Kirjailijoiden kaupunki

Praha on virallisestikin kaunis.

Lentokoneviinan puuduttama pää virkoaa viimeistään Prahan tunnetuimmalla sillalla, Kaarlensillalla. Alla lipuu siltojen kattama Vltava-joki, ylhäällä kukkulalla jököttää yli seitsemän hehtaarin kokoinen Prahan linna, St. Vituksen katedraali, ympärillä leviää sokkeloisten kujien, kahviloiden, kapakoiden ja mahtirakennusten Praha.

Jumalaisen kauniin kaupungin rapistuneinkin murju herkistää elementtirakentamiseen tottuneen kyyneliin. Helsingistä Unescon maailmanperintölistalla on Suomenlinna, Praha on kokonaisuudessaan. Ensitapaaminen Kaarlensillan kanssa kannattaa kuitenkin tehdä ani varhain. Muussa tapauksessa kyynelehtimään ei saa paikan kauneus, vaan teksasilaisturistit, jotka jyräävät heikomman armotta alleen. Turistimassat nostavat reilun miljoonan asukkaan Prahan väkiluvun ympäri vuoden lähelle kahta miljoonaa.

1. Juutalaisuus

Staré Mesto ja Josefov eli vanha kaupunki ja juutalaiskaupunginosa ovat täynnät konserttisaleja, teattereita, kirkkoja, synagogia, ja kaikki joko vanhimpia, suurimpia tai kauneimpia. Prahan hienoin rakennus on kaupungintalo. Vanhan kaupungin torin keskiaikaisessa astrologisessa kellossa apostolit ja Kuolema pitävät tasatunnein makaaberin tanssishow’n. Euroopan vanhimmalla juutalaishautausmaalla on 12 000 hautakiveä ja 100 000 hautaa. Prahan juutalaisghetto syntyi 1200-luvulla, koska roomalaisdirektiivi erotti juutalaisten ja kristittyjen asuinalueet toisistaan. Muurit revittiin vasta 1848. 1930-luvulla Prahassa asui 50 000 juutalaista, nykyään tuhatkunta. Kirjailija Franz Kafka asui miltei koko elämänsä – viimeistä elinvuottaan lukuunottamatta – Prahassa, Josefovissa ja Staré Mestossa. Kafkan synnyinkoti on Maiselova-kadulla Pyhän Nikolauksen kirkon vieressä. Naapurissa on Kafka-museo.

2. Boheemius

Nimi lienee enne. Böömin alue, johon Praha kuuluu on ts¼ekinkieliseltä nimeltään Bohemia. Kaunis kaupunki on ollut satojen kulttuurintuottajien innoittajana. Franz Kafkan kirjallisuudessa, kuten Oikeusjuttu-romaanissa Prahan vanha kaupunki ja sen tunnelma nivoutuvat tiiviisti tarinan juoneen. 1800-luvulla eläneen Ts¼ekin suurimman säveltäjä Friedrich Smetanan tunnetuin sävellys kertoo Prahan läpi virtaavasta Vltava-joesta. Suomalaisista kirjailijoista Prahan lumovoimaa ovat käyneet testaamassa ainakin Pentti Saarikoski ja Pelle Miljoona. Prahan kahvilat ja baarit ovat yhä täynnä ulkomaalaisia, oikeita ja wannabe-kirjailijoita.

3. Absintti

Kirkkaan vihreää, kitkerää, koiruoholla maustettua absinttia saa Prahasta alkuperäisen voimakkaana, 68-prosenttisena. Absinttia kutsutaan mm. vihreäksi muusaksi, koska useiden taiteiljioiden, kuten Ernest Hemingwayn, Oscar Wilden ja Vincent van Goghin kerrotaan juoneen sitä inspiraation kaipuuseensa.

"If you drink enough of it, you see things you want to see, wonderful, curious things", kuvaili kirjailija Oscar Wilde absintin vaikutuksia. 1800-luvulla maailma villiintyi halvasta ja tehokkaasta absintista, rikastuipa sillä itse anisviinatehtailija Henri-Louis Pernod. 1900-luvun alussa juoma kuitenkin kiellettiin lähes koko maailmassa, koska koiruohon oletettiin aiheuttavan hallusinaatioita ja hermostohäiriöitä. Nykyään absintin tärinää aiheuttavien vaikutusten on todettu johtuvan tujusta alkoholipitoisuudesta ja se on sallittu laimeampana versiona jopa EU:ssa. Tsekissä 68-prosenttinen absintti vapautettiin 1991.

4. Sosialismi

Prahan kommunismin ajan rippeet tuovat eksoottista vaihtelua keskustan tavaramarkkinoihin kyllästyneelle. Menneen ajan tuulahduksia voi nuuhkia Podolin uimastadionilla. Kukkamekkoiset mummot komentavat oikeaoppisen tiukasti ts¼ekiksi ja suuttuvat jos heitä ei ymmärretä. Pukuhuoneiden protokollat ovat tiukkoja (säästä kuitit!) mutta ympäri vuoden auki oleva ulkoilmauimala on sen arvoinen. Myös henkeäsalpaavat 20-kerroksisten talojen erämaat Hajéssa ja Bohnicessa muistuttavat sosialismin suuruudesta. Tätä mittakaavaa ei harjoitettu suomalaisessa rakentamisessa 60-luvulla! Kommunistimaiden pakollisen kulttuuriperinnön, neuvostotyylisen "Stalinin hampaan" ts¼ekkiläiset rakensivat aikoinaan mahdollisimman kauas keskustasta. Nykyään punatähtikärkisessä tornitalossa palvelee hotelli Holiday Inn.

5. Puistot

Divoka Sarkan ja Letnan puistot sekä Prahan vihreät kukkulat ovat lyömättömiä levähdyspaikkoja. Zizkovin kukkulalle prahalaiset raahaavat kevät- ja kesäiltaisin lapsensa ja lemmikkinsä, tapaavat huimien näköalojen äärellä kavereitaan – ja maistelevat tietenkin napsuja rinteen pikku krouvista. Prahan pohjoispuolella Divoka Sarkan luonnonpuistossa ja laaksossa voi leikkiä maalaiselämää, uida, vuorikiipeillä ja tietenkin nauttia säännöllisin väliajoin vastaan tulevien kojujen tuotteista alle parin markan tuoppihintaan.

Juoma

Absintti
Puoli litraa votkaa
2 tl kuivattua koiruohoa
0,5 tl fenkolinsiemeniä
2 tl aniksensiemeniä
4 kardemumman kotaa, ripa-
us meiramia ja korianteria
2,5 dl siirappia
Liota koiruohoa votkassa 48 tuntia tiukasti suljetussa purkissa. Murskaa ja lisää mausteet, jätä liemi purkkiin viikoksi lämpimään paikkaa. Suodata mausteet pois ja makeuta siirapilla.

Ruoka

Ts¼ekki-cuisine koostuu pääasiassa leivitetyn pihvin, perunamuusin, voin ja hapankaalin versioista. Katuruokaloissa Prahan kulinaristinen anti on parhaimmillaan. Ts¼ekkiä taitamaton pärjää sormenosoituksella, sillä ruuat ovat esillä vitriineissä. Perunalätyt ja uppopaistettu juusto ovat prahalaisen katukeittiön klassikko.

Bramborakit (perunalätyt)
6 raakaa isoa perunaa
kupillinen vehnäjauhoja
1-2 kananmunaa
3 valkosipulin kynttä
1 rkl meiramia
mustapippuria maun mukaan
0,5 tl suolaa
6 tl vehnäjauhoja
rasvaa paistamiseen

Raasta perunat ja jätä niiden neste raasteeseen. Lirauta päälle kahvikupillinen kuumaa maitoa, jotta raaste ei tummu. Purista valkosipuli toiseen astiaan ja lisää suola. Sekoita meirami ja pippuri rikottuihin kananmuniin ja lisää seos vehnäjauhoihin. Sekoita joukkoon perunaraaste. Pyöritä taikinasta lättyjä. Paista bramborakit miedolla lämmöllä, jotta niistä tulee rapeakuorisia ja läpikotaisin kypsiä. Lisää majoneesia ja ripaus hapankaalia.

Kirja

Franz Kafka: Linna
Linna-romaanin linnan esikuva on Prahan linna. Romaani julkaistiin vasta Kafkan kuoltua, vuonna 1926. Se on tarina maanmittari K:n saapumisesta pieneen kylään ja hänen tuloksettomista yrityksistään saada yhteyttä seudun salaperäiseen linnaan.

Ihmiset

Kirjailija Franz Kafka
Viulisti-säveltäjä Anton Dvorak
Tennistähti Martina Navratilova
Näytelmäkirjailija-presidentti Vaclav Havel
Kirjailija Milan Kundera
Elokuvaohjaaja Milos Forman

Yö & baari

Akropolis Cafe, Kubelikova 2, Zizkov, Praha 2: Huimaavan edullinen tyylikäs rokkiklubi upeassa vanhassa rakennuksessa. Hyviä ruoka-annoksia. HIM heitti keikan täällä viime vuonna. Radost FX, Belehradská 120, Vinohrady, Praha 2: Vähemmistöön kuuluva prahalaisbaari: voi huoletta näyttää nätiltä ilman, että tuntisi taiteilijanretkujen keskellä tälläytyjäksi. Diskossa on hyvä meno, ehkä siitä lempinimi lihatiski. Turisteja on paljon. Red Room,Kremencova 17, Praha 1: Elegantista cocktailbaarista saa myös oivia ruoka-annoksia. Mainio viikonloppubrunssi.Scarlett O’Hara Mostecka 21, Malá Strana, Praha 1: Irkkupubi Kaarlensillan kupeessa, joka on yleensä täynnä. Älä mene Scarlettiin, jos et pidä penkkiurheilusta,lätkän tai fudiksen MM-kisojen aikaan. Kavarna Slavia, Smetanovo Nábrezí 1012/2, Praha 1: Slavia on tosityylikäs vanhan ajan kahvila-ravintola Vltava-joen rannassa. Jokimaiseman lisäksi ikkunasta näkyy Prahan linna. Kakut, kahvit ja ruoka-annokset eivät siitä huolimatta ole kiskurimaisen hintaisia. Hospoda U Vejvodu,Jilská 4, Praha 1 Aito prahalaisravintola, jossa palvelu on töksöä ja hidasta, ruoka rasvaista, epäterveellistä ja hyvää, ja olut halpaa. Velryba, Opatovická 24, Nové Mesto, Praha 1: Valaskala" on miellyttävä taitelijahenkinen baari ja erinomainen ruokapaikka, jonka lista on monipuolinen, myös kasvisruokaa. Takaosassa savuinen seurustelubaari, jossa voi pelata shakkia.

Kaupat

Vanha kaupunki sekä kauppakadut Václavské Námestí ja Na Prikopé ovat täynnä pieniä putiikkeja, joista löytyy sekä design-tavaraa että rihkamaa. Tsekin hintataso on alhainen, huippumerkkienkään ostaminen ei kirpaise pahasti. Malá Stranassa Újezd-kadulta löytyy kirppiksiä, joista voi löytää vaatteita ja koruja.

Bat’a, Václavské Namestí
Yli sata vuotta sitten bisneksensä aloittaneen tsekkiläisen kenkämogulin Tomas Bat’an nimeä kantavia jalkineita.

Zlitcin, Zlitcinin kauppakeskus keltaisen metrolinjan länsipäässä on Prahan Itäkeskus. Vaate- ja aurinkolasikauppojen keskeltä löytyy myös Ikea.

Moser, Na Prikope 12
Jos olet äveriäs ja hulluna kristalliin, mene Moseriin. Kauppa vakuuttaa tarjoavansa böömiläiskristalleista hienoimmat.

Bohemian Ventures, Kaarlen yliopiston kirjakauppa, Námesti Jana Palacha 2
Jo nimi kertoo että arvovaltaisesta kirjakaupasta on kyse. Valikoimissa on paljon tsekkiläistä kirjallisuutta sekä Prahan historiaa käsitteleviä opuksia.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi