Kuoleman jälkeen

Suomessa kuolee 135 ihmistä päivässä. Mitä heille tapahtuu?

Joku päivä se voit olla Sinä. Tiedätkö siis, mitä Sinulle todella tapahtuu sen jälkeen kun kaikki on ohi?

Päivä 0

Kolme, kaksi, yksi, nolla. Kuolet.

Liikenneonnettomuudessa, uimaretkellä, kotona. On viimeisen mutta yllättävän pitkän matkan aika.

Ambulanssi ei kuljeta Suomessa kuolleita, sillä auto pitää desinfioida jokaisen vainajankuljetuksen jälkeen. Sitä paitsi ambulanssikuskit eivät saa ruumiskuljetuksista korvauksia. Siispä paikalle hälytetään hautaustoimiston päivystäjät.

"Kuljetamme vainajan alueen kylmiöön, oikeuslääketieteelliselle tai patologiselle laitokselle, riippuu jatkotoimenpiteistä", kertoo kuljetuspäällikkö Rami Lamminen hautaustoimisto Mikko Monoselta.

Toisin kuin elokuvissa, pihalle ei kaarra musta ruumisauto.

"Haku tehdään aina huomiota herättämättä, ja meillä on siihen erikseen sopivat pakettiautot, joihin mahtuu kerralla useampia vainajia."

Jos kuitenkin päiväsi päättyy sairaalassa, niin sairaanhoitaja pukee päällesi valkoisen paidan. Se on tehty paperista ja ylettyy nilkkoihin. Jalkasi sidotaan kiinni, ja jalkopään lapusta voi lukea henkilötietosi. Hoitaja laittaa silmäsi kiinni, sulkee suun ja sitoo leuan alta päälaelle siteen, jotta suusi myös pysyy tällä kertaa kiinni.

Kun lääkäri on antanut hautausluvan, huoltomiehet hakevat ruumiisi osastolta kahden tunnin sisällä, jotta sinut saadaan nopeasti kylmään. Jos odotat kuljetusta lämpimässä pitkään, niin suolistoosi kertyy kaasuja, jotka saattavat purkautua, kun sinua siirretään sängyltä ruumiskärryihin.

Sinut viedään lakanalla peitettynä ruumishuoneelle, joko kaappiin tai avohyllyyn muiden ruumiiden joukkoon.

Vainajakaapissa on kolme tai neljä ruumispaikkaa. Metalliseen avohyllyyn mahtuu useita vainajia.

Jo paljon aiemmin, noin neljä minuuttia kuoleman jälkeen, solusi ovat alkaneet kuolla. Ensin hermosolut, sitten pehmytkudosten solut ja lopuksi luusolut, jotka voivat sinnitellä hengissä jopa muutamien päivien ajan. Viiden asteen lämpötila ruumishuoneella hidastaa prosessia sen verran, että ruumiisi pysyy hyväkuntoisena hautaan saakka. Noin kuusi tuntia kuolinhetkestä alkaa rigor mortis, eli kuolinkankeus. Kemiallinen reaktio lihaksissa jäykistää ruumiisi.

Päivä 1

Suomessa kuoli viime vuonna

47 786 ihmistä, joista alle 35-vuotiaita oli 1 178. Yleisimmät kuolinsyyt nuorilla aikuisilla ovat itsemurha, liikennetapaturma ja alkoholi. Poliisi määrää suurimmalle osalle oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen kuolinsyyn selvittämiseksi.

Ok, mutta nyt sinä makaat rigor mortiksessasi sairaalan ruumishuoneella, eikä aikaakaan kun hautaustoimiston kuljetuspuoli tulee ja vie sinut oikeuslääketieteellisen laitoksen ruumishuoneelle. Se on varustettu 20 asteen pakastimella. Kuolinkankeutesi häviää noin puolentoista vuorokauden kuluttua kuolinhetkestä. Silloin solujesi omat entsyymit rentouttavat lihakset.

Päivä 5

"Varsinaisessa ruumiinavauksessa vainaja avataan kurkun päästä häpyliitokseen saakka ja kallo sahataan auki. Yritämme suojella mahdollisimman paljon vainajan ulkonäköä, eli kasvojen alueelle ei mennä, ellei se ole tutkinnallisista syistä tarpeellista", kertoo erikoislaboratoriomestari Jouko Kuuseva Helsingin oikeuslääketieteen laitoksella.

"Aluksi tutkitaan aivot, sitten irrotetaan elimet. Ensin kieli, ruokatorvi, henkitorvi, keuhkot sekä sydän. Sen jälkeen irrotamme suolen kokonaisuudessaan pois. Sitten pernan, haiman, mahalaukun, maksan, lisämunuaiset, munuaiset ja viimeiseksi sukuelimet, virtsarakon ja peräsuolen."

Suomessa ei tehdä osa-avauksia, vaan kaikki avaukset suoritetaan samalla tavalla. Lopuksi kaikki, mitä sisältäsi on kaivettu, laitetaan takaisin. Tosin ei välttämättä omille paikoilleen.

Ruumiisi avaa lääkäri ja avustaja. Heidän työnsä kestää noin puolitoista tuntia, mutta sinullahan ei ole muuta kuin aikaa. "Avustaja avaa ruumiin ja ottaa elimet esiin. Lääkäri ottaa näytteet. Avustajalla on veitset, sakset ja pinsetit, sekä paineilmasaha kalloa varten", Kuuseva toteaa.

Operoinnin jälkeen sinut ommellaan kiinni ja pestään. Vainaja on usein puhtaampi oikeuslääketieteelliseltä lähtiessään kuin sinne tullessaan, asiantuntijat lohduttavat.

Kun olet avauksen jälkeen saanut lapun varpaaseesi, pääset odottamaan hautaustoimiston kuljettajia. He vievät sinut takaisin ruumishuoneelle, jossa odotat noin viikon. Joskus aikataulu hieman venyy: eräs tunnistamaton vainaja viihtyi Helsingin oikeuslääketieteellisen pakkasessa kuusi ja puoli vuotta ennen hautaamistaan.

Päivä 15

Hautaustoimiston kuljettajat laittavat sinut arkkuun oikeuslääketieteellisellä laitoksella. Normaali arkku on kaksi metriä pitkä, 75 senttiä leveä ja 70 senttiä korkea. Tässä noin kuutiometrin kokoisessa tilassa kohtaat hajoamisen.

Vaaleaksi verhoiltu perinteinen arkku on suosituin vaihtoehto. Persoonallisia arkkuja käytetään Suomessa vähän, vaikka itsekin sellaisen saisi veistää. Ainoa vaatimus on, että arkku pitää saada mahtumaan kuljetusautoon. Mielikuvitusta saa käyttää koristelussa ja muotokin voi olla normaalista poikkeava. Verhoiluun käytetään yleensä silkkiä ja puuvillaa. Ennen kuin sinut asetetaan arkkuun sinulle puetaan pitkä kankainen kuolinpaita ja sukat.

"Tosin moni omainen haluaa, että me puemme vainajalle oman alusvaatekerran. Monella on myös ollut hääpuku ja kaunis silkkiliina päässä", kerrotaan Monoselta.

Samalla kuljettajat myös meikkaavat sinut, mikäli omaisesi ovat niin halunneet. Tässä voidaan käyttää omia tai hautaustoimiston meikkejä. Lempihajuvettäsi saatetaan myös pirskotella päällesi. Lisäksi henkilökohtaisia tavaroita ja kukkia saa laittaa arkkuun.

Oikeuslääketieteelliseltä matka jatkuu kappeliin, jossa hautajaisesi pidetään. Arkkusi viedään ruumisovelle, jossa kuljettaja nostaa sen sähköisen nostopaarin avulla kylmiöön.

"Vainajien käsittely on Suomessa tutkimusten mukaan huippuluokkaa", sanoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Hän tietää kokemuksesta, mistä puhuu. Tsunamin uhrien tunnistusryhmä, Irakin joukkohaudat ja monet muut komennukset ovat näyttäneet, miten eri maissa toimitaan.

"Suomessa tärkeintä alalla työskenteleville on vainajien kunnioittaminen", vahvistaa myös Thaimaassa mukana ollut Lamminen.

Jos alat tuoksahdella kappelissa, sinut siirretään pakkaseen, mikäli kappelin ruumishuoneella sellainen on. Voit joutua myös muovitetuksi, jotta hajut eivät häiritse. Muovi ei maassa hajoa, mutta kaikkia keinoja on käytettävä, jotta hautajaisesi sujuvat miellyttävästi.

Päivä 17

Noin kymmenessä prosentissa tapauksista omaiset haluavat käydä kappelissa katsomassa vainajaa. Ennen näyttöä arkku avataan ja vainajan kunto katsastetaan, jotta tapahtuma sujuu ilman suurempia kauhukuvia.

Jos kasvoista löytyy vielä jotain laitettavaa, hautaustoimiston kuljettajat tulevat paikalle viimeistelemään sinut. Kappelin väellä ei ole velvollisuutta sitä tehdä. Näyttöhuone on erikseen, jotta omaiset saavat rauhassa sanoa sinulle hyvästit. Tämän jälkeen ei arkkua enää avata.

Päivä 20

H-hetki lähestyy. Floristi on aamulla naputellut kukkalaitteen arkkusi päälle. Arkun alle asetetaan kantoliinat ja sinut viedään alttarin eteen.

Ovet avataan. Laulujen, muistosanojen ja muiden tarpeellisten kuvioiden jälkeen on hetki lähteä viimeiseen leposijaasi. Kantajat kootaan yleensä saattueesta, ja heitä pitäisi olla kuusi. Heidät voi tarpeen vaatiessa palkata hautaustoimistostakin. Jos sinut siunataan luterilaisin menoin, sinut kuljetetaan haudalle jalat edellä ja käännetään pää hautakiven suuntaan vasta viime hetkellä.

Hautaasi ei lapioida umpeen, koska sieltä pitää myöhemmin poistaa tukirakenteet. Haudankaivajat peittelevät hautasi jo samana tai seuraavana arkipäivänä.

"Vainajia voidaan haudata kolmeen kerrokseen päällekkäin, mutta useimmiten vain kahteen", kertoo Hietaniemen kappelin esimies Kalervo Mattila.

"Syvin hauta on 2,7 metrissä, seuraava on 2,1 metrissä ja viimeinen 1,5 metrin syvyydessä."

Viimeinen leposija on 2,4 metriä pitkä ja 80 senttiä leveä, jos arkku ei ole ylisuuri. Haudan kaivamiseen käytetään kaivuria ja käsityötä. Hietaniemen hautausmaalla haudat kaivettiin lapiolla vielä joitain vuosia sitten. Muualla kaivaminen on tehty koneilla jo pitkään. Hautasi viimeistellään edelleen lapiolla.

Päivät 21-730

Maan alla bakteerit valtaavat ruumiisi tuhoten kudoksia ja muodostaen pahanhajuisia kaasuja. Oletettavasti pehmytkudokset hajoavat parissa vuodessa. Ensin iho, lihakset ja sisäelimet.

"Suomessa maan pH-arvo on sellainen että kudokset tuhoutuvat nopeasti", sanoo Helena Ranta.

Ruumiisi painuu kasaan ja luita ympäröi kermaisen pehmeä massa. Tässä vaiheessa kehostasi on poistunut suuri määrä nestettä. Haudassasi juhlivat bakteerit, sienet, toukat ja kovakuoriaiset.

Ruumiisi maatumiseen vaikuttaa monta asiaa. Maan laatu, lämpötila ja sen muutokset, happipitoisuus, kuolinsyy, haudan syvyys, kosteus, ruumiisi koko, vaatetus, muovitus ja tietenkin arkku. Myös ympäröivän kasvillisuuden juuret voivat avittaa maatumistasi.

Päivät 3650-7300

Arkkusi maatuu kokonaan muutamassa vuosikymmenessä, mutta hajoaa jo aiemmin. Luusi kestävät kasassa maaperästä riippuen yli satakin vuotta. Usein hautausmailta kaivettaessa löytyykin isoimpia luita ja pääkalloja. Haudankaivajat asettavat ne aina haudan pohjalle kaivaessaan tilaa uudelle vainajalle.

Koskemattomuusaika hautausmailla on terveysriskin takia kaksikymmentä vuotta. Tämän jälkeen jo käytettyyn syvyyteen saa haudata uuden perheenjäsenen.

"Valitettavasti kaksikymmentä vuotta ei nykyisin tahdo riittää, koska vielä 70-luvulla vainajat formalisoitiin. Ne eivät siis maadukaan enää normaalisti ja hautaa kaivettaessa voi olla yllätys vastassa", kertoo Kalervo Mattila.

Kuoleman kuljettaja

Rami Lammisella on aina hiljaista matkaseuraa.
Rami Lammisella on aina hiljaista matkaseuraa.
37-vuotiaalla ruumisautonkuljettaja Rami Lammisella on ammatti, joka saa aikuisetkin hiljaisiksi.

Miten ihmiset reagoivat, kun kerrot heille ammattisi?

"En yleensä puhu työstäni mitään. Kaikki menevät ensin hiljaisiksi ja mietintätauon päästä kyselevät, miltä se tuntuu."

No, miltä se tuntuu?

"Keikat pitää pyrkiä jättämään nopeasti taakse. Pyrin unohtamaan nopeasti osoitteen, nimet ja sosiaaliturvatunnukset. Vaikeimpia tapauksia on lapsivainajat ja tietyt onnettomuudet. Tuntemuksia puretaan eniten keskustelemalla. Työkaverit on parhaita kuuntelijoita. Musta huumori myös auttaa."

Miten ajauduit alalle?

"Olin aiemmin pelastusalalla ja sieltä päädyin vahingossa tänne. Hautaus-

alalla ei ole koulutusta."

Paljonko ruumisautonkuljettaja saa palkkaa?

"Meillä on kuljetusalan peruspalkka sekä tietenkin normaalit peruslisät ja päivärahat, jos tekee pidempiä matkoja."

Kuinka monta vainajaa olet urasi aikana kuljettanut?

"Tuhansia."

Ajatte välillä pitkiäkin matkoja hakiessanne vainajia. Maistuuko ruoka keikoilla?

"Kyllähän ihmisen syödä pitää, mutta autoa ei koskaan jätetä yksin. Meillä on välillä eväät mukana."

Mikä on lempikauhuelokuvasi?

"Hohto."

Mitä maksaa kuolla?

Hinnat alkaen

  • Arkku 1 000 e
  • Kukkalaite arkun päälle 150 e
  • Muistotilaisuus 1 000 e
  • Vainajan kuljetus 100 e
  • Hautapaikka 200 e
  • Työt hautapaikalla 100 e
  • Nimi hautakiveen 100 e
  • Perunkirjoitus 300 e ylöspäin
  • Yhteensä 2 950 e

Oikolukija

Pastori Antti Kylliäinen esiluki artikkelin

“Jos ihmisen elämä joskus onkin karua, kuolema on mikäli mahdollista vielä karumpaa. Mutta arkun äärellä seistessä ja muistosanoja sopertaessa on hyvä muistaa, että kannen alla on vain se, mitä ihmisestä on jäänyt jäljelle. Ihminen itse on jo jossain aivan muualla.”

71 kommenttia

Kuolema kuittaa univelat

12.4.2006 14:51

Tämän tekstin jälkeen tuli sellainen fiilis, että haluan hautaus testamentin, että voisin sentään hitusen helpottaa jo omalta osaltani tätä omaisten/omaisen käymää järjestely prosessia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

la muerta

12.4.2006 22:29

Yksi jäi puuttumaan loppulistasta:
hautakivien hinnat. Kai aika kalliita ovat?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TRL

13.4.2006 17:20

Tuhkaus on ollut itsellä mielessä. Kun tomut on uurnassa niin ei kun sukulaiset ja tuttavat kokoon ja pölyt pitkin romanttista kansallismaisemaa... Ei vaan taida tuo tuhkauskaan olla halpaa puuhaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuleva entinen hoitaja

13.4.2006 18:22

Jos kuolee sairaalassa niin kyllä sitä vainajaa on yleensä pukemassa kaksi hoitajaa. Yksin se olisi turhan vaikeaa ja suorastaan epäkunnioittavaa pyöritellä niitä paperilakanoita yksin sen vainajan alle. Sairaalakielellä puhutaan vainajan laittamisesta kun hänet puetaan siihen paperipukuun ja -lakanoihin. Se on arvokas tapahtuma ja kaikessa pyritään, viimeiseen asti, käyttäytymään kunnioittavasti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tipuliinukka

18.4.2006 15:22

Testamentin teen, sillä minulla on sen verran omaisuutta, että suku tappelisi siitä kuitenkin sen jälkeen, kun minä olen aikani jättänyt!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Teemu24-

18.4.2006 17:16

Kuolemaa kyllä pelätään mutta asia on erittäin tabu. Itse uskon kuolemanjälkeiseen elämään mutta en mihinkään raamatun hössötyksiin että joku enkeli puhaltaa pasuunaan ja kuolevat ja mädäntyneet ruumiit nousisivat ylös haudoistaan ja lentävät taivaaseen.

Jokaisella ihmisellä on sielu ja ei ole kovin vaikeaa ajatella että jos sielu on kuolematon niin onko ruumis kuolematon ? Ei ole ruumis kuolee ja mätänee. Nämä kristinuskon vääristäneet hihhulit antavat olettaa että ihmisen mädäntynyt ruumis ei kuole kuoleman jälkeen ja nousee haudasta tuomionpäivänä.

Henkimaailma on hihhuleille taivas ja hihhuleiden taivaaseen ei hihhuleiden mukaan pääse ketkä vaan. Hihhuleiden taivaaseen pääsee vain hihhulit ja taivaan porteilla on hihhulit portsarina katsomassa tilinauhoja että oletko uskonut jeesukseen. Tämä tällainen veljiemme tuomitseminen on erittäin lapsellista toimintaa ja raamatun sivujen väliin sitä mahtuu huru mycket.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sivustakatsoja

19.4.2006 15:46

Hienoa lukea, että kuolleen ruumiinsa käsittelyä mahdollisesti seuraamassa olevana, eivät ruumista käsittelevät tahot aiheuta enää lisää mielipahaa käytöksellään.

Kerrassaan hieno artikkeli. Ehkäpä siinä olisi voinut käsitellä myös tapauksia, joissa muuten kuolleen ruumiin jokin osa jatkaa elämää toisen ruumiissa esim. elintestamentin löytyessä kuolevan lompakosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Duda

20.4.2006 23:35

Missio: Elintenluovutuskortti kaikille suomalaisille. Tai ei kaikilla, pakotettuna, vaan kaikille joille asialla ei ole mitään väliä. Siitä pitäisi saada jotenkin tavallisempi asia. Harvalla oikeasti on mitään sitä vastaan, mutta silti vielä harvempi on täyttänyt kortin.

Itse taidan kyllä pistää ruumiini myös lääketieteellisen opiskelijoiden pilkottavaksi, sinne niitä tuskin liikaa tulee kun kukaan ei sellaisestakaan mahdollisuudesta tiedä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

plUU

21.4.2006 23:18

Artikkeli oli kovin mielenkiintoinen. Se sisälsi tietoa, josta ei joka päivä lehdistä lueta.
Loppulistan hinnoista sen verran, että äitini hautajaisiin valitsimme KESKIHINTAISEN arkun, 700-800e halvempiakin oli. Hautakivi johon jätettiin tilaa tuleville nimille oli n. 1000e. Kai se on toimistosta kiinni...?! (HKI)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fos

23.4.2006 21:22

läheiseni äskettäin menettäneenä tämä oli hyvä artikkeli lukea. auttaa surutyössä. kiitos. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ardelia

24.4.2006 20:05

muutamalla sadalla eurolla saa aivan kelvollisen arkun. ja kyllä se usein on niin, että kaikki keskittyvät siihen, minkä parhaiten osaavat: floristi tekee kukkalaitteen ja hautausmaan vahtimestari sitten nakuttelee naulat arkun kanteen ja kiinnittää kukat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei nauloja

16.12.2019 21:17

Arkut suljetaan ruuveilla, ei nauloilla.

Floristi

29.8.2020 01:40

Kyllä vaan nauloja, mutta ei arkun sulkemiseen. Floristina joudun lyömään 2-4 pitkää rautanaulaa keskelle arkun kantta, ja niihin sitten asetan arkkulaitteen.

Floristi

24.4.2006 22:24

Kyllä minä ainakin naputtelen välillä kukkalaitteet kiinni arkkuun. Ei ne vahtimestarit kaikkea ehdi tekemään.

Mielenkiintoinen artikkeli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

R.I.P.

26.4.2006 17:11

Mielestäni artikkelissa on joitain asiavirheitä, ainakin luterilaisiin hautajaisiin liittyen.

Ensinnäkin ei pidä paikkaansa, ettei arkkua avata enää sen jälkeen kun hautajaisiin on pari päivää, kuten artikkeli antaa ymmärtää. Itse kävin ainakin katsomassa sukulaiseni avointa arkkua hautausmaan kappelissa tuntia ennen hautajaisia ja se on kuulemma ihan normaali käytäntö. Toki tästä voi olla erilaisia käytäntöjä eri puolilla maata, mutta toimittajan kannattaisi ainakin selvittää asia.

Toiseksi, vainajia ei haudata luterilaisen käytännön mukaan aina pää hautakiven suuntaan. Itsekin luulin näin ja pohdin haudattiinko sukulaiseni "väärinpäin", mutta kuulin hiljattain alan asiantuntijan kertovan radiossa (YLE lienee uskottava kanava), että vainajat haudataan aina samoin päin itä-länsi -suunnassa, muistaakseni jalat itää kohti, jolloin jos vainaja istuisi niin hänen kasvonsa katsoisivat itään. Ja koska haudathan ovat useimmiten eripäin eri riveissä vähän niinkuin lähijunan istuimet selkä selkää vasten, ei jokainen vainaja voi olla pää kohti hautakiveä vaan joillakin riveillä vainajat haudataan jalat kiveä kohti että itä-länsi -suunta toteutuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hautajaisvieras

10.5.2020 05:20

Tosiaan kyllä katsominen onnistuu vielä kappelilla/kylmiössä ennen haudalle lähtöä. Tietääkseni aina haudataan pää kiven puoleen, ilmansuunnat vaihtelee paikasta riippuen miten sattuu...ja käytännön syistä monesti arkku kannetaan koko matka autolta pää edellä. Näin olen nähnyt tapahtuvan, eikä liene käytännössä suurta merkitystä.

susax

28.4.2006 02:21

kannattaa muistaa ettei tarvitse maksaa hintoja mita tuossa esitettiin, kylla aivan siistin polttohautauksen kaikkine kuluineen saa parillasadalla eurolla suomessa

pitaa mielessa etta hautaustoimistoilla on melkoinen hinku myyda parasta kamaa jolla ei ole mitaan merkitysta kuolleelle

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

españa

30.4.2006 11:30

Espanjassa asuvana suosin paikallista tapaa eli kuoleman jalkeen vainaja haudataan noin 24 tunnin sisalla, nain ei keinotekoisesti, Suomen tapaan, lisata kustannuksia eika omaisten surua.

Espanjassa perinteinen hautapaikka on nicho eli ns. seinakomero. "Vuokralaisten" vaihtuvuus on suuri, silla yleinen hautapaikka on 5 vuotta.
Yli puolella espanjalaisista on vakuutus kuoleman osalta, mika vastaa hautajaiskuluista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vekkke

2.5.2006 11:44

Mitä siellä Espanjassa sitten sille vainajalle tehdään, kun se 5 vuoden vuokra-aika on kulunut loppuun?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

españa

4.5.2006 10:32

Noiden viiden vuoden jalkeen, jos nichon vuokra-aikaa ei haluta jatkaa, jaannokset viedaan joukkohautaan.

Uusinta uutta Espanjan hautajaisalalla on valmistaa vainajan tuhkasta timantti. Asia, joka Suomessa on lain mukaan kiellettya.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tiilip

11.5.2006 12:08

melkein tasan kaksivuotta sitten saatoin poikani hautaan.meillä ainakin uurnahautapaikka ilmainen,hallinto-aika 30-vuotta,vielä kahdeksalle sukulaiselle paikka samassa haudassa.itse siunaustilaisuus tuli kalliiksi.arkku,uurna,srk:n tilan vuokraus,tarjoilut,kukat yms.hautakiveä unohtamatta,laskisin noin 1300euroa.vaatteista olisi tullut lisä-hintaa,mutta poika lähti tästä maailmasta omissa lempivaatteissaan.lisäksi tutusta hautaustoimistosta saimme ilmaisen arkun kuljetuksen sekä arkun henkilökunta-alennuksella.en edes osaa ajatella mitä kokonaiskustannukse olisi tehnyt ilman kaikkien läheisten apua!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sepesusie

30.5.2006 19:16

Itse olen läheiselleni järjestämässä juuri hautajaisia ja kummastelin kalliita kuljetusmaksuja:Hietaniemen kappelista Hgistä Alppilan kirkkoon ja takaisin Hietaniemeen 220e!!!Mikähän siinä maksaa...:( En kilpailuttanut firmoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ruumiinpolttaja

12.4.2007 15:30

Iso osa vainajista haudataan tuhkattuina tänä päivänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

susileidi

19.1.2008 00:48

HM. TODEN TOTTA TÄRKEE AIHE MUT SILTI SITÄ NIINKU PELKÄÄ JA MIELIKUVITUS TUO OSALTAAN OMIA VIVAHTEITA. SITÄ LUULEE ET JOS VAIKKA HERÄISKIN KESKEN KUN OLIS SIELLÄ KAAPIS NI ETTÄ MITEN SIELTÄ POIS. JOO NO EI HERÄÄ MUT TUO KUOLEMAN PELKO TUO KAIKKEE MIELEEN. ITSELLÄ KUN PIENIÄ LAPSIA NI TUNTUU PAHALLE. JA KUN EI OLE KOSKAAN USKALTANUT KATSOA VAINAJAA. ISÄNI KUOLI JO 17V SITTEN. HÄNELLE EI TEHTY AVAUSTA. ELI EI SE AINA OLE EDESSÄ SE RUUMIINAVAUS.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sureva äiti

4.2.2008 20:25

Olipa hyvä ettei tiennyt miten avaus suoritetaan,kun oman lapsen saattelee sinne lähteväksi.Tulosten saamisen jälkeen kyllä tuli jonkinlainen aavistus miten laaja se on.
Se mitä etsin täältä olisi tieto,voiko ruumisautoa kuljettaa lavettiauton kyydissä jos on vainaja autossa.Onko se arvokas ja kunnioittava tapa kuljettaa vainajaa.Hän oli meille niin rakas,ja olisi ansainnut arvokkaamman kuljetuksen viimeisellä kotimatkallaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tea-Milla

17.2.2008 23:00

-No ei ole arvokas tapa kuljettaa lavetilla.. Siis tuliko ruumisautoon joku vika ja tarvi hinuria??? -kyllä silloin pitää tilata vaikka kilpaileva firma tai jotain jos ei oma kyyti onnistu sillä toimistolla..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tea-Milla

17.2.2008 23:04

..Kyllä kuolema maksaa.. Vajaa kolme vuotta sitten isäni hautajaiset maksoi muistaakseni yli kolme tonnia. Arkku oli jotain tonnin kun otettiin puuarkku, eikä kangaspäällysteistä, ruokaan yli tonni, vanhan hautakiven toisen puolen hionta ja kaiverrus muutaman satasen ainakin. -ja kukka laitteet yms... Ja nyt saa taas kohta reaaliaikaista tietoa tästäkin asiasta, kun on taas hautajaiset...-ja sen sanon, että ei ollut palvelu kukkakaupan puolella mikään ok -eikä ruoka muistotilaisuudessa hintansa väärti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

läheisen menettänyt

11.8.2008 20:43

Olen samaa meiltä pastorin kanssa että aina jäämme läheistemme sydämeen elämään ja uskon että sielu siirtyy tuonne jonnekkin "taivaaseen" odottamaan milloin jälleen kohdataan. Sillä eihän siinä olisi mitään järkeä jos vain täällä maan päällä kävisimme ja sitten vain kuolisimme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vilem

19.8.2008 18:24

Tässä artikkelissa oli mainonta että vainajan kasvot kunnosa pidetään.
Naapuri tilasi M.Monosen hoitamaan hautaustoimeet edesmennelle isälle, oliko siitä parisen vuotta. Mutta kasvot olivat kauheat, suu auki, vääristynyt ja päässä oli näkyvissä verta. Voisi olettaa että vainaaja oli syntyessään tuon näköinen.
Eipä ollut, naapuri oli seuravana päivänä kuolinhetkestä nähnyt vainajan
vanhoinkodissa, jossa se kuoli, ja kyllä se oli aivan oman näköinen, siis ei mitän vääristymiä ja kauhuilmettä.
Saisi sanoa että onhan niitä poikkeuksia.
Mutta, äsken ystäväni soitti ja kysyi, voiko hautaustoimisto kieltää
ruumisarkun avaamisen. Kysymykseen miksi sitä ei saa avata kapellin
kellarissa, vastaus oli kasvojen muutos. Ystäväni näki oman
äiti-vainaan kuoleman jälkeen vanhainkodissa ja kertoi että hänen kasvot
oli kunnossa, tuntui siltä että hän oli kuin nukahtanut.
Hautaustoimistolla, joka on M.Mononen, oli tiedossa ettei ruumiinavausta
tehdä ja omaiset halua arkun olevan auki kapellin kellaritilassa hyvästely hetken aikana.
Tietääkö joku mistä syystä tule vainajan kasvojen muutos?
Ja miten ystäväni kannattaa menetellä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tietoisuutta, kiitos

28.9.2008 19:53

keho on se fyysinen elementti, johon sielu kerta toisensa jälkeen syntyy kokeakseen kokemalla KAIKEN sen minkä se jo tietämällä tietää. Tämä nykyinen yhteiskunta suhtautuu kuolemaan juuri ja juuri realistisemmin kuin peikkoihin, menninkäisiin tai lohikäärmeisiin. Jos lapsensa synnyttäville äideille annetaan synnytysvalmennusta (josta sikiö saa toivottavasti osansa) niin miksei ihmiselle, joka ihan itse kuolee, anneta kuolemisvalmennusta? Ihmiset tappaa toisiaan herkemmin, kun kuolemaa ei luontevasti kunnioiteta ja tietoisesti pohdita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Isätön aikuinen

18.10.2008 00:39

ihan piti nyt kommentti laittaa, että vainaja haudataan AINA kasvot kirkkoon päin, näin ollen siis aivan sama missä päin se hautakivi sijaitsee, mutta jalat on aina lähempänä omaa kirkkoa ja ns, silmät katsoo sinne päin. ja kiitos tästä artikkelista, vastenmielisyydestään huolimatta sen on mielenkiintoinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tiikki_

13.6.2009 23:16

Pari asiaa...
Kotipaikkakunnallani suurin osa haudoista (elleivät kaikki) ovat siten, että jalat on kirkkoa kohti.

Itse tein ruumiinluovutustestamentin ja kehoni päätyy Tampereelle lääketieteelliselle. Eli en jätä läheisilleni lainkaan laskua kuolemastani. Lisäksi edistän lääketiedettä joko suoraan tai uusien lääkärien koulutuksen kautta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hohhoijjaa

11.9.2009 07:24

mitä järkeä on maksaa kirkolle veroja kun delaamisesta joutuu kuitenkin 3000 euroa maksamaan ? aivan sairasta ahneutta ihmisten kuolemalla tehdään bisnestä.

kaikella. kaikella tehdään bisnestä ja pankkeja myöden tämän kaiken bisneksen takana on tämä sama kirkko joka verottaa ja raiskaa ihmisten lompakot ja aivot.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HexTheRex

1.7.2010 19:46

Minä rakennutan itselleni mausoleumin keskelle kaupunkia, ehkä torin reunalle ja palsamoitan itseni, jotta ihmiset voivat minua käydä katsomassa! Rahaa löytyy vaikka kaikille kaupunkini ihmisille tähän tarkoitukseen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Everest8848

7.9.2010 08:43

Kun poikani kuoli kolme kuukautta sitten liikenneonnettomuudessa (18v), jouduin äkkiseltään selvittelemään myös hautausprosessiakin. Pääsin onneksi katsomaan poikaa ennen oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta, jonka jälkeen vainaja ei todellakaan ole sama kuin ennen avausta. Tiesin kyllä, miten avaus tapahtuu sellaista aikanaan seuranneenna. Oli kyllä ikävä ajatella, että oma poika oli sellaisen kohteena, mutta minkäs sille teet. Hautauskulut tulivat maksamaan hiukan yli 5000 euroa, joten ei aivan halpaa lystiä ole. Toki siihen voi vaikuttaa suuresti tekemillään valinnoilla. Joka tapauksessa artikkeli meni siinä määrin yksityiskohtiin, että todellakin kannattaa keskittyä siihen, mitä vainaja oli eläessään, kuin mitä hänelle tapahtuu maatumisprosessissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TXWord

14.7.2011 04:25

Suomessa koko hautausprosessi kestaa jarkyttavan pitkaan. Hirveaa omaisille ja lahimmaisille odottaa hautajaisia. Asun Teksasissa ja taalla hautajaiset on noin 3-5 paivan paasta kuolemasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Talossa-asuva

25.7.2011 14:45

Eikö tuo palkkaus kuitenkin ole aika matala verrattuna työn vaativuuteen. Tallipuheiden mukaan kyseinen kuljetuspäällikkö sai kenkää tehtävistään , kun ns veti keikkoja ohi listan suuremman tilin toivossa.Sama huhu autotallissa kertoo, että nopeuttaakseen työn tulosta vainajia, jopa arkutetaan kyseisen firman autotallissa, piilossa asukkailta, jonne muut kuljettaja niitä sairaaloista siirtävät. Näin kertoo eräs talon asukas, pitääköhän tuo paikkansa??. Pitäisiköhän jonkun hiukan tutkia tuota kyseistä hautaustoimistoa ja sen kuljetus politiikkaa, ei ole todellakaan mukavaa, että mummu matkaa viimeistä matkaansa autotallin kautta kirkkoon! Matkasta kun vielä pitää maksaa täysi hinta ja päätyy joukkokuljetukseen. Olisikohan tuossa sitten alennuksen paikka!!

Onko kenelläkään asiasta tarkempaa tietoa, tuo on edesvastuutonta toimintaa ja se pitää saada loppumaan!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tietoinenko

26.7.2011 19:59

Lainaus """Hautaustoimistolla, joka on M.Mononen, oli tiedossa ettei ruumiinavausta
tehdä ja omaiset halua arkun olevan auki kapellin kellaritilassa hyvästely hetken aikana.

Ja miten ystäväni kannattaa menetellä?"""

Ehdottomasti valittaa, koska jokaisella on oikeus nähdä omaisensa niin tahtoessaan, ennen siunausta tai sen jälkeen, hautaustoimisto voi vain suositella, että arkkua ei avata, jos vainaja on esim niin huonossa kunnossa.

Itse en kyseistä Hautaustoimistoa käytä enään koskaan, jos haluan palvelua ja vastinetta rahoille. Vainajan siirto suoritetaan kuulemma autoilla, joihin mahtuu useampi vainaja kerralla, tavallaan joukko kuljetuksia, vaikka mielestäni maksan siitä että omaiseni saa yksilöllistä palvelua ja hienotunteisen siirron.

Ei suinkaan pakettiauton ylähyllyllä kolmen muun vainajan kanssa. Tästä kuitenkin maksan täyden hinnan, vai hyvitetäänko kuljetuksesta 1/4 osa hinnasta tuskimpa! Ei ole kiva että isäni kulkee kolmen muun vainajan kanssa samassa autossa kuin karja vaunussa!

Onko tämä sitten sitä palvelua ja vainajan oikeaa kohtelua. Eikö tässä nyt maksimoida taloudellinen hyöty ja loukata omaisia sekä vainajaa, epäinhimillisellä tavalla kuljettaa!

Siksi kannattaa mielestäni harkita pienempien hautaustoimistojen palveluja ja kysyä etukäteen, mitä palvelu pitää sisällään. Niissä kun vielä ymmärretään, mitä on palvelu ja mitä kuolema merkitsee perheelle. Eikä suinkaan se kuinka paljon rahaa tulee taloon ja paljonko voittoa jää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mononennn

16.8.2011 14:51

Nyt ei pidä sekoittaa kahta asiaa siirtojen suhteen, ns. sairaalasiirtoja ja hautausajoja. Sairaalasiirtoja (sekä poliisin tilaamia onnetomuuskuljetuksia) hoitavat näillä harmailla vw-pakulla joissa on tilaa 4:lle vainajalle. Keräilyajoja sairaaloista oikeuslääketieteenlaitokselle hoidettiin ennen vielä isommalla autolla johon mahtui ainakin 6 vainajaa. Näistä kuljetuksista ei tule laskua omaisille.

Varsinaiset hautausajot hoidetaan ns. mustilla autoilla joissa on yleensä kyydissä vain yksi vainaja ja ei niissä ole paikkoja muutamaa poikkeuksetta lukuunottamatta ole kuin se yksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tietoinenvaiko

25.8.2011 00:45

Katsoppas esim hietaniemen hautausmaan/oikeulääketieteen laitoksen luovutus paikat. Usein edessä useampi paikkainen pakettiauto, johon mahtuu 2-4 arkkua kerralla.

Vainajat siirretään ns säilöstä siunauskappeliin, jotenka eikö tuo ole joukkokuljetusta, jossa omaiset maksaa mukamas tuosta yksi kuljettaja/ yksi auto linjasta koko hinnan. Kuitenkin siirrot suoritetaan joukkokuljetuksella samoihin suuntiin menevien vainajien kanssa esim malmille menee usein 3-4 vainajaa yhdella autolla.

Siis selvää kusestusta hautaustoimistolta. Omaisten olisi syytä kysyä kunika heidän vainaja kuljetetaan ja vaikka ilmoittaa olevansa paikalla, kun kuljetus aloitetaan. Huomaavat samalla kuinka petollista tuo toiminta on todellisuudessa on ja kuinka maksavia omaisia kusetetaan ja suorastaan valehdellaan kuljetuksista. Pokka naamalla pyydetään kovia hintoja.

Toki tiedämme sen, että poliisien määräämät siirrot ovat poliisien maksettava oli kyseessä siirto terveyskeskukseen kotoa tai oikeuslääketieteen laitoksell. Poliisien määräämät siirrot, jotka suorittaa tavallaan monopoliaseman saanut M.Mononen helsigin alueelle. Siellä, jos jossain osataan tuo vainajien siirto/käsittely hmmmm yllä jossain mainittiin, että autotallien kautta.....täytyy varmasti ilmoittaa iltalehteen ja pyytää jotain valveutunutta toimittajaa haastattelemman hiukan noita M.Monosen poikia....ei savua ilman tulta??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hautausmm

5.11.2011 22:33

Kylläpä edellinen kirjoittaja puhuu asiaa. Olen itse kuullut ja yleisesti hautausalan ammattilaisten puhuvat monosen ns.kellari kuljetuksista.
Kuinka kellarikuljetukset toimivat, kuljettajat tuovat läänin / päivystys autolla vainajat Stenbäckinkadulla sijaitsevaan autotalliin jossa sijaitsee monosen arkku varasto. Stenbäckinkadun kellarissa tapahtuu ns. arkutusta. Kaikkein käsittämätöntä että kaiken tämän kuulee malmin baareissa ja puhujina ovat monosen päivystyusautojen kuljettajat.
Miten voi olla mahdollista että monosen kuljettajat toimittavat vainajia pakettiautoilla ns.paarikuljetuksilla tavallisen asuintalon kellariin arkutettavaksi ja vasta sitten siirrettäväkis hautausmaan kylmäsäilytykseen ? Kuinkahan Stenbäckinkadun asukkaat suhtautuisvat jos tietäisivät mitä heidän autotalliissaan tehdään.....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tutkiija

19.11.2011 10:10

Ei taideta olla kovin kaukana tyylistä joka on Jenkeissä ja monessa Euroopan maassakin, että hautaustoimistoilla on omat tilat jossa vainajia säilytetetään, jos tilat on kunnolliset niin eikai siinä mitään?
Onko joku tuolla Monosen kellarissa käynyt?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pirita Tiusanen

19.7.2013 18:43

Juttua kirjoittaessa kävin Monosen tiloissa, useassa kohteessa. Haastatellessani kuljettajia ja muita yrityksen työntekijöitä, kuului ja näkyi kaikessa syvä kunnioitus vainajia kohtaan.

Hautausautonkuljettajaksiko

21.11.2011 21:50

Ihmettelen tätä vihamielistä suhtautumista hautausalan ammattilaisiin keskusteluissa? Mistä se johtuu? En itse haluaisi ko hommia tehdä, olen kiitollinen että joku homman hoitaa.
Ne samat ihmiset jotka vaatii että vainajan kuljetus oltava tosi halpaa vaatii että sitten oltava kuitenkin arvokasta ja erikoisautolla? Kaikki maksaa, miksei sitten lainmukainen vainajien kuljetus ja kohtelu. Se on kertahommaa, taksilla kuljetaan useammin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hautaus

28.12.2011 02:35

Minun mummoni kuoli n. viikko sitten. Olemme päättäneet ottaa tavallisen hautauksen, vaikka se olisikin kalliimpaa kuin tuhkaus/poltto''hautaus''. Ja tässä artikkelissa puhutaan aika yököttävään sävyyn tuosta maatumisesta, siis tiedän, että toukat yms. tulevat sinne sitten ajallaan, mutta olisiko nyt ihan noin tarvinnut kirjoittaa? Hautaaminen myös siksi, että emme halua mummoa poltettavan kuin mitäkin risua juhannuskokossa, sekä se, että sitten veisimme joka vuosi kynttilän kivenpalaselle? Ja tuhkat levitettäisiin puistoon muitten tallattavaksi tai jonnekin jokeen kalojen ruoaksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heidita

3.1.2012 18:29

Nimimerkille hautaus 28.12.2011:
ÄLÄ lue tällaisia artikkeleja! Lapsille on varmasti omat kirjat kuolemasta ja hautaamisesta missä asiat selitetään silleen kivasti..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oz61

12.3.2012 21:12

Minusta oli oikein kirjoittaa asiasta juuri niin kuin se ruumiin hajoaminen oikeasti tapahtuu, eikä kaunistella asiaa turhaan, joka haluaa niin voi vaikka itseään lohduttaen ajatella että siellä arkussa lauleskellaan ja hyräillään ja nostellaan maljoja viikatemiehelle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nortoni

23.3.2012 08:43

kattokaa toi linkki...http://www.terveystietoa.info/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viruskopio

24.3.2012 01:11

^Kaikkea hassua sitä netistä löytyykin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nipsu999

18.4.2012 11:09

Voihan herrajumala mitä potaskaa. Elkää käykö kattomassa nortonin linkkiä, saavat vaan kävijöitä satusivuilleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaikkikuoleejoskus

2.5.2012 04:15

Onko sillä oikeasti jotain väliä? Ei sitä enää kuolleena välitä pätkän vertaa minne haudataan ja miten. Pitääkö kaikki haudata kuin jotkin kuninkaat?! Jo on aikoihin eletty.

Ja jengi uskoo sielun olemassa oloon vielä vuonna 2012! Ei ole tieteellisesti todistettu sellaisen olemassa oloa. Eikä kukaan tule kummittelemaan kuoleman jälkeen, vaikka ruumista olis kohdeltu miten sattuu. Että sellasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Haudankaivajavahtimestari

24.5.2012 09:54

Ainakin niillä hautausmailla missä itse työskentelen, vainaja haudataan aina pää kiveen päin. Kirkon sijainnilla ei ole merkitystä. Artikkeli oli kyllä ihan hyvä ja kohtuullisen paikkansapitäväkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pillipiiparitytar

13.6.2012 15:14

Vainajaa kunnioitetaan hyvä niin, mutta kunnioitetaanko vanhusta jolle syötetään lääkkeitä ja morfiinia ja psykoosilääketä että vanhus on rauhallinen eikä herää yöllä ja liiku? Loppuvaiheessa ei pääse vessaan asioilleen vaan vaipat ja siihen on paskannettava, "rouva on vaan rauhallinen" jos ei koskaan ole vaippoihin tehnyt tarpeitaan on ihmisarvon vastaista tällainen! Äitini kuoli kun oli juuri syönyt ja olisi halunnut vessaan mutta neljä hoitajaa tuli sängyn ympärille ja eräs niistä laski sängyn aivan suoraksi ei edes tyynyä ollut ja keuhkoahtaumatautia sairastanut äitini kuoli siihen paikkaan! Näin kaiken. Olisin itse häntä auttanut vessaan mutta hänelle oli juuri laitetti katetri.
Vainaja haudataan pää kiveen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hummeli

25.7.2012 13:47

"Joku päivä se voit olla Sinä." Onko minulla siis mahdollisuus olla kuolematta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

delfin3

30.7.2012 02:16

Useita vainajiaolen hautaustoimiston kautta hakenut, mutta yksi asia jäi vaivaamaan. Sukuelinten poisto. Jokaisella miehellä on kylläolleet sukukalleudet paikoillaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rahanhaaskausta

7.11.2012 15:00

Milloinkahan täällä Suomessa herätään siihen karuun tosiasiaan, että tavallinen arkkuhautaus kirkkomaalle on resurssien ja luonnonvarojen tuhlaamista.

Polttohautaus on nopea ja helppo. Maatumisprosessia ei synny lainkaan ja tuhkauurna on niin pieni, että sen sijoittamiseen riittää hyvinkin pieni tila.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Autopsy_forbidden

22.12.2012 14:47

Ajatus ruumiinavauksesta tuntuu melkoiselta häpäisyltä. En haluaisi joutua leikeltäväksi. Toivon, että tulisi lakisäädös, joka mahdollistaisi ruumiinavauksen kieltämisen, mikäli henkilö eläessään on halunnut ettei häntä kuolinolosuhteista riippumatta avata kuoleman jälkeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Amazing_really

27.12.2012 15:56

Artikkelissa mainittiin uusi ammatti jota en tiennyt olevan olemassakaan, ambulanssinkuljettaja! Olen kuullut palomiehistä, palomies/sairaankuljettajista, pelastajista, ensihoitajista, sairaanhoitajista ja lähihoitajista jotka joskus ajavat ambulanssia (kuuluvat heidän työnkuvaansa), mutta missä tällaisen ambulanssinkuljettajan ammattiin voi opiskella ja kestää koulutus siihen kauankin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Simonkyla

5.1.2013 03:17

Simon sairaankuljetus, kysyppä sltä omistajalta. Sillä kun ei ole minkään valtakunnan hoitotason pätevyyttä, mutta omistaa firman. Ajaa autoa(Ambulanssi) ötä päivää ja koittaa hiki hatussa saada itselleen sairaanhoitajaa kaverikseen, jotta saisi pidetyä simon sairaan kuljetukset itsellään. Onneksi siitä on lyhyt matka Kemiin ja sekin ylinopeudella ajettuna lyhenee roimasti.Toivottavasti en koskaan kolarissa Simossa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kokenut_hoitaja-76

29.1.2013 11:04

Pillipiiparitytar
13.6.2012 15:14
------> et olekaan ilmeisesti hoitoalan ihmisiä? Jos tietäisit millainen realiteetti kuolevan ihmisen hoidossa oikeasti on niin näkemyksesi muuttuisi huikeasti. Ei se kuoleva enää kaipaa sinne vessaan, eikä häntä voi mitenkään sinne enää kuljettaakaan. Kun on kipeä, väsynyt ja kuoleva, ei ihmistä enää aleta kiusaamaan vaan hänelle annetaan asentohoitoa (eli vaihdetaan asentoa parin tunnin välein vähintäänkin) ja morfiinia siksi että hän ei hätääntyisi jolloin tulee tukehtumisen tunne. Idea on siinä, että kuoleva vanhus saisi olla mahdollisimman rauhallinen ja hyvässä asennossa sekä kivuton jotta kuoleminen (joka ikävä kyllä tapahtuu laitoksissa yleensä yksin) olisi tavallaan hiljalleen pois lipumista.
Ikävää että kokemuksesi on noin huono, mutta voin vakuuttaa että vaikka vanhus haluaisi vessaan, se ei ole aina hänen päätännnässään vaan hoitajien vallassa koska he ymmärtävät siinä tilanteessa paremmin sen että ei ole edes turvallista viedä vessaan heikkoa ja sairasta. Siksi katetri, helpottamaan pissaamisen tarpeen tunnetta.

delfin3
30.7.2012 02:16
----> Tarkoitettiin sisäisten sukuelinten poistoa, ei ulkoisten. Iso osa elimistä ovat, näet, sisäpuolella.

rahanhaaskausta
7.11.2012 15:00
----------> Tiesitkö, että tuhkaus on itse asiassa vähemmän ympäristöystävällinen tapa kuin hautaus? Kallistahan kuoleminenkin toki on, mutta ympäristöystävällisyys on veikeästi juuri päinvastoin mitä ihmiset luulevat.

Autopsy_forbidden
22.12.2012 14:47
---------> Tuliko mieleesi että vainaja on enää vain "kuori" ihmisestä joka oli joskus olemassa? Entä jos pitäisi saada tutkia vakava sairaus ja sitä kautta saada apua muille ihmisille? Entä jos kuolema oli epäselvä ja/tai liittyi rikokseen? Kommenttisi on joko tyhmä tai provo.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kolisevatluut

27.2.2013 18:08

Iltalehdessä on kuljetuksesta juttua ja sinnekin saa laittaa kokemuksista, mutta muistin tämän vanhan keskustelun täällä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013022716726158_uu.shtml

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sureva

29.3.2013 14:00

Isoisäni kuoli toissa päivänä suuri on kaipuu mies ystäväni sanoi että vainajan silmät ommellaan kiinni ja suu onko se totta pelottaa silloin kohdata kuollut isoisä tehdäänkö sitä oikeasti vaan onko se vaan otos kauhu leffasta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nipsu65

30.3.2013 14:00

"sureva"
Työskentelen vainajien parissa ja olen srk:lla työssä. Olen näyttänyt lukemattomia vainajia omaisille...yhdelläkään ei ole silmiä tai suuta kiinni ommeltu! Joten ole huoleti. Aika usein vainajat ovat kuin nukkuvia, vain kalpeampia. Toki on sitten niitä joiden kohdalla prosessi on jo lähtenyt käyntiin ja kasvojen väri muuttunut. Kuolinsyykin vaikuttaa siihen miten nopeasti väri kasvoissa muuttuu. Joskus silmät ovat raollaan tai auki, samoin suu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

realistinen

26.4.2013 11:03

"Isoisäni kuoli toissa päivänä suuri on kaipuu mies ystäväni sanoi että vainajan silmät ommellaan kiinni ja suu..." Loukkaantuisin jos oma mieheni sanoisi noin! Haluaa ilmeisesti pelotella sinua. Oma äitini kuoli äskettäin ja ehdin käydä katsomassa kuolevaa, ei ollut lainkaan ahdistava kokemus. Kuoleman hetkellä oli paikalla 2 henkilöä (yksi omainen ja toinen lähipiiristä). Oli ollut rauhallinen lähtö.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hautaus

6.5.2013 00:31

Nyt melkein puolitoista vuotta myöhemmin eksyin taas tänne sivulle ja tuskinpa aiempaan kommenttiini vastannut henkilö tätä näkee, mutta kuitenkin: Nyt vähän vanhempana olen sitä mieltä, että ei tuota ruumiin hajoamisen kertomistapaa tietenkään tarvinnut kaunistella. Tuohon aikaan olin vasta 14-vuotias ja isoäitini (joka oli minulle yksi tärkeimmistä ihmisistä elämässäni) oli ensimmäinen lähimmäinen, jonka kuoleman jouduin kokemaan. Kuolemasta oli myös mennyt vasta se viikko ja en vielä oikein käsittänyt koko asiaa. En tiedä, miksi tunsin tarvetta uudelleenkommentoida tänne uudestaan, mutta samapa tuo.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Suntiomies55

17.3.2015 23:37

Suntio hautauskappelissa.Tuohon 2950 hintaan pitää lisätä vuielä hautakivi.Siinä mainittiin vain nimi hautakiveen, Hautakiven hinnat vaihtelevat noin 300e ylöpäin,taivas kattona hinnoittelussa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joopa joo joo

4.5.2015 00:14

Kylliäisen mukaan "ihminen on jossain muualla". Jaa jaa . Se, mitä kuoleman jälkeen on, on kyllä siellä haudassa. Ja ihmistä tietoisena olentona ei silloin enää ole. Muisto tietysti jää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lohdutus

5.1.2017 17:41

Aivan, mutta asia varmistuu vasta kun ollaan siellä, se saattaakin olla yllätys monille mutta silloin saattaakin olla liian myöhäistä, vai mitä?

Sutta pakoon

6.8.2015 23:06

No jopas oli juttu. Kyllä itse lähtisin ennemminkin liikkeelle siitä kuolleen ihmisen omasta näkökulmasta, jolloin tämä 'kuolema' onkin sitten jotain ihan muuta, ja paljon kiinnostavampi kuin nämä artikkelissa listatut toissijaisuudet..: http://www.lily.fi/blogit/sutta-pakoon/were-all-so-gonna-die

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kappelivahtimestari

14.4.2017 23:14

Kahden maan kansalaisena toivon,että saan kuolla terveenä,vaikka moniin sairauksiin kuollaan useimmiten. Olen itse toiminut sadoissa hautajaisissa ja useissa ruumishuoneilla työssä vahtimestarina. Kuoleminen on normaalia,Ei kannata antaa pelolle valtaa. Jokainen meistä kootaan taivaanperillisiksi. Surevien ihmisten kohtaaminen ja yhdessä vuodatetut kyyneleetkin ovat työn tuomaa haikeutta ,silti työ hautajaisiaa on vainajaa kunnioittavaa,sekä vahtimestari on hautajaisten järjestäjä,että tilaisuudesta tulee kaunis ja kaikki sujuu suunnitelmien mukaan ja osaa myös hoitaa mahdolliset yllätykselliset asiat.Paljon olen vuosien varrella omaiisilta saanut hyvää palautetta,se on auttanut minua jaksamaan työssä. Hautauskappelin työntekijällä pitää olla pieni suu ja isot korvat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rukoileva mummo

20.11.2019 20:30

Kaikki nämä kommentit ovat olleet valaisevia ja asiallisia. Rakkaani hautajaiset ovat parin päivän päästä ja luettuani näitä kommentteja minulle tuli rauhellisempi olo, tosin kaipuu ahdistus ja ikävä on valtava. Mielestäni kuolemasta puhutaan ja kirjoitetaan aivan liian vähän, vaikka kuolema on meille jokaiselle jossain vaiheessa tosi asia. Läheisen kuolema on jokaiselle omakohtainen ja erilainen kokemus ja kunnioitan jokaisen tänne kirjoittaneen kokemusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi