Lihaton lokakuu haastaa jättämään läskin, pihvit ja makkarat

Tänään se käynnistyi. Oletko mukana?

Herkullinen tagliatelleannos kera punasipulin, kesäkurpitsan sekä paprikan.
Herkullinen tagliatelleannos kera punasipulin, kesäkurpitsan sekä paprikan. Kuva: B. and E. Dudziński/Fotolia.com

Lihatonta lokakuuta on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Kampanjan alkuperä on Docventures-televiso-ohjelmassa, jossa Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden kestävään lihattomaan ruokavalioon.

Sittemmin Lihaton lokakuu on kasvanut ilmiöksi, johon monet ottavat osaa. Kuukauden kasvisruokavaliolla eläminen saa monet jättämään lihan lopullisesti tai ainakin vähentämään piffin mutustelua. Tämä onkin varsin hyvä juttu, sillä suomalaiset syövät edelleen järjettömiä määriä lihaa.

Keskivertosuomalainen syö 220 grammaa lihaa päivässä, kun syöpäjärjestöjen viikkosuositus on 300 grammaa. Varaa kasviksien lisäämiseen siis todella on. Lihan suunnattomalla syömisellä on haittavaikutuksensa sekä ihmiselle, ilmastolle sekä tehotuotannossa kärvistelevälle eläimelle.

Vegeruokavalio voi kuitenkin aiheuttaa harmaita hiuksia, kun ei tiedä, mitä kokkaisi. Lukuisat näppärät ryhmät esimerkiksi Facebookissa auttavat kyseiseen ongelmaan. Ihmiset jakavat herkullisia ruokareseptejä muun muassa Kasvisruokaa <3-, Vegaaniset kasvisruuat-, Vegaaninen Helsinki- sekä Sipsikaljavegaanit-ryhmissä.

Mikäli lihasta luopuminen kokonaan tuntuu liian haastavalta, voi myös aloittaa kevyesti ja pyrkiä vähentämään. Lounaiden vaihtaminen kasvisvaihtoehtoon on kelpo idea.

 

1 kommentti

Lähiruokaa

2.10.2018 18:10

Mielestäni lihattomuus on jo ajatuksena väärillä raiteilla. Ihminen voi syödä lihaa. Pitäisi puhua lähiruuasta eikä pakkosyöttää lihattomuutta ratkaisuksi maailman ongelmiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi