Kakola on my mind

Pamppuja, pakoja, pyttyjä, kemiaa. Nyt jokainen pääsee vankilaan.

Kakolan rakennusten pintamateriaali sai vangeilta kutsumanimen kakoliitti. Tervetuloa peremmälle.
Kakolan rakennusten pintamateriaali sai vangeilta kutsumanimen kakoliitti. Tervetuloa peremmälle.

“Kierros alkaa Hammarin portilta, joka on nimetty Suomen vaarallisimmaksi sanotun vangin, Reijo Hammarin, mukaan. Hän ampui tiensä ulos tästä portista aseenaan hetekan jalka, jonka sisällä oli itse valmistettua räjähdysainetta”, kertoo opas Harry Silfverberg yleisölle juuri avatun Kakolan pahamaineisen vankilan portilla.

Pakotarinoita riittää ja juuri ne kiinnostavat vierailijoita. Kakolan kierrokselle on myyty jo 14 000 lippua. Joukossa tuskin on montaa ex-asukasta.

Kakolan vanhin rakennus valmistui 1850-luvulla, mutta vankilakäyttöön se valjastettiin vasta vuonna 1862. Kivet rakennuksiin on louhittu – usein vankien toimesta – vankilan välittömästä läheisyydestä. Louhoksen pohjalla on nykyään jalkapallokenttä ja lampi, jota vangit käyttivät uima-altaanaan. Paikkaa kutsutaan Kakolan Rivieraksi. Nimi on osuva – näkymät ovat kaupungin parhaat ja vesi kirkasta, ainoastaan juomatarjoilu puuttuu.

Kakolan vangit kuluttivat aikaansa harrastusten parissa tai tehden huonekaluja ja liikennemerkkejä. Vankilan alueella oli mahdollisuus katsella elokuvia, lukea, musisoida, pumpata rautaa ja harrastaa muuta liikuntaa. Liikuntapaikkoja käytettiin muuhunkin kuin hikoiluun.

“Palloiluhallin sivuhuoneessa tehtailtiin tatuointeja vielä vuosi sitten. Niitä tehtiin Playstation 2 -konsolin tärinäohjaimeen liitetyllä neulalla. Juonessa mukana olleet vangit pitivät ääntä hallin puolella, jotta surina ei kantautunut vartijoiden korviin”, kertoo kierroksia järjestävän Turku Touringin Teemu Valppula.

Kierros kulminoituu Philadelphiaksi kutsuttuun osastoon. Nimi viittaa samannimisessä kaupungissa kehitettyyn vankilatekniikkaan, jonka avulla voitiin valvoa useita vankeja samanaikaisesti. Osasto on keskeltä avoin ja reunoilla on yksittäissellejä.

Philadelphiassa ovat istuneet esimerkiksi kemiaa opiskellut ja taitojaan räjähdysaineisiin hyödyntänyt murhamies Jesse Janhunen ja Matti “Volvo” Markkanen. Kollegat asuivat päällekkäisissä selleissä. Tästä oli hyötyä, kun vankilakemisti Janhunen valmisti tenua ja valutti sen sähköläpivientiä pitkin Volvolle. Mutta tenuun ei voinut upottaa kaikkia vankilaelämän murheita; 1980-luvun alussa Janhusen yläpuolella asui hänen vihamiehensä, porilaislähtöinen murhamies Jarmo “Kanaali” Koskinen, jonka öiseltä metelöinniltä ei saanut rauhaa. Janhunen rakensi pommin, ujutti sen ilmastointikanavaan ja työnsi ylöspäin arkkivihollisensa sellin tasolle. Räjähdys oli melkoinen, mutta Kanaali pelastui.

Kakolan kierroksen voi varata osoitteesta www.turkutouring.fi

Mennään vankilaan!

Hämeenlinnan vankilamuseo

Hämeenlinnan vankila on parillakin tapaa edelläkävijä: vuonna 1871 valmistunut rakennus on Suomen vanhin sellivankila, ja siellä sijaitsi aikoinaan Suomen ainoa naisvankila.

www.hameenlinna.fi

Hotel Katajanokka

Suomen ensimmäinen hotelliksi muutettu vankila avasi ovensa vuosi sitten. Muun muassa presidentti Risto Ryti on laskenut tiilenpäitä ”Nokassa”. Neljän tähden hotellissa on 106 huonetta.

www.bwkatajanokka.fi

Malmaison, Oxford, Iso-Britannia

Vuonna 2005 Malmaison-ketju remontoi Iso-Britannian vanhimmasta vankilasta luksushotellin. Oxfordissa sijaitsevan vankilan rakennutti Englannin kuningas Vilhelm Valloittaja vuonna 1071.

www.malmaison.com

Four Seasons Istanbul, Turkki

Istanbulin Sultanahmet-vankilassa säilytettiin aikoinaan mielipidevankeja. Vuodesta 1996 lähtien rakennus on toiminut hotellina. Kahden Oscarin elokuva Keskiyön pikajuna sijoittui tänne.

www.fourseason.com/

instanbul The Liberty Hotel, Boston, USA

Osuvasti nimetty hotelli avasi ovensa viime vuonna 150 miljoonan dollarin remontin jälkeen. Kakolan kanssa samaan aikaan valmistuneessa hotellissa on 298 huonetta.

www.libertyhotel.com

Karosta Prison, Latvia

Täällä on ammuttu yli 150 vankia ja kidutettu ties kuinka montaa. Neuvostoaikaista Karostaa Latviassa ei voi oikeastaan kutsua hotelliksi, sillä sellit on säilytetty ennallaan ja vieraita kovistelevat venäjänkieliset vartijat. Mutta hei, yö maksaa alle 12 euroa!

www.karostascietums.lv

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi