Lopeta turha pillien imeminen ja muoviroskan kulutus – vai jätetäänkö meret toukkien pelastettavaksi?

Vahakoisan toukka syö muovia ja se saattaa olla mertemme pelastus.

Herra Kilpikonna ei halua uida muovipusseissa.
Herra Kilpikonna ei halua uida muovipusseissa. Kuva: Richard Carey / Fotolia

Yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovia päätyy mereen vuosittain. Muovituotteet ovat vallanneet maailman viimeisten vuosikymmenien aikana ja nykyisin muovitavaraa tuotetaan 300 miljoonaa tonnia vuosittain, tästä puolet kertakäyttöistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme tuottaneet enemmän muovia kuin koko viime vuosisadalla yhteensä, muistuttaa Plastic Oceans -järjestö.

Strawless Ocean -projektissa tiedetään, että ilman muutosta tilanne käy entistä tukalammaksi. Siksi he tuottivat videon, jolla asiasta muistutetaan läimäisemällä pilliä imeviä staroja mustekalan lonkerolla suoraan feissiin. Jos muutosta ei kuulu, vuoteen 2050 mennessä meristä löytyvä muovi painaa enemmän kuin merien kalat. Iso vaikutus tehdään pienillä teoilla. Siksi kampanja toivoo, että ihmiset lopettaisivat turhan pillien imuttamisen.

Plastic Change International esittelee muovijätteen aikaansaannoksia Hawaijilla. Tilanne Kamilo Beachillä näyttää todella järkyttävältä, vaikka vapaaehtoiset tekevät työtä päivittäin. Isomman jätteen kerääminen on helpompaa, mutta mikromuovi aiheuttaa hankaluuksia. Viime vuoden lopulla tehdyn norjalaistutkimuksen mukaan peräti puolet mikromuovista on peräisin liikenteestä.

Kuva vaikuttaa synkältä ja ihmiset saattavat olla hitaita muuttamaan tappavia tottumuksiaan muovinjätteen tuottamisen suhteen, mutta onneksi helpotusta saattaa tulla ihmiskunnan ulkopuolelta. Tiedemiehet ovat juuri löytäneet toukan, joka pystyy tuhoamaan muovia tehokkaasti. Mehiläisvahaa syövien vahakoisa-perhosten kyky tuhota muovia on vertaansa vailla, sillä aiemmin muovin hajoittaminen on ollut äärimmäisen vaikeaa. Nyt toukan kyvyt on tarkoitus monistaa teolliseen käyttöön ja merten pelastukseksi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi