Hatunsyöntiä, seinäntuijottamista ja mikroaaltouunin silittämistä – Feikkitapahtumat valtasivat Facebookin

Sosiaalisen median seuraava askel on irroittautua kokonaan todellisuudesta.

Tämä juttu kertoo osaltaan Facebookin häämöttävästä tuhosta ja siitä, millainen vitsi alustasta on muodostumassa.

Viime viikkoina Facebookin feedit ovat alkaneet täyttyä mitä mielikuvituksellisimmista tapahtumista. Oispa kaljaa hokemisen meditaatio kurssi, Kännissä/Krapulassa siivoamisen perusteet, Vanhojen viinojen ja pullonpohjien miksauskurssi, mikroaaltouunin silittämisen alkeet, Seinäntuijotuksen peruskurssi ja Hatunsyönti kurssi (miten marinoit lippiksesi) ovat esimerkkejä hassuttelutapahtumista, joihin kaverisi kertovat osallistuvan.

Tapahtumapaikkoina näille tuhansia kiinnostuneita keränneille tapahtumille ovat Rasivaaran, Terskanperän tai Maarianhaminan kaltaiset yllättävät sijainnit. Esimerkiksi Juankoskella huomisella Kengän syönnin alkeiskurssilla nähdään tuskin 10 000 kiinnostuneen tai edes tuhannen osallistuvaksi ilmoittautuneen ryntäystä.

Välillä todellisuus ja feikkitapahtumat kietoutuvat yhteen. Siksi esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan Mitä keppihevoset syövät? -käsityöpajasta on kiinnostunut 7 500 ihmistä.

Feikkitapahtumien nousu on esimerkki simulaatiosta, jota sosiaalinen media meille tuottaa. Pitkään omaa identiteettiä on voinut rakentaa kertomalla osallistuvansa tapahtumiin, joihin ei oikeasti edes ole menossa. Esimerkiksi mielenosoituksissa on helppo klikata itsensä osalliseksi digitaaliseen hypeen, ilman että aikoo oikeasti lähteä värjöttelemään yhtään mihinkään.

Täysin keksittyihin tapahtumiin ilmoittautuminen on kehityksen seuraava askel, jossa kaikki hyväksyvät yhteisen, fyysisestä maailmasta täysin irrallisen vitsin. Kohta ei tarvitse lähteä yhtään mihinkään kelmeän ruudun valosta.

Koska mikään ei ole hauskempaa kuin hassuttelu, löytyy feikkitapahtumien joukosta taas yksi uusi tulokas. Se on nimeltään Facebook-tapahtumien keksimisen SM-kilpailut 2019.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi