Naishaara on kannanotto soveliaisiin istuma-asentoihin

Bosslady Maria Veitolakin istuu miten haluaa.

Useimmat naiset ovat huomanneet, miten paljon jotkut miehet vievät tilaa esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Istumapaikan löytäminen voi olla hankalaa, kun joka puolella istuu ukkeleita haarat niin levällään, että he vievät melkein kaksi istuinta kerralla.

Tästä syystä maailmalta on levinnyt Suomeenkin feministinen ilmiö “womanspreading”, eli naiset jakavat kuvia sosiaalisessa mediassa itsestään haarat auki. Kulttuuriimme on iskostunut ajatus, että kunnollisten naisten täytyy istua nätisti jalat ristissä, varsinkin, jos on sattunut aamulla pukemaan hameen päälleen.

Ilmiön tarkoituksena ei ole se, että kaikki alkavat istumaan miten sattuu julkisissa tiloissa, vaan asian näkyväksi tekeminen. Intersektionaaliseen feminismiin kuuluu olennaisena osana, että jokainen saa olla ja tehdä mitä haluaa, sukupuolesta riippumatta.

Alla näet muutamia suomalaisia tunnettuja henkilöitä, jotka ovat ottaneet osaa naishaarailuun. Tärkeää on huomata, että ihmiset, jotka itse käyttävät #womanspreading -aihetunnistetta kuvissaan ottavat tietoisesti osaa kampanjaan. Mitkä tahansa jumppakuvat, tai töitä varten asetellut malliposeeraukset eivät siis suoranaisesti liity ilmiöön.

Maija Vilkkumaa

 

Maria Veitola

 

Tänään ilmestyneessä Me Naiset -lehdessä kerron omasta matkastani bossladyksi ja myös niistä paskamaisista jutuista mitä on tullut matkalla vastaan. Ehdotin kanteen tällästä klassista pomoposeerausta mutta ei mennyt läpi. Toivottavasti juttu inspiroi sua miettimään omia kokemuksiasi työelämässä ja tarttumaan epäoikeudenmukaisiin hetkiin ja kohteluun helpommin ja hanakammin. Muistakaa naiset että mä oon teidän sisko ja ystävä. Ja muistakaa miehet että fiksuinta mitä voit elämässäs tehdä on tukea naisia. Kyse ei oo siitä että naiset vastaan miehet. Kyse on siitä että me kaikki, sukupuolesta, iästä ja ihonväristä huolimatta ollaan ihmisinä samanarvoisia ja me voidaan ja meidän pitää tehdä asioita yhdessä. #womanspreading #bosslady #pilluminati Kuva: @jouniharala Meikki: @keikumakeup Kledjut: @mirkkasiusluoto

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

 

Tiina Arponen

 

#womanspreading #varjoawards : @weekdaycarnival

A post shared by Tiina Arponen (@muitaihania) on

 

Jenni Rotonen

 

Womanspreading #womanspreading #nicejengi #hotelhaven #girlsnight #feminism @piizu

A post shared by Jenni Rotonen / Pupulandia (@jennipupulandia) on

1 kommentti

Jack, wide spread

29.11.2017 10:24

Kannatan tätä toimintaa. Toivottavasti jatkuu pitkälle ensi vuoden syksylle. Olisihan se hyvät näkymät Suomen kesässä, kun minihameiset naiset toteuttaisivat itseään ja antaisivat sovinisteille ne näkymät, joita he alunperin haluavatkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi