Kuinka paljon maalia tarvitaan tekemään Itä-Pasilasta kaunis?

Elokuussa aloitettu urakka Pasilan tekemisestä katutaidekaupunginosaksi jatkuu talven huilitauon jälkeen toukokuussa.


Itä-Pasila alkoi muuttua katutaidekaupunginosaksi pari viikkoa sitten, kun saksalainen Guido Zimmermann ja unkarilainen Fat Heat jättivät kädenjälkensä Resiinakujan varrelle. Elokuun aikana katutaidetta on tehty ja tehdään usean taiteilijan voimin. Ideana on tehdä aiemmin näkymättömistä tai karuista nurkkauksista kaupunkilaisia piristäviä nähtävyyksiä.

Teoksia tehdään mm. Kellosillan ja Opastinsillan rakenteisiin, Veturimiehenkadun rampille, Kasöörinkadulle, Asemapäällikönkadulle ja Resiinakujalle.

“On hienoa päästä vaikuttamaan kokonaisen kaupunginosan viihtyvyteen näin konkreettisesti. Moni ohikulkija on tullut kiittelemään ja on sanonut odottaneensa tätä vuosikymmeniä”, kertoo Jaakko Blomberg projektin takana olevasta Helsinki Urban Art -yhdistyksestä.

“Pasilan suuret betonipinnat tarjoavat katutaiteelle erinomaiset puitteet ja alueen harmaus voidaan kääntää katutaiteen avulla tavallaan sen vahvuudeksi.”

Elokuun projektit ovat lähtölaukaus pidemmälle projektille. Jo syyskuussa teoksia tehdään lisää ja talven huilitauon jälkeen toukokuulle on suunnitteilla seuraava usean taiteilijan kokonaisuus.

“Pasilaan tulee myös monipuolinen kattaus erilaisia tyylejä ja taiteilijoita. Alue, jossa pääsee näkemään, mitä kaikkea katutaide voi olla. Ja paikka, jonne Suomessa vierailevat katutaiteilijat voivat jättää jälkensä”, Blomberg kertoo.

Esimerkki monipuolisuudesta ja erikoisuudesta taiteilijoiden joukossa on virolainen Edward von Lõngus, jonka sapluunateknikalla maalattavat ihmishahmot heräävät eloon kännyköiden ja tablettien avulla. von Lõnguksen teokset ovat osa laajempaa (R)estart Reality -taideprojektia, joka tuo taidetta eri puolille Eurooppaa Viron 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Pasila oli luonnollinen valinta katutaiteen keskittymäksi, sillä sen suuret betonipinnat tarjoavat katutaiteelle erinomaiset puitteet. Näin alueen harmaus voidaan kääntää katutaiteen avulla uudenlaiseksi vahvuudeksi. “Alueen asukkailta kuulee paljon toiveita värin ja katutaiteen tuomisesta Pasilaan. Asun itsekin Pasilan lähettyvillä, ja haaveillut samasta pitkään. Hienoa, että siitä päästään vihdoin tekemään totta”, Blomberg sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi