Nokia toi “banaanin” takaisin – älypuhelimetkin menevät kaupaksi, mutta peruspuhelimissa Nokia dominoi

HMD Globalin pyörittämä Nokia lanseerasi sunnuntaina viisi uutta puhelinta.

Kuva: HMD Global

Nokia ratsastaa vahvasti nostalgialla markkinoidessaan nykyisiä puhelimiaan. Viime vuonna Nokia-brändiä pyörittävä HMD Global toi markkinoille retromallina 3310:n ja nyt on vuorossa “banaani” eli legendaarinen 8110.

Nokia on esillä maanantaina Barcelonassa alkavassa Mobile World Congressissa, mutta se lanseerasi viisi uutta puhelinta jo sunnuntaina päivää ennen messujen alkua. Niistä lippulaivamalli on nimeltään Nokia 8 Sirocco, joka kustantaa noin 750 euroa.

Sunnuntaina lanseerattiin myös Nokia 1, joka puolestaan on HMD Globalin halvin puhelin, noin 70 euroa.

Nokian puhelimet suunnitellaan edelleen Espoossa Nokia Campuksella ja puhelimet valmistaa taiwanilainen Foxconn. Puhelimet pyörivät Android-käyttöjärjestelmällä. Varta vasten Nokian puhelimia tuottamaan perustettu HMD Global teki ensimmäisellä tilikaudellaan 2016 tappiota vielä yli puolet liikevaihdostaan, mutta ääni kellossa alkaa pikku hiljaa muuttumaan.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Pekka Rantala kertoo Ylelle, että Nokian puhelimia myytiin viime vuonna peräti 70 miljoonaa kappaletta. Maailman älypuhelinten markkinoilla se tarkoittaa vajaan prosentin osuutta.

Maailman markkinoiden valtaaminen kiivaasti kilpaillussa älypuhelinten luokassa on todella vaikeaa, mikä tuokin meidät takaisin retromalleihin. Älypuhelimissa Nokialla ei ole vielä aivan asiaa kymmenen suurimman merkin joukkoon, mutta toisin on peruspuhelinten kohdalla. Rantala sanoo Ylelle peruspuhelimissa Nokian olevan ykkönen tai kakkonen maailmassa.

“Peruspuhelinten markkinat kutistuvat paljon hitaammin kuin on ennustettu, ja sen pudotuksen vauhtiin me voimme itse vaikuttaa.”

Siksi Nokialla on esimerkiksi Intiassa yli 100 000 myyntipisteen verkosto.

Viime vuonna julkaistun Nokia-dokkarin trailerista pääsee fiilistelemään suomalaisen ihmeen tarinaa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi