Herätysjuhlat hallelujah!

City passitti vakaumuksellisen ateistin ja Pohjanmaa-allergikon, Ari “Paska” Peltosen henkilökohtaiseen helvettiin, Valtakunnallisille Kansanlähetyspäiville Etelä-Pohjanmaalle.

Valtaosalla kansasta on stereotypinen kuva uskonnollisilla herätysjuhlilla kävijöistä: elämänilottomia hihhuleita, jotka kaatuilevat ja puhuvat kielillä uskonnollisessa hurmiossaan.

Ensimmäisenä mieleen tulevat vanhoillislestadiolaiset ja körtit, sekä heidän naurettavat kieltonsa, jossa esimerkiksi sivusta täytettävän pesukoneen katselu ei ole suotavaa, koska siellä voi vilahtaa pikkupöksyt. Eivätkä kertomukset siitä, kuinka seurojen aikaan lähitienoon kaupoista loppuvat keskikalja ja kondomit, ole mikään agraarilegenda. Valtaosa Suomessa pidettävistä uskonnollisista kesäjuhlista on kuitenkin suvaitsevampien kristittyjen järjestämiä. Mutta mitä niissä tapahtuu?

Uskovien taivas

Ei ole sattuma, että Valtakunnalliset Kansanlähetyspäivät järjestetään Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä. Kaupunki pitää itseään Suomen uskonnollisimpana, eikä siellä kaiken maailman hipit ja kommarit mellasta. Kaupunginvaltuustoon valitusta 35:stä henkilöstä ainoastaan kolme ei kuulu Kristillisiin, Perustuslaillisiin, Kokoomukseen tai Kepuun. Jotain kertoo myös se, että ainoa vasemmistoliittolainenkin on yrittäjä, joka uskoo Jumalaan.

“Tuskin olisin 1. varapuheenjohtaja, jos olisin julkisesti ateisti”, sanoo Olli Ketola.

Kommunistia siedetään hänen mukaansa vielä “välttämättömänä pahana”, mutta auta armias, jos olet viherpiipertäjä.

“Vihreät ovat yrittäneet Alajärvellä kerran tai kaksi valtuustoon, mutta saivat vain satakunta ääntä 10 000 asukkaan kaupungissa. Ne eivät voi menestyä täällä, koska maanviljelijät pitävät niitä uhkana.”

Valtuuston uskovista on muiden mielestä hyötyäkin. Heitä löytyy noin kymmenkunta ja ilman uskiksia yli puolet paikoista saanut Kepu päättäisi kaikesta yksin. Uskovat kun pitävät tiukasti toistensa puolta. Paljolti heidän ansiotaan oli se, että Alajärveltä alkoi saada kaupoista keskiolutta vasta muutama vuosi sitten.

Voimme hyvällä omallatunnolla väittää olevamme Suomen Raamattuvyöhykkeellä.

Lampsin innoissani tapahtumapaikalle ottamaan selvää, onko toiminta yhtä hulvatonta kuin USA:n Syvässä Etelässä. Katsoin siellä uskonnolliselta tv-kanavalta pari ohjelmaa. Ensimmäisessä pappi paasasi, kuinka tänä päivänä ihmiset suotta palvovat maallista mammonaa. Lopuksi hän näytti tilinumeronsa ilmoittaen, että koska rahan ei pitäisi olla katsojille tarkeää, he voivat vallan mainiosti lahjoittaa kahisevansa hänelle. Seuraavaksi tuli mainostauko, jossa hehkutettiin matkaa Jeesuksen synnyinsijoille (“se maksaa ainoastaan 3 000 dollaria – ja se on ihme, koska se voisi maksaa myös 10 000 dollaria!”). Sitten seuraava pappi alkoi saarnata aiheenaan itsestään liikkuvat huonekalut (jos menet huoneeseen, jossa tuolit liikkuvat, sieltä kannattaa kuulemma lähteä välittömästi pois, koska se on Saatana, joka siellä tuoleja liikuttaa). Terve sielu pipissä päässä?

Kids In Satan’s Service

“Vaikka emme ole uskovaisia, meillä on paljon uskisystäviä”, kertovat Sami Hatakainen ja Jaana Lehtinen. Taustalla vaanii pakana-Peltonen.
“Vaikka emme ole uskovaisia, meillä on paljon uskisystäviä”, kertovat Sami Hatakainen ja Jaana Lehtinen. Taustalla vaanii pakana-Peltonen.

Back to Alajärvi. Bileet ovat Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhden sisäisen haaran, Kansanlähetyksen, järjestämät. Saman joka vajaa kymmenen vuotta sitten toi Amerikasta liikkeen, jossa teinit lupautuvat olemaan harrastamatta seksiä ennen avioliittoa.

Kysyn tyttöystävänsä kanssa liikenteessä olevalta 17-vuotiaalta häiskältä, syyhyävätkö sormet.

“No arvaa...”

Mitäs jos Raamattu kehottaisikin nimenomaan harrastamaan seksiä ennen avioliittoa? Molempien silmissä välähtää autuas katse, mutta sitten he väittävät, että odottaisivat silti hääyöhön. Entä jos sitä oikeata ei koskaan löytyisikään? Sehän merkitsisi ettei voisi koskaan elämässään harrastaa seksiä!

“Onko tuo nyt niin iso asia?” toteaa teini.

Entä mitä tekisit, jos kuudennessa käskyssä jostain syystä kehotettaisiinkin tappamaan?

“Tuota... Tuohon en suostu vastaamaan.”

Teinit paljastavat kuitenkin, että uskis-slangissa lestadiolainen on lessu ja luterilainen lutsku.

Kävelen hiekan päällä teltalle, jossa osanottajia kehotetaan nousemaan rukoilemaan Omskin seurakunnan puolesta. Muutama ei noudata kehotusta ja kysyn yhdeltä, miksei hän totellut puhujaa.

“Hyvä kysymys. Jaa-a, en tiedä”, sanoo mies ihmetellen itsekin vastaustaan.

Pakko kysyä viisikymppiseltä äijältä mielipidettä Lordista (tiedoksi muuten, että Tomi Putaansuu kuuluu kirkkoon ja että radiossa tekemässäni gallupissa Lordin voitti pelottavuudessa ylivoimaisesti – Mikko Alatalo!)

“Se on saatananpalvontaa.”

“Eihän ole.”

“Kyllä on! Se luuloo, ettei ole saatananpalvoja, mutta kuitenkin on. Sehän palvoo kanssa tätä KISSiä, joka on lyhennys sanoista “Kids In Satan’s Service,” mutta älä kysy siitä enempää kun en osaa tuota englantia. Ja sitte sillä on siinä soussaan katkenneita käsiä ja jalkoja sekä vauvan itkua.”

“Mikä ihme nyt katkenneista käsistä ynnä jaloista ja varsinkin vauvan itkusta tekee saatananpalvontaa? Sittenhän meistä joka iikasta tulee saatananpalvojia syntyessämme!? Paljon pimeämmiltä menoilta kuulostavat teikäläisten ehtoollisella mussuttama Jeesuksen ruumis ja Jessen veren kittaaminen. Ja kun verrataan kuinka paljon pahaa saatananpalvojat ovat maailmassa tehneet verrattuna Jumalan palvojiin roviolla poltettuine ihmisineen, niin minä kyllä olisin Jumalan palvojana ihan hissuksiin.”

“Ne ei ollu oikeita kristittyjä. Kukaan kristitty ei ole tehnyt ainoatakaan rikosta!”

No jopas – nehän olivatkin pakanoita, jotka suomalaiset aikoinaan kristityksi käännyttivät. Painelen lähetystyötä esittelevään telttaan ja kysyn hipahtavalta parikymppiseltä Pia Mäkiseltä, mitä mieltä hän on tavasta, jolla kristinusko tuotiin Suomeen.

“Jaa... no, siinä oli hyvät ja huonot puolensa. Kyllä minä kuitenkin olisin mieluummin kädetön ja pääsisin taivaaseen kuin käsien kanssa helvetiin.”

Miehet 6 – naiset ja homot 0

“Meitä kutsutaan Mortiksi ja Vertiksi.” Vaan kumpi on kumpi? “Ei me tiedetä.”
“Meitä kutsutaan Mortiksi ja Vertiksi.” Vaan kumpi on kumpi? “Ei me tiedetä.”

Sitten krääsätelttaan. Yhdessä kojussa myydään ainoana pop-levynä uskossa olevan Juha Tapion albumia.

“Miksi?”

“Kun sitä ei saa täältä toisesta levynmyyntipisteestä.”

“Ei sieltä saa Lordinkaan levyä, mutta ette te sitä silti myy, ettekä sen puoleen mitään muutakaan listoilla olevaa levyä.”

Pienen jankkaamisen jälkeen tyyppi myöntää laulajan maailmankuvan olevan syy siihen, että levy on myynnissä. Levypisteessä kerrotaan ykköshitin olevan hengellisiä arvoja tarvittaessa korostavan Bass´n Helenin lätty. Näilläkin juhlilla esiintyvän yhtyeen laulaja käytti vähän aikaa sitten irvokasta kielikuvaa kertoessaan, kuinka hän Thaimaassa tsunamin aikaan tajusi, että me ollaan täällä “samassa veneessä” (Harri, kaikki ei taitaneet siihen veneeseen siellä Thaimaassa ehtiä...). Ostan kasetin, jonka otsikko kuuluu “Kunnon miehestä syntiseksi” ja poistun todeten, että on liian kuuma kauppiaiden kojujen kaatamiseen.

Pääteltan luona kehotetaan allekirjoittamaan adressi, jossa vedotaan, että naispappeutta vastustavat papit saisivat mellastaa vapaasti kirkossa.

Valtaosa nykyisin valmistuvista papeista on naisia, mutta täällä miehet peittoavat heikomman sukupuolen 6–0, ja se ei totisesti ole mikään ihme.

“Miehellä ja naisella on omat roolinsa. Papin pitää olla mies ja miehen tehtävä on muun muassa toimia perheen päänä”, sanoo nimettömänä pysyttelevä pappi, joka kertoo myös tuovansa näkemyksensä julki vetämissään rippikouluissa.

Harri Heinon vuonna 1997 julkaisema Mihin Suomi tänään uskoo -kirja kertoo, että peräti puolella Suomen papeista on yhteyksiä herännäisliikkeisiin, eli kannattanee ottaa etukäteen selvää, millaiseen aivopesulaan lapsensa lähettää.

Sukupuolisen tasa-arvon lisäksi kansaa kirkosta vierottaa sukupuolisen suuntautuneisuuden tasa-arvo, tai siis sen puute.

“Homous on vamma, eikä me auteta yhtään yrittämällä ymmärtää sitä”, pappi jatkaa.

“Mutta eikö Jumala ole luonut homot juuri sellaiseksi kuin he ovat?”

“Ei ole! Mutta kyllä homo voi olla vaikka piispana, kunhan pidättäytyy toteuttamasta suuntautumistaan.”

Jep, ja kana kävisi kukosta, jos ei käyttäytyisi kuin kana. Joka tapauksessa kommentti on päivän suvaitsevaisin.

Kysäisen toiselta osanottajalta, alkaisiko hän homostella, jos Raamattu pitäisi heteroita syntisinä.

“En ikinä! Eikä homot saisi olla pappina. Homous on luonnotonta!”

Kovaäänisistä kuuluu paatoksellista julistusta kirkon nykyistä linjaa vastaan:

“Nyt on yhdestoista hetki! Suomen kirkon on aika tehdä parannus!”

Suomea suvaitsevampaa linjaa vetävä Ruotsin kirkko tuomitaan antikristilliseksi porttokirkoksi ja sitten naispappeutta vastaan paasaava tuomion pasuuna paukauttaa uutispommin:

“Suomi alkaa suvaitsevaisuudessaan muistuttaa natsi-Saksaa!”

Katson naispappeutta vastustavia puolustavaa vetoomusta ja se päättyy apostoli Paavalin ohjeeseen “kunnioittakaa kilvan toinen toisianne”.

Eli pitäisi siis kunnioittaa niitä, jotka eivät kunnioita toisia, mutta jotka vaativat niitä, joita eivät itse kunnioita kunnioittamaan niitä, jotka eivät heitä kunnioita.

Kunnioitettavaa. Myhäillen muistelen, kuinka Oulussa tehtiin lumiveistoskilpailussa Suomen eturivin naispappeuden vastustajasta Olavi Rimpiläisestä lumihenkilö. Änkyrän näköisveistokseen lisättiin tissit ja teoksen nimi oli “Jumalan kosto”.

Kysyn osallistujilta luomisopista.

“Hölynpölyä. Ei sitä olla pystytty todistamaan.”

“Kuulemma on, mutta kukaan ei ole pystynyt todistamaan Jumalan olemassaoloa.”

“Uskonasioita...”

Niin olivat myös Hitlerin visiot juutalaisista. Sokea usko oman asian ylivertaisuuteen mahdollisti holokaustin. Tästä päästäänkin sujuvasti Israelin erikoisasemaan uskovaisten mielissä. Kaikki maat ovat äijien mielestä tasa-arvoisia, mutta Israel on tasa-arvoisempi. Israel saa miehittää sodalla valloittamiaan alueita, vaikka miehitys on kaikkia kansainvälisiä sopimuksia vastaan. Mutta Karjala pitäisi ehdottomasti palauttaa Suomelle. Entä jos suomalaiset asuttaisivat Pyhää maata, pitäisikö meidätkin häätää täältä kymmeniksi vuosiksi pakolaisleireille?

“Tuohon en ota kantaa”, kertoo Tarmo.

Lämpimän ruuan tarjoilu lopetetaan viideltä ja käyn neljältä varmistamassa, että muonaa todellakin riittää vielä silloin.

“Totta kai.”

Varmuuden vuoksi hilpaisen paikalle jo puoli viideltä. Ruoka on loppu.

Jeesus ei ole koskaan paikalla leipineen ja kaloineen, kun taikuriamme tarvittaisiin...

Koska uskonnottomana ihmisenä minua voidaan syyttää puolueellisuudesta, olen ottanut mukaan katoavaa kansanperinnettä edustavan suomalaisen – nuorehkon naisen, joka käy kirkossa muutenkin kuin pakollisissa häissä ja hautajaisissa. Kysyn Meriltä hänen vaikutelmaansa kekkereistä. Ja se on yllättäen tismalleen sama kuin itselläni. Päällisin puolin kaikki vaikuttaa positiivisessa mielessä “normaalilta”. Kun katselee ympärilleen, voisi kuvitella olevansa melkein millä tahansa suomalaisilla kesäjuhlilla.

Ainoankaan en nähnyt tupakoivan, mutta pukeutuminen ei eroa suomalaisesta katukuvasta, naiset meikkaavat ja tunnelma on leppoisa. Mutta sitten, kun osallistujat avaavat suunsa, niin huomaa maailmankuvan olevan jostakin 1800-luvulta.

“Vessassa joku valitteli saippuan puuttumista, mutta lohduttautui, sillä, että ovathan ne bakteeritkin Luojan luomia”, pyörittelee Meri päätään.

Sielunhoitaja helvetistä

Hilpeimpiä muistojani on käyntini 17-vuotiaana sielunhoitajan luona, kun kotikaupungissani järjestettiin joku kirkon happening. Sieluni oli niin pahasti hoidon tarpeessa, että jonkin ajan kuluttua sielun sisaren piti kutsua avuksi toinenkin sielunhoitaja ja siinä sitä sitten tilitettiin, kunnes tunnin kuluttua armahdin heidät.

Siirryn suurin odotuksin nyt uudemman kerran sielunhoitajan pakeille. Jos hän pystyisi vakuuttamaan minut Kaikkivaltiaan ja ennen kaikkea hyvän Jumalan olemassaolosta ja siitä, että siihen uskominen olisi minulle hyväksi, olen aivan vilpittömästi valmis tulemaan uskoon. Tyhmähän minä muuten olisin.

En ole koskaan kuullut tapauksesta, jossa kristillinen Jumala olisi ilmestynyt kenellekään, jolle siitä ei ole aikaisemmin toitotettu, joten yritän aluksi saada tätiä myöntämään, että hänen kristillisyytensä on vain aivopesun tulosta.

“Myönnätkö, että olisit todennäköisesti vakaumuksellinen muslimi, jos olisit sattunut syntymään vaikka Iranissa?”

“On Iranissakin kristittyjä.”

“Juu, ja Suomessa muslimeja, mutta nyt puhutaan todennäköisyydestä.”

“En suostu vastaamaan tuohon kysymykseen.”

Meikäläisestä on looginen mahdottomuus, että Jumala olisi hyvä ja kaikkivaltias. Sanotaan, ettei Jumala halunnut luoda ihmisestä robottia, joka tekisi aina hyvää, vaan antoi valinnanmahdollisuuden. Mutta jos Jumala kerran on kaikkivaltias, olisi hän voinut luoda ihmisen, joka aina lopulta päätyisi hyvään.

“Ei se ole mahdollista.”

“Mutta eikö Jumala ole kaikkivaltias?”

“On.”

“Eikö kaikkivaltiaalle sitten kaikki ole mahdollista?”

“No on...”

“Eli...?”

Ei vastausta. Kohta sieluni hoitaja paukauttaa syytöksen, jolla kuvittelee tukkivansa turpani.

“Sinulla on samanlainen Jumalakäsitys kuin muslimeilla!”

“Toi oli uutta. No onko muslimeissa mielestäsi sitten jotain vikaa?”

Ei vastausta.

“Yksi eniten kristinuskossa jurppimista asioista on se, kuinka Jumala sadistisesti koettelee ihmisiä, esimerkiksi äitiä tappamalla tämän pienen lapsen. Miksi viattoman ihmisen täytyy kuolla vain sen takia, että äitiä tarvitsee jostain käsittämättömästä syystä kiusata?”

“No lapsi pääsee taivaaseen ja sillä on siellä paremmat oltavat kuin maan päällä.”

“Eli sittenhän olisi hyvä asia lahdata kaikki kastetut pikkulapset?”

Minut heitetään ulos. Uskomatonta. Sieluni hoitajalla on pokkaa ilmoittaa ainoastaan muutaman minuutin session jälkeen, että sieluni ei ole hoitamisen väärti, muiden sen sijaan on.

Jumal(a)auta!

Herätysliikkeet Suomessa

 • 1790-luku
  Herännäisyys eli körttiläisyys.
 • 1820-luku
  Rukoilevaisuus. Paavo Ruotsalainen Herännäisliikkeen johtoon.
 • 1840-luku
  Lestadiolaisuus.
 • 1870-luku
  Evankelisuus järjestäytyy perinteisistä herätysliikkeistä ensimmäisenä yhdistykseksi.
 • 1890-luku
  Körttien ensimmäiset herättäjäjuhlat. Pelastusarmeija.
 • 1900-luku
  Helluntaiherätys.
 • 1920-luku
  Suomen Raamattuopisto.
 • 1960-luku
  Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys.
 • 1970-luku
  Karismaattinen liike. Helluntailaissaarnaaja Niilo Yli-Vainio kaataa kansaa ja opettaa kielillä puhumista.
 • 1990-luku
  Hurmoksellinen Nokia Missio.

Tämä ei jää tähän

Keskustelu jatkuu kommenteissa!

Edellinen

268 kommenttia

...

3.8.2006 18:24

"Ensimmäisenä mieleen tulevat vanhoillislestadiolaiset ja körtit, sekä heidän naurettavat kieltonsa, jossa esimerkiksi sivusta täytettävän pesukoneen katselu ei ole suotavaa, koska siellä voi vilahtaa pikkupöksyt."

Mistäs tuo on polkaistu? Jonkunhan on se pesukone myös täytettävä ja tyhjättävä..

"Eivätkä kertomukset siitä, kuinka seurojen aikaan lähitienoon kaupoista loppuvat keskikalja ja kondomit, ole mikään agraarilegenda. Valtaosa Suomessa pidettävistä uskonnollisista kesäjuhlista on kuitenkin suvaitsevampien kristittyjen järjestämiä."

Valitsiko arvon toimittaja suvaitsevaisimman herätysliikkeen, vai? Ja vanhoillislestadiolaisia ja körttejä ei voi verrata samana päivänäkään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

drg313

3.8.2006 18:36

Ihan mielettoman hyva artikkeli!
Itse olen eronnut kirkosta 10 vuotta sitten ja viimeiset 15 minuuttia olen nauranut vedet silmissa. Vaikea selittaa vastapaata istuvalle pomolle etta kylla joo, mina toita tassa teen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mä vaan

3.8.2006 19:11

^ Et ole idiootti kuullut päältä täytettävästä koneesta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ntiiii

3.8.2006 19:31

Hyvä kirjoitus. Itse olen saanut jo 15 -vuotiaana uskovaiset puhumaan itsensä pussiin.
Tampereella on keskustorilla parkissa viikonloppuiltoina 'teebussi'. Siellä kakarat saa ilmaista kahvia ja 'sielunhoitoa'. Minut heitettiin junnuna ulos sieltä varmaankin 10 kertaa esittämieni kysymysten takia. En ollut silloinkaan uskovainen enkä halunnut sellaiseksi tullakaan, kävin vain joskus pikku pöhnissä kiusaamassa niitä helvetin aivopesureita.

"Mitä mieltä sä oot tosta silmä silmästä ja hammas hampaasta -jutusta? Pitääkö sitä noudattaa?"

"No ei sitä kannata ihan niin kirjaimellisesti ottaa."

"Kymmentä käskyäkään ei sitten varmaan tarvi ottaa todesta? Samasta testamentistahan ne on."

"Sun pitää nyt kuule lähtee."

Jep jep.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Althea

3.8.2006 22:14

Tämä on niin totta. Hyvä, että kerrankin joku sanoo tämän ääneen toinenkin kuin minä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aurinkocity

3.8.2006 22:55

Eikö si silmä silmästä-juttu ollut Hammurabin laki,joka ei liity Raamattuun millään lailla?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WnB

4.8.2006 06:46

Artikkelissa on varmasti paljon asiaa ja totta, samoihin ilmiöihin olen törmännyt itsekin elämässä.. valitetavasti. Sokeaa asennevammaa ja kyvyttömyyttä todelliseen empatiaan...

MUTTA... samalla artikkeli leimaa mielestäni surullisesti suunnilleen kaikki vakaumukselliset Raamatulla päähän lyöviksi yli-ihmisiksi. Eritoten jotain herätysliikettä "tunnustavat". asiahan ei todellisuudessa näin ole ja liikkeiden parista löyty myös ihmisiä, jotka näkevät laveamminkin. Hrätyssuuntien välilläkin on valtavasti eroja.

Erityisesti alun körttiläisyyden rinnastaminen tiukimpiin suuntauksiin harmitti, koska en ole kokenut tätä asiaa näin eikä näistä pyykkikone-hömpästä ole kyllä mitään jälkeäkään enää. Itseasiasa ensimmäistä kertaa kuulen koko pyykkikone-jutun liittämisestä körttiläisyyteen.

Ok, en ole objektiivisin mahdollinen asian suhteen, mutta aika jyrkällä kädellä riveillä ja rivien välissä tuomittiin kaikki herätyssuunnat (ja oikeastaan koko kirkko). Olen samaa mieltä, että en pysty yhtymään oikein mihinkään artikkelissa käsitellyistä uskovaisten käsityksistä.. homo-asia, naispappeus-asia, suhde muihin ei-kristittyihin ihmisiin... mutta toivottavasti artikkelia ja kokemuksia ei pidetä Yhtenä, Ainoana Totuutena kirkonkaan suuntauksina, koska sitä ei ole.

Körttiläisyydestä ja sen opeista ja "luonteesta" kannattaa vilkaista http://www.h-y.fi/herannaisyys.html , ennenkuin suoraan tuomitsee.

Puolustuspuheeni loppuu tähän :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dies_irae

4.8.2006 09:50

Toimittaja osoitti täydellisen tietämättömyytensä asioiden nykytilasta. Lestadiolaisuuden ja körttiläisyyden rinnastaminen oli todella fataali virhe. Liikkeet ovat toistensa vastakohtia. Jo 2001 juhlapuheessaan Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja toivotti seksuaaliset vähemmistöt tervetulleiksi liikkeeseen ja sama toistui toiminnajohtajan vastaavassa puheessa 2005. Tämä on todella vierasta suurimmalle osalle hengenliikkeitä.

Lähettäkää tämä pakana ensi vuonna körttien Heräättäjäjuhlille Lahteen toisena viikonloppuna juhannuksen jälkeen niin hän kokee jotain ihan erilaista kuin Alajärvellä ja ennakkoluulot karisee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elsewhere

4.8.2006 10:33

Mutta onhan se helpompaa ilkkua kuin tehdä tutkimustyötä tai yrittää ymmärtää toisenlaisiakin maailmankatsomuksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaappikörtti

4.8.2006 10:44

Huh, onneksi täällä on pari muutakin jotka hermostuivat Peltosen populistiseen lihaa säästämättä, virheitä kaihtamatta -artikkeliin. Kuten joku jo edellä sanoi, kaikkien kirkon sisäisten liikkeiden ja eritoten herännäisyyden ja lestadiolaisuuden niputtaminen yhteen todella oli fataali virhe. Se kertoo siitä että kaveri on nimensä veroinen toimittaja.

Haluan huomauttaa, että tuntisin itseni näillä nimenomaisilla kesäjuhlilla (en suinkaan kaikilla, koska ne ovat erilaisia ja erilaisten ihmisten suosimia) yhtä ulkopuoliseksi kuin Peltonenkin.

Jee, taidanpa itse kirjoittaa jutun joukkueurheilusta ja aloittaa sen nasevasti näin:

"Joukkueurheilusta tulee ensimmäiseksi mieleen jääkiekon ja jalkapallon korkeat mailat ja taklaamiset." Kyllä, hyvät lukijat, tämä on aivan yhtä hyvä artikkelin aloitus kuin Peltosenkin.

Minä en ole, enkä siksi halua että minun luullaan olevan, lestadiolaisten kanssa missään tekemisissä. Kaappikörtti kiittää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

En kuulu kirkkoon, mutta...

4.8.2006 12:00

Okei, kristinuskohan perustuu siihen, että Raamatun uskotaan olevan Jumalan Sana ja sitä tulee noudattaa.
Raamatussa sanotaan "älköön mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan". Eikö tämä selkeästi kiellä sukuyhteyden miesten kesken? Myös uudessa testamentissa todetaan, etteivät miehet, jotka makaavat miesten kanssa, pääse Jumalan Valtakuntaan.
Samoin siellä kielletään naista tekemästä opetustyötä seurakunnassa selväsanaisesti ja lisäksi todetaan miehen olevan seurakunnan (ja naisen)pää. "Nainen vaietkoon seurakunnassa"
Yksiselitteistä. Jos kerran kirkon tehtävä ei ole noudattaa Raamatun käskyjä, mikä siitä jää jäljelle?
Eikö toimittajan tulisi siis kritisoida Raamattua suoraan ja perustella poikkeavat näkemyksensä? Kirkon käsitykset ovat Raamatusta, eivät 1800-luvulta, vaikka kirkko on monessa asiassa jo "luistanut"... Kuten naispappeudessa ja homoavioliitoissa, sehän kielletään raamatussa, samoin kuin tappaminenkin. (Kirkko siunasi sotia mm. maailmansotien aikaan)
Siis, jos väittää olevansa kristitty niin eikö silloin tulisi noudattaa Raamatun selkeitä käskyjä...?!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ile2

4.8.2006 12:24

No Raamatussahan sanotaan vaikka mitä. Ja paljon ristiriitaista ja selvästi aikaansa sidottua. Tämä vain johtaa siihen että Raamattua on käytännössä pakko aina tulkita ja soveltaa vaikka kuinka tahtoisi muuta. Moni kyllä yrittää ottaa sen kirjaimellisesti (varsinkin niissä kohdissa jotka sattuvat mielyttämään itseä...). Siksi ns. virallinen kirkko pidättyy linjassaan aika lailla vain kristinuskon "suuriin linjoihin" eikä takerru jokaiseen Raamatun sanaan. Herätysliikkeet ovat taas paljon vapaampia ottamaan esiin myös yleisesti vähän epämielyttävämmätkin kohdat. Se vain ei usein anna kuvaa Jumalasta sellaisena rakastavan ja armahtavana kuin hänet muuten halutaan kuvata. Pikemminkin ahtaasti tulkiten Jumala on ennemminkin pikkusieluinen tyranni johon kaikkien olisi parempi uskoa (ja olla kaikessa samaa mieltä) muuten helvetin ovi heilahtaa ja ikuinen kidutus on edessä.
Ja vielä yksi kumma asia Raamatun ohjeiden tottelemisessa... Kun kumminkin usko lopulta riittää pelastukseen (ja vaikka kuolinvuoteella katuminen) eikä teoilla ole silloin väliä, miksi alunperinkään totella käskyjä? Kasvatusopas voisi antaa tälle nimen epälooginen kasvattaja...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

DeeDee

4.8.2006 12:44

Historiaan ja kieliteteeseen saa tutustua. Pederastia Raamatun syntyaikoihin on eri asia kuin nykyinen homoseksuaalisuus. Samaten perhe on aivan eri asia kuin perhe silloin joskus. Tai vanhuus, lapsuus, omaisuus tai tieto sairaudesta ja terveydestä.

Jos kielletään miehiä makaamasta miehen kanssa niin kuin naisten kanssa maataan, kyseessä on kielto sotkea aktiivinen ja passiivinen. Eli miestä ei saa asettaa passiiviseen asemaan. Tällä perusteella on joissakin tulkinnoissa kielletty myös kaikki heteroseksi, jossa nainen on aktiivinen, esimerkiksi päällä. Miksi me kuvittelemme löytäneemme oikean tulkinnan? Koska se heteroenemmistölle mukavin?

Kaksinaismoraaliseksi nämä kaikki ymmärtää kun tajuaa, missä asioissa ajan muuttuminen ymmärretään. Esimerkiksi ihokkaita (vaatekertoja) saa nykyään omistaa enemmän kuin yhden ilman, että pitää lahjoittaa loput pois. Katsotaan, että asian henki täyttyy yleisellä laupeudentyöllä. Eli ei kirjaimellista tulkintaa. Miksi ei?

Vanha Testamentti on vanhaa liittoa ja pelkällä Uudella testamentilla tulisi luterilaisen kristityn pelastua. Ympärileikkausta ei siis tarvita, joskin se (samaten kuin koskematon täysparta) kannattaa vaatia nähtäväksi jokaiselta mieheltä, joka vaatii yhteiskunnallisia säädöksiä VT:hen pohjautuen.

Ellei kyse ole arvolatautuneesta valikoimisesta, miksi sitten:
* Halutaan kieltää myös homoliitot, joissa ei harrasteta anaaliseksiä ts. maata kuin naisten kanssa. Peniksen imemistä on vaikea tehdä naiselle.
* Hyväksytään käskyjen rikkominen (älä tapa) yhteiskunnallisista syistä (sotatilanteessa) ja siihen valmistautumista kannustetaan (asevelvollisuus) mutta rajoitetaan seksuaalista itsemääräystä Paavalin teksteihin (ei suoraan Jumalan sanaan = käskyt) perustuen.
* Hyväksytään (enemmistöltään) ehkäisy, muttei naisparien hedelmöityshoitoja luomisjärjestyksen vastaisina.

Ja luterilaiseen kirkkoon kuuluvat lahkolaiset lukekoot myös Lutherinsa tai erotkoon. Mies nai nunnan (eli Kristuksen morsiamen), joi olutta ja oli sitä mieltä, että usko ja pelastus on jokaisen henkilökohtainen asia eikä siihen tule sotkea yhteiskuntaa. Tuohon aviolliseen siviilirohkeuteen verrattuna homopiispa on pikkujuttu.

Symppaamani Tulkaa kaikki -liike (kannattaa tutustua) nostaa avankeliumin ja rakkauden etusijalle. Toisia tuomitsemalla ajamme heitä pois kirkon ja pelastumisen läheltä. Itse katson Kristustani kasvoihin ja sanon, että olen koettanut rakastaa lähimmäisiäni ja antaa heidän rakastaa, koska siinä minun Jumalani näkyy. Jos joku muu on mielestään pelastanut toisia enemmän vihalla ja syyllistämällä, tulkoon hän uskollaan autuaaksi. Minä en siihen usko, sillä toisia ei tule tuomita, sekin kielletään aivan suoraan. Kuten itsensä ylentäminen toisten ratkaisujen yläpuolelle.

Itse otan hengellisen riskin mieluummin liiasta rakastamisesta kuin liiasta vihaamisesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

en kuulu kirkkoon

4.8.2006 13:13

niin, tai sitten sitä raamattua tulkitaan niin kuin huvittaa...
mun mielestä käsky "ei tule maata miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan" on melko selkeä. on pilkunviilaamista ja kaukaa haettua lähteä hakemaan lisämerkityksiä.
ja avioliiton ulkopuolinen seksi tuomitaan myös - avioliitto taas katsotaan vain miehen ja naisen väliseksi.
ymmärrän kyllä ettei tämä näkemys miellytä, mutta raamatun tulkitseminen "suurin linjoin" kun kyse on melko selkeistä ja läpi raamatun loogisista käskyistä on aika mielihaluista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ja vielä...

4.8.2006 13:17

mutta deedee, olet aivan oikeassa noissa ristiriitaisuuksissa mistä puhuit samoin kuin tuossa rakkausajatuksessa... ja oikeassa tuomitsemisessa ym. yritän itsekin noudattaa ihan samaa, vaikka en kuulu mihinkään uskontoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joikale

4.8.2006 14:44

Kaikki asiat liian pitkälle vietynä ei ole kuin pahasta, myös uskonnot... Peace!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Realman777

4.8.2006 14:49

Juuri kun luulin, että city lehti hoksaa keskittyä vain niihin juttuihin jotka se osaa eli seksiin, musaan ja bilettämiseen, niin eiköhän joku idiootti ole siellä saanut päähänsä lähteä kirjoittamaan asioista joista eivät mitään ymmärrä.
City lehden toimitukselle. keskittykää asioihin jotka osaatte ja joista teidän lukijakunta on kiinnostunut. Jättäkää henkiset ja hengelliset asiat niille, jotka niistä jotain ymmärtävät. Kiitos !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muslimeista

4.8.2006 14:57

Koska city lehti uskaltaa kirjottaa samanlaisia juttuja islamista ja muslimien typeristä tavoista !!??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pieni Ihminen

4.8.2006 15:07

Yksi pyyntö:

Katsokaa peiliin kaikki te, jotka ratsastatte uskollanne ja alennatte muut samalla kun nostatte itsenne raamatun päältä tuomitsemaan!!

Kuinka vanhoillinen täytyy ihmisen olla, että puhuu "pakanoista" tähän maailman aikaan? Huh huh. Onko se sitä Jumalan hyvyyttä, että te tuomitsette täällä ja kuvittelette olevanne asemassa jossa päätetään vaikkapa naisen ja miehen asemasta maailmassa? Pahuutta se on.

Uskokaa mihin uskotte, mutta oma usko ei anna oikeutta muita alentaa tai jakaa hyviin ja pahoihin. Minä en usko, enkä sitä kulje saarnaamassa tai toisia sen perusteella tuomitsemassa.

Yäk mitä sakkia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Petter1

4.8.2006 15:24

Kiitos Paska, aivan H-E-L-V-E-T-I-N hyvä artikkeli! Kun sitten lisäbonuksena vielä saa lukea näitä selittelyja ja vasta-argumentteja netin kautta niin ei voi kuin kiittää Cityn toimitusta! Pitääpä tulla myöhemmin uudestaan tsekkaamaan minkälaisia "jeesusteluja" tänne on joukon jatkoksi kertynyt... \,,/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mikko

4.8.2006 17:27

Jutun kirjoittajan asenne toi mieleen lähinnä murrosikäisen rippikoululaisen kommentit tyyliin "v***u mitkä Jeesus-bileet täällä on. DAA"

Tottakai on selvää, että kun herätysjuhlille lähtee vain vittuilemaan toisille ja ilkkumaan toisten maailmankatsomuksille, niin sieltä tuskin mitään positiivista kokemusta saa mukaansa. Herätysliikkeitä on Suomessa useita erilaisia, ja tämä antaa vain yhden kuvan niistä. Herätysliikkeet eivät myöskään edusta Kirkon virallista kantaa, vaikka useat heidän työntekijänsä ovat Ev.Lut Kirkossa vihittyjä pappeja.

Rippikoulu ei ole mikään aivopesula, mitä Peltonen kirjoituksessaan väittää. Se on tarkoitettu nuoren henkilökohtaisen kasvun ja maailmankatsomuksen tueksi. Ja ainakin minä pyrin auttamaan nuoria rippikoulussa muodostamaan oman maailmankatsomuksensa, enkä paukuttamaan kenenkään päähän omaani.

Rippikoulu on muuten täysin vapaaehtoinen, mutta jotenkin tuosta viikon kokemuksesta joillekin jää elinikäiset traumat. Herra Peltonen lienee yksi heistä, kun noin pitää uskovaisia ihmisiä mollata. Eikö aikanaan päässytkään tyttöjen kanssa uimaan? Vuosikausia jälkeenkinpäin on sitten ajateltava että "Kirkko on paska laitos, ja uskovaiset ihan tyhmiä".

Peltonen tuo oman uskonnottomuutensa artikkelissa kovasti esille. Kuitenkin teksti on sen suuntaista että Peltosen oma uskonnottomuus on hänelle uskontoa ja sen perusteella voi sitten ilkkua toisten maailmankatsomuksille ja osoittaa kunka väärässä ovat. Ehkä uskovaiset ja ateistit eivät olekaan niin kaukana toisistaan.

Jumalasta voin sanoa hyvin vähän, mutta uskonto on ihmisten harjoittamaa. Ja niin paljon kuin on ihmisiäkin on myös uskonnollisia maailmankatsomuksia. Uskovaisia on moneen lähtöön, ja tässä artikkelissa nähtiin vain vähän niitä. Usko pois Peltonen. Meissä kristillistä maailmankatsomusta tunnustavissa ihmisissä on ihan tavallisia ihmisiä, jotka juovat viinaa, polttavat tupakkaa ja käyttävät sivustaladattavia pesukoneita. Jos et tätä pysty uskomaan, voit kysyä kenenkä maailmankatsomus on silloin kapea.

Peltoselle vielä tiedoksi: Kristinuskon perussanoma EI ole se, onko esiaviollinen seksi luvallista. Se ei ole kysymys siitä, pääseekö homo taivaaseen. Se ei ole kysymys, voiko nainen toimia pappina. Kristinuskon perussanoma on Joh 3:16. "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa, ettei yksikään joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän"
ja tuohon yksikään sanan kohdalle jokainen voi miettiä oman nimensä. (Tämä ei ole sitten mikään evankelikaalinen todistuspuheenvuoro, vaan selvitys Kristinuskon periaatteista)

City-lehdelle vielä pyyntö. Keskittykää siihen minkä parhaiten osaatte: eli raportomoimaan bimbojen tyhjänpäiväisiä puheita Helsingin Seduloista! Laittakaa seuraavan kerran asialle ihminen, joka on edes hieman perillä asioista, joista raportoi. Ja tehkää tosiaankin juttua aiheesta itsestään, älkääkä toimittajasta joka lähtee tekemään raporttia jostain.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hanabi

4.8.2006 21:23

Paras artikkeli jonka olen lukenut piiiiiiitkään aikaan. Iso kiitos kirjoittajalle! Uskonto on juuri niin ristiriitaista kuin artikkelista käy ilmi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rude boy

4.8.2006 21:50

Monet kommentoijat tekevät sen virheen, että puhuvat Raamatusta ikäänkuin yhtenä kirjana, vaikka kyseessä on ainakin kaksi kirjaa. Tai ehkä pikemminkin kokoelma kymmeniä eri kirjoja, jotka on kirjoitettu n. TUHANNEN vuoden aikana. Vielä kun ottaa huomioon, millainen soppa erilaisia kirjoja on kyseessä (myyttejä, legendoja, sukuluetteloita, lakikirjoja, historiankirjoitusta jne.) on kyseessä, on selvä että ristiriitaisuuksia varmasti löytyi jos jokaista lausetta erikseen tutkii.
Mielenkiintoista Raamatussa on se kehitys, joka alkaa Vanhan Testamentin primitiivisyydestä ja päättyy Uuden Testamentin Vuorisaarnan kaltaisiin suuriin opetuksiin.

Mutta sitten itse artikkelista: minä kyllä tavallaan pidin Peltosen nasevasta tyylistä, mutta ymmärrän täysin myös edellä olevan nimimerkki Majakanvartijan kommentin. Joidenkin tähänkin keskusteluun osallistuneiden uskonnottomien kommentit ovat pahimmillaan luiskaotsaisempia ja kapeakatseisempia kuin uskonnollisten fundamentalistien konsanaan. Itse henk. koht. pyrin kunnioittamaan kaikkia uskontoja, mukaan lukien myös ateismin, jonka lasken niin ikään uskontojen joukkoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ransu59

4.8.2006 23:17

City lehdelle: -Jatkakaa samaa asialinjaa...
Seuraavaksi naisreportteri Jyväskylän suurajoihin tekemään juttua miesten vessapuheista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ateismi WOW

5.8.2006 01:32

Kylläpäs te nyt luette tätä artikkelia, kun piru raamattua! Mutta sehän kai kuuluu asiaan..Tapaattehan te uskoa kaikenmoista soopaa jos jonkin moisista isoista kirjoista ja papereista. Lehtijutussa esiintyneet "totuuden torvet" ovat omassa uskossaan niin syvällä, että toivon niiden pilailevan toimittajan kustannuksella!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Le_Amoux

5.8.2006 12:06

Mielestäni kirjoittajan lisänimi kuvaa osuvasti itse artikkelia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

o.O

5.8.2006 13:01

Tuntuu että kaikki ovat ottaneet tuon artikkelin kovin tosissaan. Olenko ainoa jonka mielestä se on kirjoitettu hieman pilke silmäkulmassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ari peltonen

5.8.2006 13:41

No niin,jutun kirjoittaja siis täällä.Ehtii kommentoida ainoastaan muutamaa kommenttia,mutta kuitenkin:
Juu,jonkun on se pesukone täytettävä ja tyhjennettävä.Olettaisin kuitenkin,ettei sitä ole kuitenkaan"kielletty"naisilta.
Eniten porua tuntui tuottavan vanhoillislestadiolaisten ja körttien"vertaaminen"keskenään.En minä niitä keskenään verrannut.Kirjoitin,että uskovaisista puhuttaessa ne tulevat ensimmäisenä mieleen,kuten ihmisten kanssa asiasta keskustellessani tulivatkin.Jos kaksi asiaa mainitaan samassa lauseessa ei se merkitse,että niitä verrattaisiin toisiinsa.
Enkä minä lähtenyt teilaamaan juhlia,kirjoitin vain mitä siellä näin.Jutussahan mainitaan,että kaikki vaikutti positiivisessa mielessä"normaalilta"ja että siellä oli leppoisa meininki.Ainoastaan ihmisten puheisiin suhtauduin kriittisesti.Jos olisin lähtenyt nimenomaan teilaamaan uskovia niin olisin painunut lestadiolaisten bileisiin Sotkamoon 65 000 lessun joukkoon.Uskokoon ken tahtoo,mutta minulle olisi sopinut vallan mainiosti,että bileistä olisi ollut pelkästään positiivista kerrottavaa.Sehän vasta uutinen olisi ollutkin!
Ja mitä homoihin ja naispappeuteen tulee asiasta ei ole minun mielestäni kahta sanaa.Raamatussa on selkästi molemmat tuomitseva kanta.Piste.Se taas osoittaa kuinka perseestä monet Raamatussa asiat ovat.Ihmettelenkin miksi homot ja naiset haluavat kaikesta huolimatta olla kristittyjä,mutta omapahan on asiansa.
Pariin juttuun on tulossa vielä kommentit,mutta palaan niihin ensi viikolla,kuten myös uusiin kommentteihin.Kiittäen kaikista komenteista:
Ari Peltonen,itsensä olemassaoloon uskova.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pyhä lehmä

5.8.2006 14:37

Totta totisesti! Suvaitsevaisuus on kiven alla kaikilla osapuolilla. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jason Lepojärvi

5.8.2006 15:32

LUKIJAPALAUTE: "Herätysjuhlat hallelujah!"

JUMALAN KAIKKIVALTIUS JA -HYVYYS?

Oli myönteinen yllätys lukea Cityn toimituksen myöntävän suoraan, että
artikkeli ”Herätysjuhlat hallelujah!” oli ”umpisubjektiivinen”. Itse
artikkeli oli taas yllätyksetön, taattua City-laatua: naseva,
muka-kriittinen ja tietenkin uskonnonvastainen – siis kristinuskon.

Aliarvioitte lukijakuntaanne. Tai luulen niin.

Yhtä kaikki, kysymys kärsimyksen ongelmasta on tärkeä. Jos Jumala on kerran
sekä kaikkivaltias että kaikkihyvä, miksi maailmassa on pahuutta? Mielestäni
tämä on kenties voimakkain psykologinen Jumalan olemassaolon vastainen
argumentti.

Kärsimyksen ongelma on paradoksaalisesti jumalauskon synnyttämä. Ellei
perimmäinen todellisuus ole hyvä, miksi ympärillä oleva pahuus meitä niin
ihmetyttää ja surettaa?

Kysymys ei kuitenkaan ratkea toistamalla suosittua väärinymmärrystä, kuten
artikkelin kirjoittaja tekee: Jumala olisi voinut luoda ihmisen, jolla on
vapaa tahto, mutta joka aina tekee oikein. Vapaan tahdon määritelmä on
mahdollisuus valita oikean ja väärän, hyvän ja pahan välillä. Lause ”Jumala
voi samaan aikaan antaa ihmiselle vapaan tahdon ja olla antamatta tätä” on
yhtä merkityksellinen kuin lause ”hölkyn-kölkyn-pölkyn”.

Merkityksetön lause ei maagisesti muutu merkitykselliseksi, vaikka
liittäisimme siihen sanat ”Jumala voi”. Jumalaa voi syyttää riskin
ottamisesta (meidän luomisesta), mutta ei hölynpölystä.

Niille, jotka haluavat ymmärtää aihetta (City)pintaa syvemmältä, suosittelen
monen ateistinkin arvostaman C. S. Lewisin kirjaa ”Kärsimyksen ongelma”.
Vaikka ongelma on syvimmältä luonteeltaan psykologinen, tai hengellinen,
sitä voidaan ymmärtää myös älyllisesti.

Jason Lepojärvi
Tosiuskova
Helsinki

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

5.8.2006 16:23

Jasonille tiedoksi,että tiedostan varsin hyvin ettei ihmisjärjellä ajateltuna valinnanmahdollisuus jossa aina lopulta kuitenkin päädyttäisiin hyvään ole kovinkaan vapaata valintaa.Vaan eikö kaikkivaltius ole käsityskykymme ulkopuolella?Eihän järjellisesti pysty mieltämään sitäkään mitä oli ennen maailman luomista.Järjellä ajatellen ei mitään,mutta miten ei-mistään,eli olemassaolemattomasta pystytään kuitenkin luomaan jotain olemassaolevaa?Ja kuka loi Jumalan?Jumalako?Ja mitä oli ennen Jumalan luomista?
Ponttini siis on että kaikkivaltiaalle on kaikki mahdollista,kuten myös luoda vapaa tahto joka kuitenkin aina päätyisi hyvään.Eli kaikkivaltiaalle ovat mahdollisia myös meidän käsityskykymme ulkopuoliset asiat.Eikö muka?Minun mielestäni se ainakin kuulostaa vain ja ainoastaan loogiselta,eikä miltään hölynpölyltä.
Minusta taas kuulostaa käsittömältä hölynpölyltä koko taivaaseen pääseminen,esim.se että syntejään katuva raiskaaja-tappaja pääsee taivaaseen,mutta elämässään pelkästään hyvää tehnyt uskonnoton ei.Em.asia kuulostaa yhtä lapselliselta/vaaralliselta kuin itsemurhapommittaja-muslimin usko paratiisista 27(vai kuinkas monta niitä oli?)neitsyen kanssa.
Uskotkos sinä minua hölynpölystä syyttävä Jason muuten Jeesuksen vetten päällä tepasteluun?
terv.Vapaan tahdon omistava Ari Peltonen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Andy_Mugen

5.8.2006 20:20

Jesh! Parasta viihdettä pitkään aikaan - suuri kiitos Ari Pelotoselle artikkelista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Booz

5.8.2006 20:43

Voisiko vaikka joku yliopistossa ensimmäistä vuotta (moraali)filosofiaa opiskeleva puuttua tohon Arin ja Lepojärven ala-astetasoiseen "keskusteluun." Itse kun ei millään jakaisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eliz

5.8.2006 20:45

Niinpä niin..Jos täytyy nimetä yksi ilmiö, jota en millään ymmärrä, niin se on uskonto. Tuntuu niin käsittämättömältä, että nykyaikana joku tuntee tarvetta uskoa tuollaiseen. Ja ilmeisesti vielä joku ihan oikeasti USKOO, yhtä vakavasti kuin minä uskon siihen että nyt on vuosi 2006 ja Suomen presidenttinä toimii Tarja Halonen...Olenko sitten looginen vai kyyninen vai paholaisen vallassa vai mitä, kun minusta nuo Raamatun jutut menevät kirkkasti yli, eipä niihin tullut uskottua pätkääkään edes ennen kouluikää.

Itse en usko mihinkään, enkä silti koe, että elämäni olisi tyhjää ja sisällötöntä enkä todellakaan kaipaa minkäänsortin pelastusta tai ilosanomaa. Ja uskovien tapa nostaa itsensä kaikkien muiden yläpuolelle on todella kuvottava ja sotii kaikkia Raamatun (no, ainakin UT:n) keskeisiä periaatteita vastaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"Raamattuvyöhykeläinen"

5.8.2006 21:01

Ikävää tuottaa Peltoselle pettymys, mutta meno tuolla entisillä kotiseuduillani ei tosiaankaan ole kuin hänen mielikuviensa USA:n syvässä etelässä, vaikka hän ilmeisesti lähtikin kansainvälisyydestään innostuneena etsimään juhlille samanlaista ilmapiiriä ja muka sen sitten löysikin.

Ihan tällainen sivareita sympatiseeraava ja turkiksia vastustava feministikin on saanut kasvaa siellä lippu korkealla omiin asenteisiinsa ilman mitään kahnauksia. Lestadiolaisen, suurperheellisen papin pitämä rippikoulukin oli aikoinaan korrektisti virallisen ev.lut. kirkon linjan mukainen ilman "aivopesua".

Kun ajattelen entisen kotiseutuni ihmisiä (lestadiolaisia, jehovantodistajia, urheiluseuralaisia, vasemmistolaisia, harrastelijateatterilaisia, helluntailaisia, luomuviljelijöitä, turkistarhaajia...), niin ihailen sitä, kuinka siellä ihmisillä on rohkeutta olla asioista avoimesti omaa mieltään ja silti sivistyneisyyttä elää sovussa täysin eri aatetta edustavan naapurin kanssa.

Vanhalla kotiseudullani ihmiset ilmaisevat ajatuksensa suorapuheisesti ja ottavat toisenkin mielipiteet vakavasti. Minunkaan ei tarvitse tietämättömyyttäni naureskella toisin ajatteleville täällä etelän kaupungeissa hätkähdyttävän yleiseen, "avarakatseiseen" tapaan. Peltosenkin olisi syytä miettiä asiaa tai ainakin ottaa seuraavaksi tasapuolisuuden nimissä pilkkansa kohteeksi jonkin yleisen kaupunkilaismielipiteen kannalta vähemmän turvallisen tahon kuin vanhat herätysliikkeet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

???

5.8.2006 23:35

Pieni ihminen kirjoittaa: "Minä en usko, enkä sitä kulje saarnaamassa tai toisia sen perusteella tuomitsemassa. Yäk mitä sakkia."

Huomaako joku muukin tässä pienen ristiriidan?

Siihen tiivistyy mielestäni koko täällä käydyn keskustelun syvin ongelma, joka tekee todellisen keskustelun mahdottomaksi. Kiitos kuitenkin sinulle, "Raamattuvyöhykeläinen", hyvästä ja tervejärkisestä kommentista! Se antaa toivoa. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

FR06

6.8.2006 11:35

Ari "Paska" Peltonen, on surullista että sinulla on tuollainen suhtautuminen uskonnollisiin asioihin. On varmaan raskasta vastustaa noin vahvasti kristillisyyttä ja kristittyjä ihmisiä. Voimia sinulle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antti

6.8.2006 12:28

Käykääpä vaihteeksi tekaisemassa vastaava juttu vaikkapa Iranista ja Saudi-Arabiasta. Kristittyjä on helppo mollata, koska kristitty ei lyö takaisin vaan kääntää toisenkin posken. Muslimi tuskin tekee näin. Artikkelissa oli halveksiva sävy. Se siitä pääkaupunkilaisten suvaitsevaisuudesta.

Pakkoko on mennä ahdasmielisten ihmisten juhliin toiselle puolelle Suomea itseä kiusaamaan? Kysykääpä vaikka Suomessa asuvilta imaameilta samat kysymykset kuin kristityiltä seuroissa. Hedelmöityshoidoista, Israelista, homoista ym.
Imaami tuskin vihkisi homoja, keinosimentäisi lesboja tai hyväksyisi Israelin oikeutta omaan maahansa. Tai en tiedä. Tehkää artikkeli ja tutkikaa asia, mutta muistakaa sama sävy kuin tässäkin artikkelissa.

Itselleni on sama, mihin kukakin uskoo, mutta tasapuolisuus on muistettava.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

chihuahua

6.8.2006 13:50

Aivan loistava artikkeli, olen kirjoittajan kanssa täysin samoilla linjoilla. Ja jos jonkun mielestä sävy on halveksiva, se on juuri oikein!
Uskovaiset jotka eivät osaa perustella mielipiteitään ja vastaavat "en suostu vastaamaan tuohon kysymykseen" aina kun esitetään jokin uskoa kritisoiva kysymys, ovat säälittäviä lampaita, joilla ei ole rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä ja jättävät vastuun elämästää jumalan harteille. "se mikä tapahtuu on jumalan tahto"
JA VITUT! Häpeisitte kaikki!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WnB

6.8.2006 16:48

Ei tarvitse uskoa, jos se ei tunnu omalta. Ei se ole minulta pois, jos jonkun mielestä koko uskonto on "idioottimaista hömppää" (vaikka lähestyskäsky sanookin, että se pitäisi olla).

Sen sijaan sitä ei mielestäni tarvitse hyväksyä, että arvoni ihmisenä määritellään vakiaumukseni mukaan. Kovin kapeakatseista ihmisiltä, jotka mollaavat uskontoja ahdasmielisyydestään. Jos jonkun ateistin mielestä on niin järkyttävän väärin jonkun uskovaisen ihmisen vakaumus, niin tarvitseeko itse "alentua" samalle tasolle? Eikö se ole ristiriitaista?

Ei, en tue sitä fundamentalistista näkökulmaa, jossa kaikki erilainen tuomitaan, joten sen kritisoinnin ymmärrän. Mutta uskovaisten ihmisten tuomitseminen ihmisinä? Ajatelkaa nyt vähän, jooko..? Matt 7:1-2

WnB,
jonka ystäväpiiriin kuuluu tapakristittyja, ateisteja, agnostikkoja, lestaadiolaisia, helluntailaisia, Jehovan todistajia jne. ja kaikki sulassa sovussa keskenään, koska ei ole tarve tuomita toisiamme vakaumuksellisista eroista huolimatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sanni Pesonen

6.8.2006 17:27

Hyvä Ari Peltonen. En tiedä mistä johtuu että tiellesi osui ehkä pahimpia mahdollisia kommentteja ja vastauksia mitä kuvitella saattaa. Toivon ettet ajattele artikkelissa esiintyvien mielipiteiden edustavan kaikkien kristittyjen kantaa.
Ensinnäkin pahoittelen kaikkien uskovien puolesta kohtaamaasi ylenkatsetta, halveksuntaa tms. On kuitenkin painotettava, että kristitytkin ovat vain ihmisiä ja että heidän joukossaan on väintään yhtä paljon paskanpuhujia kuin ei- uskovaisissa. Satun tietämään, että on myös hyvin, hyvin monia kristittyjä, jotka ovat ymmärtäneet Jeesuksen opetusten perustan: rakkauden. Siihen koko kristinusko tiivistyy ja sen takia se on olemassa. Valitettavasti uskovaistenkin keskuudessa joutuu harmillisen usein ihmettelemään, missä se rakkaus oikein näkyy. Samoin peiliin katsoessa ü
"Tämä on minun käskyni, että te rakastatte toisianne, niin kuin minä olen teitä rakastanut." Joh.15:12
"Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on keskinäinen rakkaus." Joh.13:35

Mitä tulee ihmisten tuomitsemiseen, kristityiltä tuppaa myös unohtumaan että tuomitseminen on kiellettyä. Ihmisten tehtävä ei ole tuomita toisiaan, vaan auttaa parhaansa mukaan.
"Sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan." Matt.7:2
"Sen tähden et voi mitenkään puolustautua, ihmisparka, sinä joka tuomitset muita, kuka sitten oletkin. Tuomitessasi toisen julistat tuomion myös itsellesi, koska sinä, toisen tuomitsija, teet itse samoja tekoja.
Me tiedämme, että Jumala on oikeassa tuomitessaan ne, jotka tekevät tällaista.
Kuvitteletko sinä välttäväsi Jumalan tuomion, kun teet itse sellaista, mistä tuomitset muita?" Room.2:1-3

Koko keskustelun aikana ei ole tullut ilmi sitä, minkä takia kaikki käskyt, mukaanlukien sellaiset joissa ei päältä katsoen tunnu olevan mitään järkeä, on annettu. Jumala on antanut käskyjä suojellakseen ihmisiä toisiltaan ja ihmiseltä itseltään. En ole perehtynyt tarpeeksi homoutta tai naispappeutta koskeviin kysymyksiin voidakseni perusteellisesti käsitellä niitä. Tiedostan kuitenkin sen, että ihmiset, jotka sanovat homouden olevan perverttinen vamma tms. loukkaavaa tekevät väärin tuomitessaan muita näin ankarasti. Jumala ei ole jostain syystä tarkoittanut miestä yhteen miehen kanssa eikä naista naisen kanssa, mutta eipä ole myöskään tarkoittanut esim. että ihmiset harrastaisivat seksiä ennen avioliittoa. Jostain syystä tästä vaan ei pidetä niin suurta meteliä uskovaisten keskuudessa... Jumala ei ole ilkeä papparainen joka huvittelee ihmisten kustannuksella antamalla järjettömiä käskyjä joiden noudattaminen on mahdotonta. Käskyt on annettu vain ja ainoastaan rakkaudesta, suojelukseksi. Lisäksi niiden tehtävä on osoittaa, että kaikki ihmiset tarvitsevat Jumalan armoa. Maan päältä ei löydy yhtäkään homo sapiens- lajin edustajaa, joka ei olisi rikkonut käskyjä ja rikkoisi joka päivä. 'Älä tapa' ei tarkoita pelkästään 'älä ammu naapuriasi haulikolla kuoliaaksi' vaan myös 'älä tee loukkaavia tekoja, älä puhu pahaa, älä ajattele pahaa'. Kukaan ei pysty pitämään käskyjä. Pointti on siinä, että pyrkii olemaan tekemättä Jumalan tahtoa vastaan. Ja todellakin pyrkii, ei näin: "voin tehdä näin kun sen saa kuitenkin anteeksi." Niinpä tämä "yksikään kristitty ei ole tehnyt ainoatakaan rikosta" on täyttä puppua, anteeksi vain. En tahdo tuomita sen sanojaa vaan itse kommentin ü

Jumala on antanut ihmiselle mahdollisuuden valita. Ja se on todellakin mahdollisuus valita, ihan itse, ilman valmiiksi määrättyä lopputulosta. Valinta on siis oikeasti vapaa. Eikö se ole aika loogista? Tottakai Jumala olisi voinut tehdä niinkin, että suunnittelee kaiken päätyvän hyvin, ja ihminen silti luulisi olevansa täysin vapaa oman päämääränsä suhteen. Mutta silloin se olisi huijaus. Ok, hyvin onnistunut huijaus, koska kukaan ei koskaan huomaisi sen olevan huijaus.
"Jumala ei ole ihminen: hän ei valehtele, hän ei muuta mieltään."4.Moos.23:19
Jumala ei voi huijata ketään. Hän on itse rehellisyys. Siksi koko ajatus vapaasta valinnasta joka kuitenkin päättyy Jumalan tahdon mukaisesti, on mahdoton. Jumala ei tahdo kellekään pahaa. Jumalan tahto on, että jokainen ihminen pelastuisi. Hän ei kuitenkaan astu ihmisen tahdon yli. Jumalan tahto voi toteutua vain, jos ihminen antaa siihen luvan.

jatkuu

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sanni Pesonen

6.8.2006 17:28

Sitten tämä pätkä edellisestä kommentista "Uskovaiset jotka eivät osaa perustella mielipiteitään ja vastaavat "en suostu vastaamaan tuohon kysymykseen" aina kun esitetään jokin uskoa kritisoiva kysymys, ovat säälittäviä lampaita, joilla ei ole rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä ja jättävät vastuun elämästää jumalan harteille."
Eikö ole parempi olla vastaamatta kuin puhua puuta heinää ja mahdollisesti tehdä sillä paljonkin vahinkoa? Jokaisen uskovaisen, mukaanlukien allekirjoittanut, tulisi olla paljon varovaisempi puheissaan, ettei tulisi annettua väärää informaartiota. Mitä tuohon rohkeuteen tulee, minä ainakin annan mielelläni Jumalan päättää. Silloin nimittäin tiedän, että lopputulos on paras mahdollinen. Onhan sitä itsekin yritetty ja jossain kohtaa aina huomaa, ettei kuitenkaan ole niin viisas kuin on kuvitellut.

"Tämä sana on varma: -Jos olemme hänen kanssaan kuolleet, saamme hänen kanssaan myös elää. Jos kestämme lujina, saamme myös hallita hänen kanssaan. Jos kiellämme hänet, myös hän on kieltävä meidät. Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä omaa olemustaan hän ei voi kieltää." 2.Tim.2:11-13

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hemmuli

6.8.2006 19:23

Ihan hyvä aihe jeesus ihmisille ,varmasti tulee palautetta, kun vähän kutittelee,onhan se todellisuus joillekkin ihan uskon arvoinen asia.Uskonkirjojen ja todistusten takia on kärvennetty monia elävältä ken semmoisesta sitten tykkää on ihan henk.koht.Itse kuitenkin kehottaisin nuorempia ihmisiä pysyttelemään elämän todellisuudessa vaikka se välillä ottaakin pattiin ihan itsessään,ilman jeesuksia tai vastakohtia.Paljon on kuitenkin vastakohtia erilaisille uskomuksille kehoittaisin tutustumaan esim.vaaleanpunainen yksisarvinen ja spagettijumala..ken voi kiistää..netistä löytyy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mikko

6.8.2006 20:15

"Uskovaiset jotka eivät osaa perustella mielipiteitään ja vastaavat "en suostu vastaamaan tuohon kysymykseen" aina kun esitetään jokin uskoa kritisoiva kysymys, ovat säälittäviä lampaita, joilla ei ole rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä ja jättävät vastuun elämästää jumalan harteille. "se mikä tapahtuu on jumalan tahto"
JA VITUT! Häpeisitte kaikki!"

Miksi minun pitäisi hävetä omia mielipiteitäni. Vapaus se on kristillistä maailmankatsomustakin tunnustavilla kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin jotka koetaan loukkaaviksi. Minä olen kastettu ja kristitty, mutta osaan kyllä myöskin ajatella omilla aivoillani. Ja kommentti on kyllä niin ala-arvoinen, että voi miettiä kenellä sitä häpeän aihetta oikeasti on.

"Ihan hyvä aihe jeesus ihmisille ,varmasti tulee palautetta, kun vähän kutittelee,onhan se todellisuus joillekkin ihan uskon arvoinen asia." Todellisuudesta sen verran, että Jeesuksesta on olemassa sen verran historiallisia todisteita, että hänen voidaan sanoa eläneen Juudean alueella n. 29-33 välisenä aikana. Uskon asioihin mennään vasta siinä kohdassa jos on päätettävä oliko hän a) Juutalaisten odottama Messias. b) Jumalan poika c) kuoliko hän ristillä sovituksena ihmiskunnan synneistä d) nousiko hän ylös kuolleista?. Ja kummallista on, että köyhän puusepän ristiinnaulitseminen aiheuttaa vielä 2000 jälkeenpäin näin paljon keskustelua.

Raamatusta sen verran, että miettikää jos nyt kirjoitatte jonkun tekstin, näyttääkö se samanlaiselta ja kuulostaako se yhtä yksinkertaiselta vuonna 4000 ja täysin eri kielellä ja täysin vieraassa ympäristössä. Tämän vuoksi raamatun tulkitseminen ei ole yksiselitteistä ja täysin selvää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Narskis

6.8.2006 21:16

Hauska artikkeli. Viihdyttävä, oli sitten faktaa tai fiktiota. Kovin vakavalla mielellä en tuota lukenut kuten en muitakaan Cityn artikkeleja. Turhaa tuosta nyt on palkoa kiskoa nenukkiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kristitty

7.8.2006 00:14

Tätä kommentoin: "Uskovaiset jotka eivät osaa perustella mielipiteitään ja vastaavat "en suostu vastaamaan tuohon kysymykseen" aina kun esitetään jokin uskoa kritisoiva kysymys, ovat säälittäviä lampaita, joilla ei ole rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä ja jättävät vastuun elämästää jumalan harteille. "se mikä tapahtuu on jumalan tahto"
JA VITUT! Häpeisitte kaikki!"

Kristittynä joutuu koko ajan vastatusten tämän tyylisten mielipiteitten kanssa ja siitä syystä olen itse olen joutunut paljon tutkimaan, ottamaan selvää ja perustelemaan kantojani. Se on tehnyt hyvää, kiitos! Kuitenkin tuo kumma käsitys, että uskovat jättävät aivot narikkaan kirkkoon mennessään on vain kerta kaikkiaan rasittava! Sen sijaan ateisimia tunnutaan pidettävän täysin ongelmattomana ja neutraalina maailmankuvana, mitä se ei suinkaan ole. Herätkäähän jo tajuamaan, että me kaikki uskomme paljon sellaisia asioita, joita emme voi suoraan todistaa ja kaikkien uskomusjärjestelmistä löytyy kyllä porsaan mentäviä aukkoja kun vain oikein kaivellaan. Tämä on ainoastaan osoitus järkemme pienuudesta ja maailman yllättävästä monimutkaisuudesta.

Mielestäni se, että olen uskossa, auttaa minua ymmärtämään myös muiden elämänkatsomuksien edustajia paremmin: tiedän, mitä tarkoittaa, jos jotain asiaa pitää pyhänä ja tiedän, mitä tarkoittaa omistaa elämänsä jollekin asialle. Siksi kunnioitan myös muiden arvoja, vaikka en aina olisikaan heidän kanssaan yhtä mieltä. Sen sijaan artikkelin kirjoittaja osoittaa uskomatonta välinpitämättömyyttä toisten tunteita ja arvoja kohtaan. Mielestäni tekstiin ei voi suhtautua huumorilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Bulius

7.8.2006 08:15

Minä en ole pahoillani siitä että Peltonen poistettiin paikalta. Se olisi itse asiassa pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Sielunhoitopiste ei ole sitä varten että sinne mennään aukomaan päätä. Peltosen kysymys lasten lahtaamisesta ei ollut mikään perusteltu "looginen" kysymys vaan ääliömäinen kommentti. Saa sitä tervettä järkeäkin käyttää, Peltonen! Ei ihmisten (kristittyjen tai ei) tarvitse hyväksyä tuollaista käyttäytymistä. Sitä paitsi miksi kristityillä pitäisikään olla valmiina vastaukset kaikkiin kysymyksiin? Ei usko ole tila, jossa ei ole mitään avoimia tai jopa ristiriitaisia kysymyksiä. Kunnioittavassa ilmapiirissä tehdyt kysymykset ovat arvokkaita, idiotismi on asia erikseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Helsinkiläinen Alajärveltä

7.8.2006 11:03

Peltosen jutussa jo pelkästään faktat Alajärvestä ovat niin kaukana totuudesta, että olisi ollut parempi jättää koko juttu painamatta!

Alajärvellä asuessani koin sitä todellista suvaitsevaisuutta, jota ei Helsingistä löydä. Täällä kyllä hyväksytään kaikki mahdolliset seksuaaliset suuntautumiset, itämaiset uskomukset ja kaikki muukin mikä sillä hetkellä kuuminta hottia, mutta kristittyjä suorastaan vainotaan. Alajärvellä kokemani suvaitsevaisuus oli ihmislähtöistä - siellä ei kyselty mihin seuraan kuuluu, vaan reilusti tutustuttiin ihmiseen ja pyrittiin unohtamaan ennakkoluulot.

City-lehti kaikessa laaduttomuudessaan pyrkii ainoastaan vahvistamaan niitä vääriä ennakkoluuloja, joita kristittyjä kohtaan on syntynyt. Kuka tahansa voi kirjoittaa mistä tahansa aiheesta yhtä pilkkaavan jutun kiertäen todellisuuden mahdollisimman kaukaa. Surullista on se, kuinka moni oikeasti uskoo tätä "ateistien raamattua", eikä enää vaivaudu ottamaan itse asioista selvää. Siitä voi olla montaa mieltä kumpi kestää paremmin aikaa ja kritiikkiä; City-lehti vai Raamattu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ari Peltonen

7.8.2006 11:13

Jep,jutun kirjoittaja siis täällä tällä kertaa paremmalla ajalla.
Mielenkiintoista,ettei KUKAAN ole kommentoinut näkemystäni,että se etten ole koskaan kuullut henkilöstä joka olisi tullut kristilliseen uskoon ilman että hänelle oltaisiin etukäteen toitotettu siitä,osoittaa että kristittynä oleminen on pelkkää aivopesun tulosta.Voisiko joku osoittaa minun olevan väärässä.Oletan vastaisuudessa jokaisen uskovaisen joka ei kumoa kyseistä väitettä olevan kanssani samaa mieltä.
Ja miksi Jumalan pitää koetella ihmistä(uskossaan)?Käsi poikki,talo palaa ja lapsi kuolee mutta Jumala se senkun vain koettelee.Jos ihminen kohtelisi koiraansa samalla tavalla kuin Jumala ihmisiä laitettaisiin tämä syytteeseen eläinrääkkäyksestä.
Ja mielenkiintoista,ettei KUKAAN joka on kritisoinut juttua kapeakatseisen ateistin kitinäksi ole huomioinut Merin kommenttia jossa hän siis totesi olevansa pippaloista täysin samaa mieltä minun kanssani.Eikä Meri siis ole mikään keskiverto tapakristitty,vaan henkilö joka käy kirkossa ihan tavallisissa Jumalanpalvelukissakin.Eli uskovien suuntaan tehtiin siinä melkoinen käden ojennus.
Sitten yksityiskohtaisempaan kommenttien kommentointiin:
Arvoisa Raamuttuvyöheläinen,en minä teilannut Alajärveläisiä suvaitsemattomiksi.Ainoa Aläjärven suvaitsevaisuutta ilmeisesti kritisoiva kommentti tuli paikallisen kaupunginvaltuutetun suusta.
???lle tiedoksi,että lopetan kristittyjen kritisoimisen sillä hetkellä kun uskovat pitävät huolta vain omista asioistaan,eivät tuputa uskoaan muille eivätkä vaadi muidenkin elävän Raamatun mukaan.
Fr06 kiitos voimia antavaan asenteestasi uskonnotonta kohtaan.
Antaxille,joka siis sanoo,että kristitty on helppo tuomita kun tämä kääntää toisen poskensa.Ei muuten yleensä käännä(vrt.tuplaWee)!Ja olettaisin toisen posken kääntäminen koskevan(auts!)väkivaltaa,eiköhän Jumala salli uskoville oikeuden kriittiseen väittelyyn.
Eikä Alajärvi sijaitse toisella puolella Suomea(siis Helsingistä katsoen).
Sitten ennen lauantai-iltapäivää tulleisiin kommentteihin joihin en ole ehtinyt vastata.
En jutussani leimannut kaikkia herätysliikkeitä,enkä uskovia.Jos joku kuvittelee yhden artikkelin yksistä herätysjuhlista kattavan koko uskiskentän,niin voi voi.Missään ei väitetty,että kyse on absoluuttisesta totuudesta.
Elsewhere ilmoitti,että minun on helppo ilkkua toisten maailmankatsomuksia.Olinko ainoa joka huomasi,että hän ilmeisesti sitä itse tajuamatta ilkkui samalla toisen maailmankatsomusta...?
Realman777 tiedoksi,että on hienoa kuinka korotat itsesi Jumalan asemaan ilmoittamalla ketkä ymmärtävät henkisiä asioita ja ketkä niistä saavat keskustella.
Majakanvartialle.Minä pääsin rippileirillä ensimmäistä kertaa elämässäni tytön kanssa vällyjen väliin.Missään en väittänyt kristinuskon perussanoman olevan pääseekö homo taivaaseen.Sinä,kuten pari muutakin haluaa liittää ateismin muiden uskontojen joukkoon.Uskiksilla tuntuu olevan pakonomainen tarve moiseen.Sama kun ilmoittaisi ydinvoiman vastustajien olevan ydinvoima-aktivisteja.Mutta jos moinen teitä lohduttaa,niin ihan vapaasti vaan.
Ari Peltonen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KYLLÄ!

7.8.2006 12:10

KERRASSAAN UPEAA!
Juuri näin, aina väitetään, yhtäusein aiheetta. Juuri tämä artikkeli nosti jälleen esiin jokaisen niistä syistä, minkä takia olen ollut eroamassa kirkosta jo pitkään: naisen asema, homoihin suhtautuminen ja yleinen suvaitsevaisuus.
Voi olla, että näkökulma ei ollut maailman monipuolisin, mutta ainakin se oli juuri niin rehellinen kuin on todellisuuskin!
Taidampa suunnata eroamaan kirkosta juuri nyt!
Kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

diip

7.8.2006 12:24

Majakanvartijalle ja muille:

Rippikoulu ei ole aivopesula!? Eikö?
Muistan hartaasti päivän jolloin pyysin äidiltä saada siirtyä tavalliseen esikouluun, koska seurakunnan kerhossa pakotetaan rukoilemaan ja laulamaan virsiä.
Samaa itkua väänsin kun koitti aika JOUTUA rippileirille. En olisi mitenkään päin halunnut lähteä, mutta pakkohan tuo oli. Toki huomasin, että äärimmäisen hauskaahan sillä loppupeleissä oli. No, kenenkä 15-kesäisen mielestä ei olisi hauskaa valvoa salaa öitä ja juoskennella poikien asuntolaan, puhumattakaan luvattomista souturetkistä ja uusista ystävistä, joihin tutustui. Ainoa paha koko aikana oli alituiseen tuputettava uskonto ja EHEI, ei todellakaan kukaan rakentanut laaja-alaista maailmankuvaa, joka olisi esimerkiksi mielenkiintoisesti esitellyt yleisesti uskotoja/ uskomuksia ja oikeasti tukenut "nuoren henkilökohtaista kasvua ja maailmankatsomusta", vaan ainoastaan ylisti omaa vaihtoehtoaan. Kyllä, tämän maailman parhaimmat mainosmiehet työskentelevät ehdottomasti kirkon piirissä!
Rippileirit ovat mielestäni sadistisin kirkon keksinnöistä; lähettää nyt nuoret "lukkojen" taakse ja aivopesun omaisesti tuputtaa "oikeaa oppia" edes esittelemättä oikeita vaihtoehtoja...

p.s. "Eikö aikanaan päässytkään tyttöjen kanssa uimaan?" Muistaakseni tällainen haureus sallittua vain valvovan silmän alla...
Hyvä Jumala näiden nuorten sukupuoliviettiä!

Ja kaikille niille, ketä tämäkin artikkeli nyt sohaisi arkaan paikkaan, ei toimittaja ole paska, ainoastaan lukijan huumorintajussa on pahasti vajetta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ivan2000

7.8.2006 12:36

Vaikka juttusi on paska, niin kiitos kuitenkin kiinnostuksesta näitä asioita kohtaan. Keskustelu on aina hyvästä.

"Ja olettaisin toisen posken kääntäminen koskevan(auts!)väkivaltaa,eiköhän Jumala salli uskoville oikeuden kriittiseen väittelyyn."

Juttusi on kyllä paljon lähempänä henkistä väkivaltaa kuin kriittisen väittelyn aloittamista. Kriittistä väittelyä ei kannattaisi aloittaa haukkumalla toisia sekopäiksi. Haastatteluotantasi on täytynyt olla suuri, kun olet pystynyt poimimaan yli 11 000 ihmisen joukosta juuri ne harvat tyypit, joiden vastauksista saat väännettyä esille haluamasi ristiriitaisuudet kristinuskossa, joilla taas saat pönkitettyä omaa ateistista uskoasi. Todella laadutonta journalismia!

Pyysit kertomaan henkilöstä, joka olisi tullut uskoon ilman, että hänelle on toitotettu kristinuskon sanomaa. En tiedä mitä pidät toitottamisena, mutta hyvin moni (varsinkin maissa, joissa kristillistä opetusta ei ole saatavilla) on tullut uskoon pelkästään lukemalla Raamattua. Uskoontulo on toki aina aivopesua - Jumalan suorittamaa aivopesua - ei siihen välttämättä tarvita toista ihmistä. Eikä uskoa kukaan järjellä ymmärrä, vaan se on Jumalan antama lahja, jonka jokainen voi vastaanottaa.

En itsekään aina ymmärrä, miksi Jumala antaa asioiden mennä, niin kuin ne menevät. Usein olen vuosien päästä tajunnut, miten vastoinkäymiset valmistivat tai herättivät johonkin uuteen. Moni asia jää silti ilman vastausta, mutta hyväksyn sen, koska vaikeuksissakin saan niin paljon lohtua ja voimaa Jumalalta. Me ollaan vasta matkalla paikkaan, jossa ei ole kärsimystä.

Ja sitten vielä Merin kommenttiin. Jutussasi esitit niin paljon hajanaisia havaintoja Kansanlähetyspäivistä, että on vaikea tarttua mihinkään yksittäiseen asiaan, josta Meri on ollut kanssasi "täysin samaa mieltä". Ei ole kuitenkaan mikään uusia asia, että uskovat (jossain määrin kaikki meistä) usein tulkitsevat Raamattua niin kuin omasta näkökulmasta parhaalta tuntuu. Kuten totesit, monet asiat on kuitenkin Raamatussa tuomittu hyvin selvästi. Piste. Miksi sitten nainen tai homo haluaisi olla kristitty? Siksi, että hän (aivan kuten heteromieskin) toivottavasti ymmärtää, että Raamatun ohjeet Jumala on antanut ihmisen hyväksi, kuten Sanni jo aiemmin kirjoittikin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainen kaupungissa

7.8.2006 12:37

Täällä uskovaiset taas paasaavat, kuinka "heidän arvoaan ihmisenä ei saisi määritellä sen mukaan, mihin he uskovat".
Miksi sitten samaan aikaan feministit, sovinistit, ateistit, punkkarit, kokoomuslaiset, sairaanhoitajat...KAIKKI...määritellään sen mukaan, mitä he edustavat. Usein vain oletetaan, että jos jonkin asian takana haluaa seisoa, siitä on myös ylpeä.
Ja kukapa sen parempi moralisoija ja ajattelevien ihmisten halventaja on kuin kirkko? On vain oikeaa ja väärää, hyvää ja pahaa.
Sinä päivänä kun kirkko (kokonaisuudessaan) edustaa lähtökohtaisesti tasa-arvoa, alan edes harkita halveksivan sävyn karsimista. Siihen asti suhtaudun laitokseen sen ansaitsemalla tavalla; vanhoillinen, sovinistinen piilopirtti ja tuki niille, joilla ei ole tarpeeksi rohkeutta kohdata todellisuutta yksin.

Minä uskon terveeseen järkeen ja tasa-arvoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

7.8.2006 13:01

Ivan 2000.Kohta alkaa lähetystyö toosassa,eli nopeasti tästä.Unohdetaan se"toitotettu".Eli onko kukaan kuullut kenestäkään joka olisi tullut kristilliseen uskoon ilman että olisi aikasemmin kuullut Jumalasta?Minä siis en ja se osoittaa mielestäni,että ihmiset ovat kritittyjä pelkästään aivopesun johdosta.
Sepä olisi ollut hauskaa kun joskus 1800-luvulla lähetystyöntekijät olisivat painelleet pari vuotta viidakon keskelle"neekereitä"käännyttämään ja nämä olisivat todenneet,että sori,turha reissu-Jeesus ilmesty tossa pari vuotta sitte ja pyysi seuraamaan itseään.
Kohta lisää.
Ari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ivan2000

7.8.2006 13:34

Ensimmäiset kristityt kääntyivät kristityiksi sen perusteella mitä näkivät ja kuulivat seuratessaan Jeesuksen elämään, kuolemaa ja ylösnousemusta. Voit toki väittää, että Jeesus keksi kaiken itse ja kuolema oli lavastettu, mutta he jotka itse kaiken näkivät, eivät näin uskoneet.

Olen kuullut juuri kuvailemasi kaltaisista tapauksista, joissa alkuasukasheimot ovat uskoneet täsmälleen samanlaiseen Jumalaan kuin kristityt. Kristinuskon Jumala eroaa muista jumalista niin täydellisesti, että erehtymisen vaaraa ei tässä ole. Valitettavasti ei ole ollut tsäänssiä tavata ketään tuollaisen heimon jäsentä omakohtaisesti, mutta uskon kyllä, ettei Jumala oikeudenmukaisuudessaan tuomitse ketää helvettiin sen takia, että tämä ei ole kuullut Jeesuksesta, vaan jokaisella on tähän mahdollisuus.

Vielä sinulle Nainen kaupungissa: Olen kyllä uskovana ylpeä siitä, minkä takana seison. En silti pidä siitä, että minusta luodaan sellainen kuva, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Ei feministikään varmasti ilahtuisi, jos häntä haastateltaisiin kysymyksillä kuten: jos sinä sattuisit olemaan mies, niin etkös sitten olisikin sovinisti? Ja jos feministi jäisi sekunniksikin miettimään vastausta, niin toimittaja kirjottaisi lehteen, että feministit ovat idiootteja, koska ovat feministejä vain siksi että on trendikästä olla feministi ja jos feministit olisivat miehiä, niin he olisivat kaikki pelkkiä sovinistisikoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainen kaupungissa

7.8.2006 13:56

Milloin sovinismista ja feminismistä on tullut vastakkain aseteltuna sama asia?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

7.8.2006 14:03

Ivan 2000.No entäs kuinkas yleistä prosentuaalisesti nuo kuvaamasi tapaukset ovat verrattuna tapauksiin jossa ihminen tulee uskoon vasta sen jälkeen kun hänelle on toitotettu Jumalan ja Jeesuksen ylivertaisuudesta?Eiköhän aivopesulla ole aika lailla osuutta asiaan.
Kerropa muuten mistä noista"uskisheimoista"saa lisää tietoa.
Ari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ivan2000

7.8.2006 14:04

Sitäpä juuri. Ei koskaan. Samanlaista asiantuntevuutta osoittaa toimittaja Peltonen kirjoittaessaan kristinuskosta. Kysymykset ovat täysin mielipuolisia, kuten jos Raamatussa käskettäisiin tappaa, niin tappaisitteko sitten kaikki. Voit uskoa, että kristyttyä harmittaa, että täysin pihalla oleva toimittaja antaa aivan väärän kuvan koko touhusta Kansanlähetyspäivillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ivan2000

7.8.2006 15:02

Ja vielä Arille:
Eivät ollenkaan yleisiä - eivät edes promillen luokkaa. Samaan hengenvetoon voisi kysyä, kuinka yleistä on, että jokin heimo elää vailla mitään kontaktia muuhun maailmaan. Kuten sanoin, olen vain kuullut tuollaisista tapauksista, mutta City-lehteenhän se riittää todisteeksi, eikös? ;) Ainakin kirjoittamassasi jutussa kaikki kuulopuheet esitettiin faktoina. Kerron kyllä heti jos löydän jonkun kirjallisen lähteen asiasta.

Minun mielestäni jokainen uskoontulo on kuitenkin ihme. Olen nähnyt niin vannoutuneiden ateistien kääntyvän kristityiksi ja silti säilyttävän (muilta osin) järkensä, ettei sellaista muutosta voi toinen ihminen saada aikaan. Ja miten selität ne lukuisat narkkarit, joiden riippuvuus on katkennut hetkessä, kun he ovat tulleet uskoon. Voisivatko pelkästään jonkun ihmisen lausumat sanat aikaansaada tuollaisen muutoksen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mikko

7.8.2006 15:25

Entä jos se kristillinen Jumala sitten yhtäkkiä ilmestyiskin sinulle. Mitä sinä sanoisit hänelle, miten kohtelisit tai pystyisitkö edes uskomaan että hän on Jumala. Entä jos se Jumala ei ollenkaan vastaisi omia mielikuviasi.

Ja ihmetteletkö todella, miksi sinut poistettiin sielunhoitajan luota? Pitäisitkö sinä siitä, että sinun työpaikallesi tultaisiin vittuilemaan ja aukomaan päätä ja kertomaan että olet tehnyt aivan väärää työtä koko elämäsi, työsi perustuu valheelle ja aivopesuun ja työlläsi ei silloin ole mitään arvoa. Toisen työpaikkaa ja työtä voisi jollain tavalla kunnioittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

7.8.2006 15:37

Rakas Ivan Kakstonnia.Minä EN poiminut 11000 ihmisen joukosta vain räikäimmät kommentit.Uskokoon ken tahtoo,mutta jututin n.kahtakymmentä ihmistä.joista n.kymmenen tapauksen kommentit päätyivät lehteen.Muut eivät joko suostuneet puhumaan aiheesta tai sitten heiltä ei saanut suoraa vastausta mihinkään.Jutussahan on lause"kommentti on päivän suvaitsevaisin"kun pappi sanoi,että homotkin saavat toimia vaikka piispana jos pidättäytyvät toteuttamasta suuntautumistaan.Oletin tuosta asian käyvän ilmi.
Ja siitä uskoontulosta Jumalasta kuulematta.On totta,että nykyään on(valitettavasti)jokseenkin mahdotonta elää kuulematta Jumalasta.Vaan ennen se oli,siitä vertaus viidakossa elävistä"neekereistä"1800-luvulla.Siis montako tapausta tiedetään jossa he ilmoittivat Jumalan ja Jeesuksen jo ilmestyneen heille samalla tavalla kuin Jumalsta kuulleet kristityt väittävät kyseisen voimakaksikon ilmestyneen heille?
Siitä olen samaa mieltä,että uskoon tulo on(järkevän ihmisen ollessa henkisesti tasapainossa)ihme.
Jos juopoille ja narkkareille oltaisiin toitotettu vaikka jalkapallon pelastavasta vaikutuksesta samassa määrin kuin Jumalasta,luulen että he ylistäisivät tällä hetkellä jalkapallon suuruutta.Mutta jos uskoon tulo pelastaa jonkun katuojasta,niin hyvä niin.Kyllä minä olisin mieluumin uskova kuin omassa kusessa ojassa makaava spurgu.
Tässä yhteydessä haluan mainita,että usko myös ajaa varsin monet viinan ja huumeiden pariin.Parantolat ja pöpilät ovat täynnä ahdistavista uskonnollisista yhteisöstä tulevia tyyppejä jotka sanovat uskovaisuuden olevan syy tilaansa.
Ja että juttuni henkistä väkivaltaa?Vai niin.Kysypä vaikka Uskontojen uhrit RY:n porukoilta todellisesta henkisestä väkivallasta.
Halusin kärjistää esittämällä 6.käskyn päinvastoin sitä,että jotkut ovat valmiita tekemään mitä vaan mitä Raamatussa sanotaan,eli kuinka pitkälle siinä oltaisiin teoreettisesti valmiita menemään.
Myönnän,että monet jutun spekulaatioista ovat lapsellisia.Kymmennen vuotias kakarakin pystyy esittämään useat kysymyksistä.Mutta kysymykset ovat vain seuraus Raamatun lapsellisuudesta ja siihen uskovien ihmisten naiviudesta.Huvittavaa,että minua syyttävät lapsellisuudesta tyypit,jotka uskovat pääsevänsä taivaaseen viettämään iänkaikkista elämää kunhan uskovat Jumalaan ja muistavat rukoilla syntejään anteeksi(eli sitä,että Jumala loi meidät sellaisiksi kuin me olemme-Jumalanhan tässä pitäisi pyytää ihmistä anteeksi mokiaan...).
Aikaisempi vastaukseni ilmeisesti rauhoitti körtit.Toki ymmärrän,että itsekukin hermostuu jos kuvittelee,että hänet yhdistetään vainhoillislestadiolaisiin.Dies Iraelle tiedoksi,että harkitsen kutsua Lahteen körttijuhlille vakavasti.Olisiko muiden lahkojen edustajilla ehdotuksia minne kannattaisi ensi kesänä lähteä tarkistamaan näkökohtiaan?
Ja Ivan Kakstonnille vielä:tämä on näin hiukka hankalaa.Mitäs jos tavattais pärstäkkäin ja otettais äijästä mittaa,siis verbaalisesti...?
Ari Peltonen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

7.8.2006 15:49

Majakanvartalle tiedoksi,että minulle sopii vallan mainiosti,että joku kyseenalaistaa työni.
Tiedä sitten onko sielunhoitajana olo kyseisen ihmisen"oikea"työ.Ja pitäisikö esim.poliitikkoja olla arvostelematta vain sen takia,ettei niille tule paha mieli vaikka mielestäsi he olisivat ajamassaan asiassa totaalisen väärässä ja tekevät maailmasta pahemman paikan elää?
Ja mitä tulee kommenttiin lasten lahtaamisesta niin eikö ihmisellä ole parempi olla Taivaassa?Hyvä että itsarin teko on syntiä.Muutenhan minä hankkiutuisin taivaaseen samalla hetkellä jos tulisin uskoon...
Ari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"Raamattuvyöhykeläinen"

7.8.2006 18:21

Peltosen vertaus USA:n raamattuvyöhykkeeseen vain luo kummasti mielikuvan siitä, että entisellä kotiseudullani tosiaan vallitsisi jokin kumma, yhdenmukainen ja jopa siihen pakottava mielipideilmasto. Pyrin vain aiemmalla kommentillani osoittamaan, että näin ei todellakaan ole.

Itse asiassa voisi jopa sanoa, että täällä etelän kaupungeissa harjoitetaan kaikenlaisten mielipiteiden tyrkytystä paljon enemmän kuin synnyinseudullani. Lestadiolaiset antavat muiden ihmisten olla ihan rauhassa eivätkä huutele mielipiteitään kadunkulmissa. Ja liikkeeseen kuuluvan papin pitämä rippikoulukaan ei omien kokemusteni nojalla tosiaan ollut mitään lestadiolaiseksi käännyttävää aivopesua, mihin Peltonen vihjasi "huolestuneesti".

Ironista kyllä, Peltosen kaltainen ateistikin saisi uskoakseni olla mielipiteineen suurimmassa rauhassa juuri siellä, missä on suhteellisesti eniten kirkon perinteisten herätysliikkeiden jäseniä. Kunhan siis ei väkisin änkeäisi heidän tilaisuuksiinsa ahdistumaan ja elämöimään.

Muuten: Juuri ennen tätä uusinta Cityä sain kuulla saman, ääliömäisen pyykkikone-legendan työpaikan kahvipöytäkeskustelussa. Sen tosissaan kertonut paljasjalkainen kaupunkilainen jopa kehtasi loukkaantua "varman tietonsa" oikaisuyrityksestä, vaikka tiesi minun tulevan lestadiolaisten asuttamalta alueelta ja kenties siten olevan mahdollisesti jopa sukua liikkeen jäsenelle tms. Yllättäen täällä etelässä tuntuukin olevan paljon kovempi ennakko-oletus siitä, että kaikki ovat samaa, jees-miehinä nyökyttelevää kaupunkilaiskarjaa yhdenmukaisine ja trendikkäine mielipiteineen.

Eli nyt rohkeutta kehiin, Peltonen! Missä viipyy kantaaottava juttusi aiheesta, josta stadilaisten kahvipöydissä kenties oltaisiinkin kanssasi jyrkästi eri mieltä? Tällä sepustuksellasi saat lähinnä vain päänsilittelyjä Cityn pääasiallisilta lukijoilta, joilla monilla on samoja naurettavia harhaluuloja kuin itselläsikin. Vai oletko kenties niin voimakkaasti oman "vyöhykkeesi" lapsi, ettei sinulla ole sen valtavirrasta poikkeavia ajatuksia jutuksi asti?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ivan2000

7.8.2006 18:40

Mielestäsi on valitettavaa, että nykyään on mahdotonta elää kuulematta Jumalasta. Eikö ihmisistä tulisi todella kapeakatseisia, jos heille kerrottaisiin vain yhdestä ainoasta elämänkatsomuksesta? Kyllä jokaisella täytyy olla mahdollisuus saada tietoa eri uskonnoista ja myös uskonnottomuudesta. Ja eikö ole täysin luonnollista, että kirkko opettaa rippikoulussa ja muuallakin jäsenilleen omaa oppiaan. Eihän siinä olisi mitään järkeä, jos se alkaisi muita mainostamaan. Kaikkien onneksi Suomessa on positiivinen uskonnonvapaus, eli jokainen saa itse valita mihin uskoo. Eikä riparillekaan ole pakko mennä. Juuri silloinhan niitä uskonnon (ja myös ateismin!) uhreja syntyy, kun ihmisille ei anneta valinnanvapautta. Jokaisesta kuppikunnasta löytyy mielenterveytensä menettäneitä, mutta muistuttaisin vielä, että vierailemiesi kesäjuhlien järjestäjä, eli Kansanlähetys kuuluu uskontojen uhreille tukea tarjoaviin "terveisiin" uskonnollisiin liikkeisiin. Lue vaikkapa herätysliikkeen viikkolehden, Uusi Tien pääkirjoitus muutaman viikon takaa:

http://dy.fi/iiy

Varmasti sielunhoitajienkin työtä saa arvostella aivan kuten poliitikkojenkin. Käyttäytymistäsi sielunhoidossa voisi kuitenkin verrata siihen, että toimittaja alkaisi eduskunnan täysistunnossa lehtereiltä huutaa, että politiikka on aivan turhaa ja kaikki politiikot ovat valehtelijoita. Sielunhoito on paikka, johon ihmiset voivat tulla hiljaa pyytämään rukousta heidän asioidensa puolesta. Kinaamiselle ja väittelylle parempi paikka olisi vaikkapa kahvikupin ääressä tilaisuuden jälkeen.

Ymmärrän, että koko harrastamasi journalismilajin henki on se, että kysyt ja teet kaikkea mahdollisimman irvokasta ja sitten typeränä ihmettelet kun ihmiset ärsyyntyvät. Kyllä minua moneen otteeseen nauratti juttua ensimmäistä kertaa lukiessani, mutta pakko oli tulla tänne paikkailemaan joitain pahasti harhaanjohtavia mokiasi. Juttusi rikkoo useita Julkisen sanan neuvoston (http://dy.fi/idv) journalisteille antamia ohjeita: kritiikin kohteelle ei ole annettu mahdollisuutta esittää näkemystään samassa yhteydessä, totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen ei ole pyritty, tosiasioita ei voi tekstissä erottaa mielipiteistä ja sepitteelisestä aineistosta, ihmisten vakaumus on tuotu esille halventavasti jne. Ehkä voisit lähteä ensi kesänä uudestaan Kansanlähetyspäiville ja pyrkiä oikeasti selvittämään mitä nämä ihmiset asioista ajattelevat - ei mitä sinä heistä ajattelet.

Mitä toimittaja Peltosen tapaamiseen tulee, niin kirjoittamaasi lehtijuttuun ja sen piiriin kuuluvista asioista keskustelen mieluiten julkisesti tällä tai jollain muulla foorumilla. Jos taas haluaisit keskustella henkilökohtaisemmin elämänkatsomuksellisista asioista, niin voit laittaa sähköpostia osoitteeseen ivan.kaksituhatta(at)gmail.com ja katsotaan osaanko auttaa, vaikka en itseäni sielunhoitajatyyppinä pidäkään ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei se niin vakavaa ole!

7.8.2006 19:22

Loistava artikkeli! Ja miksi (journalismin täytyisi aina olla objektiivista...? Sitähän se ei koskaan kuitenkaan ihmisen kirjoittamana ole. Ja miksi ko. artikkelin pitäisi olla objektiivinen, kun ei ole Raamattukaan. Ihmisten(huomaa monikko) kirjoittamahan sekin kaiketi on... Voih, tästä aiheesta voisi kiistellä vaikka kuinka kauan, mutta siihen en nyt lähde sillä halusin vain kiittää hyvästä jutusta :D
Ja uskovaisille: Kyllä ateistitkin osaavat rakastaa, heidänhän on helpompi rakastaa läheisiään enemmän kun uskovaisten, koska heidän ei tarvitse rakastaa Jumalaa eniten ja ennen kuin rakastavat läheisiään.

Myönnän että olen itsekin uskovainen; uskon elämään, uskon rakkauteen ja uskon itseeni!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

credo quia absurdum est

7.8.2006 21:13

Ari Peltosen jutun aihevalinta ei ollut huono. Kristinuskoon ja herätysliikkeisiin kohdistuu voimakkaita ennakkoluuloja, eikä City-lehden lukijakunnalle varmaankaan tee haittaa, että lehdessä käsitellään mahdollisesti maailmankuvaa avartavia asioita.

Sitä käsittämättömämpää onkin, että jutun tekoon on lähdetty mahdottoman silmälappuisella asenteella, jota ei edes yritetä peitellä. Puolueettomasta tai edes taustoittavasta journalismista voi tuskin tämän jutun yhteydessä puhua. Varsinkin käynti sielunhoitajan pakeilla alkoi vaikuttaa jo pahan murrosiän paluulta.

Eniten jutussa ihmetyttää se, ettei siinä osattu päättää, pitäisikö tehdä juttua itse tilaisuudesta vai kristinuskosta (vai herätysliikkeistä). Lopulta päädytään parjaamaan koko kristinuskoa, kun toimittajaa se selvästi näyttää syyhyttävän.

Toki kristinuskoa voi kritisoida, samalla tavalla kuin voi kritisoida lävistyksiä, ryyppäämistä, kommunismia, kapitalismia, hedonismia (ainiin ei City-lehdessä...) Kristinuskossa on todellakin paljon käsittämätöntä ja aivan asiallistakin kritisoitavaa, mutta tällä tyylillä ei edes vielä päästä oikeiden kysymysten äärelle.

Jos tällä samalla tyylillä tehtäisiin juttu City-lehden omimmasta aiheesta, eli baareista ja bailaamisesta, juttu tehtäisiin seuraavasti:

- toimittajaksi ehdottomasti mahdollisimman tiukkapipoinen absolutisti, joka ei ole koskaan ennen käynytkään baarissa, tietysti Helsingin ulkopuolelta (Nurmijärveltä? ;))
- haastattelukysymyksien joukossa tulisi olla mm. seuraavia helmiä: "Mitä mieltä tässä ryyppäämisessä on?" "Alkoholijuomathan ovat pahanmakuisia, eivätkö olekin?" "Ovatko nuo läskimakkarat juopottelun seurausta?" "Ajattele, mitä kaikkea tänne kannetulla rahalla voisit saada!" "Miksi pitää paeta maailmaa alkoholiin? Ketä juokset pakoon?" jne...
- lopuksi haastatellaan tietysti dagen efter, mielellään tietysti mahdollisimman kalpeita ja hiljaisia. Mittaillaan pulssia ja kokeillaan hikeä otsalta. Laatanheitot kuvataan yksityiskohtaisesti ja niiden karmeutta kuvaillaan mahdollisimman graafisesti.
- ihan loppuun jotain viisasta tyyliin "kukaan ei ole osannut vastata kysymykseen, mitä hyötyä tästä kaikesta on"

P. S. Lopuksi pari suoraa kysymystä Ari Peltoselle:
1) Mikä siinä naispappeuden vastustuksessa niin mättää? Suurin osa kristikunnasta ei aio avata papinvirkaa naisille nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Ortodoksisen kirkon linja on tässä tiukka ja johdonmukainen, jostain syystä heitä ei vain potkita päähän julkisuudessa...
2) En kertakaikkiaan ymmärrä, miten se, että kaikki ovat aina kuulleet kristinuskosta jostain, tekee siitä aivopesua. Eikö samaa voi sanoa useista muistakin ihmisen keksimistä asioista? Differentiaalilaskenta, evoluutioteoria, laattatektoniikka, aurinkokeskinen maailmankuva... (OK, tähän viimeiseen voi päätyä kyllä päättelylläkin.) Ovatko nämäkin aivopesua?

-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BeLiwer

8.8.2006 08:02

Aivan hulvattoman vastaväitteiden ryöpyn aiheutti tämä. Artikkeli on siis onnistunut täydellisesti tehtävässään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Spanish J

8.8.2006 11:23

Credo quia... ehdotti vastaavan jutun tekemistä baareista ja yöelämästä Helsingissä jonkun tiukkapipon näkökulmasta ja mielestäni se on aivan helevetin hauska idea! Toimitukselle korvan taakse!

Mitä tulee differentiaalilaskennan aivopesuominaisuuksiin, niin niinhän se juuri menee. Meille opetetaan "totuudet" ja opetetaan olemaan kyselemättä liikaa, saati kyseenalaistamaan näitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

8.8.2006 12:31

Raamuvyökeläiselle:
Kirjoitin SUOMEN Raamattuvyöhykkeestä.Suomi ja USA ovat eri asioita.Vähän sama asia kun Anssi Kela on Suomen Johnny Cash.Eli täällä hommat ovat yleensä reippaasti laimeempia.
Enkä minä ahdistunut juhlilla(minähän kerroin että siellä oli leppoisa tunnelma),enkä sen puoleen elämöinytkään.
Pidän uskovien puolesta oman maailmankatsomuksen tyrkytyksenä muille sitä,että kaupoissa kielletään kaikilta keskioluen myynti.
Aion toki tehdä jutun jossa kanssani ollaan eri mieltä(eikö uskis-jutussa muka oltu?).Siitä kohta lisää.
Ivanille:
Minun oli pakko käydä uskonnon tunneilla kunnes täytin 18 ja sain itse päättää asiasta.Eli kyllä sitä tuputusta vasten tahtoa on riittänyt.
Ilmoitit Kansanlähetyksen olevan"terve"liike.Minähän ilmoitin heti jutun alussa,että kyseessä on lestadiolaisia suvaitsevampi liike.
Olet siis valmis julkiseen tapaamiseen ja sitä Ramskukin ilmeisesti toivoo.Kuis ois julkinen keskustelu(väittely)Radio Helsingissä?1-2 h saisit tuoda julki omia ajatuksiasi.
Credolle.
Vai että se olet sinä joka päättää mitkä ovat"oikeita"kysymyksiä kristinuskosta...
Naispappeusasiassa ottaa aivoon sukupuoleen liittyvä syrjintä.Senhän pitäisi olla laitonta(kuten myös sukupuolisen suuntautumisen syrjintä).
Juu,kaikki informaatio voidaan katsoa aivopesuksi.Vaan kuinka paljon ihmiselle tyrkytetään esim.sitä että maapallo kiertää aurinkoa verrattuna Jumalan tyrkyttämiseen?Kai Ivankin myöntää,että aivopesulla on osansa siihen mihin ihminen uskoo tai on uskomatta.Muutenhan suomalaisista voisi jostain syystä olla 99%muslimeja ala´Iran.
A.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ev.-lut. kirkon pappi

8.8.2006 14:29

City-testissä (City 15/06) Ari “Paska” Peltonen testasi Kansanlähetyspäivät. Selkeitä testituloksia ei jutussa lueteltu, mutta tulkitsen Paskan havaintoja niin, että kansanlähetysläiset ovat ahdasmielisiä uskovaisia, joille oikeassa oleminen on tärkeämpää kuin armo. Tämä havainto ei yllätä millään lailla, sillä onhan se tiedetty jo pitkän aikaa.
Virallisesti Kansanlähetyksen tehtävänä on julistaa ilosanomaa Jeesuksesta sekä kotimaassa että muualla. Kuitenkin KL toimii hengellisten umpijurrikoiden tukiyhdistyksenä. Se sekä kerää riveihinsä umpimielisiä kristittyjä että kasvattaa uusia. Kuten jutustakin ilmenee, KL:n jäsenille on tärkeintä olla oikeaa mieltä eli ajatella oikein. Hengellisissä piireissä liikettä kutsutaan muuten lempinimellä Kansanhävitys.
Paskan kohtaama sielunhoitaja toimi juuri niin kuin sielunhoitaja ei saisi toimia. Sielunhoidon tarkoituksena ei ole omien tai oman liikkeen näkemysten tuputtaminen vaan ihmisen auttaminen niin, että ongelmiin ja kysymyksiin etsitään yhdessä ratkaisuja. Vaikka Paskan esittämät kysymykset ylittivät sielunhoitajan kapasiteetin, oli ulos heittäminen ehdottomasti väärin. Sielunhoitajan olisi pitänyt ohjata Paska sellaiselle sielunhoitajalle, jonka kapasiteetti riittää.
Vaikka testissä testattiin vain yhden herätysliikkeen kesäpäiviä, jutusta saa sellaisen käsityksen, että kaikki kirkkomme herätysliikkeet ovat samanlaisia. Eivät ne ole. Esimerkiksi Paskan mainitsema körttiläisyys eli herännäisyys on nykyään enemmän syntisten ja heikkouskoisten tukiyhdistys kuin herätysliike, eikä pesukoneen mallilla ole muuta väliä kuin että pyykit tulevat puhtaiksi. Kansanlähetyksen ja körttiläisyyden muodostamien ääripäiden välille taas mahtuvat kaikki muut kirkkomme herätysliikkeet. Cityn kannattaisikin tehdä ensi vuonna vertailutesti, jossa eri liikkeiden kesäjuhlia vertailtaisiin keskenään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ivan2000

8.8.2006 14:49

Ei Alajärvellä ole koskaan kukaan kieltänyt keskioluen myyntiä. Eihän sellainen olisi lain mukaan edes mahdollsta kaupungin taholta. Kyse on siitä, että kauppojen omistajat ovat olleet ja ovat yhä suurimmaksi osaksi uskovia, eivätkä he ole halunneet myydä olutta. Kai sitä jokainen saa omassa kaupassaan myydä mitä haluaa? Jos sinä perustaisit kirjakaupan, etkä myisi siellä Raamattuja, niin tyrkyttäisitkö silloin omaa maailmankatsomustasi?

"Minun oli pakko käydä uskonnon tunneilla kunnes täytin 18"

Nykyään (oman kokemukseni mukaan ainakin Alajärvellä) uskonnon opetus kouluissa on tunnustuksetonta... menneitä aikoja ei kannata enää surra. Turha siitä on syyttää muita kuin vanhempiasi, jos he eivät ole halunneet toteuttaa toivettasi päästä elämänkatsomustiedon tunneille. Varmaan heillä on ollut siihen hyvä syy.

Minä en pidä aivopesuna tiedon ja omien näkemysten kertomista. Varmasti tiedonvälityskin saa ihmiset uskomaan monenlaisiin asioihin, mutta ei niin kummallisiin asioihin kuin Jeesukseen, joka ristillä sovitti kaikkien synnit, jotta Häneen uskomalla ihmiset pääsisivät taivaaseen. Kyllä siihen tarvitaan tiedonvälityksen lisäksi Jumalan työtä ihmisessä. Aivopesuksi kutsuisin sellaisia metodeja, joissa ihminen vaikkapa sidotaan tuoliin ja pari vuorokautta toistetaan nauhalta yhtä ja samaa lausetta. Sillä keinolla saataisiin varmaan sinutkin uskomaan, että hauki on lintu, mutta se ei olisi enää lainkaan tervettä toimintaa.

Keskustelu Radio Helsingissä kuulostaisi kivalta... laitappa aiemmin antamaani sähköpostiin tietoa, mistä ohjelmasta olisi kyse ja milloin tuo toteutettaisiin, niin lupaan vakavasti harkita asiaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vapaa ajattelija

8.8.2006 15:40

Kiitos Cityn loistavasta, hysteerisen huvittavasta jutusta, joka saavutti tarkoituksensa, sohaisi muurahaispesään. Oli mielenkiintoista lukea myös tämä keskustelu. Tuli tässä todistettua, että jutussa siteerattuja silmälapuin kulkevia on aivan oikeasti olemassa, ja paljon. Pisteet toimittajalle: säkissä omasta tahdosta kasvaneelle on vaikea, mutta tärkeä asia raottaa päivänvaloa. Olisihan sen hienovaraisemminkin voinut tehdä, mutta tämä tyyli oli lehteenne oivallisin.

Itse olen helluntaiherätyksen kesäleirien, luterilaisen kasvatuksen, rippikoulun ja isoskoulutuksen jälkeen täysin kirkottomaksi kypsynyt. Olen koulussa opettajana töissä, enkä voi sanoa allekirjoittavani em. väitettä siitä, että uskonnontuputus olisi vähentynyt. Ei se opetus ole maailmanuskontoja ja katsantokantoja tasaveroisina esittelevää, vaan vaikuttaisi, että Suomessa on vakiintunut valtion kirkko ja luterilainen moraali jyrää kaiken takana, ihmisten sitä tajuamatta. Lisäksi kouluissa on vielä joka-aamuiset kristilliset aamunavaukset. Miksi pappeja päästetään koulun keskusradioon? Tai paremmin, miksi vain kristittyjä pappeja?

On suuri työ opettaa lapsille suvaitsevaisuutta, kun ainoa asia, mikä esim. muslimeista välittyy jälkikasvulle on median kautta tulvivat sotauutiset ulkomailta, terroristit ja lehtijutut otsikolla "maahanmuuttaja pahoinpiteli...". Ei ole oikein, että valveutuminen ja vapaan ajattelun opettelu jätetään yksilön vastuulle. Koulun pitäisi kouluttaa siihen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Itsenäinen ajattelija

8.8.2006 17:56

Aivan loistava artikkeli! Olin juuri lestadiolaishäissä elämäni ensimmäistä kertaa ja siellä saarnamiehen elämääkin pidemmän puheen aikana tuijottelin kanssajuhlijoiden kasvoja. Korviin pisti saarnaajan puheet siitä, kuinka pari yhteisen hääpäivän on Jumala päättänyt jo ennen nuoren parin syntymää. Odotin edes jotain reaktiota muiden kasvoilla - taisin olla ainoa joka todella kuunteli. Se siitä vapaasta tahdosta...

Raamattuhan on, sitä ei kai käy kenenkään kieltäminen, ihmisten kirjoittama (olivatpa arvon herrat sitten kuinka hurskaita tahansa) ja näin ollen vain kirja muiden joukossa. Kaikki sen sisältämät tekstit ovat aikaansa sidottuja (todistettu on kai jo moneen kertaan, että maailma ei seiso littanana lättynä pilareiden päällä eikä taivas ole kangas, josta sataa alas vettä) ja sen ajan ihmis- sekä kulttuurikäsityksiin.

Ehkäpä me näin 2000 -luvulla voimme jo turvautua omiin aivoihimme ja lain säätäjien taitoon määritellä se mikä on oikein ja mikä väärin. Sillä mitkä me ihmiset olemme toisiamme tai itseämme nostamaan ylitse muiden? Kuka on niin pyhä, että juuri hänen tulkintansa raamatusta olisi oikea? Ja kuka sen ko. ihmisen meille muille tallaajille osoittaa? Sama ongelma on kaikilla uskonnoilla. Ensin saarnataan pyhän kirjan olemassa olosta, sen oikeellisuudesta ja seuraavassa hengenvedossa muistutetaan, että sitä pitää tulkita tai lukea vain osa koko kirjaa. " Ei se vanha vaan se uusi..." Jos teksti on pyhää ja Jumala on nähnyt viisaudessaan kaiken, niin miksi ihmeessä ei tule jotain uutta painosta? Jotain missä me Magdalenan jälkeläiset olemme yhdenvertaisia, kosto on väärin missä tahansa tilanteessa, rakkaus on kaikille ei vain heteroille tai jossa ymmärretään se tosiasia, että Aatamin ja Eevan sukupuu olisi päättynyt jo ennen kuin se alkoikaan ilman pahimmanlaatuista sukurutsausta (kun niitä ihmisiähän ei alussa ollut kuin kaksi - kenen kanssa ne olisivat lisääntyneet muuta kuin sisarukset keskenään).

Minä uskon (kyllä se on totta) Jumalaan toki en yhdenkään kirja määritelmän mukaiseen. Minun Julamani ei ole persoona, pikemminkin tasapainottava voima. Se (ei siis hän)ei päätä, kosta eikä tuhoa. On tapahtumia meistä riippuvaisia tai riippumattomia, ne vain tapahtuvat. Osaan olemme me omilla valinnoillamme vaikuttaneet ja näin ohjailleet omaa kohtaloamme. Minun Jumalallani on monta nimeä; Allah, Jahve, Jumala... Mutta yksi ja kaikki se on aina sama voima. Tiede ei ole sen kanssa ristiriidassa, joskus se jopa todistaa sen olemassaoloa. Jumalani on se pimeä aine, josta maailman kaikkeus koostuu, jota on todistetusti olemassa, jota ei voi nähdä... Me ihmiset itse teemme todellisuutemme.

Kuka on oikeassa ja kuka väärässä - ei sillä niin väliä, kunhan jokaiselle on tilaa ja kaikkia niitä suvaitsevaisia kunnioitetaan.. Sillä eihän sitä koskaan tiedä, vaikka niillä kuvitteellisilla taivaan porteilla lukisi "vain juutalaisille".

Kiitos Ari!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"Raamattuvyöhykeläinen"

8.8.2006 18:06

Peltoselle jälleen kerran oikaisu hänen hätäisiin oletuksiinsa, tällä kertaa "kaljanmyyntikiellosta". Kyse on kylläkin ollut Alajärvellä ihan vain siitä, että monet kauppiaat eivät itse ole halunneet ottaa keskiolutta myytäväksi. Pienen paikkakunnan muutamasta ruokakaupasta kun isoimmat ovat sattuneet olemaan tunnetusti uskovaisten kauppiasperheiden hallussa (lestadiolaisia, helluntailaisia), joten kaljanmyynti on heille itselleen omantunnonkysymys samoin kuin sunnuntaiaukiolotkin.

Mutta älä pelkää: kukaan tuskin on tahtomattaan jäänyt kuivin suin, koska jo pienen keskustataajaman keskellä on Alko ja ravintola. Ja ne jotkut maallisemmin asioihin suhtautuvat ruokakauppiaat toki pitävät ovet auki myös sunnuntaisin ja myyvät kaljaa, mistä uskovaiset eivät ole nostaneet mitään melua.

Joskus aktiiviuskovien omantuntonsa mukaan tekemät henkilökohtaiset ratkaisut toki vaikuttavat väistämättä jossain määrin muihinkin ihmisiin. Peltonenkin kai kuitenkin myöntää, että tällöin ei tosiaankaan ole kyse oman elämäntavan tahallisesta "tyrkyttämisestä" kenellekään. Päin vastoin, esim. lestadiolaiset eivät tietääkseni harjoita lainkaan ulkopuolisten käännyttämistä, vaan usko kulkee lähinnä suvussa niin kuin vasemmistolaisuus joillakin kaupunkilaisilla.

Jos Peltonen niin pelkää uskonnon tyrkyttämistä vieraille ihmisille, niin ennemmin hän voisi kritisoida kaupunkien kadunkulmissa mellastavia harekrishnoja ja kansainvälisempää kristillisyyttä edustavia megafonijannuja. Perinteisten herätysliikkeiden vahvoilla alueilla sen sijaan ateisti tai muodollinen kirkon jäsen saa olla ihan rauhassa omine mielipiteineen, jos siis ei ehdoin tahdoin hakeudu uskovaisten tilaisuuksiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Disaineri

8.8.2006 19:12

Hohhoijjaa, vaihteeksi taas täysin typerä artikkeli. Huumorimielessä vissiin kirjoitettu mutta ei ole hauska. Julkaisisikohan City seuraavaksi MINUN kirjoittaman jutun vaikka ateisteista...ai mut joo, mun ei tee mieli mollata ketään mielipiteitensä/uskomustensa takia.

(itse olen uskossa ja tulen vallan mainiosti toimeen uskottomien kanssa ilman mitään tuomitsemista ja moralisointia)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hereillä matikantunneilla...

8.8.2006 19:16

credo quia absurdum est: Olet ollut aika kummallisessa lukiossa, jos esim. differentiaalimatikkaan piti vain tyhjän päällä uskoa; meillä pikkukaupungin lukiossa ainakin kaikki opetettavat matematiikan teoriat _todistettiin_ heti ensimmäisellä tunnilla. Uskonnontunneilla taas piti jättää aivot narikkaan, tai tuhlata hyvä päivätorkkuaika tyhjänpäiväiseen väittelyyn kunnan veroilla palkatun aivopesijän kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sibelius

8.8.2006 19:21

Raamatusta eroavan kuvan Jumalasta tarjoaa

Neale Donald Walsch
kirjassaan
Keskusteluja Jumalan kanssa (osat 1-3), WSOY.

Saa kirjakaupoista ja kirjastoista.

Walsch käy kirjassaan dialogia Jumalan kanssa.

Joitakin esille tulevia asioita on mm.
-helvettiä ei ole olemassa
-paholaista ei ole olemassa
-Jumala on täydellinen rakkaus, ei vihaa KETÄÄN, ei halua kostaa kenellekään

Suositellen lukemaan kaikille, jotka tuntevat sisimmässään, ettei uskontojen esittelemä kuva Jumalasta pidä paikkaansa ja toivotte, että on olemassa rakastavampi Jumala.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

imhot

8.8.2006 21:15

Mielestäsi on siis paikallaan keksiä oma jumala joka sallii kaikki "kivat" jutut että saa mielenrauhan. Meidän oma "design" jumala? Helvettiin ei joudu kun sitä ei ole eikä paha henki riivaa meitä.
Mikähän tämä todellinen paha henki sitten on mikä täällä maailmassa tuhojaan tekee?

Suosittelen raamatun lukemisen lisäksi Billy Grahamin teosta Rauha Jumalan kanssa vaikka ei olisi aikeissa tulla uskoon. On hyvä tietää mistä puhuu kun puhuu raamatun jumalasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jepa__

8.8.2006 21:30

Vaikka itsekin pidän uskon asioita aika huuhaana, tämä artikkeli oli kyllä pohja noteeraus. Yleensä city-lehti tarjoaa puolueettoman kuvan mistä tahansa asiasta mutta kirjoittajan asenne on tämän artikkelin pääasia. Olisitte yllättäneet ja yrittäneet saada lukijan ymmärtämään jotain uutta. Tai edes, että vaikka uskoisi Urho Kekkoseen, niin toisen vakaumusta tulee kunnioittaa. Blaablaata

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pasi Turunen

9.8.2006 00:32

Kävin tänään katsomassa Pirates of the Carribean leffan ja aulassa sattui käteeni City - ja Peltosen juttu.

Itsekin vuosia toimittajan työskennelleenä tajuan, että ironia ja kärjistäminen ovat tehokeinoja. Mutta Peltosen yleissävy ei yllättänyt ja oli jotenkin tavanomainen. Juuri sellainen, jollaista voi odottaa artikkelilta, jossa heti alussa ilmoitetaan, että oikein "vakaumuksellinen ateisti" on lähetetty asialle. Yllättävää ei ollut siksi sekään, että siinä vain vahvistettiin ikivanhoja ennakkoluuloja. Ehkä olen itsekin ennakkoluulojeni vanki, kun en osaa rivi-ateistilta juuri muuta osoittaa. Jos kuitenkin vastaavanlaisessa sävyssä kirjoitettaisiin vaikkapa jostain kansallisesta vähemmistöryhmästä (romaaneista?) sitä ei ehkä pidettäisi järin suvaitsevana kirjoituksena. Seikka, jonka puuttumista Herättäjäjuhlilla Peltonen itse hiukan harmitteli. Mahdettaisiinko sellaista kirjoitusta edes julkaista.

Muutamassa kohden Peltonen onnistui heittämään ihan mielenkiintoisen moraalifilosofisen dilemman peliin (Jos raamattu käskisi tappaa... etc.). City ei kuitenkaan ole paikka kovin syvälliselle keskustelulle, joten asian käsittly jäi pinnalliseksi juuri siinä vaiheessa kun alkoi käydä mielenkiintoiseksi.

Eniten harmittaa tuossa jutussa - jos nyt tässä vielä harmistustaan purkaa ennen siirtymistä positiivisimpiin asioihin - että siitä ei oikein voi olla erimieltä näyttämättä täysin toopelta. Eli jos yrittää jotain oikaista tai vastata, että muutakin on olemassa kristillisyyden saralla, niin leimautuu heti. Ja juuri siksi kirjoitus oli asenteellisuudessaan huono. Ehkä sopii juuri Cityn tyyliin. Ruokkii silti vain ennakkoluuloja.

Mutta valitusvirsi sikseen. Itseäni yllättäen kiehtoi jutussa eniten juuri se Peltosen heitto, johon hän täälläkin on penännyt vastausta: Oletko koskaan kuullut tapauksesta, jossa kristillinen Jumala olisi ilmestynyt kellekään, jolle siitä ei ole aikaisemmin toitotettu? Siispä kristinusko on aivopesun tulosta, koska se pitää ensin opettaa. "Myönnätkö, että olisit todennäköisesti vakaumuksellinen muslimi, jos olisit sattunut syntymään vaikka Iranissa?"

Peltosen ajatuksenkulkuun sisältyy jokunen ilmeinen virhe. Ajatuksena ilmeisesti on, että se mikä on "aivopesun" tulosta ei voi olla totta. Miten niin? Meille kaikille on pienestä pitäen opetettu kertotaulu. Ja paljon muuta meille on syötetty pienestä pitäen. Osa totta osa puppua. Se, että jonkun on täytynyt ensin kuulla kristinuskon Jumalasta tullakseen nimenomaan kristityksi ei ole mikään argumentti kristillisen jumalauskon totuudellisuutta vastaan. Jos Peltosen tarkoituksena oli näppärästi argumentoida, että Jumalaa ei ole, niin hänen kysymyksensä on sen asian kannalta täysin epäolennainen. Sama koskee kommenttia kysymystä syntymisestä toisen uskonnon vaikutuspiiriin. Ei tuommoisen todennäköisyyden myöntäminen vaadi suurta älyllistä ponnistusta keneltäkään. Vaimoni syntyi Iranissa ja oli muslimi, nimimerkki "kokemusta on". Mutta jälleen, koko kysymys on epäolennainen, jos tarkoitus on sanoa, että sen vuoksi kristillinen jumalausko on epätosi. Kyseinen todennäköisyyshän ei koske kristinuskon totuudellisuutta vaan ainoastaan sitä millä todennäköisyydellä ihmisestä tulee kristitty. Kaksi eri asiaa menee sekaisin Peltosella. Jos kristinusko on totta, silloin muslimit ovat väärässä. Tai päinvastoin. Peltosen ajatukseen sisältynee myös epäsuora vihje siitä, että kristilline usko Jumalaan on puhtaasti vain eräänlainen psykologinen juttu - siis uskomus, joka on syntynyt "aivopesun" seurauksena kun on elänyt kristinuskon vaikutuspiirissä. Sama ongelma kuin edellä. Entä sitten? Tämä ei ole jokin argumentti kristinuskoa vastaan. Sadat miljoonat ihmiset maailmassa ovat ateisteja, koska ovat syntyneet ateistisiin koteihin (ent. Neuvostoliitto ja itäblokin maat ja Kiina, menneiden yli 70 vuoden aikana). Ehkäpä ateismi on aivopesun tulosta? Ehkäpä he uskovat, ettei mitään Jumalaa ole koska ovat syntyneet ateistiseen maahan? Mitä nämä todennäköisyydet kertovat siitä onko ateismi maailmankatsomuksena tosi? Eivät mitään. Ateismi voi olla totta tai sitten ei. Jumala on olemassa tai sitten ei. Missä joku on syntynyt, missä tai mistä tai miten uskonsa on kysymyksinä pidettävä erillään.

Peltosen kysymys ei siis todista mitään kristinuskosta sen enempää kuin ateismistakaan.

Se siitä. Palaillaan.

Terveisin
Pasi Turunen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pasi Turunen

9.8.2006 00:34

Piti kirjoittaa: "Ehkä olen itsekin ennakkoluulojeni vanki kun en osaa muuta rivi-ateistilta o d o t t a a " - eikä "osoittaa".

Joillakin palstoilla voi jälkikäteen korjata tekstiään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Spanish J

9.8.2006 09:43

Todella off-topicina, mutta kysynpä nyt kun "paikalla" on parikin toimittajaa:
Vieläkö printtimediassa käytetään oikolukijoita?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sarietel

9.8.2006 13:17

Majakanvartija sanoi:
Entä jos se kristillinen Jumala sitten yhtäkkiä ilmestyiskin sinulle. Mitä sinä sanoisit hänelle, miten kohtelisit tai pystyisitkö edes uskomaan että hän on Jumala. Entä jos se Jumala ei ollenkaan vastaisi omia mielikuviasi.

Ja ihmetteletkö todella, miksi sinut poistettiin sielunhoitajan luota? Pitäisitkö sinä siitä, että sinun työpaikallesi tultaisiin vittuilemaan ja aukomaan päätä ja kertomaan että olet tehnyt aivan väärää työtä koko elämäsi, työsi perustuu valheelle ja aivopesuun ja työlläsi ei silloin ole mitään arvoa. Toisen työpaikkaa ja työtä voisi jollain tavalla kunnioittaa.

Hyvä majakanvartija,

Hienoa, että olet uskossa. Mielestäni kristinuskon suurimmista sanomista on lähimmäisenrakkaus. Toivottavasti olet kanssani samaa mieltä? Tällä lähimmäisenrakkaudella kristityt pyrkivät usein itseään korottamaan.
Uskoisin, että sielunhoitajan työssä tarvitaan suurta sydäntä ja kykyä soveltaa kristinuskon tärkeintä oppia, lähimmäisenrakkautta, myös muihin (ei vain olettaa että muut kohdistavat sitä itseen), erityisesti eriuskovaisiin tai "kadotettuihin", eikä tuomita.
Näetkö kommenttissasi mitään ristiriitaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anonyym

9.8.2006 13:20

Tässäpä täydellisesti aiheeseen sopiva kirja: Anthony de Mello; Havahtuminen. Suosittelen teille kaikille, myös Ari Peltoselle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

9.8.2006 15:50

Kyllä se kuulkaa taitaa olla niin,että Alajärven kunnanvaltuusto kielsi aikanaan keski-oluen myynnin kaupungin kaupoissa.Ajatelkaa nyt mikä hitti kalja olisi 10 000 asukkaan kaupungin ainoassa"kaljakaupassa",eiköhän aika moni kauppias olisi sitä kaupannut jos se olisi mahdollista.Tosin moni ei uskaltaisi kuulemma siltikään ostaa kaljaa kaupasta kun ihmiset kyyläisivät ja selän takana puhuttaisiin,näin sanoi Alajärvellä asunut kaverini.
Aivopesu on suhteellista,ei porukoita Pohjois-Koreassakaan kytketty mihinkään sänkyyn kiinni,vaan kun oli joka puolelta toitotettu hallituksen propagandaa niin porukka oli aivan hysteerisinä kun "Rakastettu Johtaja",vai mikä se nyt olikaan,kuoli.
Disainerille.En minä tuominnut uskovia,ellei sitten kommentti maailmankuvan olemisesta 1800-luvulta ole sellainen(mitä se minun mielestäni osallistujien kommenteista päätellen on).Itse itsestäänhän he saamasi käsityksen puheillaan saivat aikaan.Jos viittaat moralisoinnilla ja toisten tuomitsemisella minuun,niin sanottakoon vielä kerran:jahka uskovat lopettavat esim.homojen tuomitsemisen minäkin lopetan uskovien"tuomitsemisen"siitä,että he tuomitsevat homot.Eikä kriittisten kysymysten esittäminen tarkoita sitä,etteikö kunnioittaisi toisen vakaumusta.Etpä sinäkään tunnu pahemmin kunnioittavan minun vakaumustani(pätee myös Jepaan).
Pasi Turuselle.
(Hienoa,että joku uskaltaa kirjoittaa tänne omalla nimellään.Se lisää sanomisen painoarvoa kummasti.Vähän tuppaa asian painoarvo kärsivän kun ihmiset niin kiivaasti puolustavat omaa vakaumustaan,mutta eivät kehtaa tehdä sitä omalla nimellään.)
Missään nimessä minä en ole sitä mieltä,etteikö aivopesun tulos voisi olla totta.Sehän olisi aivan järjetöntä.Minulle on toitotettu että maa kiertää aurinkoa,eikä sen toitotus merkitse sitä etteikö asia voisi olla totta.Halusin vain ilmaista,että"aivopesu",siis ympäristö missä kasvaa vaikuttaa yleensä ihmiseen,halusi hän sitä tai ei.Miksi esim.muuten täällä uskovien lapset ovat jokseenkin järjestäin uskovia kotona asuessaan?Harvapa tyyppi on ryhtynyt esim.lestadiolaiseksi ellei suvussa esiinny moista,tai mene lessun kanssa naimisiin.
Aivopesu pätee tietty ateismiinkin.Minä sen sijaan aloin uskonnottomaksi ajateltuani omilla aivoillani asioita,sitä ennen olin ympäristön vaikutuksesta johtuen kristitty.
Körteille tiedoksi,että ensi kesän kokoontumisajoissa nähdään!Onko kellään tietoa hyvistä körtti-aiheisista kirjoista(puolesta ja vastaan)?
Ari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

körtti, ainakin entinen

9.8.2006 17:46

Paska sanoi: "Körteille tiedoksi,että ensi kesän kokoontumisajoissa nähdään!Onko kellään tietoa hyvistä körtti-aiheisista kirjoista(puolesta ja vastaan)?"

Kenties nähdäänkin, sillä olen koko ikäni Herättäjäjuhlilla käynyt (paitsi pari viime kertaa), sillä siellä näkee edelleen joitain tuttuja joita ei muualla ja näiden "körttifestarien" tunnelma on hyvä. En hengellisistä syistä, ne karisivat jo aiemmin.

Paskan lapsekasta ajattelua ja varsinkin tietämättömyyttä kuvaa hyvin tuo "puolesta ja vastaan". Ei maailma jakaudu ihan kokonaan tuollaisiksi dikotomioiksi. Körttiläisyys ei ole ollut ehkä viiteenkymmeneen-sataan vuoteen liike, josta tarvitsisi puhua "puolesta ja vastaan" - körtit kun ei yritä käännyttää ketään, ei julistaa uskoaan tai paremmuuttaan, ei tuomita muita. Se ei siinä mielessä ole "liike" tai "lahko" kuin jotkut muut. Se on ns. alatien kristillisyyttä, jossa pikemminkin korostetaan omaa surkeutta ja vaatimattomuutta (uskossa ja ehkä muutenkin elämässä), eikä pelastusvarmuudesta ole tietoakaan. Ainakaan armoa ei voi ostaa hyvillä teoilla, ja on jonkun muun kädessä, kuinka sitten lopulta käy, muttei siinä silti fatalismiin sorruta. Ihminen ei vain voi ennalta sitä tietää, kyse häntä on isommista asioista.

Körtit eivät jätä maailman pelastumista Jumalan harteille - ihmisillä on vapaa tahto ja sitä tulee myös käyttää, mieluiten tehdäkseen hyvää. Körtit eivät rakenna yhteiskunnasta Raamattuun perustuvaa teokratiaa, vaan pikemminkin ymmärtävät, että kirjan kertomukset ovat oman aikansa lapsia ja niitä voi tulkita aika monella tavalla. Nykykörteistä ei tietääkseni paljon löydy fundamentalistista raamatuntulkintaa. Toisaalta porukka on sen verran heterogeeninen, ettei omat käsitykseni varmaankaan tee kaikille sen edustajille oikeutta.

Kuriositeettina sanottakoon, että körtit ilmeisesti ainoana (tai yhtenä niistä) kristillisenä liikkeenä kieltäytyi lähtemästä mukaan siihen naurettavaan "yhteiskristilliseen" vetoomukseen, jossa yritettiin vastustaa nykyistä parisuhdelakia, onneksi heikoin tuloksin.

Körttiläisyyttä ja muita herätysliikkeitä on tutkittu pilvin pimein ihan yliopistoissa mm. kirkkohistorian oppialalla. Teoksia on vaikka muille jakaa, terve menoa kirjastoon. En valitettavasti voi antaa lukuvinkkejä, sillä olen ihan toiselta alalta.

Esimerkki vähän paskaa paremmasta journalismista aiheeseen liittyen löytyy Voimasta 6/2005: http://www.voima.fi/content/view/full/1271
Suosittelen.

Paskalla on ilmeisesti paska näppis kun ei siitä välimerkkien jälkeen löydy välilyöntiä. Isot kirjaimet sentään jo löytyivät. Mutta mitäs oikeinkirjoituksesta, eihän Paska muutenkaan tunnu kunnioittavan ketään eikä mitään, ainakaan lukijoitaan. Sellainen journalismi on nimittäin paskaa, jossa ei anneta jutun kohteelle mitään mahdollisuutta vaan jossa toitotetaan vain omaa, ennalta päätettyä näkökulmaa, joka sitten tulee esiin kaikkialta. Ei tosin muuta käsitystäni Citystä.

Nimimerkillä "ev.-lut. kirkon pappi" oli erinomaisia pointteja. Kansanhävitysmeininki lienee tosiaan sitä oikeassaolemista, ja Paska vetää mutkat suoriksi ja antaa jutussaan ymmärtää ikään kuin tämä jotenkin edustaisi "uskovien" tai "kirkon" linjaa yleisemminkin. Voi, kuule. Ennen Jeesus ratsasti aasilla, nyt toisinpäin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ntii

9.8.2006 17:46

Aivopesusta:

Mielestäni kouluissa uskonnonopetus tulisi vaihtaa jonkinlaiseen neuvontaopetukseen, missä oppilaalle neuvottaisiin missä ja miten voi tutustua erilaisiin uskontoihin ja elämänkatsomuksiin.
Oma uskominen ja uskonto ei muutenkaan saisi olla koulun, vanhempien tai minkään muun ulkopuolisen tahon päätettävissä. Lapsia ei tarvitsisi heidän syntyessään liittää mihinkään uskontoon, vaan he saisivat valita tai olla valitsematta omansa riittävän vanhoina ja asioihin perehtyneinä. On mielestäni väärin, että jos jonkun ajatusmaailmaa tukee enemmän esim. buddhalaisuus kuin kristinusko, ja hänet on vauvana pakkoliitetty kristilliseen kirkkoon.

Ääriryhmien muodostustakin saataisiin kuriin, kun jokainen vain uskoisi omaan asiaansa ilman painostusta ja propagandaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirmulisko

9.8.2006 19:42

Kun täällä näitä asioista tietäviä käy paljon,kyselisinkin että jos jumala loi maan ja taivaan ymv.niin mitkähän tämän Jumalan intressit sitten oikeastaan ovat?Ukko loi,mutta miksi siitä niinkin fiksu hemmo meni tekemään hirveän haloon?Jos joku tuollaisiin tekoihin kykenee,niin eiköhän sillä henkiaivo kapasiteetilla pysty tajuamaan että ei sellaista kannata hirveästi mainostaa. Monella menee pasmat niin sekaisin että ilmisodaksihan kaikki menee ja tulee raatoja ja silleen.Majakanvartija kirjoitteli tuossa taannoin todellisuuskysymyksistä että Jeesuksesta on kauheasti todisteita jossain hevonkuusessa,sou,mitä se asiaa auttaa yhtään mihinkään suuntaan vaikka ukko vartoisi hervannassa pysäkillä onnikkaa?Antaa ukon olla rauhassa!Mutta mitä se meistä haluaa?Niin että niistä intresseistä,onko se Jumala sitten niin huomion kipeä että tarvitsee jotain itsetunnon pönkitystä vai haluaako kenties itse vastata niin ei tarttis tapella ja kiistellä asioista enempää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Disaineri

9.8.2006 21:12

Ari, minä en ole tehnyt sinun vakaumuksiisi viittaavaa kökösti kirjoitettua halventavaa artikkelia. En siis ole uskomuksiasi tuominnut. Kritisoin vain huonoa artikkeliasi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Alppeli

9.8.2006 21:38

Terve.

Juu luin myös kyseisen artikkelin ja se herätti kyllä monenlaisia ajatuksia:)

Ari Peltonen kaipasi kommentteja kristittyjen Jumalan ilmestyksistä "pakanoille".

Jos jotakin kiinnostaa niin mm. Sangster Thelma on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan "Revitty huntu". Se kertoo arvostettuun pakistanilaiseen sukuun syntyneestä tytöstä Gulshanista, joka halvaantui pienenä liikuntakyvyttömäksi. Varakas isä yritti parhaiden länsimaiden lääkärien avustuksella saada tytärtään parannettua, mutta he eivät antaneet hänelle mitään parantumismahdollisuutta.

Hartaina muslimeina he kävivät pyhiinvaellusmatkalla Saudi-Arabiassa ja rukoilivat parannusta, mutta mitään ei tapahtunut.

Gulshan halusi löytää totuuden ja eräänä iltana hän kuuli äänen, joka kehoitti tutustumaan Jeesus nimiseen henkilöön, joka voi parantaa sairaita. Tyttö rupesikin etsimään tietoa Jeesuksesta ja yhtenä iltana hän koki hänen loppuelämänsä täysin muuttaneen ilmestyksen:

Koko huone tuli täyteen valoa ja hän näki Jeesuksen, joka kertoi mm. Isä meidän rukousesta (Gulshan kirjoitti sen tämän jälkeen heti ylös). Hän ei ollut muslimina koskaan kuullut aikaisemmin kyseistä rukousta, mutta rukous oli sanasta sanaan sama kuin Raamatussa. Gulshan (oli tuolloin 19v.) sai saman ilmestyksen aikaan liikuntakykynsä takaisin ja parani täysin.

Gulshan alkoi tutkia kokemuksen jälkeen Raamattua ja kääntyi kristityksi. Tämä ei ole helppoa Pakistanissa ja hän oli myös jonkin aikaa vankilassa kääntymisen vuoksi. Tänäkin päivänä hän on kristitty ja liikuntakykyinen. Tämä tapaus on dokumentoitu ja aiheesta on kirjoitettu tämä kirja, joten ei ole mitään keskustelupalstoilla mututuntumalla kuultu juttu;)

Toinen mielenkiintoinen kirja on SHEIKH, BILQUIS: Uskalsin kutsua Häntä Isäksi, joka kertoo myös muslimista, joka kääntyy kristityksi Jumalan ilmestysten ja kohtaamisen avulla.

Mukavaa kesän jatkoa kaikille ja hyvässä hengessä jatketaan keskustelua:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"Raamattuvyöhykeläinen"

9.8.2006 22:53

Peltonen siis oikein arvelee, että kaljanmyynti on "taidettu" kieltää, koska "eiköhän" muuten jotkut kauppiaat "olisi" sitä myyneet...

No, ei auta muuta kuin todeta, että itse ko. seudulta kotoisin olevana kuulen ensimmäistä kertaa tästä yleisestä kiellosta, jonka luulisi kyllä herättäneen aikoinaan suurempaakin kohua edes paikallislehdissä.

Meidän talouteen on ainakin ostettu useita kertoja olutta alajärveläisestä ei-uskovaisten omistamasta kaupasta jo monen monta vuotta sitten, kun vielä asuin seudulla. Tietenkin kauppa valittiin silloin etukäteen ostosten laatu mielessä. Perheenjäseneni ovat sitten varmaan harvinaisen paksunahkaista sakkia, kun eivät ole havainneet olleensa kassajonossa "kyräilyn" kohteena.

Lähempi todiste alajärveläiskauppojen valikoimista on muuten yksi valtakunnallisiin uutisiinkin päätynyt tapaus useampi vuosi sitten, jossa joku paikallinen poikajengi ampui kyläkauppansa yhteydessä asuneen naisen kaljakorin edestä. Pojat eivät tosiaankaan protestoineet kaljan pitämistä myyntivalikoimissa vaan sitä, ettei sitä saanut kaupasta keskellä yötä ja ilmaiseksi.

Eikö Peltonen voisi nyt vihdoinkin harjoittaa vähän yhtä toimittajantyön tärkeää osaa ja tarkistaa ihan oikeista lähteistä, ovatko hänen jo ilmestyneen juttunsa tiedot faktoja vai pelkkää huhupuhetta?

Voin omalta osaltani helpottaa tarkistusvaivaa vakuuttamalla, että ainakin jutun alun pesukonejuttu on täyttä urbaanilegendaa. Mutta tietenkin toimittajana Peltonen varmaan haluaa osoittaa ammattitaitonsa tarkistamalla tämänkin asian mahdollisimman luotettavasta lähteestä.

Ehdotan lähteeksi kaverin sijasta esim.lestadiolaisten paikallista rauhanyhdistystä. Se löytynee numerotiedustelusta, kuten myös mahdollisesta vanhasta kaljanmyyntikiellosta jotain tietävä Alajärven kaupunki (kunnanvirasto tms.).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

credo quia absurdum est

9.8.2006 22:58

Kiitos, körtti, viittauksesta Voima-lehden juttuun. Juttu oli hyvä, juuri sellaista hyvää journalismia jonka takia Voimaa tuolloin tällöin luen vaikken lehden maailmankuvaa (?) aivan täysin allekirjoitakaan.

Pasi Turuselle myös kiitokset jutustasi - erityisesti käsitteen "aivopesu" tarkentamisesta. Juuri samaa yritin itsekin kysyä - mitkä kaikki asiat ovat aivopesua? Ei sillä, mistä asian on kuullut tai oppinut ole mitään tekemistä asian totuuden kanssa. Ja loppujen lopuksi hyvin harva asia on suoraan pääteltävissä saati sitten todistettavissa. Ei se, että kukaan ei ole kuullutkaan jaksollisesta järjestelmästä ennen kuin se opetetaan koulussa tee siitä vielä aivopesun tuotetta.

En ole eri mieltä siitä, etteikö kriittisellä ajattelulla löydettäisi uskonnosta kuin uskonnosta runsaasti kritisoitavaa. Mutta aivan samalla tavalla mm. evoluutioteorian vastustajat vaahtoavat, että aloitettuaan "kriittisen ajattelun" he havaitsivat "teoriassa järkyttäviä aukkoja" ja tätä nykyä ovat teoriaa kohtaan "vähintäänkin skeptisiä". Ovatko siis evoluutioteorian kouluopetukseen tyytyneet aivopesun kohteita ja "älykkään" (?) suunnittelun, luomisen tms. kannattajat täysijärkisempiä?

Pascal toteaa Mietteissään, että maailmassa on tarpeeksi valoa niille, jotka haluavat uskoa, ja tarpeeksi pimeyttä niille, joilla on päinvastainen halu. En tiedä, onko usko tahdon kysymys, mutta aika monen epäusko selvästi on!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

10.8.2006 12:55

Körtille tiedoksi,että pyysin infoa puolesta ja vastaan syystä,että"puolueetonta"tietoa minulla jo on.
Ja kyllä minä annoin kohteelle mahdollisuuden oman näkymyksensä esittämiseen.Ongelma oli se,ettei uskikset läheskään aina suostuneet vastaamaan kun esitin heidän mielestään hankalan kysymyksen.
Mirmuliskolle:
Nokia-Missio lähestyi kirjeellä,joka liittyy aiheeseen.En muista nyt tarkkaa sanamuotoa,joten jatkan siitä huomenna.
Alppelille:
Mielenkiintoinen juttu.Ihmiset kokevat järjettömän(sic!)määrän henkisiä"herätyksiä"ja olisi ihme jos joku niitä ei muistuttaisi kristillistä uskoontuloa.Mutta vaikka kyse olisikin"oikeasta"uskoontulosta,niin vähän tuppaa ihmetyttämään miksi vastaavia on(ehkä) promillen miljoonasosa verrattuna tapauksiin missä uskoontullut olisi kuullut aikaisemmin Jumalasta.Luulisi,että Jumala ilmestyisi täysin tasapuolisesti hänestä kuulleille ja kuulemattomille.Ja kuinka suuri(eli pieni)on muslimien(kristilliseen)uskoontulo verrattuna kristillisessä ympäristössä eläviin?Eli eiköhän ulkoa tullut propaganda vaikuta asiaan.Ja jostain kummasta syystä uskoontulleista valtava prosentti on henkisesti epätasapainossa uskoontullessaan(vrt.alkoholistit ja narkkarit).
Ari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ari Peltonen

10.8.2006 15:07

Raamattuvyöhykeläiselle.
Soitin Alajärvelle kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajalle.Hän sanoi,että Alajärvi salli toiseksi viimeisenä kaupunkina Suomessa keskioluen myynnin kaupassa.
Olisi hyvä jos ottaisit asioista selvää ennen kuin alat laukomaan"faktoja"totuutena...
HÄHÄÄ!!!!!
Taustatoimittajasi:
Ari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elsewhere

10.8.2006 15:43

"Soitin Alajärvelle kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajalle.Hän sanoi,että Alajärvi salli toiseksi viimeisenä kaupunkina Suomessa keskioluen myynnin kaupassa."

Mutta Ari "Paska" Peltonen, eihän tuosta ollut kyse ollenkaan. Ja ilkutkin vielä lapsellisesti.

Agnostikkona minusta tuntuu, että fundamentalistiuskovaiset ja ateistit ovat lähes samaa porukkaa. Ateistit vaan kuvottavat hitusen enemmän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tervetuloa Alajärvelle!

10.8.2006 15:46

Kaikki on just niinku tossa artikkelissa kerrotaan.

Mortti ja Vertti kannattaa käydä kattoon livenä.

Pitemmäksi ajaksi aikova; kyllä täältä sitä oluttakin saa!

Viikonloppuisin kannattaa yöaikaan välttää grillijonoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"Raamattuvyöhykeläinen"

10.8.2006 17:11

Juu, kiitos vain taustatoimittaja Peltoselle, joka ystävällisesti tarkisteli suoraan faktoina laukomiansa asioita näin jälkikäteen. Mutta kyse siis oli ilmeisesti samasta murrosvaiheesta, jossa muutkin Suomen kunnat olivat keskioluen myynnin suhteen vuonna käpy...

Peltonen ei sitten kuitenkaan pirautellut enää rauhanyhdistykseen vaan uskoo muutenkin, että se pyykkikonejuttu tosiaan on täyttä puppua? ;-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pasi Turunen

10.8.2006 19:37

Credolle kiitokset kiitoksista.

Koko käsitteen ”aivopesu” käyttö on tässä keskustelussa ongelmallinen. Peltonen myöhemmin määrittelee käyttämänsä käsitteen lähinnä vain ympäristön vaikutukseksi (”…’aivopesu’, siis ympäristö missä kasvaa vaikuttaa yleensä ihmiseen…”). Mutta uskontotieteen puolella puhuttaisiin pikemminkin ”sosialisaatiosta”, kun halutaan korosta ympäristön muokkaavaa vaikutusta. Esimerkiksi juuri kasvamista kristillisessä kodissa tai kulttuuriympäristössä. Sitä paitsi kun ”aivopesu” –termi aikanaan Korean sodan myötä 50-luvulla tuli tutuksi kommunistien (jotka by the way olivat ateisteja) yritettyä taivutella amerikkalaiset sotavangit kommunisteiksi, huomattiin, että eristämisestä, unen riistämisestä, kidutuksista, nälästä, janosta ja iskulauseiden jankuttamisesta seurannut ”aivojen pesu” oli erittäin hedelmätöntä puuhaa, jonka tulokset usein jäivät lyhytaikaisiksi. Kun vangit pääsivät normaaliin elämänympäristöönsä myös heidän ajattelutapansa palautui ennalleen. Lukemattomille uskoontulleille muutos on sen sijaan ollut elämänmittainen. Sosiaalitieteissä koko aivopesuajatusta pidetään tätä nykyä, jos ei nyt aivan huuhaana, niin kuitenkin olevan vailla todellista tieteellistä näyttöä (esim. Virginian yliopisto: Jeffrey K. Hadden: The Brainwashing Controversy: http://religiousmovements.lib.virginia.edu/cultsect/brainwashing.htm) . Ja väintäänkin täysin riittämättömänä teoriana selittämään miksi ihmiset “hurahtavat” mitä erilaisimpiin lahkoliikkeisiin.

”Aivopesu” sanaan sisältyy varsin negatiivinen lataus, ja ajatus siitä, että ihmiset on vastoin tahtoaan taivuteltu, jopa fyysistä pakkoa käyttämällä, uskomaan jotain mitä he eivät muutoin täysissä sielun ja ruumiin voimissa uskoisi. Siksi sanan käyttö Peltosella sisältää myös peitetyn kritiikin kristillisen jumalauskon järjenvastaisuudesta. Niin arvelisin. Hän kirjoittaa mm. ”Ihmiset kokevat järjettömän(sic!)määrän henkisiä"herätyksiä"”. Vaikka kristillisen uskon omaksuminen harvan kohdalla tapahtuu puhtaan viileän rationaalisen prosessin kautta, olen silti erimieltä tästä Peltosen ”aivopesu” –termiin sisältyvästä piilo-oletuksesta kristillisen uskon epärationaalisuudesta, järjenvastaisuudesta, sellaisenaan. Mutta siitä ehkä myöhemmin.

Toisaalla Peltosta ”tuppaa ihmetyttämään miksi vastaavia [kääntymyksiä kuulematta Jumalasta etukäteen] on(ehkä) promillen miljoonasosa verrattuna tapauksiin missä uskoontullut olisi kuullut aikaisemmin Jumalasta. Luulisi, että Jumala ilmestyisi täysin tasapuolisesti hänestä kuulleille ja kuulemattomille.” Meitä voi tietysti ihmtyttää miksi Jumala meistä tuntuu toimivan toisin kuin meistä tuntuisi tehokkaalta tai reilulta, mutta se ei silti ole kovin vaikuttava kritiikki (kristillistä) jumalauskoa kohtaan. Kysellä ja ihmetellä toki aina saa. Jumalalla – jos Sellainen on olemassa – voi olla omat syynsä toimia niin kuin toimii, vaikka me emme niitä syitä tietäisi. Ja toisaalta, Jumalalla saattaa suorien ilmestysten asemesta olla toisenlainen ratkaisu siihen, miten ihmiset, jotka eivät ole kuulleet saavat tiedon hänestä.

Peltonen kirjoittaa myös: ”Ja kuinka suuri(eli pieni)on muslimien(kristilliseen)uskoontulo verrattuna kristillisessä ympäristössä eläviin? Eli eiköhän ulkoa tullut propaganda vaikuta asiaan.” Kuten aiemmin kirjoitin: Entä sitten? Mikä tästä tekee relevantin? Jos kristinusko on totta ja ihmisten kääntyminen kristinuskoon helpottuu sosialisaation myötä, eikö ole pikemminkin hyvä asia silloin asua kristillisessä ympäristössä, jossa – päinvastoin kuin monissa muslimimaissa – on vapaus kuulla ja kääntyä? Se, että evankeliumi pitää ensin julistaa ja kuulla, ei tarkoita, etteikö evankeliumi voisi olla totta. Jos evankeliumi on totta, eivätkä ihmiset ole evankeliumia kuulleet, eikö ole hyvä asia, että he saavat ”ulkoa tullutta” apua? Ratkaisevaa on se onko evankeliumi ja kristillinen jumalausko totta. Ei se mistä tai kenen kautta – muilta kuultuna, vaiko suoran ilmestyksen kautta - tieto siitä saavuttaa ihmisen, vai saako ihminen itse kenties asian selville. Ei liioin ole olennaista se, että asia ylipäätään pitää ensin kuulla, ennen kuin voi kääntyä kristityksi. Eikä sekään löytyykö vähän tai paljon, tai ainoatakaan, joka olisi kääntynyt kristityksi kuulematta siitä ensin jostain. Se, että ihmiset eivät käänny kristityiksi ensin kuulematta evankeliumia – vaikkapa suoran jumalalta tuleen ilmestyksen seurauksena - on pikemminkin merkki kristillisen lähetystyön tarpeellisuudesta, joka itsessään voi olla juuri Jumalan säätämä tapa – mikäli kristillistä teologiaa on uskominen – välittää pelastavaa tietoa Jumalasta niille, jotka eivät ole kuulleet hänestä.

Lopuksi: ”Ja jostain kummasta syystä uskoontulleista valtava prosentti on henkisesti epätasapainossa uskoontullessaan(vrt.alkoholistit ja narkkarit).” – yrmf… Ja uskoon tulon jälkeen merkittävä prosentti alkoholisteista ja narkkareista on henkisesti tasapainossa. M.O.T.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

majakanvarija

10.8.2006 22:18

Mirmulisko kirjoitti:"Majakanvartija kirjoitteli tuossa taannoin todellisuuskysymyksistä että Jeesuksesta on kauheasti todisteita jossain hevonkuusessa,sou,mitä se asiaa auttaa yhtään mihinkään suuntaan vaikka ukko vartoisi hervannassa pysäkillä onnikkaa"

Niinhän minä kirjoitinkin. Fakta on että sellainen mies on joskus ollut olemassa, ja saat itse päättää, oliko hän edelläkirjoittamiani asioita, vai ainoastaan rakennusmies, joka rupesi liikaa ryttyilemään juutalaiselle papistolle.

Sarietel: lähimmäisenrakkaus on tärkeimpiä pointteja Kristinuskossa. Mutta olen myös jutellut monien sielunhoitoa harjoittaneiden ihmisten kanssa ja kuullut tilanteista joihin he ovat joutuneet ja oppinut arvostamaan heidän toimiaan. Nämä ihmiset joutuvat työssään kohtaamaan niin kipeitä asioita, kuolemaa ja ja ihmistä kaikkein särkyneimmillään. Ne ovat niitä elämän varjopuolia ja tilanteita, joissa suurella osalla Cityn tyypillisestä lukijakunnastakin menisi sormi suuhun. Itsekin olen joitain sielunhoidollisia keskusteluja käynyt ja todennut sen, että aina ei voi auttaa. Ja se avuttomuuden tunne on todella kuristava. Siksi haluaisin myös että sielunhoitajien ammattitaitoa arvostettaisiin ja heidän ammattiylpeyttään kunnioitettaisiin.

Kaikesta huolimatta sielunhoitajat ovat vain ihmisiä. Peltonen ja ev.lut.kirkon pappi lataavat kyllä melkoset odotukset ihmiselle, jos hän kuvittelee että yksi ihminen voi kääntää toisen ihmisen maailmankuvan, jonka kanssa hän on elänyt monia vuosia muutaman minuutin keskustelun kautta. Kyllä siihen tarvitaan ihmisen halukkuutta muuttua. Ja koska Peltosella ei (toivottavasti) tilanteessa ollut suurempaa ahdistuneisuutta, kokisin loukkaavaksi tilanteen, jossa työpaikalleni tullaan ainoastaan vittuilemaan ja vetämään sanomisistani epäolennaisia johtopäätelmiä.

Eli lyhyesti: sielunhoitajat ovat alansa ammattilaisia ja heilläkin on oma ammatiylpeytensä. Siksi sielunhoitajan ei tarvitse sietää työpaikallaan mitä tahansa, vaan ihminen voi käydä keskusteluja Jumalan olemassaolosta/olemassaolemattomuudesta muualla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

höpönassukka

10.8.2006 23:56

Varmaan aika moni tietää sen mitä aivopesulla virallisesti tarkoitetaan.On näköjään olemassa niitäkin pilkunnussijoita jonka täytyy kirjoittaa itsellensä essee aiheesta.Jos lasta kasvatetaan ympäristössä jossa häntä pelotellaan saatanoilla sekä uhataan ikuisessa helvetintulessa kärventymisellä tehdessään väärin,kyllä menisin sanomaan sitä aivopesuksi.Minä en prosenttimääriä tiedä,mutta olen nähnyt kyllä näitä hurskaan kasvatuksen tuotteita sitten aikuisena.Ei ole kaunista katsottavaa.Esimerkiksi räikeimmät tapaukset ovat lataamossa,parikymppisiä säälittäviä ihmisiä jotka on jo lapsena todellakin on kasvatettu täysin harhaisiksi.Joidenkin persoonallisuus kestää sellaisen lapsena aloitetun AIVOPESUN, muttei kaikkien.Nämä jotka tällaisesta kasvatuksesta terveenä ovat selvinneet,kuuluvatkin sitten lähinnä niihin kaikkien uskontojen vastustajiin.Uskontojen uhrit niminen tukiryhmä taitaa olla olemassa myös.

Alkoholisteille ja narkkareille uskomuksista on apua.Ryyppyputkien jälkeen moni on tosi uskossa.Itsestäkin joskus oikein pahassa kankkusessa tuntuu että joku rukous voisi ehkä auttaa..monesti silloin olenkin perseeni kohti mekkaa nostanut..eikun toisinpäin..aivan sama,aika pahasti tuli nyt sanottua.

Kesällä kävin jossain pikku paikkakunnalla lomareissulla ja paikallisessa kaupassa.Siellä vastaan käveli kasa pikkunassikoita jakelemassa Jeesuslappusiaan.Noin kymmenen vee tyttö kyseli uskonko Jumalaan ja sanoin ettei nyt ole oikein aikaa tässä keskustella ja jatkoin matkaani.Koko kaupassa olo ajan tyttö huuteli perässäni että olen menossa suoraan helvetin tuleen.Kun pääsin kaupasta ulos huuto jatkui edelleen..vanhemmatkin olivat pihassa jakamassa lappuja täydessä psykoosissa.Voi lapsi parkoja,voi vaan kuvitella sen inhimillisen kärsimyksen määrää.

Se pesukone juttu pitää muuten paikkansa,siis se että alkkareita ei saa katsella sen lasin läpi.Jipii päältätäytettävät!Kyllä jollain täytyy olla mielikuvitusta että saa pornoa repäistyä tuollasestakin!Näitten lessujen kohdalla siis.

Ei kyllä olis kiva olla näitten uskovaisten lapsi jossa tytöt kasvatetaan lapsenteko koneiksi.Sellaisen jutun olen kuullut että lessumiehet vaihtavat muijaa kun nainen ei enää voi saada lapsia.Onkohan tosi?

Minkä takia muuten uskovaiset ovat aina tappamassa joka paikassa toisiaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi