“Maailman salatuin startup” tuo operaationsa Suomeen

Miljardirahoituksen ennen ainoatakaan tuotetta kerännyt Magic Leap tietää, että Suomesta löytyy virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden osaajia.

Magic Leapin teaser-videolla valas hyppää liikuntasalin lattiasta.
Magic Leapin teaser-videolla valas hyppää liikuntasalin lattiasta. Kuva: Magic Leap

Suomen maine teknologiateollisuudessa on ollut hieman niin ja näin Nokian menestyksen jälkimainingeissa. Jonkinlaista vetovoimaa meillä löytyy, sillä nyt yksi kiinnostavimpia tulevaisuuden teknologioita tarjoava yritys on tuomassa konttorinsa Suomeen.

Kyseessä on lisättyyn todellisuuteen (augmented reality) keskittynyt Magic Leap -niminen yritys, joka pyrkii Helsingin konttorillaan pääsemään käsiksi suomalaisiin virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden osaajiin. Helsingin konttorin avaamisesta kertoi teknologiasaitti TechCrunch, joka ei saanut Magic Leapin johdolta varmistusta Helsingin toimistosta. Magic Leap Finland Oy on rekisteröity Suomessa yritysrekisteriin heinäkuussa.

Mistä Magic Leapissa oikein on kyse? Se on yksi tähän asti salassapidetyimmistä teknologioista, joka on onnistunut keräämään itselleen jättirahoituksen, vaikkei varsinaisesta tuotteesta ole tietoakaan. Google on sijoittanut aiemmin projektiin yli 500 miljoonaa dollaria ja tämän vuoden helmikuussa siihen pumpattiin lisärahoitusta yli 700 miljoonaa dollaria kiinalaisen verkkokauppajätin Alibaban johdolla.

Yrityksen teaser-videoilla todellisuus lisääntyy uskottavammin kuin koskaan aiemmin. Jo pidemmän aikaa netissä kiertäneessä videossa suljettujen kämmenten sisältä paljastuu realistinen norsu. Toisella videolla liikuntasalillinen oppilaita seuraa katsomossa, kun jättimäinen valas hyppää lattian alta ja loiskauttaa isot laineet upotessaan takaisin “pinnan alle”. Kolmannessa esitellään räiskintäpeliä, jossa viholliset pomppaavat esiin osana tavallista toimistotilaa. Räiskintäpeli ja muut uusimmat videot teknologiasta on kuvattu jo kehitetyn pelitekniikan läpi, ilman jälkikäteen tehtyjä lisäyksiä.

Lisätyn eli laajennetun todellisuuden sovelluksia on alkanut tulla useammilta yrityksiltä, joista suurimpana Microsoft, jonka HoloLens on ehkä pisimmälle viety katselulaite. Magic Leapin tekniikka on ilmeisesti jokseenkin vastaava, mutta paljon jää arvailujen varaan. Afterdawn-teknologiasivuston mukaan Magic Leapin erikoisuus on sen kehittämä projektiojärjestelmä, jossa lasin reunoilta lähetetty valo projisoidaan silmille pienten nanoharjanteiden kautta, ja ettei lasien tekniikasta tiedetä juuri sitä enempää.

Miksi Magic Leap sitten haluaa Suomeen? Kuten mainittua, meiltä löytyy VR- ja AR-osaajia. TechCrunchin tietojen mukaan Microsoftin HoloLens-tekniikkaa kehitetään myös Suomessa. Magic Leapin johtajista Shalinder Sidhu kehitti Nokialle Meego-laitteita, joten sekin saattaa tehdä Suomesta houkuttelevan kohteen nousevalle yritykselle.

Magic Leap on suuren rahoituksensa ansiosta poikkeuksellisessa tilanteessa, joten se pystyy rakentamaan bisnestään kaikessa rauhassa. Julkisuudessa taktiikka on ollut tähän asti salaileva ja firma on metelin pitämisen sijaan levittänyt operaatiotaan ja etsinyt parhaimpia ammattilaisia eri puolilta maailmaa. Tällaiseen taktiikkaan Suomi sopii oikein hyvin, samoin kuin esimerkiksi Peter Jacksonin uusi-seelantilainen erikoisefektiyritys Weta Workshop. Jotain superkiinnostavaa Magic Leapissa on, sillä puolen miljardin ylittäviä sijoituksia ei saada sisään ihan pelkästään tyhjillä lupauksilla.

Juuri jutun kirjoittamisen hetkellä Magic Leapista saatiin uutta tietoa. Business Insider kertoo yrityksen perustajien välisestä oikeudenkäynnistä, joka paljastaa samalla uusia yksityiskohtia itse laitteesta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi