeneiltä näytettiin nimittäin livekuvan sijaan synkronoitua musavideota.

Kuva: Flow festival / Robert Lindström

Flow on aina mahtava kokemus: Suvilahti on henkeäsalpaavan kaunis festaripaikka, joka tarjoaa upeat puitteet musiikista, ruoasta, taiteesta ja hyvästä seurasta nauttimiselle. Ja vaikka monelle tuntuu käyvän niin, että jumahtaa samppanjabaariin, cocktailbaariin tai takapihalle, eikä näe yhtään keikkaa, ei se haittaa. Tunnelma on vailla vertaansa, eikä sitä voi vaihtaa mihinkään. 

Kaikesta huolimatta viikonloppua väritti valtava väenpaljous, joka teki festarista paikoin hankalan. On kuitenkin väsynyttä muistella vanhoja ja sitä, kuinka kaikki oli ennen paremmin. Sen sijaan, että valittaisimme suuresta ihmismäärästä, olemme ylpeitä ja iloisia Flow’sta, joka pyrkii vuosi vuodelta palvelemaan alati kasvavaa yleisöään paremmin. Ja katselemme hiukan kaiholla vuosien takaisia Flow-kuvia, joissa paistaa aina aurinko.

Lisää kuvia Flow Festivalin Flickr'ssä. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi