Konsoliatleettien ABC

Näin huijataan lihavat tietokonepelaajat hikeen

Hiki pintaan konsolilla. Exergamen tulevaisuuteen uskoo ainakin VTT.
Hiki pintaan konsolilla. Exergamen tulevaisuuteen uskoo ainakin VTT.
Sata vuotta sitten ihmiset kuolivat tarttuviin tauteihin, kuten tuberkuloosiin, keuhkokuumeeseen ja influenssaan. Tänään yleisimpiä kuolinsyitä ovat sydäntaudit, syöpä ja halvaukset. Tappavien tautien vaihtuminen johtuu suurelta osin elintapojen muutoksesta, elintason kasvaessa ihmiskeho rappeutuu. Siihen ovat useimmiten syynä vääränlainen ravinto, liikalihavuus ja liikunnan puute.

Lasten ja nuorten liikalihavuus johtuu usein siitä, että mammanpojat ja -tytöt istuvat pelikonsoliensa ääressä mieluummin kuin pelaavat ulkona energistä kirkkistä. Television ja tietokoneen tölläämiseen käytetty aika on suoraan pois fyysisiltä harrastuksilta. Niinpä aiheesta huolestuneet iskevät suoraan kyseiseen rakoon: kehittävät tietokonepelejä, jotka vaativat fyysistä liikkumista.

Lihavien amerikkalaisten nuorten määrä on tuplaantunut viimeisen 20 vuoden aikana. Suomessa ei päästä ihan samoihin lukuihin, mutta myös VTT ryhtyi tutkimaan fyysisen tietokonepelaamisen mahdollisuuksia. Aiheesta on myös ilmestynyt ensimmäinen suomalainen julkaisu, Heidi Karjalaisen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun lopputyö.

Fyysistä pelaamista ovat esimerkiksi simulaattorit (golf-, lumilauta- jne.), tanssimattopelit ja kameraohjaimet. Fyysisen pelaamisen läpimurtona toimi vuonna 1998 lanseerattu, japanilainen Dance Dance Revolution. DDR:ssä on tanssimatto, jonka antureiden päällä tanssitaan tietokonepelin musiikin ja ohjeiden mukaan.

Tällä hetkellä tanssimaton lisäksi suosituin sovellus on Sonyn EyeToy-kameraan perustuvat treenipelit, jossa pelaaja kuvataan mukaan peliin, esimerkiksi hakkeloimaan nyrkeillään ympäriinsä sinkoilevia meteoreja. Reebokilta on myös tullut CyberRider-kuntopyörä, jonka voi kytkeä useisiin pc-koneen tai PlayStation-pelikonsolin ajopeleihin, polkea hikeä päälle ja samalla tulittaa tai hypellä ohjaimen avulla.

VTT:n mediatutkija Sonja Kankaan johtama Exergame-hanke (exergame = exercise + game) keskittyy tutkimaan arkiliikuntaan motivoivia pelejä. Kiinnostavin on pelinteko-ohjelma kaupunkiseikkailulle, vaikka Komisario Palmu Eirassa -teemalla. Ohjelmassa voi rakentaa reitiltään ja rasittavuustasoltaan sopivan seikkailuradan, joka sitten pitää suorittaa yksin tai ryhmässä, kännyköistä pelin tilannetta seuraten.

Sitä, kuinka hyvin fyysinen tietokonepelaaminen vastaa esimerkiksi vanhaa kunnon aerobicia, ei ole juuri tutkittu.

"Aiheesta on vasta amerikkalaisia tutkimuksia, joissa on tutkittu tanssimattopelaamista. Se on tehokasta liikuntaa, mutta tehokkuus riippuu siitä, kuinka hyvin peliä osaa pelata. Sama kuin sauvakävellessä, niitä sauvoja pitää osata käyttää tehokkaasti", valistaa Kangas.

Pennsylvanian yliopiston apulaisprofessori Brian K. Smith vertaa artikkelissaan tanssipelaamista tennikseen tai semirankkaan aerobiciin. Samainen mies laihtui kolmessa kuukaudessa melkein neljä kiloa pelatessaan joka päivä puoli tuntia fyysisiä tietokonepelejä.

Testatusti tehokasta siis, mutta miten saataisiin pelaajille lisäksi raitista ilmaa? Pelikonsolihan voisi pukata puhdasta happea samalla kun pelaa, ei tarvitsisi mennä ulos enää ollenkaan.

www.vtt.fi/exergame.

TOP 5 villeimmät innovaatiot

 1. Kuntosalirata
  "Voisi rakentaa kokonaan uudenlaisen kuntosalin, jonka kävisi läpi kuin seikkailuradan. Se voisi toimia vaikka Kapteeni käskee -periaatteella."
 2. Peli Kiasmassa
  "Kaupunkihassuttelu on vielä lapsenkengissään, mutta Kiasma voisi kehittää sellaisen pelin, jossa liikuttaisiin Kiasman ympäristössä ja suoritettaisiin erilaisia rasteja."
 3. Kuntopyöräreitti
  "Reitin voisi kuvata vaikka Lontoon matkan sightseeing-bussista, ja liittää kuvat sitten omaan kuntopyöräänsä, joka tunnistaisi ylä- ja alamäet sun muut."
 4. Stara personal trainerina
  "Kuntosalin kanta-asiakaskorttiin voisi liittää sellaisen toiminnon, että personal traineriksi saisi valita kenet tahansa huippu-urheilijan, jonka kuva ja ääni sitten sparraisivat kuntoilijaa."
 5. Exergaming vanhuksille
  "Eläkeläiset pelaavat vain pasianssia tai tetristä. Ei aerobiciä, mutta jonkun sosiaalisen kuntoilupelin voisi yhdistää vaikka kauppareissuun."

Lähde: Mediatutkija Sonja Kangas

Checklist

Xbox-fudiskisat

Suomi ei pelaa varsinaisissa fudiksen MM-kisoissa, mutta Kampissa valitaan Suomesta kaksi edustajaa Berliinissä samaan aikaan järjestettäviin puistofutareiden +Challenge-kisoihin ja Xboxin MM-virtuaalijalkapallokisoihin.

Adidas +Challenge -turnaus ja Xbox Cup Kampin Narinkka-aukiolla 19.–21.5.

Method Putkisto

Venytysohjelma Method Putkiston kaikki ohjelmat ovat ensimmäistä kertaa saata-vissa yksissä kansissa. Method Putkiston Parhaat kokoaa syvävenytyksen, syväjumpan, kasvo-ohjelman ja Method Putkisto Pilateksen ohjeet.

Method Putkiston Parhaat & Pilates, ovh 40 e.

Hyppää veteen

Vesiliikuntainstituutti kehittää jatkuvasti uusia lajeja harjoitettavaksi uima-altaassa. Tämän hetken hittejä ovat lattaribiisien tahtiin tehtävä AquaBailamos ja potkunyrkkeilytreeni AquaKickRock. Lähiaikoina ovat vielä tulossa taistelulajeihin perustuva AquaAttack ja rentoutusohjelma AquaHarmony.

www.vesiliikunta.com.

Hedelmäsokerilla käyntiin

Olvin KevytOlo-juomasarja sai huhtikuun alussa kaksi uutta lasta, hedelmäsokerilla makeutetut Makea Puolukka ja Makea Ananas -juomat. Niiden on tarkoitus palauttaa nopeasti nestetasapaino ja menetetyt kivennäisaineet. Puolukka on kiva uutuus, mutta ananas-versio saisi makunsa puolesta jäädä pulloon.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi