Ikinä en muuta Helsinkiin

City-lehti on kertonut urbaanin elämän ilmiöistä 25 vuotta myös Helsingin ulkopuolella. Poimimme parhaat palat arkistojen kätköistä.

Tamperelaista Hoa Xuan -karaokebaaria pyörittää Jutranin perhe.
Tamperelaista Hoa Xuan -karaokebaaria pyörittää Jutranin perhe.

Best of Turku

City Turku, 09/1988

Syyskuussa 1988 City esitteli turkulaisia headhuntereita. "Nykyään ketään ei kiinnosta, millainen kroppa ihmisellä on, mikäli hänellä ei ole päätä", kertoi Oy Compass Human Resources Ab:n toimitusjohtaja Kurt Taxell. Jutun mukaan headhuntereille oli tuolloin tilausta, sillä isot suomalaiset yritykset kansainvälistyivät ja Suomeen tuli jatkuvasti uusia yrityksiä ulkomailta.

City Turku, 11/1989

"Turkulaiset eivät nouse sohvastaan muuta kuin käydäkseen paskalla", arvioi Turun ylioppilasteatterin ohjaaja Esa Anttila Cityssä marraskuussa 1989.

Arto Mellerin Siriuksen vieraat -teokseen perustuvan juhlaproduktion arveltiin kuitenkin nostavan sohvapotaatit asemistaan. Näytelmä sisälsi "bilsanmaikkakiimaa, punkkariuhoa, kolmasti kielletyn ompelijattaren kaihoa ja jymäytetyn juoppolallin kapinaa".

Kiinnostavalta kuulosti myös Turun kaupunginteatterin näytelmä Rouva Fortuna: "On huhtikuu 1948, ja popula kaduilla poikkeuksellisen skitsoa."

City Turku, 12/1992

Lamavuoden 1992 joulukuussa lehdessä esiteltiin vuoden parhaat näytelmät, kuvat ja musiikit. "Rahapula on koetellut kulttuurinkin kenttää, mutta siitä huolimatta kaupungissa on nähty ja koettu paljon mielenkiintoista. - - On aika erotella – täysin subjektiivisesti – jyvät akanoista ja hyvät pakanoista", ingressissä luvattiin. Parhaiden joukkoon lukeutuivat esimerkiksi sarjakuvatapahtuma Pehmeä Pyramidi ja Placido Domingon konsertti Typhoonissa.

Katriina ja Aku sokkotreffeillä.
Katriina ja Aku sokkotreffeillä.

City Turku, 06/1999

Anna Perho haastatteli kesällä 1999 kolmea sokkotreffiparia. "Se oli hubaa ensisilmäyksellä", kuvaili Katriina tapaamistaan Akun kanssa. Hän olisi suositellut Akulle julkkispartneriksi Saija Palinia, Aku Katriinalle Kauniiden ja rohkeiden Ronn Mossia.

"Pari kielsi harjoittaneensa lähempää kanssakäymistä hotellissa, mutta toimitus suhtautuu asiaan varauksellisesti", jutussa mainitaan.

Epäselvyyttä oli myös Riikan ja Mikan yhteisen illan tapahtumista. Mikan mukaan he suutelivat, Riikan mukaan eivät.

Kolmas pari Minna ja Rami sai karun tuomion: "Toimituksen puolueeton ensivaikutelma tästä parista oli, että ’noi ei sovi yhteen’." Rami harmitteli jälkikäteen, että Minna oli aika "viinaanmenevä" ja siksi loppuillasta melko kännissä.

Cityn kesänumero 2004

Kirjailija Riku Korhonen kehui vuoden 2004 kesänumerossa Ispoisten uimarantaa. "Ispoisissa sukellettiin aina rinta rottingilla ja tuijotettiin yläasteikäisiä bikinityttöjä salaa. Ajoittaisista hanhenpaskavuorista miinusta." Parhaaksi pussikaljapaikaksi Korhonen nimesi Sibelius-museon takapihan: "Täällä on tullut istuskeltua monia hienoja kesäiltoja. Valitettavasti museossa ei taideta oikein tykätä pussikaljasta. Kaupunki kuuluu kaupunkilaisille."

City Turku ja Helsinki, 06/2012

City kertoi maaliskuussa 2012 Turun kebab-kohusta. Evira oli julkaissut tammikuussa listan ravintoloista, jotka ovat ehkä myyneet turkulaisen Lihaliike Agalin saastunutta lihaa. Moni kebab-yrittäjä menetti työnsä. Lihaliikkeen omistajaa Serggio Agalia ja hänen lähipiiriään epäiltiin törkeästä veropetoksesta ja ihmiskaupasta. Toimittaja sai Agalin tiskin takana seisovalta työntekijältä tylyn vastaanoton:

"Omistaja on hyvä mies, väitteet ihmiskaupasta ovat paskavalehtelua."

Kebab-grillin omistaja Waisi Hamid oli joutunut mustalle listalle, vaikka ei ollut koskaan myynyt Agalin lihaa. Hamid näytti toimittajalle mustavalkotulostimella printattua paperia, jota hän oli jakanut ympäri Turkua todisteena myymänsä lihan laadusta. "Menetettyä mainetta ei kuitenkaan voi enää korjata. Pari päivää haastattelun jälkeen hän sulki ravintolansa ovet lopullisesti, myi omaisuutensa ja muutti perheineen pois Suomesta."


Best of Tampere

City Tampere, 12/1988

Joulukuussa 1988 City esitteli kuusi tamperelaista ruokataiteilijaa. Ravintoloitsija Henrik Kråkström kritisoi täkäläistä ruokakulttuuria: "Meiltä suomalaisilta puuttuu ylpeys lopputuloksesta. Ajatellaan vaikka keskieurooppalaista vihanneskauppiasta – hän seisoo torilla porkkanoidensa äärellä äärettömän ylpeänä komeista vihanneksistaan. Niistä hänet seudulla tunnetaan. Tämän tunteen rinnalla työstä saatu raha ei paina mitään."

Ravintoloitsija Hannu Wiss taas ennusti italialaisen herkun inflaatiota:

"Sitä jaksan ihmetellä, että kuinka kauan meillä jaksetaan syödä noita lettuja eli pizzoja. Amerikassahan tämä suuntaus on jo laskuun päin, mutta meillä tullaan vasta perässä. Euroopastakin olemme noin viisi vuotta jäljessä." Jutussa esiteltiin myös Tampereen ensimmäinen täysin savuton ruokapaikka, ravintola Artisokka.

City Tampere, 07/1997

Heinäkuussa 1997 Cityssä haastateltiin uusmedia-alan pioneeria Alex "dj Alex" Niemistä, joka pyöritti tuolloin internet-konsulttiyritystä The Works of Finlandia sekä juonsi kahta tanssimusiikkiin keskittyvää Dance Mob -ohjelmaa Radiomafiassa ja Verkossa-ohjelmaa MTV3:lla. Nieminen aloitti uransa tamperelaisessa Radio 967:ssä. Sittemmin hän on toiminut muun muassa Hasan & Partner’sin toimitusjohtajana. "Mä en ole mikään empaattinen pehmojohtaja. Kaikki liittyy mun henkilökohtaiseen perfektionismiin: mä oon tässä bisneksessä koko persoonallani mukana ja kehitän tätä firmaa samalla pieteetillä", Nieminen kertoi. Hän kehui haastattelussa Tamperetta: "Mä olen asunut täällä puolet elämästäni, ja aika tamperelaiseksi mä itseni koen. Tuskin mä täällä kuitenkaan koko elämääni tuun viettämään. Mutta ikinä mä en muuta Helsinkiin." Nykyisin Nieminen on digitaalisen mainostoimiston N2 Helsinki Oy:n toimitusjohtaja.

Movetron-Päivi.
Movetron-Päivi.

City Tampere, 08/2000

Elokuussa 2000 europopbändi Movetronin laulajalta Päivi Lepistöltä kysyttiin, miksei bändin viimeisin albumi ollut menestynyt. "Single-valinnat tehtiin levy-yhtiön toimesta, ja ne olivat mielestäni vääriä. Viime vuonna miksatut kappaleet olisivat muutenkin kaivanneet saneerausta uudelle vuosituhannelle. Niinpä levy vain katosi julkaisun jälkeen jonnekin", Lepistö perusteli.

Lisäksi bändin uusimmalla Voodoomies-sinkulla räpännyt Chris Sanders 3rd Nationista kiersi samaan aikaan Daruden kanssa maailmaa eikä siksi päässyt mukaan keikoille. "Pitäisi varmaan olla harmistunut, mutta en osaa olla. Jos tämä jäi tähän, niin hyvä niinkin. - - Aloitan syksyllä restonomiksi opiskelun ammattikorkeassa." Movetron julkaisi kuitenkin uuden singlen vuonna 2011, ja lisää musiikkia on tiedossa vuoden 2012 aikana.

City Tampere, 04/2004

Huhtikuussa 2004 lehdessä esiteltiin Gay Tampere, "keskieurooppalaista klubimenoa" tarjoava yhdistys. "Me emme ole auttamisjärjestö niin kuin Seta. Me emme halua julistaa mitään vaan järjestää tekemistä niille, jotka haluavat pitää hauskaa", kertoi yhdistyksen perustaja dj Catarina. Tamperelaisilla homoilla oli hänen mukaansa yhä haasteita. "Suurimmat ongelmat taitavat olla portsareilla ja nuorilla gangstarap-pojilla, jotka käyvät ravintolan ovella huutelemassa ’hyi homoja’ ja juoksevat pois. Eräässä paikassa sanottiin, että voitte järjestää bileet, jos järjestäjää ei mainita." Catarina kertoi myös, ettei hän erota toista homoa ulkonäön perusteella, mutta: "Junttiheterosta ei erehdy koskaan."

City Tampere, 01/2009

Tamperelaisen Hauli Brosin laulaja Juri Lindeman otti vuonna 2009 kantaa Pispalan itsenäistymiseen. "Olisihan itsenäisyys hienoa mutta tuskin mahdollista." Lindeman oli kunnostautunut paitsi etsimällä sponsoreita Pispalan maamerkin Haulitornin valaisemiseksi talvella, myös Jallu-lehden 50-vuotisjuhlalevyn tuottajana. "Jalluhan on herrasmiesten julkaisu! - - Täytyyhän lauluntekijän osata muutama pornoralli tehdä." Samalla aukeamalla opastettiin taantuman hengessä tyylikkääseen köyhäilyyn Tampereella. Suosituslistalle päätyivät muun muassa kierrätyskeskus Hepokatti sekä Viiden tähden elokuvadivari, joka tarjosi dvd-alennuksiin oikeuttavia leimoja.

City Tampere, 08/2012

Huhtikuussa 2012 Cityssä julkaistiin reportaasi karaokeravintola Hoa Xuanista. "Hoa Xuan on vähän kuin sulatusuuni. Tänne tulee kaikenlaista väkeä pubiruususta hipsteriin. Parasta on, että paikka on vahingossa trendikäs, eikä se yritä olla mitään muuta kuin on", kommentoi opiskelija Vesa Koskinen. Syksyn 2011 aikana suosioon noussut baari oli saanut paljon nuoria asiakkaita puskaradion avulla. "Tuskin asiakkaat tänne tulisivat, jos eivät tykkäisi ulkomaalaisista. Lähinnä he vain kehuvat hyvää suomen kielen taitoani", kertoi vietnamilaisen perheyrityksen baarimikko Mii Jutran.


Best of Oulu

City Oulu, 02/1989

Marraskuun lehdessä vuonna 1989 kerrottiin paikallisradion erotiikka-aiheisesta ohjelmasta Saikko nää, joka oli lopetettu saman vuoden toukokuussa. Jutussa haastateltiin ohjelman toimittajaa Tapani Niemeä. "Ohjelman aikaansaaman kohun ja kaupungilla liikkuneiden mellevien juorujen perusteella Niemen voisi olettaa olevan todella irstaan näköinen paskiainen. Mitä vielä. - - Ei seksinnälkäistä katsetta silmissä, ei vastenmielistä märkää alahuulta."

Niemi kertoi väsyneensä ohjelman tekemiseen: "Ei kukaan täyspäinen jaksa puhua pillusta joka sunnuntai." Hän koki leimautuneensa ohjelman takia. "Ihmiset tuntee mut haitaksi asti. Selkääntaputtelijoita ja kaljantarjoajia riittää. Mikäs siinä, jos on aikaa, mutta kun samalla sitten oletetaan, että mä kuuntelen kaks tuntia niiden elämäntarinaa." Haastattelun aikaan Niemi suunnitteli erotiikan kulttuurihistoriasta kertovaa radio-ohjelmasarjaa. "Meillä on jo tiedossa parikymmentä naista, jotka aikovat paljastaa irstailunsa etelänmatkojen aikana."

City Oulu, 03/1989

Joulukuun Cityssä 1989 kerrottiin Arja Pullisesta, joka oli kirjeenvaihdossa Rolling Stonesin basistin Bill Wymanin kanssa. Wyman oli kuulemma ollut hieman loukkaantunut, kun Arja ei ollut käynyt hänen luonaan kylässä Lontoon-visiitillään. "Ei se mikään moite ollut, kuten Ilta-Sanomissa väitettiin, pikemminkin kutsu", Arja kommentoi. Kirjeissään Arja ja Billy käsittelivät kuulemma ihan arkisia asioita.

City Oulu, 01/1993 ja 03/1993

Tammikuussa 1993 Oulun City kertoi, että murtomaahiihto elää renessanssia. "Ei enää junttilaji", myhäili urheiluvälinekauppias Ilmo Ojakumpu. Hän näki lamassa ja kireissä ajoissa hyvääkin: "Todellisuus on tuonut hiihtokeskusten hinnat oikealle tasolle." Jutussa kerrottiin myös asianmukaisesta varustautumisesta. "Mukavan hiihtohenkinen afterski-asu lisää nautittavuutta ja nauttimista." Saman vuoden maaliskuussa haastateltiin silloin vielä melko tuntematonta koomikkoa. "Jope Ruonansuu – Lapin lahja maailmalle", otsikko julisti.

City Oulu, 03/1997

Ex-nisti Aksel.
Ex-nisti Aksel.

Maaliskuussa 1997 City haastatteli 13 vuotta Oulussa asunutta Aksel Pierardia, joka oli käyttänyt kaikkea alkoholista liimaan ja bensasta amfetamiiniin. Tilillä oli myös muutama linnakeikka, diilausta sekä pohjoismaisen huumeliigan suunnittelua. Pierard alkoi impata 16-vuotiaana. Myöhemmin kuvioihin tulivat hasis ja hormonit. 20-vuotiaana hän sai tyttären ja rauhoittui hetkeksi. Se ei kestänyt kauan.

"Bailauksesta ja hauskanpidosta alkoi tulla mulle elämäntapa. Tietty sain töistä sitten lopputilinki, mutta se ei tosiaankaan mua liikauttanu, olin vain tyytyväinen siitä. Tein tietoisesti rikoksia ja hankin rahaa huumeita myymällä." Vuonna 1994 hän oli tullut uskoon ja liittynyt Helluntaiseurakuntaan. Vaikka Pierard oli kuivilla, hänellä oli edelleen hyvä käsitys Oulun huumeskenestä. "Oulusta löytyy kaikkea: amfetamiini on nyt ykköskama, mutta myös trippi ja extasy käyvät kaupaksi." Linnakeikoistaan hän oli oppinut yhden asian: "Vankilassa on ainakin hyvä olla huumemyyjänä, sillä silloin löytyy herkästi ystäviä."

City Oulu, 05/2003

Toimitukseen oli tulvinut maaliskuussa 2003 kymmeniä sokkotreffihakemuksia. Voittajiksi valikoituivat Piia ja Markus sekä Heli ja Jukka. Heidän treffeistään kerrottiin toukokuun lehdessä. Piia ja Markus antoivat molemmat deittikumppaninsa ulkonäöstä kouluarvosanan yhdeksän. Illan edetessä Piia arveli, että he viettäisivät yhteisen yön hotellissa. Markus oli varautuneempi: hän halusi katsoa, mitä ilta tuo tullessaan.

Heli ei osannut arvioida, päätyisivätkö he Jukan kanssa samaan hotellihuoneeseen, mutta Jukka oli sitä mieltä, että huonetta tulee käytettyä "ainakin jollakin tavalla". Lopulta Jukka yöpyi huoneessa yksin. Piia ja Markus eivät suostuneet paljastamaan, miten heidän iltansa päättyi.

City Oulu, 06/2012

Oulussa asuva brittiläinen uskontoantropologi Edward Dutton esiintyi huhtikuussa 2012 julkaistussa humoristisessa Banned Oulu City Commercial -Youtube-videossa, jossa hän sai snägärijonossa turpaan. "Video antaa mielestäni hauskan ja lämpimän kuvan oululaisista. - - Suomessa voisin jättää pyöräni kadulle hetkeksi lukitsematta, Englannissa en ikinä tekisi sitä. Toisaalta suomalaiset haluavat olla kaikille mieliksi ja jättävät herkemmin puolustamatta itseään", Dutton kuvaili.


Best of muu Suomi

"Aluksi tähän savolaisen mittakaavan mukaan eksoottiseen ruokaan suhtauduttiin lievästi epäillen, mitäpä täällä hyväksyttäisiin, eikä kuopiolainen vieläkään ole luopunut sellaisista perushöysteistä kuin sinappi, ketsuppi ja maito. Piimääkin kysytään usein."
Kuopion Cityssä 03/1989 kerrottiin paikallisen pizzayrittäjän arjesta.

"Eila on juuri tullut Pariisista haistelemasta suuren maailman tuulia. Farkut ovat klooratut ja keskisiniset, mutta tasaisen väriset. Musta on myös pesty tasaisen harmaaksi. Farkkupaita on tärkeä ja niitä löytyy eri värisinä. Hame taas ei ole nyt in, sillä linjat ovat väljät."
Suur-Jyväskylän Cityssä 08/1989 haastateltiin City-Sokoksen nuortenosaston Eila Kapasta.

City-Sokoksen trendikäs Eila.
City-Sokoksen trendikäs Eila.

"Äänestä muodostuu entistä tehokkaampi ja käytetympi markkinoinnin keino. Lahdessa käynnistyi marraskuun lopulla toinen paikallisradio, ja äänimainokset ovat nyt joulun alla in."
Lahden Cityssä 12/1990 kerrottiin äänimainonnan uusista tuulista.

"Herra 55:ksi esittäytynyt herrahenkilö soitti ja tiedusteli, mistä ihmeen paikasta Jyväskylässä voisi saada café au laitia yhtä helposti kuin tavallista kahvia. Siispä asiasta jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä City-lehteen."
Jyväskylän Cityn 12/1990 Kuultua-palstalla etsittiin ranskalaistyyppistä kahvia.

"Mä olin siinä aivan sairaan huono. Jos mä kerran juoksen monitoimitalon ympäri, niin mä kuolen."
Telinevoimistelija Jari Mönkkönen kuvaili Jyväskylän Cityssä 02/1998 suhdettaan juoksemiseen.

"Vaasalaisille videon näkeminen on ehdoton juttu, sillä hotellin käytäviltä on helppo bongata vaikka kuinka monta tuttua naamaa. Huoneesta toiseen harhailevan laulajan kärsimys on kuvattu niin taidokkaasti, että kyseessä ei todellakaan ole mikään Kettusen kotivideo vaan taiteellinen työ, jossa musiikki ja kuva ovat tasapainossa."
Vaasan Cityssä 08/1998 hehkutettiin paikallista Kimi Shelter & The Avoidsia, joka aikoi nousta maan rockeliittiin ankaran keikkailun, uuden videon ja levyn voimin.

"Myönnän, että mokasin oikein kunnolla, mutta ei siihen mitään dramatiikkaa liity. Ohjelma oli jo loppupuolella, kun minulle näytettiin, että laita musiikkia soimaan ja lähde helvettiin sieltä."
Juontaja Samuli Aaltosen krapulahumalainen ääni poistettiin Radio Mafian taajuudelta kesken Kansakunnan kahvitunti -lähetyksen. Lahden City, 03/1999.

"Se vähän pelottaa Suvin [Miinala] puolesta, kun hän on ihan pystymetsästä revitty."
Miss Suomi -finalisti Anu Valli kommentoi Porin Cityssä 03/2000 kisan voittajaa.

Porin vapaapainijat.
Porin vapaapainijat.

"Kun eräs bändin jäsenistä huomasi karkkipussit pukuhuoneessa, meni tämä aivan hiljaiseksi, nosti yhden pussin naulakon päälle ja tuijotti sitä ihaillen."
Thrash-metal-yhtye Anthrax liikuttui, kun Ilosaarirockin henkilökunta hankki bändin raiderissaan mainitsemaa karkkia Lontoosta asti. Kuopio-Joensuun City, 07/2006.

"Kerjäläisten ja ilotyttöjen kohtaamiset olivat aluksi erittäin hämmästyttäviä. Siinä oli normaalit käyttäytymismallit hakusessa, kun kadulla liikkuessa molemmissa lahkeissa roikkui lapsia kerjäämässä, ja mummot nykivät hihoista."
Porilainen post-rock-yhtye Magyar Posse kertoi keikkarundistaan Kiinassa Porin Cityssä 02/2008.

"Huima loikka päättyy suoraan toisen painijan päälle. ’Sattuuko tuo, isä?’, pikkupoika kysyy katsomossa. ’Ei se satu, se on täysin harjoiteltua ja näyteltyä hommaa’, isä vastaa. ’Tiedän kyllä monia, jotka mieltävät tämän touhun täysin isojen ballerinojen baletiksi. Mutta se on täyttä paskapuhetta, että iskut eivät satu."
Porin Cityssä 07/2008 kurkistettiin porilaisen vapaapainin maailmaan.


Juttu on julkaistu Cityn retronumerossa syyskuussa 2012.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi