Marco Casagrande

Yhden miehen seikkailuromaani

Helteinen perjantai-iltapäivä Helsingin Katajanokalla. Kauppiaankadulla sijaitsevan Casagrande Laboratoryn ikkunassa lepää ranteesta poikki leikattuja käsiä. Toimiston seinät on tapetoitu Human-lehden sivuilla, toiletti puoliksi Stalinin, puoliksi pornokuvilla. Marco Casagranden ryhti on uskomaton. Kun hän kävelee keskilattialle tervehtimään, toisen maailmansodan aikaiset saksalaiset sotilaat heräävät eloon ja seinälle nostettu Kekkonen näyttää hymyilevän.

Casagrande Laboratoryn kansainvälinen kaupunkisuunnittelun erikoisjoukko on tehnyt onnistuneita iskuja ympäri maailmaa. Sunnuntaina lennät Australiaan. Tekemään mitä?

“Luennoin ainakin kahdessa yliopistossa ja olen arkkitehtikilpailun tuomarina. Voi olla että teen jotain duunia siellä, rakennan jotain. Oleilemisesta tulee munaton olo, pelkkä teoria ei ole juttuni, se ei riitä. Omatunto ei pysy puhtaana. Kun rakentaa jotain on myös varaa lässyttää.”

Juttusi on Urban Planningin Human Layer. Kesäkuussa teitte Human-lehden Lontooseen ja teidän duunit olivat Lontoon Oxford Streetin Selfridgesin ikkunassa, Greetings from London tapahtumassa. Miten päädyitte maailman tunnustetuimpien arkkitehtien seuraan?

“Lontoo oli aika huvittava. Kutsu tuli kauan aikaa sitten, mutta en reagoinut siihen mitenkään, koska ajattelin sen olevan ihan paska homma. Siinä luki että kaupunkisuunnitelma esitellään kaupan näyteikkunassa. Ajattelin sen olevan jotain ihan fuulaa, etten viitsi kiinnostua siitä. No sieltä pumpattiin koko ajan, ja kun ne julkaisivat listan keitä muita sinne oli kutsuttu, hiffasin että kyseessä oli hard core juttu. Kutsuttuina oli pelkästään maailman kuuluisimpia arkkitehtejä, Zaha Hadidin ja Norman Fosterin kaltaisia nimiä, ja me oltiin yksi niistä!”

Miksi teidät oli kutsuttu?

“En mä tiedä. Syyn täytyy olla duunit. Saattaa olla Taipei.”

Olet tehnyt kaupunkisuunnitteluprojekteja esimerkiksi Japanissa, San Juanissa, Firenzessa, Bergenissa, Alaskan Anchoragessa, Venetsiassa. Taipeissa aloitit kaupunkisuunnitteluprojektin siivoamalla sotaveteraanien mestan?

“Kyllä. Minun piti tehdä Taipein kaupungille kaupunkisuunnitelma, ekologiseen uudistamiseen tähtäävä strategia. Ne odottivat, että tuon niille jonkun suunnitelman paperilla, mutta minulla oli muuta mielessä. Löysin Taipein keskeltä laittoman alueen, jossa veteraanit asuivat. Alueella on kaikki ne arvot, jotka olisin halunnut tuoda kaupunkiin: Siellä kierrätettiin kaikki, kaikki jäte mitä yhteisö tuottaa, siellä kompostoitiin, viljeltiin omat vihannekset, pummattiin juomavesi ja sähköt kaupungin verkosta…elettiin kuin anarkistit. Mutta puhtaasti ja tosissaan. Veteraanit ovat olleet siellä viisikymmentä vuotta. Loppujen lopuksi paikka on kuin normaali maalaiskylä keskellä kaupunkia. Koskematon alue, jota kutsutaan nimellä Treasure Hill. Veteraanit ovat pyhiä, samoin heidän asumisensa… he ovat muuttaneet koko alueen pyhäksi. Tavalliset taipeilaiset eivät koskaan mene sinne, koska alue on aivan erilainen kuin ympärille aukeava kiihkeä ultrakapitalistinen kone. Keskellä konetta on aarre, komposti. Tiesitkö, että komposti on sama kuin renessanssi? Jos synnyt uudelleen, kompostoidut. Tehtävänäni oli kääntää sitä kompostia, hylättyä tai huonomaineista, laitonta kaupunginosaa. Kääntäisin sitä vähän ja yhtäkkiä se olisi kaikkein arvokkainta multaa.”

Netistä voi tarkistaa, että Treasure Hillista on tullut uuden kaupunkisuunnittelun kulttipaikka. Taipei poiki vuoden professuurin paikallisessa yliopistossa. Aiot ajaa sinne prätkällä?

“Ei siinä ole mitään ihmeellistä. Ajan töihin niin kuin monet muutkin…”

Olet harjoitellut duuniin ajoa ajamalla Japaniin?

“Maapallon ympäri! Meidän omia leveyspiirejä seuraten. Ajoin ensiksi täältä Japaniin, ja Halifaxista Alaskaan. Näillä leveyspiireillä oleviin duunipaikkoihin pääsee hyvin autolla.”

Olet tehnyt paljon duunia Japanissa. Tokiossa. Miksi Itä kiehtoo?

“Japani on loistava paikka. Siellä on helppo tehdä töitä, koska japanilaiset ovat hirveän kiinnostuneita kaikesta ja niillä on pokkaa. Siellä voi tehdä isoja asioita, kokeilla mitä tahansa. Tokio on kaupunkikehityksen ääripäässä. On tärkeää tutkia sitä ja olla sen kanssa tekemisissä. Se on omalla sarallaan siinä pisteessä ettei siitä pääse eteenpäin. Tokio on tietokone. Puberteetti-iän vielä jatkuessa koen samurairomantiikan itselleni läheiseksi… Japanilaiset kokevat olevansa Jumalan valittu kansa. Mennään tavallaan verenmaku suussa, ja kunnia on kaikki. Ei lässytystä.”

Eikö lässytys ole demokratian perusjuttu. Keskustelu asioista?

“Lässytys ja hämmästely ovat aikamme vitsauksia. Hämmästely on tosi huono asia. Haltioitunut saa olla, muttei hämmästellä.”

Et halua myöskään puhua taiteesta.

“Arkkitehtuurikin on parempi sana. Taide on liian löysä.”

Suomalaisessa taidemaailmassa olet tunnettu lähinnä palkkasoturina.

“Sehän on niiden tehtävä, hämmästellä!”

Kirjoitit Bosnian kokemuksistasi kirjan. Luca Moconesin Mostarin tien liftaajat oli niin kuuma opus, että sinua epäiltiin sotarikoksista. Miksi lähdit palkkasoturiksi?

“Sota on yksi ihmiselämän perusarvoista. Se on aina ollut sitä ja tulee aina olemaan. Ei siinä ole mitään ihmeellistä. On jonkinlaista degeneroitumista jos muisto sodasta häviää tai se muuttuu fiktioksi mistä luetaan sivu aamupalapöydässä. Sota on yksi ihmisen eläimenä olemisen ovi. Vaikka siinä on paljon pahaa, niin sen oven takana on paljon hyvääkin. Tärkeää on se, että jos se ovi häipyy, sen mukana menee haaskuuseen monia positiivisia arvoja, ne muuttuvat fiktioiksi.”

Tarkoitatko kunnian ja häpeän tunteita?

“Toisaalla ainoastaan muotoa, väriä ja tuoksua, toisaalla ainoastaan sotaa, häpeää ja kunniaa.”

Eikö rahasta tappaminen ole aika extremeä?

“Ihmisellä täytyy olla mahdollisuus päästä kosketuksiin sellaisten tuntojen kanssa, joiden tajuaa olevan ikuisia. Sellaisten tunteiden, joita ei voi spekuloida. Jeesus on tuntenut näin tai joku kaveri on tuntenut ihan samalla lailla tuhat vuotta sitten. Saavuttaa sellaisen yhteyden. Kävellessään jossain vuorilla, astuu ne täsmälleen samat askeleet, samat sydämenlyönnit. Se on aika mystinen kokemus. Kaikkihan miettivät, miten toimisi äärimmäisessä uhkatilanteessa tai jos kuolema on väkevästi läsnä. Kysymys on omasta päästä, miten hallita pelkoa. Pelkoa on kolmenlaista. Kuolemanpelkoa, pelkoa haavoittumisesta ja pelkoa siitä, tuleeko paska housuun.”

Sota on tässä maailmassa olemassa vastustamista ja vihaamista varten.

“On vain käynyt niin, vaikka oman sukupolven isoisän porukasta kaikki ovat kokeneet sodan, kaikki. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Se vaan kuvastaa tätä nykyajan hämmästelyä. Että jostain mun sodassa käynnistä viitsitään tehdä numero! Ei siinä ole mitään. Ihan perushommia. Jokaisen isoisä on käynyt samanlaisia, paljon kovempia juttuja. Kaikki asiat muuttuvat hämmästelyksi ja lässytykseksi. Paljon parempi tehdä karkeita virheitä kuin lässyttää. Lässytyksestä ei kukaan opi mitään. Se ei generoi mitään hyvää.”

Et kadu?

“Hah hah. Lässytys on syöpä. Syöpä. Se on kaikkialla. Lässytys loppuu heti, kun tuntee olevansa tekemisissä oikeiden asioiden kanssa. Todellisen totuuden kanssa. Ei ole mitään syytä lässyttää. Mutta jos on ihan hakoteillä niin voi vetäytyä lässytyssukkulaan ja vaan heilua täällä. Oikeasti kouluissa pitäisi olla pakollisena joutua mottitalkoisiin. Työttömille pitäisi myös tarjota samanlainen mahdollisuus.”

Onko sulla muita työllistämisideoita?

“Mottitalkoot riittävät hyvin pitkälle. Pitkän tähtäimen mottitalkoojärjestelmä olisi oikein hyvä Suomelle. Israelissa kolmen kuukauden kibbutsimaanviljelys kuuluu osana armeijaan. Sama systeemi tänne! Mottitalkoisiin, nostamaan perunoita! Ihan törkeästi talkoisiin sininen univormu päällä. Paljon mukavampi istua raitiovaunussa, kun porukat tulevat mottitalkoista fyysisesti parempikuntoisina, pirteinä ja talkoohenkeä uhkuen.”

Mitä hyvää sota tekee yhteiskunnalle?

“Yksi mikä on tärkeätä sodassa on se, että sota kompostoi degeneroituneen yhteiskunnan. Se on luonnonlaki. Jos homma menee liian löysäksi, lässyttämisen luoma tyhjiö joko kuolee tai vallataan. Se on normaali luonnonkulku. Jos ajattelee vaikka sodanjälkeistä Suomea. Fantastisen energinen ja aikaansaava maa. Eikä mitään lässytystä. Tai Bosnian sota. Täällä lehdet lässyttävät mikä kaikki siellä on väärin, kun taas siellä kaikki ovat tyytyväisiä siihen, että kroaateilla, bosnialaisilla ja serbeillä on omat valtionsa. Yhteiskunnan kompostointi. Kaupungin täytyy olla komposti, jatkuvassa käymistilassa, tuottamassa energiaa.”

Kaupungin pitää siis voittaa asemansa aina uudelleen?

“Kyllä kyllä. Kaikki mikä jää paikalleen tai kovettuu, kuolee. Se pätee moneen asiaan, perhe-elämästä kaupunkisuunnitteluun…”

Onko sota vanhempi kuin rakkaus?

“Ei ole. Rakastuminen on ikuista. Joku sanoi hassusti, että rakkaus on runoilijoiden keksimä valhe.”

Runoilijat tarvitsevat sen valheen. Se näyttää hyvältä paperilla.

“Haikurunot ovat mahtavia. Tykkään erittäin paljon.”

Mistä elämänfilosofiasi on peräisin?

“Kaikki on ikuisuudessa ja sisäänrakennettua, mutta paljosta on kiittäminen Jaakko Hämeen - Anttilaa ja Jouko Turkkaa. Hämeen-Anttila on sanonut nämä samat asiat joita hoen, paljon kauniimmin, viisaammin ja sofistikoituneemmin, mähän olen hirveän vulgaari…Turkka taas on hirveän tärkeä vulgaarioraakkeli. Ja Andrei Tarkovski. Ihan pyhimyksen asemassa. Sillä on kaikki.”

Casagrande on italialainen nimi. Olet italialaista sirkussukua.

“Joo. Lelut ja hulluus ovat aina olleet tärkeitä. Isoisä on keksinyt Jalostajan hernekeiton ja Turun sinapin. Se on Jalostajan pääjohtaja, mutta siitä huolimatta… Isoisän äiti oli saksalainen, sen äidinkieli oli saksa, hyvinkin perussaksalainen meininki. Toinen puoli täysin vastakohtainen. Siellä on sirkus ja lelut. Mä olen jo pienenä pitänyt hyvin tärkeänä näitä molempia puolia. Että molemmat täytyy olla mukana. Jos meininki meni liian tekniseksi niin seuraavaksi mentiin lelukauppaan tai sirkukseen. Sirkus vaikuttaa paljon. Ei viihteenä vaan Commedia del Artena.”

Peruslähtökohtanasi on kaupungin luonne kompostina. Millaisen kaupunkisuunnitelman tekisit Helsingille?

“Helsinki on vähän ongelmallinen paikka... Varmasti täällä on asiat hyvin.. en tunne että minun pitäisi tehdä ensisijaisesti töitä täällä. Olen varmaankin paljon arvokkaampi jossain muualla. Täältä voisi kyllä kompostoida sosiaalisen degeneroitumisen. Tehdä paluun perushommiin. Ihan normaaleihin inhimillisiin arvoihin, raakaan himoon, voimaan, itkuun… kaikkeen tuollaiseen. Lässytys pois. Halutessaan voi mennä Ruotsiin lässyttämään, täällä pitäisi olla asiallisesti. Helsingillä on täydelliset pohjat. Kaupunki valuu pikkaisen mereen. Ei muuta kuin ryhdistäydytään ja mottitalkoisiin!”

Casagrande Laboratory esiintyy Helsingin Juhlaviikoilla. Luvassa on ainakin IHMINEN- lehti. Entä mottitalkoot?

“Todennäköisesti sellaisen kaverin kuin Anarchist Gardenerin järjestämä kulkue. Hänen teoksensa.”

Siis tämä sama valkoiseen pukuun pukeutunut kaveri joka villitsi jengiä San Juanissa?

“Sama mies. Voi olla että on valkoisissa tänäkin vuonna. Kulkueen lisäksi haluaisin tehdä julkisen ullakon. Virittää tilan, rakennuksen mihin ihmiset saavat tuoda omia tavaroita ja muistoja. Tila muuttuu ullakoksi, yhteiseksi ullakoksi, tavallaan kaupungin alitajunnan peiliksi. Se tehdään Makasiineille. Haluaisin myös Troijan Keinuhevosen ja nuotion Presidentinlinnan eteen. Täytyy muistaa että Helsinkiinkin tuotetut työt ovat Laboratorion hommia. Kaikki tapahtuu yhdessä.”

Perustatte myös toimiston Saksaan, Weimariin. Hipin oloinen Christian alkaa vetää sitä?

“Hänet on aivopesty ja lähetetään Weimariin ihan uutena miehenä. Kyllä se on ihan kunnon saksalainen…”

Laboratory on kansainvälinen, eri alojen ihmisten löyhä yhteisö. Mukana on ainakin japanilaisia, saksalaisia, virolaisia…Ketkä ovat Laboratoryn kovimmat jätkät?

“Martin Ross eli MetalGod, alun perin alaskalainen teollinen metallityömies, sittemmin maan kuuluisin nykytaiteilija. Hämmästyttävän taitava jätkä. Tuomas Makkonen, monenlaisessa tulessa käristetty kaveri…Molemmat ikuisuuden arkkityyppejä. Marty Seppä Ilmarinen, Tuomas Kuningas. Sitten on Ilkka Törmä, nuori tietokonemestari, joka kasvaa sisään systeemiin.”

Saitte viime viikolla kutsun Venetsian Biennaaliin Tanskan edustajana. Mitä ihmettä?

“Joo, meidän työ edustaa Tanskaa syyskuun kahdestoista aukeavassa Biennaalissa. Teimme Tanskan Kulturfondetille työn nimeltä Post Industrial Fleet, joka keskittyy kierrättämään suurikokoisia teollisuuslaivoja osana kaupunkikuvaa, kylinä, kierrätyskohteina tai puhtaina tiloina.

Työtä varten perustimme Ranskaan toimisto Crew 31. Siinä oli minun ja Martinen lisäksi kuusi paikallista. Pistimme ne näyttelyyn ja viime viikolla ne soittivat haluavansa ne edustamaan Tanskaa. Tanskaa! Kohtalaisen hyvä.”

Olette olleet aikaisemminkin Venetsian Biennaalissa.

“Kyllä, vuonna 2000. Silloinkin laivahommissa.

Tämä jatkaa tavallaan sitä juttua. Silloin meillä oli proomu josta tehtiin puisto.”

FILE: Marco Casagrande

  • Ikä: 29
  • Paino: 70 kg
  • Juoma: Alkoholi
  • Tuoksu: Diesel

79 kommenttia

Juupajoo

5.8.2004 16:29

"Sota on yksi ihmiselämän perusarvoista." Joopa joo... Sota ei todellakaan ole mikään arvo, sillä arvot ovat normaalisti jotain hyvää ja tavoiteltavaa, kuten vaikka uskollisuus. Ja tämä tyyppi siis pitää sotaa eli vihaa ja tappamista perusarvonaan, haloooo... Valitettavasti ihmiset kokevat vihaa jne., mutta tämä mies sitten vissiin oikein tavoittelee niitä. Anteeksi, mutta ärsytti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

karua

5.8.2004 17:17

"Valitettavasti ihmiset kokevat vihaa jne., mutta tämä mies sitten vissiin oikein tavoittelee niitä."

- Niinkö siinä sanottiin? Mies toteaa:

"On jonkinlaista degeneroitumista jos muisto sodasta häviää tai se muuttuu fiktioksi mistä luetaan sivu aamupalapöydässä. Sota on yksi ihmisen eläimenä olemisen ovi. Vaikka siinä on paljon pahaa, niin sen oven takana on paljon hyvääkin"

- Suomeksi: Sota on osa ihmistä, oli asiantilasta "lässyttäjä" (vrt. artikkeli) mitä mieltä tahansa. Ne jotka ovat sen unohtaneet tulevat häviämään niiden toimesta jotka eivät ole.

-Marco laukoi ikäviä totuuksia jotka ovat toki omiaan kavahduttamaan meidän urbaania vässykkäsukupolvea. "Mutku asiat ei pitäis olla nii!" Silti ne ovat, ikävää mutta totta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

chenkku

5.8.2004 17:45

raikastaa kun jollain tassa pullamossossa on selkarankaa. vaikka kipiaahan tuo tekkee...

eikun ainiin, eihan me enaa kuulutakaan siihen mossosukupolveen kun ollaan niin helvetin karaistuneita 9/11:sta seka jatkuvista terroristivaroituksista. aseet hampaisiin ja kotipesaa puolustamaan siita ennen kuin helsinki valuu mereen tai karvaisille valloittajille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

toistoa

5.8.2004 18:31

kompostoitavaa lässytystä koko artikkeli. ei olis pitänyt lukea koko juttua, miehen hyvä maine meni lässytykseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Asiallista

6.8.2004 01:02

Kyllä mies puhuu asiaa. Aikaisemmat käsitykset kaverista ovat nyt hieman muuttuneet ja pisteet nousseet kunnolla! Loistavaa, samaa rataa vain! Ja lopetetaan lässytys...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

loch

6.8.2004 07:32

Mieshän on täysi pelle. Ensinnäkin sota ei ole mitään muuta kuin epäonnistuneen politiikan jatke, toisekseen se ei todellakaan ole osa ihmistä vaan ihmisen keksintö ratkaista "umpisolmu". Kaverin duuni kertoo kyllä millainen kaveri on kyseessä, pelkkä paskaa puhuva idiootti, lässyttäjä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

leikkifasisti

6.8.2004 10:07

Heh... Mies toistaa Italian fasistien iskulauseita 1920-luvulta. "Turha puhe pois, fyysinen työ kunniaan, sota uudistaa kansakunnan..." Kaikki kuin suoraan Mussolinin suusta.

Ja eräs Italian fasismin tärkeimmistä ideologeista, runoilija d'Annunzio... Kuinka ollakaan, hän toimi palkkasoturijoukon johtajana Jugoslaviassa 1920-luvun alussa.

Casagrande ilmeisesti kuvittelee, että italialainen sukunimi velvoittaa apinoimaan Italian historian "pahoja poikia". Sillä paha poika Casagrande haluaa selvästikin olla. Hän oikein nauttii päästessään esittelemään omaa brutaalia olemustaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fasismi

6.8.2004 11:00

eikohan niiden fasistien pahimmat rikokset olleet ihan jotain muuta kuin lassytyksen paheksuminen ja ruumiillisen tyon ihailu. miksi automaattisesti lassytys on hyvaksyttavaa mutta selkaranka ei?

mielestani haastattelun pohjalta Casagrande vain ilmaisee ikuisen luonnonlain aika karkeasti nykyiseen Poliittiseen Korrektiuteen tottuneelle, mutta ei se sita tarkoita etta han olisi fasisti. sosiaalidemarit vaan aina alahtaa kaikesta niin pikaisesti. nopeet syo hitaat ja vahvat voittaa heikot, niin se nyt vaan on aina ollut ja on edelleen... toinen asia on sitten se, etta modernin yhteiskunnan tarkoitus on yrittaa tasapainottaa tama elaimellinen meno ja pitaa huolta niista heikommista. mutta tuskinpa sekaan lassytyksella onnistuu. kun katsoo suomen meininkia niin ei todellakaan pieni mottitalkoo olisi pahasta monellekaan.

nimimerkki Vuosia Ulkomailla Asunut

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huhhuh__

6.8.2004 11:17

Mikähän vittu siinä on, että näiden ihmisten pitää aina korostaa, että on asuttu ulkomailla. Jos olisitte edes pitäneet silmänne auki niin tajuaisitte että tälläinen sotaa ja armeijaa sekä yleistä asevelvollisuutta ihannoiva meininki on ihan puhtaasti SUOMALAISTA LÄSSYTYSTÄ. Suomi on hyvin nuori valtio ja nämä talvisodat ja muut kansakunnan traumat ovat vielä hyvin tuoreessa muistissa ja koettavissa isovanhempiemme kautta.

Enpä ole tavannut missään muualla maailmalla ihmisiä, jotka oikeasti suhtautuvat samalla tavalla ihannoivasti sotimiseen ja tuollaiseen "kuri"-lässytykseen. Lähinnä ihmiset katsovat monttu auki kun kuulevat, että Suomessa 95% nuorista miehistä käy armeijan, vaikka vaihtoehtojakin löytyy. Verratkaa nyt vaikka Saksaan, jossa valtaosa suorittaa siviilipalveluksen ja lähinnä niitä armeijaan meneviä katsotaan vähän tärähtäneinä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

muu

6.8.2004 11:41

on siinä jotain. Vaikka huomaa kyllä että vähän kieli poskella on kaveri kommenttejaan heitellyt, ajatukset karkailleet jossain Taipein "trasure hillissä" eivätkä suinkaan jaana rinteen kysymyksissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fasismi

6.8.2004 11:43

ota nyt iisisti ettei verenpaine nouse...on se kumma kun ollaan niin pirun subjektiivisia etta tulkitaan muiden teksteja taysin paamaarahakuisesti. se, ettei pida lassytyksesta ei nyt todellakaan tarkoita etta ihannoi sotaa. missakohan kohtaa mun tekstia niin luki, kun jai itselta kokonaan huomaamatta.. yritanpa siis kirjoittaa niin diplomaattispoliittisesti korrektia tekstia ettei vaan tule paha mieli kellekaan. se, tuleeko pointti sitten selville taitaa olla toisarvoista.

niista ulkomaista... matkailun ja ulkomailla asumisen kautta huomaa etta muissa maissa ihmiset on aika paljon enemman karaistuneita kuin suomessa. kun suomi loppujen lopuksi on niin ihana ja turvallinen maa (mista tavalla tai toisella voi kiittaa vapaussotaa, joka raakuudessaan oli tietysti hirvittava) etta vahemmastakin menee meno lassytykseksi. eika se aina ole paha asia, mutta tasapainon vuoksi pieni selkarangallisuus on vaan tervetta.

Edelleen Siella Asuva

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

blahblahblah

6.8.2004 12:00

Kaikki lässyttävät lässytyksestä...

Se nyt vain on niin, että demokratiaan kuuluu lässytys. Mitä vanhempi ja vakaampi demokratia, sitä enemmän lässytystä. Kansalaisten kirjavien mielipiteiden yhteensovittaminen kun vaatii aina paljon puhetta... Myös turhaa puhetta.

Kun taas diktatuureissa ei lässytetä! Siellä il duce tai el caudillo tai der Führer sanoo, että "asiat on näin ja muut pitäköön turpansa kiinni!"

Noh, jokainen voi lukea historiaa ja tehdä vertailuja. Kummat ovat menestyneet paremmin? Ruotsin ja Sveitsin kaltaiset demokraattiset lässyttäjävaltiot? Vai Neuvostoliiton ja Irakin kaltaiset "pulinat pois" -valtiot?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lassyttajista

6.8.2004 12:18

blahblah lässyttää asiaa :) joo yleisellä tasolla, siis sisä- ja ulkopolitiikassa diplomaattisuus on valttia eli kuten on todettu niin demokratian tehtävänä on pitaa huolta kaikista kansalaisistaan, ja sitten sopivan solidaarisesti myös muidenkin maiden kansalaisista. lässyttäkäämme siis kaikki yhdessä!

mutta yksilötasolla, kaikesta huolenpidosta huolimatta, kuka pärjää? se, joka kulkee pää pystyssä vai se joka työntää sen pusikkoon...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hawoeufh

6.8.2004 12:47

Mun perheestäni osa asuu ent. Jugoslaviassa ja voin sanoa tasan tarkkaan, että ne sadat tuhannet, jotka eivät voi tai uskalla palata kotiseudulleen, josta ne on etnisesti puhdistettu, eivät todellakaan näe mitään hienoa sodassa. Puhumattakaan siitä toisesta mokomasta, joka makaa joukkohaudoissa. Helppohan se on tollaisen idiootin jauhaa paskaa ja tehdä performansseja yms., kun hän voi kätevästi palata kotiin koettuaan jännän sotareissun.

Mottitalkoista sen sijaan olen samaa mieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Habsburg

6.8.2004 13:58

Balkanin slaavipersereiät!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

demos_69

6.8.2004 14:33

Hyva, etta niin monet nakevat Casagranden lapi... Miehella on ainoastaan yksi argumentti, jota han toistaa muodossa tai toisessa lapi koko artikkelin. Joko se on Jaana Rinteen kyvyttomyytta (tai pahempaa: haluttomuutta) haastaa haastateltavansa, tai sitten todellakaan muuta kirjoitettavaa ei kyseisesta henkilosta ole.

Ihmettelen, ja hammastelen - en todellakaan haltioidu. Ja haluan loytaa selityksen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

akak

6.8.2004 15:11

Teot puhuvat. Kertokaapas te tätä kirjoitusta kommentoineet mitä te olette elämässänne saaneet aikaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Demos_69

6.8.2004 15:47

Olen tehnyt useita ihmisia onnelliseksi, joitain surullisiksin. En ole tappanut ketaan, enka kertonut julkisuudessa yhta poikkeusta lukuunottamatta urastani ulkomailla, jota en ole luonut palkkasotilasmaineeni varaan tai siita huolimatta.

Jos tarjoutuu julkisuuteen, kuuluu siihen pakettiin myos muiden kriittisyys. Mielestani Casagranden jarkkymattomyys on jamahtamista myohaispuberteettiseen ehdottomuuteen ja yhteen totuuteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

basse45543

6.8.2004 21:23

''Eikö rahasta tappaminen ole aika extremeä?''
Vittu mikä toimittaja...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

psykopaatti

6.8.2004 21:30

Hyvää puhetta, toivottavasti alkaa sota taas jotta päästäisiin ampumaan muslimeja urakalla, puhdistaa sielun, sit voi ylpeillä trendilehdissä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hgu

6.8.2004 21:33

psykoottisen natsin puhetta - ovi ei saa muuttaa fiktioksi jne. Kompostiin vaan koko jätkä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Justiinsa

7.8.2004 04:11

Nostan hattua ja kumarran... Asia jätkä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sturmkommando

7.8.2004 14:24

"Sota on osa Jumalan maailmanjärjestystä. Siinä kehittyvät ihmisen jaloimmat hyveet: rohkeus ja kieltämys, velvollisuudentaju ja uhrautuvaisuus. Ilman sotaa maailma rämettyisi materialismiksi."

-Helmuth von Moltke

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

koreatlehdet

8.8.2004 12:39

kompostoitu haiku:

Mottitalkoot odottavat.
Sota miehen tiellä pitää.
Ei lässytystä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Samukai

8.8.2004 23:35

Tässäpä mies jota kansakunnan nuoret voivat ihannoida. Mahtavasti pullistuva ego ja asenteet kuin Hitleriltä. Näin lässyttäjänä kieltämättä hieman jopa pelottaa lukea (liekö sitten sanasta sanaan) tätä tekstiä mitä suu on suoltanut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Adolf_

9.8.2004 08:35

Ois vaan kupsahtanut palkkasoturireissullaan mokoma ekstremepelle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

installoija

9.8.2004 09:23

Minäkin paheksun lässyttäjiä. Olenhan sentään toiminnan mies!

Minulla on nytkin meneillään 4 projektia:

1. sijoitetaan ruostunut panssarivaunu (ylösalaisin!) Kuopion keskussairaalan ala-aulaan
2. kaadetaan 666 tonnia sahajauhoja eduskuntatalon portaille
3. pystytetään 90 metriä korkea hammastikku Varsovan linja-autoasemalle (kyllä, taiteeni on kansainvälistä ja rajoja rikkovaa!)
4. asetetaan 50 mätänemistilassa olevaa lampaanruhoa senaatintorille, sotilasparaatia jäljittelevään muodostelmaan

Saa tulla haastattelemaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RealityCheck

9.8.2004 16:47

Casgrande on kova jätkä.
Tosin, tästä asiasta meillä ei ole oikeastaan mitään muuta näyttöä kuin hänen oma sanansa.
Casgrande on ex-palkkasotilas.
Tästäkään asiasta meillä ei ole muuta näyttöä kuin hänen oma sanansa.
Casagrande on saanut paljon aikaiseksi
Onko meillä tästäkään asiasta muuta näyttöä kuin hänen oma sanansa?

Suomi on hassu maa. Täällä sotasankariksi/guruksi/visionääriksi/älymystön edustajaksi tulemiseen riittää ilmoittautuminen. Mitään todellista substanssia ei tarvita. Tarvitaan vain halu nostaa itsensä jalustalle ja katso: Palvojia riittää.

Kerrankin jutun otsikko tiivistää onnistuneesti koko jutun sisällön kolmeen sanaan: Yhden miehen seikkailuromaani. Tyhjänpäiväinen fiktiivinen tuote jolla on ainoastaan viihdearvoa. Suuria puheita ja pullistelua, näennäissyvällistä lässytystä. Balkanin kaljabaareissa kuultujen sotajuttujen kierrätystä.

Jos Casagrande on oikeasti kova jätkä niin tekisi jotain oikeasti hyödyllistä. Suunnittelisi vaikka 2000-luvun rintamamiestalon, toimivan pientalon joka syntyisi nuoren työssäkäyvän lapsiperheen resursseilla.

Tällaisen teon tekijää minäkin kunnioittaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Karigandhi

9.8.2004 17:18

Lässytysvaltion pahin tauti on Marco itse: teiniangstinen taidepoika, jolla on niin tylsää, että täytyy pari Nietzscheä väärinluettuaan alkaa machoilemaan. Näitä Hitlerin/Linkolan/ym. banalisoituja versioita kukkii joka toisessa Suomen lukiossa, jossa lukupojat luovat yli-ihmisfantasioitaan yksin ahdistuksissaan, kun punnertamiseen ja tuningiin keskittyvät lippispäät jynkyttävät luokan tyttöjä. Ihan ymmärrettävä vaihe - teini-iässä, ohimenevänä. Marcolla se vain on jäänyt päälle. Täällä meidän lässyttämössä vapaa päänaukominen, kuten kvasifilosofisen arkkitehtuurin harrastelukin, kuitenkin sallitaan. Kannattaisi miettiä, mikä on ero verrattuna niihin terveen kurin yhteiskuntajärjestelmiin.

Helppohan se on pistäytyä välillä vähän sotimassa, sitten voi jatkaa taas kotosalla rauhassa haastattelujen antamista. Mitään hienoa ei ole sodan ihannoinnissa. Kysyä tosiaan voi oikeilta sodan uhreilta tai jatkuvasti väkivallan uhan alla elämään joutuvilta.

Marco, kun kuitenkin googlaat sivuja, joilla nimesi mainitaan, luet tämänkin. Siispä tässä sinulle lopuksi pieni murena sata kertaa sotarunkkaustasi rohkeampaa taidetta, vanhaa kunnon Dumaria:

"Vain rakkaus on lahjomaton
sen ilme on viisas ja vaatimaton
Ehkä ei muuta tarvitakaan
kuin halua antaa rakkautta"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

acb

9.8.2004 19:51

Haastatellun henkilön ikä on n. neljä vuotta enemmän kuin jostain syystä kirjoituksessa väitetään... toki paperilla se on niin, ja elämä kertoo omaa tarinaansa... Tämä henkilö lähetti jo aivan teininä rakkauskirjeen, jossa oli ampumista kuvaava piirros ja kertomus... Jäi vain mieleen, vaikka monta kirjettä sainkin noina vuosina.....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

enterologi

10.8.2004 11:12

Miten sota voi olla "arvo"? Eikö se ole enemmänkin väline?

Yksi historiallinen totuus on, että ne jotka sodissa tekivät eniten puhuvat siitä vähiten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

anderswolf

10.8.2004 14:06

Ikä ei tosiaan täsmännyt jutussa. Marco kun mielestäni oli Rannikkojääkärien sissikomppaniassa kokelaana jo 90-luvun alussa. Mutta itse jutusta sen verran, että hyvä että joku uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne on, vaikka varmasti tietää että saa niskaansa ihmisten vihat. Pullamössöyhteiskunnassa ei tämmöisiä mielipiteitä suvaita, kaiken pitää vaan olla sitä samaa poliittisesti korrektia hymistelyä ja jeesustelua. Pirsistäviä poikkeuksia ovat Casagranden tapaiset yksilöt. Uskaltavat elää elämänsä kuten haluavat anteeksipyytelemättä, jo siitä pitäisi tunnustusta antaa, vaikka muuten ei aatteet ja mielipiteet yksiin menisikään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fasismi

10.8.2004 16:19

[LAINAUS]anderswolf kirjoitti 10.08.2004 klo 14:06:

Pullamössöyhteiskunnassa ei tämmöisiä mielipiteitä suvaita, kaiken pitää vaan olla sitä samaa poliittisesti korrektia hymistelyä ja jeesustelua. Pirsistäviä poikkeuksia ovat Casagranden tapaiset yksilöt..[/LAINAUS]

huh. kiitos. luulinkin jo olevani ainoa selvajarkinen tassa porukassa ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sotaturisti

10.8.2004 17:48

eikö arkkitehti ammattisotilaana
ole humaania kierätystä
sotaturismi on hieno asia
hei kaikki mukaan
köyhiä tappamaan
ei nää jutut oo mitään sotarikoksia
tämä on rehellistä ja ankaraa
tyylitajua
talvisodan sankareilta
puuttui juuri tyylitaju
kyllä niillä selkäranka oli
mutta ei tyylitajua
siksi ne oli niin kauan out

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kanankakkaa

10.8.2004 23:30

hetken jo luulin että casagrande on puutarhuri kun jauhaa siitä kompostista niin mahdottomasti...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SEBASTIAN23457

11.8.2004 21:42

"Se vaan kuvastaa tätä nykyajan hämmästelyä. Että jostain mun sodassa käynnistä viitsitään tehdä numero!"

ON SIINA KYLLA ERO JOS LAHTEE SOTAAN OMAN HALUN VUOKSI TAI JOS ON PAKOTETTU SIIHEN. jOS JOKU URPO LAHTEE SOTAAN RAHAN TAI VAI SIKS ETTA HALUAA TAPPAA NIIN EIKOAHAN JOTAIN MATTAA SEN TYPIN PAASSA.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

musu123

11.8.2004 22:02

" Se vaan kuvastaa tätä nykyajan hämmästelyä. Että jostain mun sodassa käynnistä viitsitään tehdä numero! "

Tää kuvastaa just hyvin teitäkin, suurinta osaa tätä artikkelia kommentoineista. Menkää nyt itteenne! Jos joku välttämättä haluaa kokea sodan tunteen, niin kokekoon. Lopettakaa se jeesustelu ja menkää sinne sodan keskelle ihmiskilviksi. Siellä teille jeesustelijoille on paikka. Täällä tuo lässytys vaan saa veret kiehumaan.

Erikoisia ajatuksia sisälsi tämä Casagranden haastattelu. Tosin kaikkiin kysymyksiin ei tullut suoraa vastausta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elonilo

12.8.2004 11:32

Kuten Sebastian23457 kirjoitti, on eri asia lähteä sotaan vapaaehtoisesti elämysmatkailemaan kuin pakon edessä puolustaa maataan.

On eri asia pelätä kuolemaa ja voittaa pelkonsa sekä säilyttää malttinsa ja toimia tilanteen edellyttämällä tavalla - kuin lähteä sotaan saamaan voimakkaita viboja. Henkilökohtainen itsepuolustuskin on eri asia kuin huvikseen taisteleminen.

Jos Marco Casagrande (MC) haluaa kohdata ihmisen primääreinä pitämiään tuntemuksia niin miksei hän vaikka hyppää basehyppyjä. Tai, jos aseet ja tappaminen ovat niin perustavanlaatuisia tekijöitä, niin miksei hirvestä. Pitäisi hirvikantaa aisoissa ja saisi syötäväkseen taatusti luomua lihaa.

Harmittaakohan MC:tä kun ei voi täällä toimia ja astella mystikon askelia vuoripolulla, joka poistaa turhan lässyttämisen (demokratian) laimeilta, elämän perustavanlaatuista tuntemuksista vieraantuneilta toisilta. On se hankalaa kun ei kestä lässytystä.

Omat sukulaismieheni, jotka olivat talvi- ja jatkosodassa mukana sisseinä tai vain tavallisina rivimiehinä, eivät elämöineet näistä vavahduttavista taistelun riemuista. He toivoivat selvästi, ettei enää tulisi sotaa. Ehkä heidän mielestään sodan aiheuttamat kärsimykset, kuolema ja tuhot olivat liian kova hinta MC:n esille tuomiin hyötyihin, kuten löysät pois yhteiskunnasta ja muu mahdollinen dynaamisuus, nähden.

Ovatkohan MC:n mielestä sodan aiheuttamat kärsimykset siviileille (erityisesti ja yleensä naiset ja lapset) sopiva vastine hänen kaltaisensa yksilön kokemalla varsinaistumiselle pois epävarsinaisesta, muiden elämästä...Onkohan hänellä itsellään lapsia? Jos on, toivooko hän heille mahdollisuutta kokea sotaa?

Ekologisuus, kierrätys ja luonto ovat selvästikin hänelle tärkeitä. Kummallista kyllä hän ei maininnut mitään sotien ja sotimisen aiheuttamista ekologisista tuhoista - metsien tuhoutumisesta taistelujen alla, Persianlahden palavista öljylähteistä tai matala-aktiivisten panssariammusten vaikutuksista muihin eliölajeihin ihmisten ohella. Elleivät nekin sitten edusta hänelle jonkinlaista väistämätöntä dynaamisuuden sinfoniaa.

Sinänsä hänellä on hyviä arkkitehtonisia ajatuksia ja töitä, mutta niin on muillakin arkkitehdeillä. Eikä heidän, ainakaan vähäisen tietämykseni pesusteella, tarvitse vaahdota lässyttämisestä tai sotimisen vapauttavasta ja innoittavan puhdistavasta vaikutuksesta. Mistäköhän he saavat luovuutensa?

No, antaa hänen...lässyttää

Parempi nauttia auringosta ja muista pienistä elämän iloista!

Elonilo

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mrmr

13.8.2004 10:39

Joku on kyllä pielessä, jos ihmisten pitää kuolla ja kärsiä, jotta joku saa voimakkaita viboja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hyh

13.8.2004 15:54

Kyllä ne on hei eri miehet, jotka pesevät ruumiita kuin ne jotka niitä tekee! Kauhea meteli jostain suomalaisesta hepusta, jolla on munaa mennä ja tehdä!

Samaan kastiin näiden paljon puhuttujen lässyttäjien kanssa, laittaisin jossittelijat.Kuten:"entäs jos, se ei ole ollutkaan koko sodassa oikeasti."Näitä juttuja kuulee kaikilta "äidin pikku hiirennäppäilijöiltä",jotka jossittelevat koko elämänsä eivätkä saa koskaan mitään aikaiseksi.Niin tai siis kyllähän sitä sais jos...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

johnrambo

14.8.2004 00:05

" Se vaan kuvastaa tätä nykyajan hämmästelyä. Että jostain mun sodassa käynnistä viitsitään tehdä numero! "

Kukahan sen numeron tässä nyt on asiasta tehnyt ,marco.tekstin mukaan ainoa joka sinun sotaseikkailustasi on kirjan kirjoittanut, olet sinä itse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Demiurg

14.8.2004 14:44

Casagrande vastustaa lässytystä mutta ihailee latteuksia lässyttävää Hämeen-Anttilaa, joka kirjailijavaimoinenn kerjää hämmästelijöiden huomiota joka helvetin tuutissa. Paradoksien mies !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zoran

15.8.2004 15:26

Sotarikollinen, seikkailija vaiko patologinen valehtelija?

Hemingway ja moni muu aikamme kirjallisuuden suuruuksista kokivat Espanjan sisällissodan, mutta heillä oli AATE minkä vuoksi taistella -hyvä syy!

Casagranden AINOA syy oli kokea jotain suurta sodassa, ja suhtautuminen Nietschen mukainen -"mikä ei tapa, vahvistaa vain minua"...

Ja M.C. tiesi pääsevänsä koko paskasta pakoon, kun ei enää huvita..

Itse olen ollut Balkanilla palkkasotilaana, mutta Y.K:n valtuuttamana. Tiedän, että ulkomaisita kootuilla joukoilla eri osapuolet mielellään teettivät likaisimmat hommat.

Ei epäilystäkään, etteikö M.C:n joukkue olisi ainakin kerran raiskannut, ryöstänyt ja kiduttanut!

Oli itselläkin ja omalla ryhmällä Kosovossa monta kertaa lähellä, ettei otettu tiepysäkillä pysäytettyä huumekriminaalia rynkkyjen perällä käsittelyyn. Ja kivaa olisi ollut antaa se opetus.

Onko elvistelyn aihe kuuluneensa uusnatseista, rajatapausmielisairaista ja rikollisista koottuun sakkiin? Kirjaa lukiessa oli mahdoton uskoa kaikkea, vaikka sodassa kaikki on mahdollista. Jäi mieleeni kysymys, hakiko jätkä vain mainetta ja huomiota ja onko hemmo patologinen valehtelija?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

angryagain

15.8.2004 21:55

Se että tämä nihilistinen paskiainen kirjoitti kirjan sotaturistikeikastaan kertoo kaiken tarvittavan. Jätkä ei vaan pystynyt pitämään turpaansa kiinni vaan oli pakko paljastaa olenollutvitunrankoissajutuissamukana-valttikortti. Hämmästelyä hän nimenomaan halusi saada aikaan, miksi olisi muuten sen kirjan rustannut. Sitten tämän "yli-ihmisen" munat punnittaan tosissaan jos hän joutuu teoistaan vankilaan. Koska se ei ole enää hänen valintansa, eikä sieltä pääse pois silloin kun huvittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

incoming

15.8.2004 23:18

Kuka on kuulunut mihinkin joukko-osastoon ja missäkin sodassa, sillä ei ole tässä yhteydessä mitään väliä. Aihe on arkkitehtuurin yms muodossa ja jos sodasta halutaan puhua, niin aiheen kohteena oleva henkilö ei kuitenkaan ole ainoa joka Suomesta on jonnekin lähtenyt.

Älkää lässyttäkö ennen kuin olette joskus kokeneet pauketta muutenkin kuin armeijan järjestämällä ammunnalla suljetulla radalla.

WOD

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-koma-

16.8.2004 14:15

"Marco laukoi ikäviä totuuksia jotka ovat toki omiaan kavahduttamaan meidän urbaania vässykkäsukupolvea. "Mutku asiat ei pitäis olla nii!" Silti ne ovat, ikävää mutta totta. "

Täytyykö asioiden olla niin? Ihmisten tulisi kokea vähintään niin mielipahaa kuin edelliset sukupolvet?
Toihan just on degeneroitumista. Se ei muuta mitään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoFi

16.8.2004 16:17

Voi jessus mikä PÖNTTÖ! Jätkähän on niin täynnä omaa lässytystään, että kohta se halkee... toivottavasti se tapahtuu pian.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lainauksia

17.8.2004 10:04

Casagrande ihmettelee, miksi hänen sodassa olostaan on tehty iso numero. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä sotaan osallistumisesta, vaan siitä, miten mies toi asian esille. Casagrandella on sitä paitsi ollut julkisuudessa hyvät mahdollisuudet esittää anteeksipyyntö, mutta tätä ei tietenkään ole kuulnut. Hänen kirjansa oli kuitenkin ääriloukkaus niin kroaatteja kuin bosniakkeja kohtaan. Alla muutama lainaus:

”tiedän slovenialaiset entuudestaan hysteeriseksi paskahousukansaksi, oikeiksi Balkanin ruotsalaisiksi”

”kaksikymmentä vuotias Markus oli vielä tuolloin suuri idolini, saksalaisen sotilasperheen ylpeä kasvatti. Uuusnatsi, jolla oli oman kertomuksensa mukaan toistasataa varmistettua tappoa.”

”Itse Kroatiassa sodan alkuvaiheissa hyvin aktiivinen HOS on nykyisellään kielletty järjestö, mutta villissä Hertsegovinassa natsisympatiat ovat toista luokkaa. HOS:n kasarmin lipputangossa liehui Natsi-Saksan aikuinen hakaristilippu, kunnes HVO:sta ilmoitettiin, että hakaristien julkistaesilläpitoa ei katsota hyvällä. Kansainväliset tarkkailijat eivät oikein sulata ajatusta sotaa käyvän natsiarmeijan olemassaolosta, joten yritetään toimia hieman diskreetimmin.”

”muistan hyvin, kuinka suuren vaikutuksen tuo valokuva kovia kokeneesta taistelijasta minuun silloin teki ja siinä tuo mies nyt istuu… …huomaan saksalaisen käsivarteen tatuoidun Ku Klux Klanin symbolin ja White Power-merkin.
”ja se oli kun valtasimme Slatinaa. Se mummo, kutsumme häntä superbitchiksi. Vittu mikä ämmä, ei meinannut kuolla millään. Olin ampunut huoneeseen PKM:llä (venäläinen kevyt konekivääri), sinne oli heitetty käsikranaatti ja kun rynnäköimme sisään, ämmä oli vieläkin elossa. No, kurt ampui sitä pistoolilla niskaan. Vittu mikä ämmä.” Muut pöydässä nauravat jutulle ja hymisevät, että Slatinassa oli kovat paikat.”

””ymmärrät varmaan Moconesi, etteemme todellakaan kaipaa Interpolia tänne. Jotkut kaverista eivät ole aivan parhaimmissa väleissä kyttien kanssa…”

”Jutut pyörivät lähinnä raiskaamisen ja teloitusten välillä. Hän kertoo raiskanneensa HOS:ssa viisi tyttöä ja sanoo, että se on sotilaan oikeus – ellei jopa velvollisuus”

”…Ruprecht ojentaa kätensä tottuneesti tanaan: ”Sieg Heil – Za dom Spremni!””

”Fritz esittää hääyleisölle natsilaulujaan, minä kroaattiveisujani ja kaikilla tuntuu olevan hauskaa.”

”Kuvittelen, että jos käy niin huonosti, että satun jäämään vangiksi, niin ehkä lehditökortista saattaisi olla apua. Todennäköisesti se tungettaisiin poikittain takapuoleeni mujahedin-komppania joukkoraiskaiskauksen jälkipeleissä. … Arabien homoseksuaalisista viehtymyksistä on olemassa toinen toistan hurjempia tulkintoja.”

”Bismark, joka puhuu sujuvasti kroaattia, kääntää, että HOS-Tomislavgrad on ollut puhdistamassa jotain lähistön muslimikylistä ja että pojat vertailevat nyt raiskausjuttujaan. Saan kuulla, että kyliin hyökätessään miehillä on mustien univormujen lisäksi mustat kommandopipot päässään, ettei sotarikollisia voi myöhemmin tunnistaa. Järkevästi ajateltu.”

”Joskus kontrolli pettää, mopo karkaa käsistä. Silloin naisia raiskataan ja sotavankeja teloitetaan. … En halua puolustella sotarikoksia, totean vain että joskus tilanne riistäytyy käsistä. Sota on sotaa.”

”Ohitamme HOS:n tarkastuspisteen, jossa mustapukuinen vartija tervehtii meitä natsitervehdyksellä.”

”John Morris istuu patjalleni ja tarjoaa tupakan. Hän kertoo suunnitelmistaan räjäyttää pato Jablanican edustalla. … ”Viisitoistatuhatta muslimia – suoraan paratiisiin. Fuck, mehän teemme niille palveluksen. Allah u akbar – haistakoon vitut.” … ”Ovatko ne kaikki sotilaita, vai onko kaupungissa siviilejäkin?” … ”Siviilejä, siviilejä, on tietysti – ja espanjalainen YK-tukikohta. No, soitetaan niille ensin – painukoon helvettiin, jos eivät halua hukkua, ha, ha, haa!” … ”Kuulostaa hyvältä…” … Mielestäni homma kuulostaa siltä, kuin olisimme tekemässä sotarikosta isolla ässällä. … Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi sukeltamaan, mikäli todella saamme luvan räjäyttää padon.”

”John herättää hilpeyttä kertomalla upottaneensa luotiensa kärjet sianrasvaan, jotta hänen tappamansa muslimit eivät ainakaan pääse paratiisiin.”

”Mujahedinit, Allahin pyhät soturit, ovat hänen mielestään luonnollisesti täysin perverssejä ja sikoja, mutta silti parempi kuin ryssä-kommunistit, jotka ovat Johnin tappolistalla ehdottomasti numero ykkösiä.”

”Täydeksi natsiksi tunnustautuva amerikkalainen on upseeri kolmesta armeijasta. Hän tietää varsin paljon germaanien muinaisesta uskonnosta ja on lukenut läpi myös Kalevalan, joten juttua riittää. Kerran hän erehtyy epäilemään syntyperääni juutalaiseksi, mutta vältämme hiuksenhienosti tappelun Dundeen ottaessa sovittelijan roolin.”

”Kuvautamme itseämme muslimin seurassa ja vääntelemme kuolleen kuminaamaan hassunkurisia ilmeitä.”

”Bowie-miehen sekoilu saavuttaa finaalinsa Tomislavgradin baarissa, jossa hän ilmoittaa saattajaksi lähteneille Otolle, Mickelle ja joillekin toisille ruotsalaisille olevansa itse asiassa juutalaista sukua. Se riittää Otolle, vannoutuneelle natsille ja antisemitistille, joka viiltelee ruotsalaisjuutalaisen kasvot uuteen uskoon.”

”Ed katsoo palkkasotilaitaan silmiin, jokaista vuoron perään ja lausuu: ”Potkitaan niitä perseille, sieg heil!”

”Haluaisin ampua vielä pari muslimia”

”Bismark kertoo, että hän otti osaa hyökkäykseen jossakin toisessa porukassa. He olivat saaneet vanginkin, mutta luovutettuaan tämän toisen aallon miehille nämä olivat tyhjentäneet lippaansa muslimiin.”

”Mostarin muslimikulttuurin symboli on ottomaanien rakentama silta, maailmanlaajuisesti ihailtu turistinähtävyys ja arvostettu arkkitehtoninen luomus. Kroaattien televisiouutiset olivat todistamassa suurta hetkeä, kun silta räjäytettiin Neretva-jokeen.”

”Myös Otto on etsintäkuulutettu epäiltynä jonkun juutalaisen murhasta.”

”Olemme myöskin pyöritellleet ajatusta syödä muslimisotilas. Olisihan se kokemus lyödä vainaja lihoiksi ja järjestää osastolle hieman erikoisemmat kekkerit.”

”Omituinen italialainen on tatuoinut olkapäähänsä suuren Daavidin tähden, seikka joka ei saa saksalaisvahvistuksiltamme kovin suurta kiitosta. Pietro kiistää kuitenkin olevansa juutalainen ja on joutunut esittämään esinahkansa.”

”itse en toimi kovinkaan asiantuntevasti huumeympyröissä, joten katson parhaaksi jättää touhun kokonaan muiden hoidettavaksi.”

”Vartiohuoneen seinälle on ripustettu vanhoja Wehrmachtin ja Waffen SS:n värväysjulisteita sekä ustasa-komentajien muotokuvia.”

”Anorakkeihin kiinnitetyt natsitunnukset ja rautaristit kimaltelevat aamuauringossa.”

”Hintti pyytää minua luokseen yöpymään. Ajattelen, että on hyvä idea lyödä ukko kylmäksi ja ottaa tämän rahat.”

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Posse

17.8.2004 15:20

Casagrande kutsuu Mostarin sillan räjäyttämistä suureksi hetkeksi? Kuvottava kommentti, varsinkin arkkitehtiopiskelijan suusta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

naftis

18.8.2004 10:16

En uskonut silmiäni kun luin artikkelia. Aika sadistinen
"arkkitehti". Ei voi muuta sanoa. Olet varmasti ylpeä siitä
että olet tappanut viattomia ihmisiä ja raiskannut niitä
kavereittesi kanssa. Siinä on Casagranden kompostointia
parhaimmillaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

musulmaani

18.8.2004 11:34

Mieshän on pahainen sotarikollinen, joka kovan paikan tullessa (syyte sotarikoksista) pyörsi puheensa ja väitti kaiken olevan vain keksittyä.
Kertoo miehestä ihan tarpeeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

thorne

18.8.2004 15:45

Paheksuntaa ja jeesustelua sekä lässytystä. Jos joku elää elämäänsä sosiaalidemokraattisestapehmokukkahattutäti valtavirrasta poiketen, niin se sitten on hirveää ja kauheaa jota pitää kotisohvalta isukin tietokoneella paheksuvasti kommentoida. Jos joku haluaa ryhtyä palkkasotilaaksi, niin suotakoon hänelle se mahdollisuus. Eipä tuo teiltä "hyviltä ihmisiltä" ole pois. Eläkää vaan suojattua elämäänne pullamössöä syöden ja holhousyhteiskuntaa ylistäen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Liftaaja

18.8.2004 21:26

Hah hah... Toivottavasti joku muukin on lukenut Marcon kirjan. Joko kaveri ei osaa todellakaan kirjoittaa tai sitten 80% niistä jutuista on keksittyjä. Tämä Dragsvikin kasvatti ei ole sen kummempi palkkasoturi kuin kukaan suomalainen samanikäinen mies..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lucar

18.8.2004 23:46

Musulmaani, ei tyhmyys ole pakollista, kylläpä mäkin oikeuden edessä mieluummin pyörtäisin puheeni ku joutuisin siitä vastuuseen. Loistava kirja, totta tahi ei. Harmi vaan ettei herra ole kirjoittanut enempää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

musulmaani

19.8.2004 10:59

Eli toisinsanoen muuttui tekijästä lässyttäjäksi..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juppe47

19.8.2004 15:00

aikas kalju kaveri ja jos pelkkää viinaa juo niin kohtapuoliin impo ja vielä inkotenssikin. siinä kunnon sotaveteraanikamaa.

juppe

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KillTV

20.8.2004 12:59

"Sota on yksi ihmisen eläimenä olemisen ovi".

Pieni vinkki Marcolle sen eläimellisiin arvoihin palaamisen kanssa: Minkä tahansa luonnonkappaleen käytös, jossa se pistää itsensä alttiiksi tieten tahtoen vaaralle, on häiriintynyttä!

Jos Casagrande olisit koira, sut olisi viety jo piikille. Villieläimenä olisit jo jäänyt isompiesi hampaisiin. Niin säälittävää kuin se susta taitaa ollakin, sun henkiriepu riippuu tasan tarkkaan sun ja sun ympärillä olevien ihmisten "löysyydestä", mitä myös inhimillisyydeksi kutsutaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Markiisi

22.8.2004 14:32

PORCUS SE MOVET

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PihallaM

27.8.2004 00:12

Väärinajattelijathan vietiin piikille ja kaasuun historiassamme. Kenen jalanjälkiä piikittäjämme siis kulkeekaan?

Casagranden filosofiassa on pointti: degeneroitunut yhteiskunta ajautuu kaaokseen, romahtaa ja romahduksen ja siitä seuraavan kovuuden ja tiukkaotteisuuden jälkeen seuraa seuraava kiertokulun vaihe, löysäily. Näin on ihmiskunnan historiassa aina käynyt ja niin käy jatkossakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sinclair

30.8.2004 13:59

Kirjassaan Luca ei kerro raiskanneensa ketään, lukisitte kirjan niin edes tietäisitte mistä puhutte, mutta eihän teitä raukkoja kiinnosta totuus.(jaksatteko edes lukea viittä riviä kerrallaan) kunhan pääsette vaahtoamaan jostakin, ja taas on parempi mieli---> maailma pelastuu teidän
ansiostanne... Toinen uskaltaa lähteä henkensä uhalla tappamaan muita, mutta kuka teistä on valmis jättämään pehmoisen sängyn ja äidin säännölliset ateriat väliin. Lähteäkseen jonnekin kriisialueelle auttamaan humanitaarisessa työssä.. EI vittu kukaan te vain istutte koneen ääressä ja lihotatte persettänne..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Shirokuro

31.8.2004 10:52

[LAINAUS]Sinclair kirjoitti 30.08.2004 klo 13:59:
Toinen uskaltaa lähteä henkensä uhalla tappamaan muita[/LAINAUS]

Kuinka ihailtavaa rohkeutta... Suureksi sankariksi päästäkseen on siis lähdettävä ulkomaille tappamaan ihmisiä. Onkohan siinä jokin määrä, jonka verran tappamalla kasvaa ihmisenä? Saako pisteitä myös tappamalla naisia ja lapsia? Entä otetaanko huomioon kaikki se, mihin tappamisella epäsuorasti vaikutetaan? Ylevää ja kunnioitettavaa kerrassaan.

Todellisia sankareita ovat sotaveteraanit, joista taatusti suurin osa olisi ollut mieluummin missä tahansa muualla paitsi siellä rintamalla, mutta taistelivat kuitenkin, kun se oli ainoa keino. Nämä sotaa ihannoivat Casagranden tapaiset natsit ovat kuvottavinta mitä ihmisen siittiöistä kasvaa. Heillä ei ole edes mitään aatetta taustallaan, ainoastaan sairas mielihalunsa päästä kokeilemaan, miltä tuntuu murhata vailla pelkoa edesvastuuseen joutumisesta . Selkärangaton olio, moraaliltaan alinta kastia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

musulmaani

1.9.2004 11:12

[LAINAUS]Sinclair kirjoitti 30.08.2004 klo 13:59:

lukisitte kirjan niin edes tietäisitte mistä puhutte, mutta eihän teitä raukkoja kiinnosta totuus.[/LAINAUS]

Mikä totuus? Kirjan tapahtumathan ovat täysin keksittyjä, näinhän oikeudenkäynnin uhatessa kerrottiin. Eli kirja on pelkkää lässytystä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

isipisi

3.9.2004 20:48

Artikkelissa ei kerrottu, missä vaiheessa kompostoitumista Casagranden perhe-elämä tällä hetkellä on. Voisitko Marco kertoa tuoreelle äidille, miten kannat vastuuta perheessäsi?

“Kyllä kyllä. Kaikki mikä jää paikalleen tai kovettuu, kuolee. Se pätee moneen asiaan, perhe-elämästä kaupunkisuunnitteluun…”

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentti667

7.9.2004 14:51

Mies on ristiriidassa itsensä kanssa. Uskookohan itsekkään tarinoihinsa.

Rahaa ja julkisuutta vaan tekee.

Todelliset kunnian miehet eivät teoillaan kersku eivätkä tarvitse seläntaputuksia tahi kuuluisuutta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Gorgi

24.9.2004 22:16

"Liikaa lässytystä"

Itse olet jätkä yksi pahimmista lässyttäjistä, johon olen törmännyt.

"Että jostain mun sodassa käynnistä viitsitään tehdä numero!"

Itse olet numerosi tehnyt, Marco. Itse olet kirjasi kirjoittanut ja itse olet haastateltavaksi lupautunut, etenkin kun kirjasi - romaanina kai sitä voidaan lähinnä pitää - tähtää lähinnä provosointiin. Tämän olet itse myöntänyt jossain haastattelussa.

Muutenkin provokatiivinen itsekorostus ilmenee sinussa raskaana ja paksuna. Paljon on uhoa, muttei mitään todisteita. Pseudofilosofiset lausuntosi ovat lapsellisia ja usein täysin järjettömiä.

Loppukaneettina voisin sanoa ettet esitä intellektuellia yhtään sen paremmin kuin kovistakaan, joten anna olla jo. Summa summarum: olet luuseri.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

makelake

11.10.2004 22:39

Ei s..tana kaverihan on ihan sekaisin. Luin kirjan toki, se oli hyvin kirjoitettu, ehkä hieman "väritetty", mutta todella hyvä! Mutta mitä *ittua Marco nyt on alkanut lässyttämään. Sivistyssanoja ja englantia, käsittämätöntä mongerrusta, sanoisinko elvistelyä? Kyllä asia on niin ,että arkkitehtuurista voi puhua ihan selvällä suomen kielellä suomalaisille. Tämmöisen liirunlaarumin voi sitten säästää vaikka Italiaan jossa se kerrotaan caputsinon ääressä oikea pikkurilli pystyssä paikallisille hintti taiteilijoille. S..tana!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sivarit

12.10.2004 22:04

älkää äidin mamman pojat viittikkö itkeä kun teissä ei ole kuitenkaan munaa tehdä samaa kun eräät jotka pakkaavat kassinsa ja lähtevät viikatemiehen kätyreiksi............... T: yhden sodan veteraani

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muawiyah

24.10.2004 23:56

Taroittaako kassinsa pakkaaminen ja lähteminen "viikatemiehen kätyriksi" sitten sitä, että on kaiken kritiikin yläpuolella? Ei minusta. Kun tappaa rahasta, niin juuri silloin pitääkin kritisoida.

Olen itse ollut palkkasoturina Burmassa, joka nykyisin Myanmarin nimellä tunnetaan. En suinkaan ollut siellä seikkailunhalusta tai tappamisenhimosta, saati rahasta. Olin siellä periaatteesta, vapaustaistelijana. Marco C ei ilmeisesti ole periaatteesta kuullutkaan, juttujensa perusteella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Juu-u

27.11.2004 21:13

Lässytys on nyt täysin aliarvostettua. Yhteiskunnat ovat aina perustuneet lässytykselle, ja siihen uskomiselle.

Ilman vahvaa ideologiaa, ei ole ideologialla toimivaa yhteiskuntaa. Ja kuitenkin suurinosa valtioista kykenee toimimaan ideologioidensa tasolla. Joillekkin se ideologia on suojata pohatoiden rahasäiliöt, ja antaa niiden vaurastua ja väittää että tämä on "luonnonlaki"

Toisille se ideologia on, se että varallisuus jaettaisiin paremmin.

Myöskin rauhassa ollaan onnistuttu elämään ihan hyvin, vain pitämällä sitä tärkeänä arvona ja painottamalla sen tärkeyttä. Toki on totta, että jos sodan kauheuden unohtuvat, ideologialta on uhka lähteä palo alta pois.

Mutta tässä nyt on turha ruveta tekemään Humen giljotiinin vastaisia argumentteja siitä, että koska sotia on joissain päin, niin niitä tulee väkisin aina olemaan ja tulemaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

counter

1.12.2004 18:42

lässytystäkö...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

counter

1.12.2004 18:44

vois lähteä itsekkin palk.s...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuoretta_lihaa

2.2.2005 00:47

PORCUS SE MOVET!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Wanhako

8.2.2007 03:22

PORCUS SE MOVET! VIELÄKÖ??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lmn

7.6.2007 17:11

Tuollaisia ihmisiä on aina ollut ja tulee olemaan. Eikö sotilaan ammatti ole maailman toiseksi vanhin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Led Kekkonen

29.11.2007 14:44

Ikuisuus. When I was here I wanted to be there. When I was there all I could think off was getting back into the jungle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fasisti

4.6.2008 23:28

Asiallinen kaveri, niin se vain on. Ja kateellisia mollaajia jotka eivat itse uskalla lahtea kylla riittaa. SIEG HEIL!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei voi olla totta...

7.9.2008 21:43

HYVÄ MARCO! Lässytys sikseen ja mummot teuraaksi. Kovat paikat joo. Ei muuta kui lisää apurahoja Marcolle.

”muistan hyvin, kuinka suuren vaikutuksen tuo valokuva kovia kokeneesta taistelijasta minuun silloin teki ja siinä tuo mies nyt istuu… …huomaan saksalaisen käsivarteen tatuoidun Ku Klux Klanin symbolin ja White Power-merkin.
”ja se oli kun valtasimme Slatinaa. Se mummo, kutsumme häntä superbitchiksi. Vittu mikä ämmä, ei meinannut kuolla millään. Olin ampunut huoneeseen PKM:llä (venäläinen kevyt konekivääri), sinne oli heitetty käsikranaatti ja kun rynnäköimme sisään, ämmä oli vieläkin elossa. No, kurt ampui sitä pistoolilla niskaan. Vittu mikä ämmä.” Muut pöydässä nauravat jutulle ja hymisevät, että Slatinassa oli kovat paikat.”

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Markooffinland

16.9.2011 00:13

Kiikaritähtäimen läpi on kiva katsella toisten lapsia ja vaimoja. Marcon näkemykset olisivat varmaankin kypsempiä jos siellä olisi tapettu hänen omia perheenjäseniään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dr Oetker

1.5.2013 22:18

Olisi kiva tietää, mitä Marco nykyisin ajattelee palkkasotilaana olemisestaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi