Mäkikotkat etsivät hukattua pesämunaansa

Laittaisitko euron Punaisen ristin vai Finnjumpingin keräykseen?

Mäkimiehet tarvitsevat rahaa.
Mäkimiehet tarvitsevat rahaa.

Suomen mäkihyppymaajoukkuen esiintyminen lehtien palstoilla on viime aikoina ollut rumaa jälkeä. Suomen mäkihyppy taistelee katasrofin rajamailla, otsikoi Yle. Suomen mäkihyppy kyntää syvällä – viimeksi meni huonommin 1974, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Suomen mäkihyppy kovassa kriisissä, summaa Urheilulehti. Siinä vaiheessa, kun salama iskee joukkueen lentokoneeseen, tulee jo fiilis, että korkeammilla voimilla on jotain suomalaista mäkihyppyä vastaan.

Mikä sai Suomen mäkihypyn juuttumaan pohjamutiin? Syitä on varmasti monia. Harrastusvaihtoehtojen lisääntyminen nuorten elämässä, lajin huono brändäys ja päivittäminen päivään, käsittämättömät uudet säännöt, jotka tekevät tv-seuraamisesta mahdotonta (ilmeisesti hyppyjen pituudella on vielä jotain vaikutusta lopputulokseen), hiihdon dopingskandaalin negatiivinen vaikutus kaikkiin talvilajeihin sekä näistä kaikista johtuva krooninen rahanpuute.

Brändäyksen voisi tehdä toisinkin. Mäkihyppy on todellista extremeä, jossa esimerkiksi lumilautailijoiden säälittävät loikat jäävät auttamatta pieniksi. Tätä ei ole osattu hyödyntää mäkihypyn piirissä lainkaan.

Hyppääjätkin olisivat voineet hoitaa pr:nsä paremmin. Nykänen on aiheuttanut kansallisen trauman, jota Harri Olli on päättänyt vahvistaa parhaan osaamisensa mukaan. Matti Hautamäen yltiöpessimismi puolestaan saa tv-haastattelujen perusteella maailmancup-kisat näyttämään niin hirveältä kokemukselta, ettei sitä toivoisi pahimmalle vihamiehellekään. Pieni poika katsoo Hautamäkeä kotisohvalta ja päättää, että tekee ennemmin mitä tahansa muuta.

Mäkimontusta lähdetään hilautumaan takaisin kohti huippua nöyrällä asenteella, hattu kourassa. Tai siis lipas. Kansallistalkoot-kampanja on suomalaisen mäkihypyn pelastamiseen tähtäävä rahankeruuprojekti, joka havittelee roposia yritysten ja yksityishenkilöiden pussukoista. Tavoitteena on saada kasaan Finnjumping ry:n puheenjohtajan Mauri Haatajan mukaan "kuusinumeroinen summa, jonka ensimmäinen numero ei ole ykkönen".

Rahoja kerätään lahjoituspuhelinnumerolla, -tilillä ja kaupunkien kaduille rantautuvalla lipas-keräyksellä. Kuten Kansallistalkoot-nimi kertoo, keräyksen järjestäjät haluavat rakentaa mielikuvaa kansallisesta projektista, jälleenrakennuksesta, johon tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät.

Laittaisitko euron mieluummin Punaisen Ristin, Sotaveteraanien vai mäkihyppääjien lippaaseen? Valitsetko yhteisörahoitusprojektiksesi suosikkibändisi uuden levyn vai suomalaisen mäkihypyn?

Huomiota kampanjalle kerätään mäkimiesten tähdittämällä videolla, jossa heikko rahatilanne on vedetty överiksi ja mäkihypyn kriisille nauretaan avoimesti.

Osaltaan mäkihypyn kriisi vaikuttaa väistämättömältä. Mäkihyppy on dinosaurus, joka on kuihtumassa pois luonnonvalinnan seurauksena. Ehkä se ei yksinkertaisesti pärjää lajien evoluutiossa.

5 kommenttia

feissareiden_kauhu

13.12.2012 15:47

"Laittaisitko euron mieluummin Punaisen Ristin, Sotaveteraanien vai mäkihyppääjien lippaaseen? "

En laittaisi rahaani mihinkään näistä. Sotaveteraaniliitolla on rahaa yli oman tarpeen muttarahoja ei kyetä maksamaan ulos ja käyttämään siihen tarkoitukseen mitä varten ne oli kerätty (veteraanien auttaminen).

Mäkihypyn tukeminen on turhaa, koska laji on kuolemassa. Suomen urheilumaailma on muutekin aivan liikaa painottunut miesten lajeihin. Joka kaupungissa on verovaroilla rakennettuja jalkapallokenttiä ja jäähalleja, mutta eipä näy yhtään verovaroilla rakennettua ratsastuskoulua tai maneesia. Siellä verovaroilla rakennetussa jäähallissa "mennään urheilu edellä" (kuten eräs tunnettu idiootti totesi) ja suositaan huonosti menestyviä miesten lätkäjoukkueita vaikka naisluistelijat ovat vuosi toisensa jälkeen maailmanmestaruuskilpailuissa mitaleita voittaneet.

Punaisen Ristin keräykseen en anna, koska heidän kohteensa ovat vääriä. Ei ole järkevää antaa rahaa Nälkäpäiväkeräykseen (nälkäisten lasten ruokkiminen ylikansoitetuissa maissa) koska todellinen ongelma on ylikansoitus. Jos nälänhätäongelmaan halutaan tosissaan puuttua, on lopetettava se hillitön sikiäminen. Lasten hankinnassa pätee vanha perussääntö "If you can't feed it, don't breed it." Jos nälkäkuoleman partaalla roikkuva nainen hankkii lapsia, ei voi kuin ihmetellä typeryyden ja itsekkyyden määrää. Lapselle pitää kyetä antamaan ihmisarvoinen elämä ja jos et kykene sitä tekemään, niin pidä jalkasi ristissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

joulupata

13.12.2012 15:52

Feissareiden_kauhu, aamen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viljainen

14.12.2012 10:56

Mäkikotkilta on juomat ja rahat loppu niin pitää lähteä kerjuulle. Mahtavaa kamaa stand-up koomikoille :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.12.2012 12:48

Sponsorisopimusten perässä jokainen urheilija juoksee, mutta kerjääminen. Ei helvetti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Makikotka

16.12.2012 22:42

Eikös kapitalismissa - nykyisestä markkinakapitalismista puhumattakaan - kannatava tuote suorastaan kilpaile rahoittajista? Jokohan olisi aika todeta, ettei mäkihyppy ole nykyaikaa ja jättää kerjääminen. Jos sponsseja ei kiinnosta, niin mikä on vahvempi signaali lajin arvon romahduksesta: ei mikään!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi