Irtiottoja Amsterdamissa

Amsterdamissa on liikaa kaikkea ja aivan pirusti sitä jotakin.

damissa yhdistyy vesi, päihteet ja vapaamielisyys. Siis sinne.
damissa yhdistyy vesi, päihteet ja vapaamielisyys. Siis sinne.
Iloinen se on, siitä ei pääse mihinkään. Huolimatta viime vuosien poliittisen ilmapiirin muutoksesta ja muutamasta murhasta on Amsterdam yhä liberaalin Euroopan henkinen pääkaupunki, suvaitsevaisuuden monikansallinen mekka. Sinne kelpaavat kaikki, jopa kuninkaalliset.

Historiaa, taidetta, gallerioita ja museoita pursuileva Amsterdam vetää puoleensa yli 1,5 miljoonaa matkailijaa vuosittain. Jos et keksi mitään tekemistä, vika ei ole kaupungissa.

Ne baarit

Amsterdamiin kannattaa tulla ihan vaan baariin. Lukuisissa kanavanrantakahviloissa aika kuluu veneliikennettä ja ohitse vilistävää polkupyörämerta seuratessa. Perinteiset “ruskeat kahvilat” tarjoavat juomien lisäksi perushollantilaista ruokaa sakeassa tupakansavussa. Vehreyttä kaipaava juo teensä Vondelparkin Het Blaauwe Theehuisissa, joka on kuin lentävä lautanen keskellä puistoa.

Amsterdamin yöelämä on vähintäänkin maineensa veroista ja jo pelkkä valinnanvara panee pään pyörälle. Lasin ja lautasen ääreen näyttäytymään houkuttelevat modernit mutta viihtyisät, usein uniikisti sisustetut baarit ja lounget. Kokeile vaikka tyylikästä ja modernia Werckiä aivan Anne Frankin talon vieressä (Prinsengracht 277).

Klubbailu-ilta saa erinomaisen startin Limestä (Zeedijk 104) ja vielä paremman jatkon Jimmy Woo -yökerhosta (Korte Leidsedwarsstraat 18), jossa moderni muotoilu kohtaa menneisyyden Hong Kongin. Sunnuntai-aamuna kannattaa jatkaa Vakzuidiin (Olympische Stadion 35) ja tasoitella vuoden 1928 olympialaisareenalle rakennetussa loungessa ja terassilla. Taivaallista.

Kaikkea sitä sallitaan.

1960-luvulla hipit kokoontuivat Vondelparkissa, nyt pilveä voi pössytellä puoli-laillisesti coffee shopeissa. Valikoimat ovat laajat, mutta kysyvä ei eksy sakeassakaan savussa. Polteltavan lisäksi tarjolla on jos jonkinlaista ganjakakkua ja -keksiä. Yksi hienoimmista coffeeshopeista on paikallisten suosima Greenhouse Pijp (Tolstraat 91); täällä on bongattu mm. Brad Pitt.

Myös Suomessa kielletty “kunnon” absintti, on saanut baarin Amsterdamiin. Absinthe Night Barissa (Nieuwezijds Voorburgwal 171) tarjotaan Prahan matkoilta tuttuja antimia.

Punaisten lyhtyjen alue on täynnä opastaan seuraavia turistiletkoja, mutta silti yhä monen tytön työpaikka. Pistäydy punaisilla lyhdyillä, ihan vaan ikkunaostoksilla. Seksitarvikekauppojen klassikko on Absolute Danny (Oudezijds Achterburgwal 78), jonka laaja väline- ja vaatevalikoima ilahduttaa kaikkia, sukupuoleen katsomatta.

Ja tämä kaikki on vielä museokelpoista toimintaa. “Poikkeavia” kokoelmia esittelevät Hash Museum (Oudezijds Achterburgwal 148) ja Sex Museum (Damrak 18).

Jos koet näin iloisen Amsterdamin todella omaksesi, majoitu hamppuhotelliin (Hemp Hotel, Frederiksplein 15).

Kirppistaivas

Amsterdam on manner-Euroopan shoppauskapitaali. Keskustan suurilla ostoskaduilla, designer-puodeissa ja kanaalikujien pikkuputiikeissa pääsee helposti eroon irtoeuroista. Turistipöhinää välttelevä toikkaroi trendikkäiden kauppojen ja baarien täyttämällä Utrechtsestraatilla sekä 9 Straatsjes -alueella (katso www.theninestreets.com).

“Yhdeksältä kadulta” löytää mm. stylistien ja suunnittelijoiden suosiman legendaarisen Lady Day -vintage vaatekaupan (Hartenstraat 9) sekä ihanan kenkäliikkeen nimeltä Antonia by Yvette (Gasthuismolensteeg 16-18). Myös Noordermarktin, Waterloopleinin ja Albert Cuypin kirppiksiltä löytää vikuvarmasti enemmän kuin kuvittelet, eikä kaupungin lukemattomista antiikkiliikkeistä voi poistua kantamuksitta.

Vesi

Keskustaa kiertävät ja halkovat kanaalit sekä vinoon kallistuneet kapeat talot ovat iso osa Amsterdamin charmia. Tavanomaisen jokiristeilyn voi korvata Supperclubin cruisella (www.suppercruise.nl). Kyseessä on keskustan klubin laivaversio, eikä mikään paatti ole ikinä ollut näin kaukana ruotsinlautasta. Valkoisessa salissa sisustuksena on vain yksi suuri 100 hengen sänky, jonne viiden ruokalajin illallinen tarjoillaan dj:n tahdittaessa ruokailua.

Amsterdam

Noin 800 000 asukasta

Sää

Tammi 2°C, Kesä 18°C

Juoma

Genever, öljyinen hollantilainen gini. Juodaan kertakulauksella tai oluen kyytipoikana. Käy maistiaisilla viehättävässä Wijnand Fockink -likööribaarissa (Pijlsteeg 31).

Ruoka

Raaka silli ja patatas fritas. Graavaa silli. Kaada runsaasti öljyä kattilaan ja anna kuumeta. Kuori ja pilko sillä välin perunat. Kypsennä perunat rasvassa. Nauti majoneesin ja raa’an sillin kera.

Ihmiset

 • Kirjailija Anne Frank
 • Elokuvaohjaaja Theo van Gogh
 • Taiteilija Rembrandt

Kirja

Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja. Nuori tyttö kertoo piileskelystään natsi-ajan Amsterdamissa.

Baarit

 • Club Eleven, Oosterdokskade 3. 11. kerroksesta huimat näkymät kaupunkiin.
 • The Getaway, Nieuwezijds Voorburgwal 250. Kauniit ihmiset tapaavat täällä.
 • Bar with no name, Wolvenstraat 23. ”Yhdeksän kadun” piilotettu helmi.

Klubit

 • Club Vegas@Winston International, Warmoesstraat 127. Live-esityksiä sirkuksesta kabareehen.
 • Chemistry@Escape, Rembrandtplein 11. Valtava teknotaivas. Tai helvetti.
 • Vrankrijk@Vrankrijk. Vaihtoehtobileet joka lauantai.

Ruoka

 • Nomad’s, Rozengracht 133. Ruokaile maaten arabitunnelmissa.
 • Pasta e pasta, Nieuwe Spielgenstraat. Aarioita laulavat tarjoilijat.
 • Supperclub, Jonge Roelensteeg 21. Ultravioletti ruokailu-klubi -elämys.

13 kommenttia

nurseboy

28.4.2005 16:19

Heih, minäkin olen kirjailija, koska pidän päiväkirjaa :) Odotan vain, että joku sen julkaisee..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lukija

4.5.2005 17:01

Kaikkihan riippuu siitä miten hyvää teksti on. Luulisi sen olevan selvää jopa sinulle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ruth

4.5.2005 18:07

Mikäs siinä sitten olis pitänyt olla tittelinä??
Varmaan sota-ajalta on säilynyt muitakin vastaavia päiväkirjoja, mutta Annen kirja on niin suosittu just siksi että sillä on muutakin kuin dokumenttiarvoa. Tietysti joittenkin mielestä kaunokirjallisuutta on vain fiktio, mut eihän se niin mene. Sitä paitsi Anne kirjoitti myös satuja, ja nekin on julkaistu, jos se siitä on kiinni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mr_Tkirjain

10.5.2005 01:21

Annen kirjoitukset oli kuulemma kirjoitettu keksinnöllä jota 1940-luvulla ei ollut eli kuulakärkikynällä. Jostain muistan lukeneeni teorian että koko päiväkirja on hänen isänsä sepitelmä.

????

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SpanishJ

11.5.2005 00:46

Ja eukkoko ei olisi voinut kijoittaa niitä uudestaan missään myöhemmässä vaiheessa? Kuka ne "alkuperäiset" päiväkirjat oli nähnyt?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hihiiiii

11.5.2005 08:25

Olenkohan mä jotenkin naivi kun uskon kaikenlaista... Vai oletko OIKEASTI niin sivistymätön, ettet tiedä mitään Anne Frankista? Tyttö, joka kuoli keskitysleirillä...? Soiko mikään kello? Vähän hankala hänen olisi ollut kirjoittaa päiväkirjojaan myöhemmässä vaiheessa, kun sitä myöhempää vaihetta ei hänelle tullut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ajatelkaa

11.5.2005 19:18

Tuohon em. "teoriaan" ei usko muut kuin uusnatsit, tuskin nekään tosissaan. Annen päiväkirjojen aitous on tutkittu tieteellisesti. Ja mikä siinä oikeastaan on niin epäuskottavaa, jos joku osaa jo 15-vuotiaana kirjoittaa hyvin? Sävelsihän Mozartkin 6-vuotiaana vaikka mitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maudie

12.5.2005 19:00

Minä olen nähnyt alkuperäisen päiväkirjan. Teksti on aivan selvästi kirjoitettu nestemäisellä musteella. Kuulakärkikynällä ei saisi sen näköistä jälkeä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AntiDamisti

13.5.2005 22:10

Asuinpaikkana Amsterdam on todella hlvtin syvältä. Paikalliset ovat töykeitä ja vaikeita, kaupungin sekoiluun kyllästyy nopeasti ja aina sataa ja tuulee. Kaikki virastossa tai yrityksessä asiointi on miellyttävää kuin raastinraudalla runkkaaminen ja palvelua saa anella. Suomi on ihana ihana satumaa verrattuna Hollantiin. Asuin siellä 3v. Kylmiä väreitä tulee jos edes ajattelee paluuta siihen maahan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hagstrom

21.6.2005 13:37

Asuinpaikkana koko Hollanti on aivan anaalista. Kuten AntiDamisti jo sanoi, aina jokao sataa tai tuulee tai sitten sataa ja tuulee. Itse olen olosuhteiden pakosta asunut Haagissa jo reilu puolitoista vuotta ja vielä olisi vuosi tätä pakkopullaa edessä. Joka ikinen päivä on ikävä Suomea, sen puhtautta ja luontoa.

Hollanti on paska maa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaikekaike

11.3.2011 22:15

Yhdyn edelliseen mielipiteeseen. Lisäksi asukkaat on täysiä kusipäitä. Hollanti on paska maa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Familiebezoek

6.9.2011 21:05

Niin, enpä kovin kummoista kuvaa hollantilaisista ole saanut. Melko tylyltä on meno aina tuntunut. Ainoa paikka, jossa tuttavaperhe tarjottuaan päivällisen ravintolassa on pyytänyt maksua vierailtaan. Kerran jopa vessaa varten lainatusta kolikosta (gulden-aikaan), jota meillä ei maahan saavuttuamme vielä ollut vaihdettuna, saatiin kova polemiikki aikaan. Olen asunut myös vuoden paljon parjatussa Saksassa, ja mitään moista en koko aikana enkä lukuisilla muillakaan vierailuillani siellä ole joutunut kokemaan - enkä missään muuallakaan. Tuttuja ja tuttavaperheitä meillä on todella monessa Euroopan maassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MaijaH

24.4.2012 16:15

Itse olen asunut Amsterdamissa pari vuotta ja kiitän joka päivä onneani siitä, etten ole Suomessa. Byrokratiaa ja säätöä kieltämättä riittää ja sää on usein mälsä (voittaa kyllä Suomen talvet!), mutta kaupunki on ihana ja ihmiset ovat erittäin mukavia, avoimia ja lämpimiä - sori vaan, mutta jos lähdetään vertailemaan, niin suomalaiset ovat niitä kusipäitä.

Koskaan ei ole tullut ikävä Suomea, eikä tulisi mieleenkään palata sinne., Edelleen olen kiitollinen siitä, että ihmeen kaupalla pääsin sieltä hengissä pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi